Topiknyitó: berlini 2012. 07. 28. 16:45

Mennyit ér az OTP?  

Már tavaly sem volt igaz, de idén már igencsak rosszul számol az , aki az OTP-vel kapcsolatban csak a Magyarországi fejleményekkel (makroszintű és az anyabank üzleti eredményességét latolgatva) számol.

Jövőre - ha Orbánék nem térne észre- az anyabank teljesitménye (hitelkihelyezése) továbbra is visszaesik, a leánybankoktól összejöhet az éves adózott eredmény akár kétharmada is.

Számolgatva:

Orosz leánytól akár 80 milliárd, az ukrán-bolgár párostól pedig lehetséges lehet 30 milliárd.

Ezt lassan felfogják majd az elemzők is és igy jövőre az OTP megitélésénél már nem fog egy magyarországi makroszintű kockázat (ami úgy néz ki hogy sajnos tartós lesz,)a konkurens térségi bankokhoz viszonyitva 40-50%-os diszkontot okozni.

Mert sajnos most az OTP értékelése reálisan 3500Ft, miközben lengyel-cseh társai részvényei - ugyanilyen nyereségességi mutatókkal- dupla annyit érnek.

Magyarország tragédiája, hogy:

- egy pénzügyi szakember (aki pedig a számokra esküdött fel) vitte felelőtlen, megalapozatlan kiköltekezésbe,

- utána egy tanárnak tanult (akinek hivatása szerint őszintének kellett volna lennie)ember bizonyitotta be, hogy a politikusok szavahihetősége a nullával egyenlő,

- most már esélyünk sincs, mert egy zugügyvédet kaptunk, aki -miközben saját maga is bevallja, hogy nem ért a gazdasághoz- csalhatattlanságát hirdetve tovább folytatja elődei (kivéve Bajnai-Oszkó) áldatlan ámokfutását.

Ilyen körülmények között örüljunk annak, hogy a piac látszólag ezt a 3500ft-ot megadja. De igazából a forgalomból (ami a normális egytizede) is látszik, hogy az amerikai shortosokon kivűl itt már alig van külföldi befektető-spekuláns.

Ezt az árat a beragadt magyar befektetők reményei tartják fenn.

Ha egy szebb közeljövővel áltatom magam, akkor egy IMF megállapodásban bízva reménykedem abban, hogy akik (napi 30-70 milliárdos forgalommal) elbúcsúztak az OTP-től, azok utána visszatérnek. (A tripla bóvli minősitésünk is javulhat utána.) Ez a vételi erő (a short zárásokkal erősítve) megdobhatja majd az árfolyamot akár 5000ft fölé is.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pomperj
pomperj 2013. 06. 26. 11:07
Előzmény: #1036  kimpaa
#1040
Off topic: MOL
link
HALIS
HALIS 2013. 06. 25. 22:52
Előzmény: #1038  berlini
#1039
Van egy ilyen tőzsdei közmondás:
"Amit a charton keresni kell, az nincs is ott..."
:-D
Nem kell mindig kereskedni. Pontosabban: nem kell erőltetni a kereskedést.
Ma az egész napot nagyon nyögve-nyelősnek éreztem. Igazándiból ez egy "kötelező" korrekcsió volt, de csak azért, mert már "muszáj" volt egy kis emelkedés...
berlini
berlini 2013. 06. 25. 18:10
Előzmény: #1037  pomperj
#1038
Utolsó pakkom nem ment el, (túl magasra tettem a limitárat, 4660Ft-ra), de döntően cashben várom, hogy mi lesz holnap.
Jó döntésnek látszik, hogy eladtam, mert az utolsó órában visszaadta a mai plusz felét.
Viszont amerika, amely pluszban nyitott, de a BÉT zárásáig süllyedt, most erősödni látszik, valamint a DAX is erősödött ma késő délután.
Kiváncsi vagyok, hogy holnap hol nyit.
Ha réssel le, akkor veszek.
Ha a mai záró körül, akkor kivárok,
ha pedig 4600 fölött, akkor eladom a maradékot és reménykedek egy napközbeni fordulatra.
Nem tudom, hogy mi lesz itt a következő hetekben, de addig is a cash fog dominálni (legalábbis nálam,) ideális esetben némi nyereséggel.
pomperj
pomperj 2013. 06. 25. 17:51
Előzmény: #1035  berlini
#1037
Szerintem drasztikusan mas regime van, mint majus 22 elott volt:
1)A tokepiacokon mindenutt, igy NYSE, Shanghai, DAX, RTS, stb. most mar nem bull, hanem bear regime van. A belso, endogen folyamatok a szerintem legerosebbek, es azok lefele mutatnak. Ez egeszeb uj helyzet.

2) A masodik legerosebb uj tenyezo a kotvenypiac megzuhanasa (= globalis kamatemelkedes). Ez minden USA-beli kotvenyfajtanal, egesz Azsiaban meghatarrozo, es a mai cikkbol, amit itt elemztunk, ugyanezt latjak a nagy alapkezelok a Magyar piacon, Bp-en is.
Ez a masodik legerosebb meghatarozo ero.

3) Igen, Ben es FED is szamit, de lathatoan egyre vilagosabb, hogy alig; mert visszateroben a piac a normalis vilagba, amikor nemcsak FED-figyelesbol all az elet. es mar szerintem lefutott, teeme, pici ero a dolgok alakitasaban.

4)Az MNB ugy tesz, mintha nem lenne kamat es kotvenypiaci szembe-szel, es ma is vagott. Siman el tudom kepzelni, hogy a Magyar piac ekkora erzeketlenseg hatasara elkezd esni, kemenyen megtorolja, megpedig hamarosan.

5) A Magyar macro korneyzet ujra rosszabbra fordulonak latszik OTP szamara.
Tole elvesznek es mas uj kormanybanknak adnak; a hitelezes keptelen bovulni ha felmegy ujra a piaci kamat; az orosz piac nagyon beszakadas elottinek latszik, pedig eddig nekem az is pozitivnak latszott...es OTP ott csinalja a nyereseg felet.

6) A technikai tenyezok, OTP chart egyertelmuen a nagy medve kozeledest mutatja.
kimpaa
kimpaa 2013. 06. 25. 17:01
Előzmény: #1034  pomperj
#1036
A Molra mit tudsz mondani? Érdemes azt kapirgálni?

Nekem most egyébként hihetetlen bármilyen 3xxx-s ár OTP-re idén.
berlini
berlini 2013. 06. 25. 16:06
Előzmény: #1034  pomperj
#1035
Ha bejön amit irtál, akkor nem jók a várakozásaim.
4460 körül folyamatosan bevásároltam és ma, (miután tartok egy újabb korrekciós hullámtól, az USA-ból inditva,)folyamatosan adok el eddig átlag 160ft-os bruttó nyereséggel. (Az utolsó pakk még megvan 4660ft-on vár, ha azt eléri.)
Szerintem, vagy:
- folytatódik a korrekció kint még pár % erejéig, vagy
- elszáll a pesszimizmus (a közhangulat úgy dönt, hogy még várnak egy egyértelműbb bejelentésre a FED-től,) és közelitenek a május végi csúcsokhoz.
Az első esetben szerintem nem megy 4800 fölé az OTP és az augusztusi gyorsjelentést 4200 körül várja majd.
A második esetben viszont esély a 4800-ra.
Mindkét esetben a továbbiakat már befolyásolni fogja az augusztusi gyj. is. (Ráerősithet az esésekre akár 4000 alá, vagy repithet 5000 fölé is, ha a globális részvénytőzsdei hangulat ezt éppen megengedi.
A mai eladásaim azt bizonyitják, hogy (bizonytalan vagyok ezért) kivárok, nyereséget realizálok és megpróbálok lentebb beszállni. (Megkockáztatva, hogy lemaradok egy akár 4800 fölé menő OTP-t a következő napokban.)
pomperj
pomperj 2013. 06. 25. 10:59
Előzmény: #1028  berlini
#1034
Elnezve az OTP utolso 1 evenek mozgasat,
meg ezt a kis kozbenso korrekciot, tovabbra is azt gondolom, hogy

-nagyjabol 4400 korul tartania kell a Support vonalnak MOST; konnyen megeshet, hogy meg egyszer tesztelni fogja 1-2 nap mulva ezt a szintet. De aztan elindul a felfele a nagyobb-hosszabb korrekcio, ami akar 10-12 nap hosszu is lehet.

-a visszamaszos stilusu fel-korrekcio lassu, osszevissza hullamzos lehet, es elore varhatoan a 4800-4850Ft koruli savban fog kifulladni, ugy Julius 10-15 kozott;

-aztan elfogy a szufla, es augusztusban elindul OTP lefele, es nyar vegere leteszteljuk a 3900Ft koruli szintet. Addigra sok fundamentum tud nagy csalodast okozni: kamat felmegy, allampapir le, toke kifele, HUF/EUR boven 300 folott.

Bocs, ha nem tetszik.
pomperj
pomperj 2013. 06. 25. 09:53
Előzmény: #1031  Törölt felhasználó
#1033
Elolvastam a Duronelly cikket.

1)Nekem a mgyar piacrol szolo megjegyzesei voltak erdekesebbek, arrol igazi kepe van. Es ez a resz a legfontosabb nekunk:

"Ami aggasztóbb, az a tőkepiacunknak a szerkezete. Nagyon nehezen tud ellenállni egy ilyen kockázati étvágycsökkenésnek. Az, hogy 200 bázispontot mentek fel a magyar kamatok anélkül, hogy értelmezhető mennyiségű külföldi kötvényeladás történt volna, elég aggasztó. Technikai jellegű eladások okoztak 200 bázispontos hozamemelkedést a hozamgörbe hosszú végén, és még külföldiek igazából nem adtak el magyar állampapírt. Tehát a mi szempontunkból az a kockázat, hogy mi lesz akkor, ha Kína, illetve a Kína által gerjesztett ázsiai konjunkturális hatások miatt ez a feltörekvő kötvénypiaci tendencia megfordul.

Ebből a szempontból nagyon fontos, hogy a Magyar Nemzeti Bank ne csináljon semmit, még véletlenül se próbálja meg megvédeni a magyar államkötvény piacot.

P.: Olaj lenne a tűzre?

D. P.: Igen, ha a jegybank elkezdené a magyar állampapírpiacot védeni, mondván, hogy fundamentálisan nem indokoltak az állampapír hozamok, az rossz üzenet lenne a befektetőknek, a forintot azonnal hazavághatná. Sok mindenre szükségünk van, de erre pont nem."

2)Duronelly a mai kinai helyzetet/piacot olvasmanyokbol ismeri, Marc Faber viszont ott el. Amit o mond, sokkal fntosabb es nekunk hasznalhatobb:

"Around the world, bond yields have been rising. What this increase in yields means is that the tailwind from declining interest rates, which benefited equities in recent years, has disappeared.
Rising bond yields combined with a serious deterioration in numerous technical indicators lead me to believe that stock market around the world have

far more downside risk than what is being perceived by the currently ebullient crowd of investors.

Last week, I bought for the first time in a long time a gold stock. Gold and silver mining stocks have the potential to rebound by between 30% and 40%."

Az utolso 2 velemeny valoban fontos most.
Törölt felhasználó 2013. 06. 25. 09:46
Előzmény: #1031  Törölt felhasználó
#1032
Az elemzést Duronelly úr korábbi elemzéseivel együtt érdemes vizsgálni. Egyes korábbi cikkei közül voltak jóval negatívabb szemléletű írások, amelyekben mint az újabb válság gócára tekintettek Kínára.

Amit leír egyébként olyan általánosságok, amelyek jellemzőek egy gyorsan növekvő nagyobb gazdaságra. Tehát Brazília és India is hasonló problémákkal küszködik, a belső fogyasztást kell felfutattniuk, ami időigényes folyamat, hiszen ezeknél a kontinensnyi országokban a fejlődés országon belül erősen eltér.
A forró töke rövid időn belül keres magának újabb célpontokat, én úgy gondolom, hogy a világpiac élénkülésével, a Kínában lezajlott beruházások hosszútávon kiteljesedhetnek.
A kínai belső fogyasztás élénkülése kezdeti stádiumában szintén erősen függ a nemzetközi konjunkturális viszonyoktól. Jövőre már combosabb növekedést vetítenek előre a világgazdaságban, ami párhuzamosan a Kínai export magára találásával a belső keresletet is párhuzamosan élénkítheti.
Törölt felhasználó 2013. 06. 25. 08:00
#1031
A 6.30-as hír Kínáról egész tisztességes, objektív és jó elemzés Duronelly Pétertől.

Megemlíti benne hogy a korábbi export vezérelt modellt egy hitel expanzióra épülő, beruházás vezérelt növekedési modell váltotta, ami a logikájából adódóan fenntarthatatlan. Foglalkozik a carry trade helyi, fix devizaárfolyamnál kamatarbitrázsra játszó változatával. Megemlíti a rendszer politikai tehetetlenségét (nem impotencia, hanem mozgó tömeg értelemben), ami miatt a helyi életszínvonalat szem előtt tartó helyi politika befolyása alatt álló bankrendszer és a bármi áron, termékkereslet nélkül is teljesítményt felmutatni akaró vállalatok hitel keresletét kiszolgáló árnyékbankrendszer még központi fékezés mellett is tovább gördül a szakadékhoz vezető úton.

Egész összeszedett elemzés. Kicsit hiányzik belőle a hosszabb távú kitekintés, az hogy ha:
- a export és működő tőkebeáramlás vezérelt, globalizációra építő modell kifulladt,
- a hitelezésre, pénzteremtésre és forró tőke beáramlásra építő, beruházás vezérelt és termelés helyett pusztán rövid távú pénzügyi eredményre játszó modell fenntarthatatlan
- és a belső fogyasztás nem képes kellő erejű alternatív növekedési motorként szolgálni, mert azt is az előző két modellből származó reálbér kiáramlás hajtotta,
akkor mi lesz mindezek helyett.

De azért tettszik.
Törölt felhasználó 2013. 06. 24. 22:33
Előzmény: #1029  Törölt felhasználó
#1030
Nem kell különösebb intelligencia hozzá, hogy nem a fórumra beíró 5-10 emberre gondolt a kolléga. Nyilván egyes piaci szereplők reakciójára célzott!
Törölt felhasználó 2013. 06. 24. 21:56
Előzmény: #1021  berlini
#1029
"Sokan természetesnek tekintik, hogy a mértéktelennek tűnő QE-k sorozata után egy hirtelen bejelentés után elvágják a likviditásbővités csatornáit, sőt szűkiteni kezdenek."

Senki nem mondta itt, hogy ez így fog történni.
berlini
berlini 2013. 06. 24. 20:41
Előzmény: #1025  Törölt felhasználó
#1028
egy (nálam biztosan hozzáértőbb) profi nyilatkozata:
link
Amúgy bejött ma a felkorrekció az OTP-nél. Többet vártam, de a csúcsot napközben érte el. (Igy is szép volt, tekintve a külföld kemny minuszait.) Igy én egy kis folytatást várok holnap. (Még egy %-ot fel.) Utána az irányt az dönti el, hogy meddig hiszi a piac, hogy év végén vége a pénznyomdának.
pomperj
pomperj 2013. 06. 24. 10:21
Előzmény: #1024  zk2010
#1027
Azsia/OTP korrelacio kerdese

1) Mindegyik Azsia piac jobban teljesitett az utolso 5 evben, mint OTP (ugy kb. 20%-al), es igen, 5 eve nagyjabol mindig azonoz iranyu volt a trend OTP-ben, mint Azsiaban.

2) En ugy ereztem, Azsia mindig kicsit OTP elott jar, neha par nappal, trendfordulo idejen neha tobbel is. Mint most. Ott mar lenyegesen nagyobb eses volt; OTP alaighanem kovetni fogja.

3) A legjobb korrelacio nalam kina FXI, a Shanghai Index. A masodik legjobb India BSE, EPI, es nifty.

4)Viszont Japannal, Koreaval nincs korrelacio, vagy az csak veletlen muve.

3) Most leginkabb az FXI-vel (
pomperj
pomperj 2013. 06. 24. 09:59
Előzmény: #1025  Törölt felhasználó
#1026
Szuper a hasonlat.
Sajnos, a valosag is ilyen. Epp no a nyomas. Mult heten mar felig lerobbant a teto. A kapkodas megkezdodott. A kornyekrol a nepek menekulesbe kezdtek.
Szuper!
Törölt felhasználó 2013. 06. 24. 09:46
Előzmény: #1021  berlini
#1025
Ezek a végtelenül bölcs vezetők, illetve elődeik:
- A '73-as és '82-es olajválságot először egyik irányú eszközzel, élénkítéssel, likviditás fokozással, majd a másik irányba, a kamatok égbe emelésével kezelték, mert nem tudták eldönteni, ha a recesszió, vagy az infláció-e a nagyobb ellenség.
- Az állam részéről felfújták az 1987-es válsághoz vezető buborékot klasszikus ikerdeficitet hozva létre. Eközben a FED nem hűtött, hanem kamatot csökkentett.
- Hagyták a 90-es években a megtakarítási rátát a bányászbéka hátsója alá esni a fogyasztás javára és hagyták hogy a meglévő megtakarítások átstrukturálásával elképesztően elszállt árazásokig emelkedjen a tőzsde, miközben a lakosság öntötte mániákusan vette a részvényeket és a bef. jegyeket. Majd persze hatalmasat bukott rajtuk 2000-től kezdve. A FED és az állam bármely szerve nem hogy semmit nem tett ez ellen, hanem még ösztönözték is a folyamatot.
- Az alacsony kamatokkal a FED nagyban hozzájárult a 2000-es években a felelőtlen hitelfelvételhez és mind a FED, mind az állam ölbe tett kézzel nézte, ahogy egyre kockázatosabb hiteleket helyez ki a pénzügyi közvetítő rendszer, majd átcsomagolja és eladja. A 2008-as subprime válság beütésekor pedig meglepődtek.

Én sem feltételezem, hogy mindegyik idióta. Az viszont látszik hogy mivel véges ideig vannak a posztjukon, csak azzal törődnek, hogy az alatt az időszak alatt fusson a gazdaság, nőjön a fogyasztás és az életszínvonal, elégedett legyen az egyszeri polgár. Hogy a folyamat fenntarthatatlan és utánuk a vízözön jön, azzal nem foglalkoztak. Nem buták, csak felelőtlenek.

Jelenleg az a helyzet, hogy van egy atomerőművünk Csernobilban. Felfogadtunk az üzemeltetésére határozott idejű szerződéssel 3 mérnököt abból a csapatból akik már több erőművet felrobbantottak. A párt azt kívánja, hogy minden hónapban emelkedjek a megtermelt elektromos energia. Pedig az erőmű láthatóan nincs a legjobb állapotban. Ennek érdekében kikapcsolták az automatikát, ami bizonyos határok közötti önszabályozással stabilan tartotta volna a működést. Kiiktatták az összes biztonsági rendszert és szelepet. Az egyik mérnök telep pakolta túldúsított fűtőanyaggal a reaktort. Ez az állami túlköltekezés és elszállt államadósság. A másik végállapotig kihúzta a szabályozó rudakat, hadd dübörögjön a gép. Ez a zéró kamat politika. A harmadik a gőznyomás emelése érdekében minimumra csökkentette a hűtést, az a pénznyomda. Az erőmű mégsem termel annyi áramot, amit elvárnak tőle. Viszont a hőmérséklet, gőznyomás már kritikus szinten van. Mi meg ülünk az atombombává alakított erőmű tetején és bízunk a mérnökök bölcsességében, miközben követeljük az egyre több áramot.

Mit monitoroznak a nagy bölcsek? Hogy felrobbant-e már az erőmű? Azt hiszik hogy a végtelenségig kézivezérelhetik a láncreakciót?

Óvatosan mozognak? Ez a 21-re lapot húzunk módszer minden, csak nem óvatos.

A világ valóban nem digitális. A gazdaság nem úgy működik, hogy Börni Bácsi megnyom pár gombot és a veszélyes folyamatok, melyeket részben ő gerjesztett, leállnak. Lehet figyelni, hogy Börni Bácsi keze a gombon van-e már, vagy nincs, de ha megfut a láncreació, akkor már hiába nyomogatják a gombokat a mérnökök.
zk2010 2013. 06. 24. 08:06
Előzmény: #1022  pomperj
#1024
Kosz!
Akkor most ugye jol ertelmezem, azt mondod,
-mult heten uj idoszak, a nagy medve elkezdodott
-az azsia piacok jo elorejelzest adnak rovid tavra BUX-ra es OTP-re
-minden rally arra kell hasznalni, hogy lehetoseg a csucsan kilepjek?

pomperj
pomperj 2013. 06. 24. 07:44
Előzmény: #1022  pomperj
#1023
5) Taiwan mar csak egy kezzel kapaszkodik a 275 szinten. Amikor innen leesik, nagyot puffanhat jo 10%-al lejjebb.

Singapore elobb es nagyobb lendulettel indult lefele, mint a tobbi azsia index, es most inkabb hasonlit azokra, amelyikeknel van szereny esely egy Fibo korrekciora. De probalkozni meg korai ott is.
pomperj
pomperj 2013. 06. 24. 07:28
Előzmény: #1001  recluse82
#1022
Az Azsia oscillatork mind lefele fordultak hetfo reggel.
Jozan esszel nem kene probalkozni az eso kes elkapasaval. Egyenlore semmi jele egy bullish divergancia kialakulasnak. Maradj tavol.

1)A Nikkei mar egyhetes visszalendulese egyenlore folytatodik, a 12.500-rol fellendulve mar 13.500 fele tart. Ezen a szinten korabban mar 2 mikro rally is kifulladt. A mostani lendulet naprol napra csokken. A hetfo haladas mar csak tized szazalekban merheto. Nem latszik ertelme semmilyen probalkozasnak, kiveve egy rovidtavu short pozicioval, ha tullendulne a kritikus savon.

A NIKKEI legjobb kilatasa most az, hogy par hetig oscillalni for a fent emlitett savban.

A japan yen 6 napja tesztelte a 94-es szintet, es most a visszalendulo momentum 98 szintig vitte. Itt se latszik jo esellyel semmilyen trade.

2)A Shaghai Index egyetlen jo hire az, hogy nem a 2050-es melyponton, hanem kisse feljebb zart, de meg igy is nagyot esett, es joval az also csatorna alatt van. Nincs jele azonnali visszalendulesnek, igazabol nagyon bear-nak nez ki: jozanul csak turelmesen varni szabad.

3) Nincs valtozas BSE india indexen sem. Az 5500-as SnP Nifty index szint, ami az elso igeretes rezisztencia, meg boven a mostani szint alatt van, ugy 3-4 szazalekkel. Stay out.

4) HangSeng es Kospi hetfon is nagy lendulettel esett. Elvben lehetseges 5 eso hullamot azonositani, ami akar arra is utalhatna, hogy a visszalendules elkezdodese nincs tavol. De vakhitre es megerzesre alapozva nem kell probalkozni.

Good luck.
berlini
berlini 2013. 06. 23. 23:03
Előzmény: #1020  Törölt felhasználó
#1021
Én meg arra szeretném mindenki figyelmét felhivni, hogy a világ nem digitális!
Nemcsak nulla és egyes szintekből állnak a folyamatok , alternativák.
Sokan természetesnek tekintik, hogy a mértéktelennek tűnő QE-k sorozata után egy hirtelen bejelentés után elvágják a likviditásbővités csatornáit, sőt szűkiteni kezdenek.
Nem véletlen hogy a FED még annak a dátumnak a bejelentésével is ennyire finoman bánik, amikor majd, esetleg csökkenti a pénznyomás mértékét.
Miközben ennek legkisebb jelzésére az idegesebbek elkezdenek menekülni, egyenlőre figyelmen kivül hagyja mindenki azt a tényt, hogy a pénznyomda - a japánok bekapcsolódása óta egy pár hónapja - csúcson van járatva és egyenlőre nincs konkrét időpont még annak csökentésére sem.
Tehát bánjunk óvatosan azokkal a katasztrófascenáriókkal amelyek alábecsülik azon urak szakmai kompetenciáját, akik a QE frontokon a döntéseket hozzák.
Ezek nem Matolcsik, Varga Mihályok.
Nem hiszik, hogy tévedhetettlenek, de éppen ezért óvatosan mozognak, folyamatosan monitorozzák az eseményeket, az intézkedéseik következményeit és a tervezett intézkedéseik várható hatásait.

Topik gazda

berlini
berlini
4 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek