Topiknyitó: berlini 2012. 07. 28. 16:45

Mennyit ér az OTP?  

Már tavaly sem volt igaz, de idén már igencsak rosszul számol az , aki az OTP-vel kapcsolatban csak a Magyarországi fejleményekkel (makroszintű és az anyabank üzleti eredményességét latolgatva) számol.

Jövőre - ha Orbánék nem térne észre- az anyabank teljesitménye (hitelkihelyezése) továbbra is visszaesik, a leánybankoktól összejöhet az éves adózott eredmény akár kétharmada is.

Számolgatva:

Orosz leánytól akár 80 milliárd, az ukrán-bolgár párostól pedig lehetséges lehet 30 milliárd.

Ezt lassan felfogják majd az elemzők is és igy jövőre az OTP megitélésénél már nem fog egy magyarországi makroszintű kockázat (ami úgy néz ki hogy sajnos tartós lesz,)a konkurens térségi bankokhoz viszonyitva 40-50%-os diszkontot okozni.

Mert sajnos most az OTP értékelése reálisan 3500Ft, miközben lengyel-cseh társai részvényei - ugyanilyen nyereségességi mutatókkal- dupla annyit érnek.

Magyarország tragédiája, hogy:

- egy pénzügyi szakember (aki pedig a számokra esküdött fel) vitte felelőtlen, megalapozatlan kiköltekezésbe,

- utána egy tanárnak tanult (akinek hivatása szerint őszintének kellett volna lennie)ember bizonyitotta be, hogy a politikusok szavahihetősége a nullával egyenlő,

- most már esélyünk sincs, mert egy zugügyvédet kaptunk, aki -miközben saját maga is bevallja, hogy nem ért a gazdasághoz- csalhatattlanságát hirdetve tovább folytatja elődei (kivéve Bajnai-Oszkó) áldatlan ámokfutását.

Ilyen körülmények között örüljunk annak, hogy a piac látszólag ezt a 3500ft-ot megadja. De igazából a forgalomból (ami a normális egytizede) is látszik, hogy az amerikai shortosokon kivűl itt már alig van külföldi befektető-spekuláns.

Ezt az árat a beragadt magyar befektetők reményei tartják fenn.

Ha egy szebb közeljövővel áltatom magam, akkor egy IMF megállapodásban bízva reménykedem abban, hogy akik (napi 30-70 milliárdos forgalommal) elbúcsúztak az OTP-től, azok utána visszatérnek. (A tripla bóvli minősitésünk is javulhat utána.) Ez a vételi erő (a short zárásokkal erősítve) megdobhatja majd az árfolyamot akár 5000ft fölé is.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2013. 05. 25. 20:47
Előzmény: #857  berlini
#860
"Történelmi léptékkel nézve most sem túl drágák az amerikai részvények. (Még akkor sem lennének, ha közben az alapkamat nem közel nulla lenne.)"

Ez attól függ, hogy milyen módszerrel vizsgálod és milyen történelmi átlaghoz viszonyítasz. Vegyük az S&P 500-at. A 10 éves visszatekintő reálértékre korrigált Schiller P/E most 24. A 10 éves átlag 22. ebben a 2002-2007-es buborék van benne, a nagy esés és a jelenlegi buborék. A 20 éves átlag tartalmazza az 1994-2000-es, a 2002-2007-es és a jelenlegi buborékot, meg két összeomlást. A 20 éves átlag a 200-e buborék mérete miatt 26. De ha tényleg történelmi léptéket szeretnél, azaz mondjuk amióta van S&P 500, akkor a hosszú távú átlag 17. Azt se feledjük el, hogy a buborékok idején az átlag kicsit becsapós, mert a hegymenet időben hosszabb, mint a zuhanás. Hosszabb ideig tartózkodik nagyon magasan a mutató, mint ameddig nagyon alacsonyan.

Az 1 éves visszatekintő trailing P/E 19 felett van. 10 évre 21 az átlag, 20 évre 23. Azonban valóban történelmi léptékre számolva 14. Az előre tekintő P/E eleve érdekes hiszen nem tényadaton, hanem várakozásokon alapul amelyek egy emelkedő trendben jellemzően további emelkedésre vonatkoznak. A forward P/E most 15. A 10 éves átlag erős 15, a 20 éves közel 17, de a valóban hosszú távú csak erős 12.

Érdemes megnézni a 2002-2007-e rallyt. A Schiller P/E az egész emelkedés alatt lényegében stagnált. A trailing enyhén csökkent. A forward 18-ról 14-re csökkent közel 5 év alatt. Tehát elméletben folyamatosan javult az árazás, mégis leeresztett a lufi.

Ez még csak a jövedelmezőség alapú árazás volt. A nettó eszközérték alapú a Tobin féle Q ráta most 1,06. A 10 éves átlag 0,93 és nagyjából e körül az érték körül ingadozott végig a 2002-2007-es rally alatt. Azután 2009-re beesett 0,5-re. A 20 éves átlag szűk 1,1, nagyjából annyi, ahol most járunk, a nagyon hosszútávú átlag viszont csak 0,7. A sima P/BV most 2,5. A 10 éves átlag ugyanennyi. A 2002-2007-es rally alatt 2,7-3,0 között ingadozott, azután 2009-re beesett 1,7 alá. A 20 éves átlag bő 3. Hosszabb távú átlagot csak a 70-es évek elejéig találtam, az 1,9. Becslésem szerint a 60 éves átlag 1,2-1,3 körül lehet.

"Ha folytatódik a vállalati nyereségek növekedése, akkor a részvényértékeltség javul"

Lényegesen gyorsabban nő az index, mint a cégek nyeresége. Ha folytatódik ez a trend, akkor a részvényérékeltség romlik. Persze ha hosszú ideig, mondjuk 1-2 évig úgy oldalazna az index, hogy közben a cégek nyeresége dinamikusan nő, akkor igazad van, csak ennek elég kevés realitása van.
berlini
berlini 2013. 05. 25. 20:44
Előzmény: #858  Törölt felhasználó
#859
"kérdés, hogy választások közeledtével nem fog-e a FIDESZ az alsó ötven százaléknak is kedvezni intézkedéseivel. "
Kedvezni fog és ez vásárlóerőnövekedést hoz, (annak előnyös hatásával a nemfizető hitelesek számára, hitelfelvételek növekedésére stb.)
"Amivel semmiképp nem értek egyet, hogy nőni fog a foglalkoztatás.Mitől is nőne?! A GDP növekedését nem a magyar kis és közép vállalkozások, hanem a betelepített multik indukálják, "
Ez tévhit. Ha a multiknak jobban megy, akkor a beszállitóiknak, akik közül nagy a magyar cégek aránya, (ugyanúgy mellételepült nyugati cégeknek is nő a megrendelésállománya.)Ez pedig munkahelyeket teremt.
" A magyar tőkepiaci folyamatok pedig hosszútávon nem fognak tudni eltérni az európai és regionális trendektől."
Ha az esésben eltértek a hazai tőkefolyamatok a nyugateurópaitól (nagyobb eséssel,) akkor igenis van esély , hogy az OTP diszkontja csökkenjen a jelenlegi 30-50%-ról. (Eltünni természetesen még hosszú ideig nem fog. A válság előtt is volt alulértékeltség.) Ennek jeleit már a múlt héten is láttuk.
Törölt felhasználó 2013. 05. 25. 17:01
Előzmény: #857  berlini
#858
Kolléga úr abban egyetértek, hogy hogy a fejlődő, így a magyar piacok alulértékeltek. Abban is egyetértek, hogy lassan átértékelik pozitív irányban az országot, kérdés, hogy választások közeledtével nem fog-e a FIDESZ az alsó ötven százaléknak is kedvezni intézkedéseivel.

Amivel semmiképp nem értek egyet, hogy nőni fog a foglalkoztatás. Mitől is nőne?! A GDP növekedését nem a magyar kis és közép vállalkozások, hanem a betelepített multik indukálják, amit megdobhat a mezőgazdaságban egy jó termés. Tehát, mivel a multiknál termelékenyek, a kapacitások felfuttatása tömegesen nem fog új álláshelyeket teremteni. A társadalom túlnyomó része nem él jobban, hanem inkább rosszabbul, ezért a belső fogyasztás növekedését illúziónak ítélem. A banki portfólió a fentiek miatt vagy tovább romlik, vagy stagnálni fog a rossz hitelek aránya.

A magyar tőkepiaci folyamatok pedig hosszútávon nem fognak tudni eltérni az európai és regionális trendektől. USA továbbra is jól tartja magát, az elmúlt napokban, bizony az eleve alulértékeltebb európai indexek ennek ellenére nagyobbat zakóztak, aminek jelzés értéke van a jövőre vonatkozóan.
berlini
berlini 2013. 05. 25. 11:08
Előzmény: #856  pomperj
#857
Én csak egy magyar rallyről irtam.
Ami az amerikai részvények alakulását illeti:
pár hete én is úgy gondoltam, hogy egyféleképpen érhet véget a rally Amerikában:
nagy eséssel.
Egyedül az volt kétséges, hogy mikor és honnan (milyen magasságból fog nagyot korrigálni.
Ezzel szemben most valószinűnek tartok egy oldalazásost lassú esést, mert olyan extrém alacsony kötvényhozamok vannak, hogy -főleg az alapkezelőnél - senki nem akar kiszállni az osztalékkal is többet hozó részvényekből túl korán. Ameddig nem tuti hogy mikor lesz QE vég és kamatemelés addig ideges le/fel rángatásos oldalazást várok.
Ha ez igy alakul (és közben nem áll le a pénzpumpa) akkor van esély arra is, hogy az amerikai GDP növekedés stabilizálódása alatt a vállalati eredmények is javuljanak. Történelmi léptékkel nézve most sem túl drágák az amerikai részvények. (Még akkor sem lennének, ha közben az alapkamat nem közel nulla lenne.) Ha folytatódik a vállalati nyereségek növekedése, akkor a részvényértékeltség javul és ha a QE nem pár hónapon belül ér véget, van esély arra, hogy nem lesz nagy beszakadás a részvénypiacokon.
Ha mindez igy alakul, akkor az OTP (amely az elmúlt napokban sem követte a külföldet,)több kisebb rallyt csinálhat ezalatt őszig:
- az elsőben benne vagyunk (túlzottdeficiteljárás lezárásának reménye,)
- a másodikra egy oldalazva lecsorgó külföld ada esélyt (átrendeződés a fejlődő piacok irányába, megjelenhetnek a befektetők a BÉT-en is,)
- a másodikat erősitheti a magyar állami kötvényhozamok további csökkenése, ami (ha már valaki vette a bátorságot és Magyarországon akar befektetni,) terelheti az OTP, MOL, Richter részvények irányába az érdeklődést, ahol az osztalékkal együtt megalapozott egy éves 10-15%-os eredmény a következő években.
- a negyediket kiválthatja egy kedvező magyar GDP alakulás a 2. negyedévben július folyamán, amely végre megalapozott reményt adhat arra, hogy emelkedő reálkeresetek, csökkenő munkanélküliség lehetővé teszik, hogy: ne nőjön tovább a bedőlt hitelek állománya, aránya, nőjön a hitelkihelyezés,
tehát, hogy az OTP augusztusi gyorsjelentése már tényleg erősen csökkenő céltartalékolásról jelentsen, ami
- kiválthatja az ötödik rallyt.
pomperj
pomperj 2013. 05. 25. 08:01
Előzmény: #847  berlini
#856
Bocs, de picit maskepp latom.
Most a volatilitas a Kiraly.

Rovid tavon csak binaris kimenet letezik. Ha a FED (plusz BOJ) ma megismetli elkotelezettseget a QE mellett, akkor az ar kilo felfele. Ha az a gondolat latszik elojonni, hogy a FED tan egyszer megiscsak abbahanyja, maris elesen lefele fordul.

Semmi se szamit, csak az, mennyit pumpalnak be a rendszerbe. A gazdasagi hirek csak annyiban arnyaljak a kepet, vajon annak hatasara rovidulni vagy meghosszabbodni latszik a QE idotartalma. Az egyetlen dolog, ami biztos, hogy a buborek ekozben no tovabb.

A kozponti bankok vilagmeretu kiserlete, hogy elszakadjon a valosagtol a tozsde, es ne omoljon ossze a kotveny piac, egyszer veget kell erjen.
Japanban veget ert.

OTP araban az tartja a lelket epp, hogy egyre tobben rajottek, a bank alul van ertekelve. Az arfolyama ezert kapaszkodik felfele, egy felfujodoban levo lufi oldalan, azon a reszen, ahol picit csuszosabb mint mashol, mint pici katicabogar.

Rengetegen figyelik a pottyeit.
Good luck.
Törölt felhasználó 2013. 05. 24. 21:51
Előzmény: #854  Hazex
#855
Egyébként a megelőző válaszodra mimást is tudnék reagálni mint,azt,hogy találó és ügyes! Neked is sikeres kereskedést!
Hazex 2013. 05. 24. 21:30
Előzmény: #853  Törölt felhasználó
#854
Köszönöm.Neked is kellemes hétvégét és sikeres kereskedést.
Törölt felhasználó 2013. 05. 24. 21:28
Előzmény: #852  Hazex
#853
O.K. Már túl is beszéltük. Jó hétvégét!
Hazex 2013. 05. 24. 21:12
Előzmény: #851  Törölt felhasználó
#852
Nem olyan nehéz.Lásd én is azt tettem az előbb.
Törölt felhasználó 2013. 05. 24. 20:57
Előzmény: #850  Hazex
#851
A piac beárazásáról mostanában elég nehéz nyilatkozni.(szvsz)
Hazex 2013. 05. 24. 20:41
Előzmény: #847  berlini
#850
Kevesebb mint 1% az esély arra,hogy ne kerüljünk ki a túlzott deficit eljárás alól amit túlnyomó részt már beárazott a piac.(szvsz)
Törölt felhasználó 2013. 05. 24. 20:15
Előzmény: #848  Törölt felhasználó
#849
Hírek szerint jövő hét szerdán kikerülünk.
Törölt felhasználó 2013. 05. 24. 11:40
Előzmény: #847  berlini
#848
Igen, az elmúlt napokban ezért teljesített felül a BÉT...
berlini
berlini 2013. 05. 24. 11:10
Előzmény: #846  pomperj
#847
Az a pletyka hogy kikerülünk egy-két napon belül a túlzottdeficit eljárás alól.
Ha ez bejön, akkor lesz egy minirally a BET-en minimum 5-10%.
pomperj
pomperj 2013. 05. 24. 07:56
Előzmény: #845  pomperj
#846
bocs, beragadt.
pomperj
pomperj 2013. 05. 24. 07:55
Előzmény: #841  Törölt felhasználó
#845
Szia,
kosz;-)
A 2007-8 nemcsak Azsiaban volt katasztrofa, mindenhol az volt, nezd csak meg pl. ....OTP-t.
Egyebkent pedig 20 eve volt utoljara, hogy nem magam menedzseltem, hanem odaadtam. Azota legalabb csak magamat szidhatom.
pomperj
pomperj 2013. 05. 24. 07:55
Előzmény: #841  Törölt felhasználó
#844
Szia,
kosz;-)
A 2007-8 nemcsak Azsiaban volt katasztrofa, mindenhol az volt, nezd csak meg pl. ....OTP-t.
Egyebkent pedig 20 eve volt utoljara, hogy nem magam menedzseltem, hanem odaadtam. Azota legalabb csak magamat szidhatom.
pomperj
pomperj 2013. 05. 24. 07:55
Előzmény: #841  Törölt felhasználó
#843
Szia,
kosz;-)
A 2007-8 nemcsak Azsiaban volt katasztrofa, mindenhol az volt, nezd csak meg pl. ....OTP-t.
Egyebkent pedig 20 eve volt utoljara, hogy nem magam menedzseltem, hanem odaadtam. Azota legalabb csak magamat szidhatom.
pomperj
pomperj 2013. 05. 24. 07:49
Előzmény: #840  Törölt felhasználó
#842
1) Nikkei oldalazva korrigal a tegnapi 7% eses utan. A kovetkezo honapokban ez a lendulet vissza fogja vinni a hosszu rally valamelyik Fibo szintjeig; egyenlore az 50%-os szintet gondolom valoszinunek. De erdemes figyelni, mert BOJ nem fogja konnyen hagyni, hogy a yen dragan lenyomott arfolyama a 90-es szintet megint atusse, sot lehet, hogy sokkal elobb ujra masszivan intervenial.
Az orok szabaly szarint a piac hosszu tavon erosebb minden kozponti banknal, de a bankarok egy ideig megnyerhetik a csatat. A kerdes inkabb az, hogy NIKKEI lefele menetben elszakad-e a yen arfolyamatol, vagy ugyanugy hozzaragadva mozog, mint felfele. Amikor ez vilagossa valik, talan lehet pontosabb elorejelzessel probalkozni.

Mindenesetre Nikkei kezdetben nyilvan magaval rantja a regionalis indexeket egy ideig, par hetig biztosan, csak eltero mertekben.
Ahogy lenni szokott, talan legkevesbe Shanghai-t; de az eddig gyengebb rallit produkalo (Korea, Taiwan) vagy toppy indexek (Singapore, Malaj, Djakarta) honapokig csuszhatnak lefele, es mindegyik kepes lehet a 2013 evi minimum szintjet ujra tesztelni Azsiaban.

Azsia tobbi indexerol talan 3 nap elteltevel lehet picit kvalifikaltabb megjegyzeseket tenni.

2)A 30 eves US T-bond azert erdekes most, mert mintha hasonlokepp nezne ki, persze kis idobeli hatralekkal, mint az osszeomlott japan bond piac. Mar 3 alacsonyabb csucsot csinalt a 2012 nyari 153-as top ota, es megkozeledik az utolso 143-as melypontja fele. Ha atut, akkor a kovetkezmenyek is lehetnek egeszen hasonloak.
A 6 honapos papirok persze pont azt csinaljak, amit ilyen helyzetben szoktak.

3)Az SPY eppen a 2013-as savja tetejen fordult le, (vagy tullott rajta, attol fuggoen, hogyan rajzoljuk a savot) Az SPY a masodik nap lenyegeben oldalazva 1650-ig korrgialt vissza, es majdnem erettnek latszik a masodik impulzusra lefele. Minimalisan az 1530-1600-as savba varom az SPY korrekcioja elso szakaszanak aljat, es nem kell sokat aludni addig.

4)Az USD megint a 10 eves trendvonala kozeleben van, es most ugy nez ki, eleg sok penz fogjahatja menekulore (Azsiabol, de mashonnan is) hamarosan.

Tehat azt gondolom, hogy a menedekkent hasznalt valutak, foleg USD, ez alkalommal atuti a rezisztenciaat, es akar 15%-ot erosodhet 2014 kozepere.
Törölt felhasználó 2013. 05. 23. 22:44
Előzmény: #836  pomperj
#841
Szia Pomperj! A kelet-ázsiai tőkebefektedéseddel kapcsolatban megemlítem 2007.augusztusában "befektettem" 154.000 EUR-t AVIVA-n keresztül Shanghai Express portfolioba, 2008. augusztusban kivettem 92.000.- EUR-t, egyszóval nem voltam az év keletázsiai csúcsbefektetője, a veszteséget azóta visszahoztam egyéb pénzügyi ügyletekkel, mindazonáltal kurvára nem mernék mégegyszer kimenni a teljesen bizonytalan japán. kínai, indiai pénzügyi piacra.Egyuttal neked szívből sok sikert,járd a saját utad,soha ne bízz meg angol befektetési cégben! Üdv:s pistols

Topik gazda

berlini
berlini
4 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek