Topiknyitó: motorGP 2010. 11. 15. 10:28

GSPARK  

Ma piaczárás után fog jelenteni a GSPARK.

MA hozza nyílvánosságra Q3 számokat.

Lehet hogy érdemes itt 800-on belevenni mert holnap 850-en nyit.

Vélemény?
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
niobeta
niobeta csütörtök, 21:34
Előzmény: #5913  mage
április 29-én kiderül hogyan gondolkozik a többség - vagy extrában kifizetik ez az alap javaslat vagy elfogadják az alternatívát és a hitelt fizetik ki - meglátjuk
mage csütörtök, 19:36
Előzmény: #5912  niobeta
Végig gondolva az eredményt nem érint a tőketörlesztés. Viszont továbbra is fenntartom, hogy még nem tudjuk mennyiért tudja újra finanszírozni magát a gsp, addig kivárni.
Előfordulhat, hogy 2026 végén 7-8%-os vagy magasabb kamat mellett tudd eladósodni a GSP, 1-2 évvel később meg 3-4%-on, vagy kevesebben. Ha most kifizeti osztalékként az egész extra eredményt akkor nem lesz választása, hogy 2026 végén bármilyen kamat mellett kell felvenni hitelt. Viszont, ha az extra eredményből törleszti a hitelt, akkor megvárhatja a menedzsment, hogy lecsökkenjek a kamat és akkor felvenni egy nagyobb hitelt amivel javítja a tőkearányos megtérülést és abból extra osztalékot fizetni, mint 2020-ban.
Tehát ha most nem fizeti ki a teljes extra eredmény a GSP, akkor nyitva hagyja magának a lehetőséget, hogy akkor fizessen extra osztalékot mikor olcsónak ítéli a hitelkamatokat. Tehát nagyobb osztalékot tudd fizetni, mint most.
niobeta
niobeta csütörtök, 17:27
Előzmény: #5911  mage
nem rossz a számításom csak nem voltam elég szájbarágós - azt feltételve számoltam, hogy a tőketörlesztés ua lesz mint volt 
mage csütörtök, 16:46
Előzmény: #5910  niobeta
Nem tudjuk, hogy jobban járunk-e, mert nem tudjuk decemberben milyen kamat mellett kap hitelt a cég. GSP tett egy tippet. Ezért írtam, hogy max egy részét fizessék ki az extraprofitnak és majd látják év végén megéri-e új hitelt felvenni, vagy az eredménytartalékból kifizetni a lejáró hitel tőkerészét.
Amúgy rossz a számításod is, mert nem csak többlet kamatot kell fizetni, hanem a hitel tőkerészét is törleszteni kell, de ez függ attól milyen hitelszerződést kötnek.
niobeta
niobeta csütörtök, 13:21
Előzmény: #5909  mage
ok - van igény a cég részéről - de nincsen rá kereslet - ezért nem gondolkoznak benne - ezért javasolják az extra nyereség kifizetését vagy hitelbe történő törlesztését - amit levezettem annak a lényege az volt, hogy szerintem mint befektető jobban járunk azzal ha most kifizetik osztalékként és nem egy lejáró hitelbe forgatják - de majd meglátjuk mit dönt a közgyűlés - tartalékba nem rakják, hogy majd ebből fejlesztik azt a 4e nm-t
mage csütörtök, 12:11
Előzmény: #5905  niobeta
"A nagyrészt már beépített South Park I nevű terület déli végén további 4.000 m2 bérbeadható irodaterület fejleszthető. A fejleszthető épületre 2022-ben megszereztük az építési engedélyt, jelenleg a kiviteli tervek előkészítése zajlik, azonban a projekt megindításáról későbbi időpontban fogunk dönteni, figyelembe véve a jelentkező bérlői igények mellett az építkezés feltételeit, a kivitelezés lehetőségeit, különös tekintettel a nyersanyag- és energiaárak alakulására, a lehetséges kapacitáskorlátokra és az általános gazdasági kilátásokra. "
Van terv bővítésre, csak egyenlőre igény nincs rá megfelelő bérletidíjon. 
mage csütörtök, 12:09
Előzmény: #5904  amadeo
Én se fizetnék most extra osztalékot, esetleg egy kisebb részét fizetném ki (mondjuk 20-30%-t). Rakják be a pénzt 2% kamatra évvégéig, aztán akkor meglátjuk mennyiért hiteleznék meg a GSP-t és következő évben is lehet extra osztalékot fizetni, ha lesz olcsó hitel.
mage csütörtök, 12:04
" Mindegyik hitel futamideje 10 év, a kamatlábak pedig árfolyam és kamatcsere fedezeti ügyletek (CCIRS és IRS) révén mindegyik hitel teljes futamidejére rögzítettek, a tárgyidőszaban átlagosan (beleértve a támogatott és a piaci hiteleket is) 2,07% kamatlábbal." 1% körül akkor volt mikor a 2db MNB-s hitelt visszafedezték €-ra. 
A német állam 10 évre 3%-on kap most hitelt. Olasz állam 10 évre 4%. A magyar állam év ellején 4,293% kamaton bocsátott ki 7 éves eurós papírt. Úgy tippelem most magyar 10 éves eurós kötvényt valamivel 5% felett lehetne kibocsátani. Ebből szerintem az következik, hogy GSP 5% felett tudd hitel kibocsátani. Év végén meg kitudja. 
mage csütörtök, 11:45
Várom az érveidet, hogy mért jó, hogy eurós a gspark kereskedése.
Az én érveim ellene:
Ahogy te is írtad több magyar banknál, bróker cégnél problémát jelent kereskedés/osztalék fizetés.
Tapasztalataim szerint magyar bankok/bróker cégek 10 millió felett váltanak kedvezményesen €-t, de még így is van kb 0,5% eltérés a középárfolyamtól. Ha nem fektetted be azonnal akkor TBSZ-en t+2 nappal váltják a devizát. Nem biztos, hogy több, mint 10 millióért akarok  venni GSP-t, főleg nem azonnal, mert ahhoz nem elég likvid papír.
Többször előfordult, hogy a forint több százalékot gyengült pár hét alatt közben az €-val szembe, közben forintban ugyan annyiért lehetett venni GSP-t. Mivel a GSP alapvetően egy €-os eszköz, ezért lényegében olcsóbban tudtál eurós eszközt venni.
Úgy emlékszem az volt a cél a devizanem váltással, hogy növeljék a külföldi érdeklődést és ez által a likviditást, esetleg a cég értékeltségét. Likviditás visszaesett, nem tudok róla, hogy nőt volna a külföldiek aránya a cégben. Értékeltségben én nem érzékeltem felértékelődést.
Egyébként maga Bojár is elismerte, hogy nem hozta a várt eredményt a devizaváltás. 
niobeta
niobeta csütörtök, 06:18

értem az érvelésed, hogy fizesse ki a hitelt így több lesz a nyereség jövőre, hosszú távon ez jó és Te hosszú távra gondolkodsz, de utána számoltál? a mostani hitel kamata cc 100.000 euro évente, ha kifizetik az extra nyereségből a hitelt, akkor cc 0,01 euro-val ( 100 osztva részvényszám ) lesz több a kifizethető osztalék évente - ha nem fizetik vissza a hitelt, hanem refinanszírozzák akkor az éves kamat cc 600.000 euro-ra ugrik meg, ami azt jelenti, hogy a jövő évtől cc 0,05 euroval kevesebbet tud visszajuttatni a részvényeseknek ( 600-100 osztva részvényszám ) - tehát ha a mostani normál nyereség 90%-át fizeti ki a jövőben osztalékként akkor az nagyjából 0,74 euro lenne amely a fenti két számítással úgy alakulna, hogy ha kifizeti a hitelt akkor 0,75 lesz ha nem fizeti ki a hitelt akkor 0,69 ( díjemeléssel, inflációval nem számoltam ) viszont most kapunk 0,99 euro extra osztalékot ( ez a 0,99 több mint 15 évre fedezi a 0,75 és 0,69 különbözetét ) - én mint tulajdonos biztosan az osztalék mostani kifizetése mellett döntenék a fentiek miatt - ja és a cég nagyon úgy látszik, hogy nem akar további kiadható terület növelést ( mert nem lát fejleszthető területet - az elhúzódó per miatt és a valamikori elővásárlási jog életbelépése miatt ), mert akkor tartalékba rakná az extra profitot és annak a kamatából tudná fedezni a refinanszírozott hitel többletkamatának nagy részét, tehát jelentősebb hitelfelvételben nem gondolkoznak, így a fenti osztalékok szerintem hosszú távon biztosítottak ( persze ha egyszer megoldódik a per akkor az a terület is eladható vagy ha az önki el akarja adni a területét akkor a gspark meg tudja venni és azt is el tudja adni jobb áron )
amadeo szerda, 20:06
Előzmény: #5897  mage

mage, én pont szeretem hogy eurós, talán szubjektívebb/több szempontból vizsgálandó ennek megítélése, mint egyszerűen az hogy "baromság" (inkább csak az az abszurd, hogy ez több magyar brókernél/banknál problémát jelent).
Egyébként az előterjesztésben szereplő információ elgondolkodtató; ha 11,6M EUR éves többletkamata >500ezerEUR, az +kb.4,3% kamat, vajon tényleg jelenleg egy GSPark csak 5% feletti kamaton kapna hitelt? (gondolom/úgy emlékszem 1% körül lehetett a mostani(?)).
Ha igen, én jobban örülnék, ha nem fizetnék ki az extra osztit - hosszú távon tervezek a céggel, és azt szeretném, ha a cég inkább nekem fizetne minden évben, minthogy a bankoknak. //Ideális esetben a rendkívüli oszti nemfizetése hírére lemegy az árfolyam másfél eurót a rövidtávosok csalódottsága miatt, és akkor tudunk még vásárolni:)//
Gaba2001 szerda, 18:43
Előzmény: #5902  Gaba2001
"javasolja megfontolni, hogy a Társaság a leányvállalat eladásából származó egyszeri, rendkívüli nyereség összegét a lejáró hitel végtörlesztésére fordítsa, és csak az állandó és rendszeres tevékenységének eredménye után fizessen osztalékot."
Lehet mégse lesz kifizetve.
Gaba2001 szerda, 18:40
"Társaság az eredménye 90%-át fizesse ki osztalékként, tehát az
állandó és rendszeres tevékenységének eredménye után 0,84 EUR osztalékot, az egyszeri
(rendkívüli) bevételei után pedig 0,99 EUR osztalékot, azaz mindösszesen 1,83 EUR, azaz egy euró
nyolcvanhárom eurócent osztalékot fizessen euróban törzsrészvényenként"
Kevés ilyen korrekt cég van itthon. Lehetne tanulni tőlük. 
lukskypoker
lukskypoker kedd, 12:02
Előzmény: #5899  niobeta
Pápát veszünk belőle.
niobeta
niobeta kedd, 11:49
holnap felszáll a füst és kiderül mi a terv az extra nyereséggel
Jocek hétfő, 20:34
ami jó az továbbra is jó. Nem hat rá az olajválság, meg a nemzetközi környezet de miért is kellene? Stabil jó fundamentumokkal rendelkező papír. Gyűjtés és felhalmozás 
https://tvc-screenshots.investing.com/tvc_792235478306fbce68d33bea906edaa1.png
mage 2026. 02. 24. 21:11
Előzmény: #5896  lukskypoker
Még néha-néha benézek egy-két topikba. Sűrű volt az elmúlt 2 év, inkább csak figyeltem és befektettem, nem fórumoztam. Sajnos kevés már az értékelhető információ itt :(. Inkább Ivanov Tibi értékalapú csoportjának chatjét olvasgatom, bár ott se sok a hasznos infó.
Most is csak azért írtam, mert régen valószínűleg Bojár olvasta a topikot és gondoltam jelzem, hogy lesz egy két keresetlen szavam megint, ha csak a hold alapkezelő kizárólagos érdekei veszik figyelembe a rendkívüli eredmény kifizetésénél. Aztán Bojár megint adhat interjút a porfóliónak amiben próbálja megmagyarázni a megmagyarázhatatlant.
Azt sajnálom, hogy mikor kitalálták ezt a baromságot, hogy €-os lesz a részvény akkor nem háborogtam. Bár nem hiszem, hogy azt meg lehetet volna akadályozni, de legalább lehetne mutogatni visszafele, hogy a kis részvényesek előre szóltak. 
lukskypoker
lukskypoker 2026. 02. 24. 09:41
Előzmény: #5895  mage
Mage még itt? 
Nem vagy nagyon bőbeszédű!
:))
mage 2026. 02. 23. 16:09
Előzmény: #5894  zeppelin
Lehet jól tetted, a hold is elkezdett megint kiszállni. Remélem nem találják ki megint, hogy a rendkívüli eredményből saját részvényt vegyen aukció a cég. 
zeppelin 2026. 02. 20. 18:59
Én eladtam 15,3-n; nagyot ment mostanában. Ha majd visszaesne, újra veszek, kiváló cég.
niobeta
niobeta 2026. 02. 20. 17:41
Előzmény: #5892  niobeta
8,31 millió euró a normál nyereség, ennek a 90%-át kifizetik osztalékként - legalábbis ez lesz a javaslat - az egyszeri tételekből származó nyereség felhasználására 12,17 millió euróra március 25-én a közgyűlési előterjesztésekben tesznek javaslatot
niobeta
niobeta 2026. 02. 16. 13:56
pénteken jelentés és osztalék javaslat - 2023-ban a nyereség 7,86 me volt erre fizettek 0,7 e osztalékot, 2024-ben 7,96 volt a nyereség az oszti pedig 0,71 - elvileg a nyereség 95%-át fizetik ki osztalékként - a 2025-re prognosztizált normál nyereség 8,41 lesz amire akkor cc 0,75 javaslat érkezhet ( szerintem ez a minimum ) a maximum pedig az egyszeri tételekkel növelt 20,48 me amire max 1,83 osztalékot lehetne fizetni, tehát a két sarokpont az 0,75 és 1,83 - mindkettő szép lenne, az első azért mert tudták növelni a nyereséget év/év alapon aminél a normál működés eredményét kifizetik viszont az egyszeri nyereséggel más a szándékuk ( hitel visszafizetés, beruházás ) ami hosszú távon értéknövelő vagy ha a max oszti jönne akkor pedig 12% osztalékhozamot jelentene ( viszont jövőre újra visszajönne a 0,75 körüli összeg )
lukskypoker
lukskypoker 2026. 02. 03. 09:45
r. 15,2
Rencsi 2026. 02. 03. 09:41
Nincs nagyon eladó már.
Marcos79 2026. 02. 03. 09:33
R14.95 szép 
Jocek 2026. 02. 02. 20:23
itt nincs mellébeszélés, hitegetés. Nagyon jó bártan vehető.
https://tvc-screenshots.investing.com/tvc_3ceb1257189d212d65ab4cec2b1feebd.png
niobeta
niobeta 2026. 02. 02. 18:55
Előzmény: #5886  ronaldinyo
ha kifizetnék a 90%-át, akkor 1,9 euro - az szép lenne
lukskypoker
lukskypoker 2026. 02. 02. 16:52
Előzmény: #5882  Jocek
Nagyon, de nagyon jó.
Valóban.
Timmmy 2026. 02. 02. 16:48
Előzmény: #5883  eszpe2
ez lehet egy kicsit feltornázza az árat ;-)
Jocek 2026. 01. 09. 19:32
Beerman
Beerman 2025. 12. 30. 16:04
Előzmény: #5880  philosopher

14,2 ;o))

Topik gazda

motorGP
4 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek