nexthor

Regisztráció: 2018-10-08 11:23:29

Hozzászólások száma: 10

Utolsó hozzászólás: 2023-05-04 11:42


Tapasztalat: 2
Aktivitás: 4
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

Lakás/Ingatlan árak topik 2023. 05. 04. 11:42
Néztem anno lakásokat itt. 20 millió Ft körül lehetett megvenni ezt a típust a beruházótól újonnan 2020-ban...
Lakás/Ingatlan árak topik 2023. 03. 08. 13:11
Építkezési költségek tekintetében van valakinek friss tapasztalata, vagy ismeretségi körből első kézből információja? Konkréten az érdekelne, hogy vidéken (Komárom-Esztergom megye) mennyiből lehet reálisan kihozni generálkivitelezővel kulcsra készen egy kb. 120 nm-es, egy szintes házat normál műszaki tartalommal (energetikai szempontból megfelelő szigetelés, levegő víz hőszivattyú, padlófűtés, mennyezet hűtés). Tudom hogy sok egyéb tényezőtől függ, de hozzávetőlegesen. Telek van.
Ahogy lentebb is írták a befejeződő projektek után lényegesen kevesebb projekt indul, illetve az alapanyagok tekintetében sincs már a napi árazásos agyrém helyzet. Talán egyszerűbb lesz megfelelő szakembert találni, illetve ha nincs elég megrendelés akkor a korábbi horror profitelvárások is mérséklődhetnek, legalább is ebben bízom. Ha nem is most, de kb. egy éven belül. Érdemes még várni ha mondjuk 1 éven belül szeretnénk belevágni?
Lakás/Ingatlan árak topik 2022. 12. 26. 11:08
Az az igazság hogy az infláció nem ugyan úgy érinti a befektetőket és az átlag embert. Míg az átlag ember aki hónapról hónapra él vagy csekély mértékben megtakarít, jelentősen rosszabb helyzetbe kerül mert kevesebbet tud fogyasztani, megtakarítani pedig adott esetben már nem is tud. Addig egy jelentős megtakarítással rendelkező befektetőt az átlag fogyasztói kosár inflációja kevésbé érint, a fogyasztás plusz költségét könnyen előteremti, hiába a “behazudott” infláció. Ezzel szemben  itt sokan várnak ingatlan ár stagnálást, csökkenést. Mivel az ingatlan ár nincs benne az inflációs kosárban, ebből az következik hogy a befektetők akik szerinted a főbb kárvallottjai a helyzetnek, később olcsóbban jutnak ingatlanhoz például, így hiába a reál ingatlanár csökkenés, gyarapítani tudják a reálvagyonukat a kötvénypiacon realizált kamatból. (De beszélhetünk részvénypiacról is, ahol szintén lesznek jó lehetőségek.) Tévedés azt gondolni hogy a szavazó réteg levédve/jól járt, a több 100 milliós (milliárdosokról ne is beszéljünk) vagyonok pedig majd szépen elolvadnak. Aki nem lottón nyerte a pénzt és tud vele bánni, az sokkal jobban is ki tud jönni ebből a helyzetből, míg az átlag ember elszegényedik. Ha török útra lépünk és WC papír lesz a Ft az más helyzet, de abból is a vagyonosak fognak profitálni, akik tudnak lépni és diverzifikálnak, devizában fektetnek be és felvásárolják az ingatlanokat.
Lakás/Ingatlan árak topik 2022. 12. 22. 11:37
Persze piaci alapon is kötnek IRS-eket a bankok, de azért ez rátesz egy lapáttal hogy meddig tudtak elmenni árazásban.
Lakás/Ingatlan árak topik 2022. 12. 22. 11:31
 Nincs látható mértékű hazai banki kötvénykibocsátás (a bankok eszközállományához képest). Ezt bárki láthatja nyilvános adatok alapján ha belenéz a hazai bankok éves beszámolójába. Vagy nézzük egy regionális bank konszolidált adatait: OTP 2021-es konszolidált (IFRS szerinti) éves beszámoló: Saját tőke: 3,036,766 millió Ft Kötelezettségek: 24,516,618 millió Ft, ebből kibocsátott kötvény: 436,325 millió Ft. Ennek a nagy része egyébként jelzáloglevél, amik valóban azt a célt szolgálják amit te keresel, de ez egy nagyon kis szelete a finanszírozásnak/kamatkockázat kezelésének. A bankok alapvetően nem kibocsátott kötvényből finanszíroznak, de érdemes különválasztani a finanszírozás és az árazás kérdését, bár nyilvánvalóan vannak bizonyos összefüggések a kettő között.
A kérdésedre nincs egyszerű pár mondatos válasz, de a teljesség igénye nélkül:
- a látra szóló betétek: nem egységes a közzététel de nyilvános adatokból látható olyan bank ahol 90% volt 2021-ben a látra szóló arány. Ez nyilván csökken valamelyest ahogy emelkedik a kamatkörnyezet és a pénzügyileg kevésbé tudatos ügyfelek is elkezdenek lekötni/befektetni, de egy bizonyos állandó szinttel lehet számolni hosszabb távon is, figyelembe véve makro tényezőket is, erről szól a modellezés.
- árazást tekintve pusztán piaci alapról nem nagyon lehet beszélni (csak ha beleértjük a monetáriás politikát is), a fix kamatozású hitelezést az MNB jelentősen megtámogatta anno monetáris politikai célú IRS tenderekkel, lásd: Monetáris politikai célú IRS tenderek (mnb.hu) Ez által az MNB jelentős kamatkockázatnak tette ki magát és komoly veszteségei vannak/lesznek a jövőben, erről Surányi is írt a portfolion, akit érdekel a téma érdemes utánaolvasni.
Lakás/Ingatlan árak topik 2022. 12. 22. 11:02
Nem konkrétan azt a pénzt veszik el és helyezik ki amit Mari néni a számláján tart. Az a következtetés hogy a kereskedelmi bankok is hitelpénzt teremtenek az helyes, ez így van, a "semmiből" teremtenek pénzt. De az hogy mennyi hitelpénzt hozhatnak létre, az függ a tőkehelyzetüktől és a forrásszerkezetüktől, ez szabályozva van.
A hitelszámlára kihelyezett pénzből olyan értelemben egyből pénz lesz, hogy azt egy 3. fél megkapja (pl. jelzáloghitel esetén az ingatlan eladója), így jellemzően az ő betéti számláján megjelenik ez a pénz akár annál a banknál, akár másik banknál. A hitel felvevőnél marad az adósság, amit idővel visszatörleszt.
Lakás/Ingatlan árak topik 2022. 12. 22. 09:50
Azt ne felejtsd el hogy alapvetően hogyan működik egy kereskedelmi bank, hogy néz ki a forrásszerkezete. Ez bankonként változó, de egy E betűvel kezdődő közepes magyar (leány)bank esetén például kb. 10% saját tőke, és 70%+ ügyfélbetét (a maradék bankközi forrás és egyéb). A saját tőkének nyilván van egy tulajdonos által elvárt hozama, de a bank nagyrészt az ügyfelek pénzét helyezi ki, persze vannak egyéb bankközi források is, de amit például az MNB-től kap, azt a támogatott hitelekre kapja. Mivel az ügyfélbetétek jó része látraszóló, gyakorlatilag 0%-on hagyják ott az emberek rohadni a pénzüket, ezért a banknak van tere a piaci kamatoknál olcsóbban hitelezni. Hogy mennyivel olcsóbban, milyen távra, milyen kamatfixálás mellett az egy nagyon összetett kérdés, és sok tényezője van (pl. látra szóló betétek modellezett lejárata). A jelzáloglevélkibocsátás nagyon elenyésző része a hitelezéshez használt forrásoknak, de nyilván fix kamatozású jelzáloglevelek által is lehet forrást bevonni, illetve fedezni a kamatkockázatot.
Olaj és Gáz 2022. 12. 22. 09:11
.
Lakás/Ingatlan árak topik 2018. 11. 10. 14:26
Röviden, tömören: az adófizetők futják a kockázatot, az MNB a bankokkal kötött kamat swapokon keresztül átvállalja a kamatemelkedésből adódó kockázatot a kereskedelmi bankoktól, az MNB pedig gyakorlatilag az államháztartás része...
http://www.zsiday.hu/blog/ki-futja-kock%C3%A1zatot
Lakás/Ingatlan árak topik 2018. 10. 08. 11:30
https://lakopark.ingatlan.com/kelenligethaz
Egy új projekt a 11. kerületből, ami lassan már szerkezetkész, 2019 szeptemberre ígérik az átadást. Az értékesítés mostanában kezdődik.
Az előzetesen feltett árak kedvezőnek tűntek a rendkívül jó lokációhoz képest (650-700 e Ft/nm körüliek is voltak, a szomszédos nádorliget lakóparkban nem ritka a 800 e Ft/nm), a beruházó az aki a 13. kerületi Pannónia házat is építi.
Mit gondoltok erről a projektről? Illetve az ytong külső fal egy társasháznál mennyivel lehet rosszabb hangszigetelés szempontjából a hagyományos porotherm téglához képest? Van valakinek tapasztalata?

friss hírek További hírek