Oké de te olyan alapvető dolgokat is megkérdőjelezel mint hogy meg lehet mérni a földnek a tömegét. Nem tudom, hogy érzékeled-e a különbséget. Mintha a Föld tömegének ismerete bármit rontana Isten létezésének az esélyein.
Kétezer, illetve háromezer éves távlatból mi az a "nem sokáig" ? Általában a birodalmak akkor szoktak összeomlani, mikor már túl nagy volt a jólét és dorbézolás. Ahogy mondani szokták: a fák sem nőnek az égig. Csak az a kérdés, mennyi van még hátra? 1-10-100 év?
Szerintem a klímaváltozás egy természetes folyamat, az ember csak kis mértékben felelős azért. Nekem sem tetszik az erőforrások mértéktelen pazarlása, de ez csak nagyon kicsi hatással van a globális klímára. Túl sokan vagyunk? Ha az összes embert egymás mellé állítanánk, egy négyzetméter helyet biztosítva, elméletileg elférnénk Bács-Kiskun megyénkben. A tudomány segít a fenntarthatóságban, de sokszor ez csak a problémák eltakarása. A zöld energia sokszor nagyobb lábnyomot hagy, mint a nem zöld. Most ez nagyon nagy divat és óriási támogatásokkal terelgetik a beruházásokat. Végül kiderül, hogy a co2 kibocsájtás ennek ellenére is csak növekszik. Parasztvakítás folyik, a legfőbb cél a legtöbb pénzt kipréselni ebből.
"...A folyamat a pénz, a harácsolás és hatalomvágy miatt ment félre, elment a fókusz egy rossz irányba, ami torz értékrendet szült és sajna mintául is szolgál, ez okozza a bajt..."
Érdekes adalék, hogy 2000 éve az Újtestamentumban ez a már meg lett "jövendölve" (jobban mondva ki lett jelentve... mivel Krisztus nem jövendöl, hanem szimplán kijelenti, hogy mi volt, van és lesz)... 3000 éve pedig a Hindusztáni-félszigeten is megjövendölték.
Egyik helyen sem kecsegtettek azzal, hogy sokáig fog tartani...
Nekem ugyan tökmindegy...személy szerint nekem nem "hiányzik"> a mai technika... azt használom ami éppen adódik. Részemről Óegyiptomban vagy az indiánoknál is tök jól elvolnék. :)
Az orvostudomány is már odáig fejlődött, hogy szépen elkorcsosul az ember. A régebben halálra ítélt beteg gyerekeket is úgy rendbe hozzák, hogy tovább tudnak szaporodni és szórni szét a beteg géneket. Persze lehet, hogy a "géncsere" ezt is megoldja majd, de a természetes kiválasztódás évezredekig nagyon jól működött. Nálunk a búzát úgy nemesítették, hogy valamilyen szinten ellenálljon a gombabetegségeknek, ami persze vagy a hozamnak, vagy a minőségnek a rovására ment. A franciák meg gombaölőznek. Kit érdekel, hogy a vegyszer benne marad a terményben? Majd arra kitalálnak megint valamit.
A tudomány sokszor csak a meglévő dolgokat magyarázza meg, a tudósok által kitalált képletekkel és számításokkal. Csak ráillesztjük az elképzeléseinket és bizonyítjuk, hogy ez működik. Én mindig tudom a lottó számokat, csak az téved, aki kihúzza őket :-). A tudomány azért fejlődik, mert pénz van benne. A piacgazdaság erről szól, mindennek ára van. Szociban azért is maradtunk le, mert nem volt motiváció, csak egy két megszállott kutatott, alamizsnáért. Az más dolog, hogy közben leromboljuk környezetünket és nem élünk jobban. Amúgy mindenben egyetértek, ez a harácsolás és a kapzsiság nem vezet jó irányba. Ráadásul csak egy kis réteg élvezi a gyarapodást, a többi meg elszenvedi.
Hát ugye eleve nem egységesek az álláspontok a jelenleg klímakatasztrófa néven emlegetett klímaváltozás okaival kapcsolatban, tehát szerintem nem tartunk ott hogy ennek alapján nekrológot vagy ítéletet mondjunk az emberiség viselkedése felett. Az tény hogy az erőforrások túlhasználata, különféle gazdasági és hatalmi erővel visszaélések jellemzőek a fajunkra, de ezt nem írnám a tudomány számlájára. Manapság pedig épp a tudomány tesz elég sokat a fenntarthatóság javításáért.
Mielőtt feledésbe merülne azért felidézem hogy mit gondolok úgy általában a dolgokról, mielőtt valaki szélsőséges tudományhívőként skatulyázna be. Azt gondolom, a világ több, mint amit ismerünk és az általam megtapasztaltak alapján van mögötte valami mélyebb rendszer. Ez számomra egyértelmű. Ahhoz viszont nincs meg az információm, hogy erről többet tudhassak meg, ebben többi embertársamhoz hasonlóan én is korlátozva vagyok és személy szerint engem nem elégít ki különféle régi olvasókönyvek válasza a nyitott kérdéseimre. És tök jó ha valaki azokban hisz betű szerint, egészségére, de amikor egy netes kereszteslovaggal elszalad a ló és elkezd kinyilatkoztatni azt minimum kétségbevonom.
"Olyan fontos azért nem lehet, ha nem muszáj annyira pontosan
tudniuk...:))... a jenkik pld. egy commodore64 szintű ámítógéppel is
képesek voltak eljutni a Holdra...(többek szerint).". . Miből gondolod, hogy nem voltak pontosak az adatok "annyira"? Egyébként többek szerint egy commode64 szintű géppel is lehet "annyira" pontosan számokkal számolni, de akár kétszer "annyira" pontos számokkal is . Bizony, itt tart már a tudomány és technika.
Tény ma már olyan nagyra fejlődött az emberi tudomány,hogy már mindent képes elpusztítani a földön,beleértve saját magát is.Ha viszont megnézzük a csimpánz tudományát akkor elég jól el van vele saját kis környezetében addig a míg a nála fejlettebbnek mondott faj nagy bölcsességében ki nem irtja.Az emberi tudomány,Isten bölcsessége nélkül,olyan,mint amikor egy csőre töltött fegyvert adunk egy pár éves gyerek kezébe,hogy játszadozzon vele,Az pedig,hogy ez,hogyan néz ki a gyakorlatban,egyből látható ha megnézzük,hogy az emberi tudomány által fejlődő ember mit tett a lakókörnyezetével.
Teljesen jó, amiket írsz. Az ember egy 3D-s világba született, bele van kódolva a világ megismerésének a vágya és alkotni akar - aki a teremtőben hisz, ezért kell, hogy elfogadja, aki meg nem, az meg azért, mert ezt látja/tapasztalja saját magán is - szerencsés esetben mindenki örömét leli benne, ha egy gondolatból létre tud hozni valamit. A folyamat a pénz, a harácsolás és hatalomvágy miatt ment félre, elment a fókusz egy rossz irányba, ami torz értékrendet szült és sajna mintául is szolgál, ez okozza a bajt - legalább is az én egyszerű életszemléletem szerint, miközben azért örülök, hogy van Internet meg fűnyíró.
Az egyszerű parasztember beül az autójába és elmegy a templomba anélkül,hogy tudná,hogy mi is az a gravitáció,az az idióta autó az meg pláne nem tudja,hogy mi a gravitáció,a templom meg pláne nem tudja,de mivel az egyszerű parasztember így is eljut autóján a templomba így már választ is kaptunk arra,hogy mennyire fontos tudnunk azt,hogy mi is az a gravitáció,ha elakarunk jutni autón a templomba :))) Mondjuk engem mindig is"lenyűgözött" a városi paraszt ember fölényes tudása amikor az egyszerű falusi paraszt emberek közé letévedve,neki áll megfejni a bikát :)))
A tudományt már évezredekkel ezelőtt is alkalmazta az ember, csak még nem a mai szinten. Annak köszönhető, hogy mást ne mondjak a rómaiaknak (kiknek olya sok problémájuk volt az új vallással két évezreddel ezelőtt) olyan vízvezetékek szállították az ivóvizet a fővárosukba vagy olyan csatornarendszer szabadította meg őket a szennyvíztől, melyek mint építmények ma is állnak és amelyek nélkül a rómaiak kevésbé prímán és sokkal több betegséggel és járvánnyal lettek volna meg. Igaz, annak volt köszönhető a navigáció, mellyel izraelig is eljutottak ahol fejlett haditechnikájukkal élve fenntartották az ellenőrzést és ahol végül csúnyán elbántak a megváltóval. Talán emiatt is pipák a hívők a tudományra, bajt hozott isten fiára. A tudomány azóta is velünk van. Persze nem lenne muszáj, ahogy mondod. Az ősember is elvolt, csak neki még az is nagy karrier volt ha egyáltalán fel tudott nőni, mert ha nem ragadta el csecsemőkorában a kardfogú tigris akkor még ötezer másik lehetősége volt felnőtt koráig gyötrelmesen kiszenvedni. Aztán fokozatosan javult a helyzet ahogy fejlődött az eszközhasználat és a világ megismerése. Mai nevén a tudomány.
Olyan fontos azért nem lehet, ha nem muszáj annyira pontosan tudniuk...:))... a jenkik pld. egy commodore64 szintű ámítógéppel is képesek voltak eljutni a Holdra...(többek szerint).
Az hogy itt zajlik ez a párbeszéd a netes felületen egy egész rakás olyan tudományos ismeretnek köszönhető, aminél persze a parasztembernek az is fontosabbnak tűnik, hogy holnap milyen idő lesz, hogyne. Mert fingja sincs. És a tudomány ott van mindenben ami körülvesz minket. A hívő olyan autóval megy a templomba (amit a gravitáció a helyén tart), amely rengeteg tudományos eredmény felhasználásának köszönhetően fogja őt eljuttatni a templomig és közben meg tud állni a zebránál anélkül hogy elütné a másik hívőt. Ezt olyan ruhába öltözve teszi meg, amelynek alkotó szálait számos tudományos vívmánynak köszönhetően állították elő, tudományra épülő mérnöki tudással megszerkesztett gépeken dolgozták fel és amelynek színezését óriásgépekkel bányászott anyaggal végezték. Még amikor szarik egyet a hívő és lehúzza a vécét, még az mögött is hemzseg a tudomány. Az hogy valaki ezzel nincs tisztában, az nem jelenti azt, hogy az alkalmazása a civilizált világban elkerülhető vagy lényegtelen volna. A létezését kétségbevonni hülyeség, mert mindenki láthatja hogy létezik. Szemben a bibliai dogmákkal és ez kurvanagy különbség.
Számomra a pontos meghatározás és a kb nem ugyan azt jelenti,ha valóban meglehetne adni a föld pontos tömegét akkor arra lenne utalás,de ha ebben hisztek,hogy pontosan tudjátok a föld tömegét akkor legyen úgy,tényleg abszolút másodlagos kérdés,még az is fontosabb,hogy holnap milyen idő lesz,legalábbis szerintem.
Tudomány és Csillagászat