Topiknyitó: Törölt felhasználó 2017. 10. 22. 08:59

Tudomány és Csillagászat  

http://index.hu/tudomany/2017/10/16/gravitacios_hullam_neutroncsillagok_ligo_tobbcsatornas_csillagaszat_kozmologia/
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2021. 01. 27. 07:30
Előzmény: #2719  sasa44
Jó, hogy felbukkant ez az alapszintű "halmazelméleti" kérdés, habár egy ilyen címet viselő topikban ennek már rég tudottnak kellene lennie... ld "részhalmaz" szócikket a w-pédiában. 

Krisztus pedig ezt a kijelentést tette ugyanerről Jn.10, 16 alatt:

(Károli)..."16 Más juhaim is vannak nékem, a melyek nem ebből az akolból valók: azokat is elő kell hoznom, és hallgatnak majd az én szómra; és lészen egy nyáj és egy pásztor."

Meg kell jegyezni hogy a fenti szövegben a félkövérrel kiemelt "nyáj" szó helyett a standard fordítások többnyire szintén az "akol" kifejezést teszik, holott a görög eredetiben a poimen szó egyértelműen nyájat jelent... a szöveg első felében szereplő akol szó a görögben nem is a poimen szóval, hanem az akol szónak megfelelő görög szóval szerepel... azért csinálták ezt a hamisított fordítást a korai századokban, hogy az állítólag Péterre ruházott földi egyház alapítását Krisztus parancsának állítsák be. Krisztus semmilyen földi egyház alapításával nem bízta meg Pétert, mivel csak egyetlen Egyház létezik, mely a szövegben a nyáj szóval szerepel. Az Újszövetségben csakis Krisztust valló gyülekezetekről esik szó.

Tehát összefoglalva: a vallásos ember nem feltétlenül hívő ember is egyben.
sasa44 2021. 01. 27. 05:32
Előzmény: #2718  sasa44
Még pontosítanék kicsit a kérdésen: Tehát akkor szerinted aki "csak" vallásos az nem hívő, aki meg "csak"hívő az nem vallásos? Olyan nincs, hogy vallásos és hívő is egyben?
sasa44 2021. 01. 27. 05:27
Előzmény: #2717  sasa44
"Írtam,hogy a vallásos és hívő ember nem ugyan az". Ezt azért még fejtsd ki egy kicsit jobban. Tehát akkor szerinted aki vallásos az nem hívő, aki meg hívő az nem vallásos?
sasa44 2021. 01. 27. 05:18
Előzmény: #2708  Törölt felhasználó
"Írtam,hogy a vallásos és hívő ember nem ugyan az,ezt a hívők értik az ateisták viszont,úgy tűnik nem ..."Mondod ezt te.  Csakhogy a hívőség és a vallás nem választható külön. Na ezt meg te nem érted . A hívőséget a vallás támasztja alá, míg a vallást a hívőség erősíti. Egyik sem létezik a másik nélkül. Az istenhited a vallásból ered, nem a semmiből.
Törölt felhasználó 2021. 01. 26. 23:36
Előzmény: #2715  PusztaPutyin
Én inkább úgy fogalmaznék,hogy az egoista,ostoba ember okoskodik,a humorhoz meg köztudottan intelligencia is szükségeltetik.
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2021. 01. 26. 23:01
Előzmény: #2714  Törölt felhasználó
úgy van és van hogy az okos ember hülyéskedik és hogy a hülye ember okoskodik meg ilyenek stb, na jó nekem ehhez nincs kedvem jó éjt
Törölt felhasználó 2021. 01. 26. 22:58
Előzmény: #2713  PusztaPutyin
Pontosítottam,és jeleztem,hogy a vallásos ember is lehet erkölcstelen,de az tény ,hogy itt a fórumon levő ateisták egy része valahogyan egy egyszerű halmazelméletet sem tudnak értelmezni,hozzá tenném,hogy azért ez nem igaz az összes ateistára,mert az ateista ismerőseim jelentős része pontosan érti,hogy mit jelent az,hogy vallásos és azon belül még hívő is.És azt is megértik,hogy a keresztes háborúkat nem vallásos hívők hanem nem hívő vallásos emberek kezdeményezték.Ez pont ugyan az,mint ha azt mondanám,hogy az ateizmusból lett a fasizmus és a kommunizmus,de nem minden ateista volt fasiszta vagy kommunista.
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2021. 01. 26. 22:45
Előzmény: #2712  Törölt felhasználó
úgy értettem hogy ne fogalmazz meg elképesztő állításokat másokról csak azért mert másképp gondolkodnak mint te. ez az erkölcsiség kétségbevonása meg ilyenek ne haragudj, hallatlan. ha ilyenekre kapatod magad akkor nem nyugtatta meg eléggé, kérj ráadást.
Törölt felhasználó 2021. 01. 26. 22:42
Előzmény: #2711  PusztaPutyin
A hívő ember lelkét, Isten nem kínozza,hanem megnyugtatja :)))Ha hívő lennél akkor ezt pontosan tudnád mert számtalanszor megtapasztalhattad volna,pont,úgy mint minden hívő :)))
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2021. 01. 26. 22:01
Előzmény: #2705  Törölt felhasználó
szerintem kérd meg istent hogy szabadítson meg a hülye gondolatoktól melyekkel a lelkedet kínozza
Törölt felhasználó 2021. 01. 26. 21:15
Na jó akkor pontosítok,mert lehet,hogy kicsit félreérthető voltam,nem az ateista embert neveztem általánosságban véve erkölcstelennek mert a vallásos ember is lehet erkölcstelen,hanem arra utaltam,hogy az ateizmus létrejötte abból fakadt,hogy az emberek nem akarták elfogadni,hogy felelősséggel tartoznak Istennek tetteikért,és persze kapóra jött az erkölcstelen vallásos emberekre való mutogatás,hogy lám mennyire erkölcsös aki vallásos,erre írtam,hogy az ateizmus is egy vallás,viszont itt az egoizmusba való hit lép be az Istenbe vetett hit helyett,aki azt mondja,hogy ez előremutató az tényleg nem ismeri a történelmet,fasizmus-kommunizmus  mind ateista vallás.
badsector1
badsector1 2021. 01. 26. 21:11
Előzmény: #2708  Törölt felhasználó
hová süllyedsz még? 
most azt állítod, hogy az ateisták a halmazelméletet sem tudják megérteni.
Törölt felhasználó 2021. 01. 26. 21:04
Előzmény: #2707  algore
Írtam,hogy a vallásos és hívő ember nem ugyan az,ezt a hívők értik az ateisták viszont,úgy tűnik nem tudnak egy egyszerű halmazelméletet sem megérteni,ami általános iskolás tananyag ,ennyit a fene nagy tudásról,amit maguknak tulajdonítanak........
algore 2021. 01. 26. 20:54
Előzmény: #2706  badsector1
Akartam kerdezni, hogy az inkvizicio, kereszteshaboruk, a mai terrorista szervezetek, vajon milyen ateizmusbol fakadnak, de rajottem hogy felesleges. Az a helyzet, amit leirtal. 
badsector1
badsector1 2021. 01. 26. 20:50
Előzmény: #2705  Törölt felhasználó
Az ateizmus és az erkölcstelenség közé csak csak egy erkölcstelen vallási fanatikus tehet egyenlőségjelet.
Törölt felhasználó 2021. 01. 26. 20:44
Előzmény: #2702  Tagore
A vallás egy világnézeti ideológia,pont úgy min az ateizmus vagy a darwinizmus,az ateisták  egy mesében hisznek a mese alapja,hogy semmiért sem vagyunk felelősek,ezért bármit megtehetünk,ebből született a kommunizmus és a fasizmus vallása,ahol már tényleg nincs szükség erkölcsi morálra,bárkit megölhetsz,megerőszakolhatsz és a vagyonát is elveheted,azt soha senki sem fogja tőled számon kérni,az ateizmusból alakult ki az erkölcstelenség,aki ezt nem látja az lelki vakságban szenved.És ezen még az sem változtat ,hogy a nem hívő,álkeresztényeknek jelentős szerepük volt ebben.
Tagore
Tagore 2021. 01. 26. 20:15
Előzmény: #2703  badsector1

Szomorú feltételezésem, hogy a tömegek számára még a Föld lapos marad........
....a hozzászólások jelentős része is ezt bizonyítja..........elszomorító, amikor egy fenti című topikban a mesebeli lények létéről beszélnek, és halvány fogalmuk sincs a történelmi háttérről........
badsector1
badsector1 2021. 01. 26. 19:29
Előzmény: #2702  Tagore
"Sem az idő kerekét, sem a tudás kiteljesedését nem tudták megfordítani."

Ha kiderül, hogy a föld nem lapos, akkor jön a mellébeszélés, hogy nem kell azt szó szerint érteni. :))
Tagore
Tagore 2021. 01. 26. 17:46

" A képzelet akkor hasznos a tudomány világában, ha a fontos dolgok iránti  éles , kifinomult érzékkel párosul"
mondta Selye János vegyész, belgyógyász, endokrinológus.......
Sajnos  a világban a haszontalan képzelet szeretne uralkodni, ahogy erre politikai rendszerek is épültek......épülnek. A rossz hír az, hogy az elmúlt évezredek.....évszázadok bizonyították: a mesék -----nevezhetjük vallásnak----hatalma csak átmeneti......Sem az idő kerekét, sem a tudás kiteljesedését nem tudták megfordítani.
Törölt felhasználó 2021. 01. 25. 21:18
Előzmény: #2697  algore
Szerintem hagyjuk magára ezt a dolgot... Csányi Vilmos elhíresült vízimajmos ámokfutása napnál világosabban tárta elénk, hogy az "evolúció" kifejezésnél manapság kevés kompromittálhatóbb szó létezik az úgynevezett "tudomány" berkeiben.

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek