Sziasztok, Biztos sokan csináltatok már ilyet, de sajna én még nem és most láttam, hogy kaptam 96USD osztalékot egy amerikai tőzsdén lévő cégtől amiből 25% már ott kinn levonásra került, itthon a 182 sorba kell írni a jövedelemhez? Mellé az adóhoz mennyit kell? Csak mert hiába írok bármit nem fogadja el...
Érdemes lenne NAV-ra rácsörögnöd kedden.Ne utólag kelljen korrigálnod,ha mégsem kamatjövedelemnek számít mindkettő. Magyar állampapíroknál kamatjövedelem lenne,de így ,hogy usa,franc tudja,nincs-e valami külön szabály. Jobb a biztosra menned.
köszi. még azon gondolkodom, amit én US állampapírnak mondok így gyűjtő fogalomként, annak egy része US Bond volt a másik része T-Bill (kb mint itthon a diszkont kincstárjegy), elképzelhető, hogy az egyik valóban tőkepiaci ügyletnek minősül (a T-Bill) a másik (Bond) meg kamatjövedelemnek?
Sziasztok! USA állampapíronon megkeresett kamatjövedelmet szerintetek melyik soron kell feltüntetni az adóbevallásban? - 172. Ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem és adója - 183. Kamatból származó külföldön (is) adóköteles jövedelem és adója. Ami miatt elbizonytalanodtam: első körben az Int.Brokers a NAV felé a 172-es sorra küldte be ezt az adatot, de rossz értéket (nem raktak bele minden tételt, most viaskodok velük, de nem kaptam új adóigazolást), most pedig azt mondják ezt a tételt a 183. soron kellene feltüntetni, teljesen ellentmondásosak..
Sziasztok Adóbevallás nem engedi kitörölni a szocho t az első lapon írja h ennyi a fizetendő , amikor változtatni szeretném az az kitörölni, homályosan mutatja nem enged bele klikkelni, hogy ki töröljem. Úgy tudom, hogy nem kell az egt és magyar rv után szocho t fizetni. Köszi válaszotok!
A különadozó jövedelmek közül az ETÜ nyeresége és a külföldről származó árfolyamnyereség, ami EGK piacokon vásárolt részvény vagy ETF nyeresége - után kell szoc hot fizetni véleményetek szerint? Ugye kamat után kell, osztalék után ha EGK piacokon vásárolt részvény vagy ETF nyeresége után nem kell. Kösz ha elmondjátok véleményetek
"Ha a 2023-ban elért – pénzben elszámolt – ügyleti nyereségei együttes összege több, mint az Önt terhelő – pénzben elszámolt – ügyleti veszteségei együttes összege, akkor e jövedelmét ennek a sornak a „d” oszlopában, a 15 százalékos adót pedig az „e” oszlopában kell bevallania. Ha a 2023. évben, a pénzben elszámolt ügyleti veszteségei együttes összege meghaladja a pénzben elszámolt ügyleti nyereségei együttes összegét, Önnek 2023-ban az ellenőrzött tőkepiaci ügyletből vesztesége keletkezett. Ha Ön a 2023. vagy az azt követő két évben adókiegyenlítést kíván elszámolni, a veszteség összegét e sor „a” oszlopában tüntesse fel. Az adókiegyenlítés kiszámítására a 23SZJA-06-os lap 212-220. sorai szolgálnak.Az adókiegyenlítés számításánál csak az adóévben vagy az azt megelőző két évben elszenvedett ügyleti veszteség vehető figyelembe. Az adókiegyenlítés számításának szabálya a 23SZJA-06- os lap 212-220. sorához tartozó útmutatóban található. Ha Ön a bevallásában adókiegyenlítést kíván érvényesíteni, ezeket a sorokat is töltse ki! "- részlet a kitöltési útmutatóból. Adókiegyenlítést akkor tudsz végezni, ha előző években bevallottad a nyereséget/veszteséget.
Az oké addig, de ott a sugó írja hogy írja be a veszteséget is. Mivel Adókiegyenlítést lehetne csinálni.sőt még a tavalyi évet is lehetne hozzá hozni valahogy mert volt kicsi veszteség.
nem kereskedem csak a BÉT-en. De a +2 nap elszámolás miatt simán lehet, hogy következő évre számolódik el az eladásod, azaz nem tudod a tavalyi évben szembeállítani a nyereséggel. Dec 29 péntek volt, január 1 mindenhol ünnepnap. Úgyhogy vsz átcsúszott nem csak MO-on ez az eladás következő évre. Kb úgy, mint a osztalékfizetésnél a megfeleltetés napja eltolódik.
nem biztos, hogy értem a kérdésed. Ugyanazon év nem lehet nyereséges és veszteséges is egyszerre. Ha veszteséges, az "a" oszlopba, ha nyereséges, a "d" oszlopba írsz.
Üdv! Azt tudja esetleg valaki hogy az SZJA bevvallás 172 sorban ahol a jövedelem és az adó szerepel, ott az "A" jelű sorba be kéne írni a 2023 veszteséget, hogy eleve az adót csökkentese meg esetleg majd még később igenybe lehetne venni, viszont hibát ír ki, hogy nyereség és veszteség egy sorban nem lehet? Mi lehet a megoldás?
sziasztok, ibkr-en 2023.12.29-én eladtam egy pakk usa részvényt, hogy realizáljak egy jó nagy veszteséget, ami kiüti az adóbevallásban a nyereségeimet. viszont a settlement csak 2024.01.03-án történt meg. ezt az ibkr ezért nem is rakta be az adóbevallásomba. viszont én nem találok egyértelmű definíciót, szerintetek kizárt, hogy ezt az ügyletet belerakhassam a tavalyi bevallásba?
Tőzsdei ügyletből származó jövedelem (SZJA)
Az idén kezdtem el tőzsdézgetni, most szerettem volna kiszámítani a tőzsdei ügyletekből származó jövedelmet, de teljesen belezavarodtam.
Ti ezt nyilvántartjátok valahogy? Amennyiben igen, tudnátok nekem küldeni valami módszertani útmutatót, vagy táblázatot?