Csak nehogy valamelyiknek eszébe jusson, hogy "kanyarban előzzünk"! Mint 2020-ban Orbánnak. (Aztán összevesztek Matolcsyval, hogy melyikőjük találta ezt ki.) Mondjuk addig is elég szarok voltunk, de azóta mégjobban azok lettünk!
Akkor még izgalmasabb mérnökileg: nehéz egyenesen fúrni két km-et, de kanyarban? Az még nehezebb vagy ugyan egyszerűbb, de nem mindegy mikor van a kanyar. Szerintem jó móka lehet, mikor a brigádvezető 1529 méteren szól, hogy új közetbe ütköztek kanyarodni kell, erre a műszakvezető, hogy akkor balra.
Rosszul gondolod, nem egyenes a cső, sőt, akár lehet olyan szakasza is, mikor az a földkéreggel párhuzamosan fut. A béléscsövek és a fúrásnál használt csövek is rugalmasak, bizonyos ívben hajlíthatók a kívánt irányba. Ahogy éppen az adott kőzet geofizikai, vagy a víz lelőhely hidrológia vizsgálatai követelik. Ferde fúrást a panny is alkalmazott, azt hiszem az egyik győri kútnál.
Amikor legutóbb vettem, akkor is ez volt a helyzet, hogy a cégérték ~70%-a körül forgott az árfolyam. Hosszú távon viszont a cégérték növekedésével kéz a kézben növekszik az árfolyam is, így nekem ezzel tökre nincs gondom. Őszintén szólva számomra kicsit megnyugtatóbb is, hogy tartósan alulértékelt a mindenkori értékéhez képest, mert így ez is eggyel több a felfele mutató kockázatok sorában. Itt kevésbé kell tartani attól, hogy nagyon bezuhanna az árfolyam, akár menekülő pappernek is jó lesz, ha véget ér a nagyobb papíroknál a hosszú menetelés. Én legutóbb kb 4 éve vettem Pannergyt és továbbra is tartom, jelenleg ez az egyik legmegbízhatóbb papírkám.
Most csend van ezért megengedek magamnak még egy hozzászólást, de helyes, ha minuszoltok, nem ezt ígértem ráadásul picit OFF. Szerintem a közgazdaságtan meg az orvoslás reál imidzsű humán dolog. Marika néni elmegy az orvoshoz, mondja köhög, lázas és f*sik. Kiírják laborra, addig kap valami antibiotikumot, de elfelejtette elmondani, hogy egy nagy szemölcs nőtt a hónaljában, mert szégyelli. Közgazdaságtanban is vannak elvileg törvények, meg emberek és szerintem a humán rész még mindig fontosabb itt is, mint a reál.
Az igazat megvallva már csak kinomban irogatok. Érthetetlen ami evvel a papírral történik. Minden ellentétes a józan ésszel műszaki-gazdasági alapvetésekkel. Itt egy erős csoport tudatosan a ténylegesen pénzügyi mutatókkal alátámasztott valós érték kb. 70%-án tartja a papír tőzsdei árát. A kárvallottjai leginkább mi kisbefektetők vagyunk. Mert ha nagy sérelmezné akkor abból fennforgás lenn. Csücsülünk tovább.......
Ha a kutak hőteljesítményét vizsgáljuk akkor (bár nem számoltam utána )akár több tíz m3/perc is lehet a kitermelt termál víz. Ez szivacsból nem, csak valami lencséből kitermelhető (szerintem, bár nem vagyok geológus ) Tehát a visszasajtolás is csak valamilyen közeli, a vízadó réteggel fizikai kapcsolatban levő lencsébe lehetséges.
Na utolsó, mára elég belőlem, de egyéként én már a fúrásnál se értem a mérnöki teljesítményt, ha azt a csövet kihúznák 1000 méterrel magasabb lenne a Kékesnél és gondolom azért nagyjából egyenesnek kell lennie végig, nem férnek bele kurflik. Vagy vízszintesen ez pestieknek kb a Nyugati, Blaha távolság.
Ha van egy 2000 méteres csövem, és azt teletöltöm vízzel, akkor az alján kb 200 bar nyomás lesz önmagában a vízoszlop magasságától (most eltekintettem a hőmérséklettől, atmoszférikus nyomástól, sók miatti fajsúlytól) , magyarán nagyon nem kell pumpálni szerintem, de nem mondanám, hogy szakértő vagyok. Egyébként érdekes módon e szerint az Alföldön 2000 m mélyen kisebb a nyomás, mint 1000 méteren: https://epa.oszk.hu/02900/02934/00121/pdf/EPA02934_mafi_evi_jel_1972_199-212.pdf
PANNERGY