Jó de most akkor kössem át a régieket? 200%-om van Pannergy-n átlagban, mert elég régi a portfólió. Meg tudnám zavarni az átlagot, ha mindent át kell kötnöm júliusig.
Igen, dexter által belinkelt portfoliós cikk alapján válaszoltam dexternek, hajnali 3:19-kor. Neked is ott volt a lehetőség, hogy átolvasd a dexter által belinkelt cikket, értelmezd és az alapján írj valami okosat. Namost ez nem jött össze. . Pedig írtam már korábban, hogy ne is olvasd el a posztjaimat, vagy ha megteszed, akkor ne válaszolj rá.
Nekem nincs bajom az adóbevallással, bár nem söralátét és igazad van, megint egyre bonyolultabb. De NAV előkészített bevallás marha nagy segítség. Nekem azzal van gondom, hogy USA osztalékot nem jó sorba rakja a NAV. Erste Bróker szerint ők adnák az adatot, de nincs jó rubrika erre nekik. Vessetek a mókusok elé, de szerintem a NAV jól működik, kivéve ezt a rubrikát.
A Portfólió cikkének összefoglalója szerint, idézem: "Az ingatlanalapok befektetési jegyeire, a részvényekre és az állampapírokra nem vonatkozik az új teher, a bankbetétekre, egyéb nyilvános befektetési jegyekre és kötvényekre viszont igen." . Vagyis az új adónem valószínűleg csak bizonyos típusú értékpapírok esetén jön képbe.
Várni kell, egyenlőre nem egyértelmű. De annyit látok, hogy nem a "sör alátéten" történő, egyszerű adóbevallás felé tartunk, pedig Orbán néhány éve még azt vizionálta.
Máramennyibenígyvan akkor a kifizető nyilatkoztathat téged, hogy el fogod érni a szocho felső határát, ne vonjon szochót. Nyilván erre most nincs senki felkészülve, de lehet megoldják.
Azt nem olvasom sehol, hogy a szocho felső határa érvényes-e erre is vagy ez nincs benne. Idézet: 2023-ben a szociális hozzájárulási adófizetési felső határ 5.568.000 Ft (24-szer 232.000 Ft) – Ez a 13% adóval számolva 723.840 Ft adó felső korlátot jelent! Ez azért normál munkajövedelmekkel is néhányunknak megugorható, ha ez is ebbe a körbe tartozik, akkor legfeljebb ki kell fizetni, de visszaigényelhető, azonban tartok tőle, hogy ez külön zseb lesz.
Nem vagyok benne biztos, hogy ez a tőzsdére is igaz. Nincs felsorolva, hogy az ellenőrzött tökepiaci ügyletekre (ETÜ) is kiterjedne. Egyelőre nem paráznék. Meg egyébként is Marcitól már kaptunk egy meglepit korábban, lásd 0,3%-os tranzakciós illeték vásárlásokra.
Aranyban lehet rezegni, de az igazi áttörés valóban az MI és a kellő vasak. Próbálj meg ebben az irányban kutakodni, ott tartósan befektethetsz. Nálunk az OTP és Ricsi amiben rezegni tudsz. Válság van, nehéz időszak.
Régen egy dolgot csináltam. Kötö kisiparos voltam. Baromi sokat dolgoztam, de kerestem is. Aztán a nagy rendszerváltozással, adókkal, taccsra tették azokat akik a munkából próbáltak megélni.
PANNERGY