A Főtáv vezetői többször lenyilatkozták a közelmúltban, hogy végre felhagynak a biomassza rögeszméjükkel és a geotermia felé fognak nyitni. Ekkora projektre nem nagyon lenne más versenytárs és úgy gondolom az MVM is többek közt emiatt lépett be a cégbe, velük illetve az új kötvényprogrammal már a forrás oldal is megnyugtatóan biztosított lesz egy ilyen nagyságrendű bővüléshez. Más új projektbe nem is nagyon érné meg belevágni a cégnek.
A Pannergy árfolyamában most kb. a jelenlegi üzem működtetése jelenik meg, azt árazzuk. Jobban mondva még az se. Ha a közeljövőben új projektek kerülnének napirendre, akkor az az árfolyamot is jelentősen megdobná. Kb. 10 éve vetítették előre a mostanra elért állapotot. Az akkor még szárnyait bontogató, nulla tapasztalattal bíró cég. Most meg már erről az alapról lehetne tovább lépni. A vállalatvezetés mostanra meglehetősen konzervatív lett, korábban azért ez nem volt rájuk jellemző. Nekem úgy tűnik, hogy csak a tutira lőnek. Ez a befektetőknek kedvez, a spekulánsoknak nem. A közgyűlésen szóba kerültek a jövőbeli tervek, mármint kérdés formájában, nekem olyan érzésem volt, hogy valami van már készülőben. Csak megérzés.
Sajnos nálunk nagyon lassan mennek a dolgok. Ha jól emlékszem akkor valamikor 2019-re volt célul kitűzve, hogy Mo.-nak bizonyos százalékot el kell érnie a zöld illetve a geotermikus energia terén. Szerintem sajnos ettől a szinttől nagyon messze állunk.
az aktiv müködes valoszinü eleg sokara lesz...de valamikor joval elötte el kell kezdeni kivitelezni...es azelött joval meg be kell jelenteni, hogy nekiallunk...es nekünk szerintem mar ez a legutobbi is nagy lökes lennne. (persze optimista modon abbol kiindulva, hogy konkretan a pannergynek jut a tortabol)
"A távfűtés minél nagyobb részét át kell állítani geotermikus energiára, a szénerőművek kivezetése elkerülhetetlen." De jó lenne, ha így is lenne, de ameddig az emberéleteket felülírják egyéb érdekek, no de hátha...
Csak arra hoztam példának, hogy fundásan jó papírok teljesen érdektelenek. Korrekten én úgy számolnám a Materplast osztalékhozamát, hogy 1. korrigálom a mostani árat az időarányos osztalékkal, 2. a jövő évi osztalékkal osztom a korrigált árfolyamot. Azaz: 1. 710 - 32*10/12= 683 2. 44/683 = 6,44% . Tehát széles körben 6,44% osztalékhozammal reklámoznám.
Most látom, én gondoltam többet bele az írásodba (valószínűleg, mert többet láttam már hasonlót a fórumon), 11% cash kifizetés tényleg megtörténhet. Csak ezt nem lehet automatikusan elvárni 13 hónaponta. Viszont a felvetésed azt is mondja, hogy hiába fizetne osztalékot a Panny, lehet, akkor sem emelkedne az árfolyam?
Az eddigi beírásaidból azt gondolom, sejted, hogy ez a gondolatmenet, hogy 13 hónap alatt 2 osztalék és 11% hozam nem jó. Hiszen közben az árfolyam is változik. Ugyanezzel a logikával 1 hónap alatt közel 5% hozam (évesítve több mint 50%), aki most vesz.
PANNERGY