Szerintem a granitbank jött volna ide, lehet ez volt az egyik nagyvad?https://www.portfolio.hu/bank/20211230/megjott-az-ev-utolso-meglepetese-uj-nagytulajdonos-a-granit-bankban-518692
Írom mindezt úgy, hogy nem értem az opus vezetés logikáját. Van több dolog amit értek, pl nem tudom mi az a kb 130 milliárdnyi kp. nem értem hol éri meg egy cégnek befektetés nélkül ekkora összeget tartani. Évek óta úgy látszik nagy a szabad pénzeszköz (ami mellett pl vagy 160 milliárdnyi tőketartalék is van)ami max pici kamatot hoz.
Egy beszélgetés margórája. Van egy cég aminek van 35 milliárd netto bevétele és lesz kb. 5 milliárd haszna. Viszont a cég fele egy magántőkealapé vagy esetleg egy magánszemélyé, míg a másik fele egy tőzsdei cégé. Hogy lehet a pénz nagy részével lelépni? Amikor a cég osztalékként kifizeti az 5 milliárd nyereséget a magántőkealap vagy magánszemély a rá eső 2.5 milliárdot elteszi magának. A tőzsdei cég viszont a reá eső 2.5 milliárdot visszaadja a cégnek erre-arra. Egy szuper találmány, hisz a tőzsdei cégre jutó osztalék mindig megy vissza a cégbe, fejlesztésre, beruházásra stb, míg a csendestárs, a magántőkealap vagy más cég esetében egy magánszemély lelép a saját részével. Viszont majd a tőzsdei cég pénzéből elvégzett fejlesztés, beruházás stb. nyeresége a jövőben megint két részre oszlik. Vagyis az egyik rész a cég vásárlását követően a ráeső osztalékból finansziroz, befektet, a másik a ráeső osztalékból nem fektet be, de a növekvő nyereség felét majd elviszi. Kitűnő koncepció! Ez egy beszélgetésen elhangzott teória, aminek a valósággal való minden hasonlósága csak a véletlen műve lehet.
JA! És ne haragudjatok azért, mert midig negatívan nézem a részvényt, mert majd nem a kezdetektől benne vagyok. Mikor , hogy? A részvény de sokkal többet ér. Direkt nem megyek bele, a sok soros leírásba, mint egyesek. De ez az árfolyam tényleg megalázó. Mind a befektetőknek, és persze a tulajdonosnak. BUÉK. Mindenkinek.
NEW OPUS GLOBAL