Topiknyitó: betgyuri 2019. 07. 07. 22:40

NEW OPUS GLOBAL  

Létrejött az új Fórum.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
westeros ma, 12:19
Előzmény: #33881  PEPE67
#33882
"Ki kereshet majd itthon ezen?Ebben az alkudozásban az az izgalmas, hogy egyáltalán nem biztos, hogy valóban csak arról folyik a huzavona, amiről a tárgyalásokon beszélnek. Elképzelhető, hogy a háttérben arról is szól az egyeztetés, hogy a Gazprom kiket vegyen be társnak a Szerbia felől jövő gáz megvételére. A MET-et? A Mészáros Lőrinc féle Opust, amelynek energetikai részlegét január óta az MVM gázkereskedőjének addigi igazgatója vezeti? Maradjon az állami MVM a gáz-nagykereskedésben? Vagy azért is húzódnak a tárgyalások, mert még Magyarországon nem dőlt el - azaz Orbán Viktor még nem döntötte el - hogy a következő 15 évre kit segítsen kulcspozícióba? Vagy van a gázon kívüli, az orosz-magyar kapcsolatokban fontos egyéb téma is, amit Budapest szeretne ezzel összekötni? Például Paks 2 hitelfeltételeinek módosítása? "
betgyuri
betgyuri ma, 11:54
Előzmény: #33879  Gabeszo
#33880
++:) így legyen. 
Gabeszo ma, 09:56
Előzmény: #33878  betgyuri
#33879
Energetikában ha tényleg összejön nagyon erős lesz az Opus.
Majd kiderül.
betgyuri
betgyuri szombat, 20:47
#33878
Milyen lesz az Opus új energiaportfóliója?Összességében a Mátrai Erőmű többségi üzletrészének eladása után is nagy jövőt látunk az energiában, az árbevétel szempontjából még növekedésre is számítunk. 
Ugyanakkor nagy beruházások előtt állunk. Energiakereskedő társaság fejlesztésén vagy vásárlásán is dolgozunk. Egy másik lépésünk már ismert, mi vásárolhatjuk meg az MVM-E.ON ügylet során a Tiszántúli Áramhálózati Zrt.-t, a Titászt. Ennek köszönhetően ügyfélszolgálati, irányítási, adminisztrációs és sok más területen is kihasználhatunk szinergiákat. 
Ám nem szeretnénk az ország határain belül maradni, a régióban elsősorban Romániában, Bulgáriában, Szerbiában, Horvátországban, esetleg Szlovákiában terjeszkednénk. Ha e térségben találkoznunk olyan pályázattal, amelyen a portfóliónkba illő eszközöket hirdetnek meg, szeretnénk rajta indulni.
forrás :  ↻ 2019. 12. 23. 11:13 Horváth Lilla  Pénzügy | Tőzsde | Vállalati Hírek | Vállalatokhttps://www.vg.hu/vallalatok/vallalati-hirek/ujratervezte-portfoliojat-az-opus-1946994/
betgyuri szombat, 20:46
Törölt hozzászólás
#33877
betgyuri
betgyuri szombat, 20:40
#33876
                                                    Itt a bizonyíték: vizet prédikál és bort iszik fél Európa
Több tagország is bejelentette a szénerőműveinek bezárását a klímavédelmi célok elérése érdekében, csakhogy az energiatermelés legszennyezőbb módját valójában nem megszüntetik, hanem „kiszervezik”. Ez nem törvénytelen, nem szabályellenes, viszont becsapja a választópolgárokat, egyúttal nagy pofont jelent a globális klímavédelem számára.A tudományos konszenzus szerint a bolygónk élővilágát és az emberi civilizációt is komolyan fenyegető, gyors ütemű klímaváltozás hátterében az emberi tevékenység által a légkörbe juttatott üvegházhatású gázok állnak. Elsősorban is a fosszilis energiahordozók (szén, földgáz, kőolaj) elégetéséből származó szén-dioxid.
Karbonsemlegesség 2050-reHa az éghajlatváltozást többé-kevésbé kezelhető szinten szeretnénk tartani, ahhoz az egész emberiség közös áldozatvállalására, cselekvésére van szükség – és nem holnap, hanem ma, vagy egyre inkább tegnap. 
Amint a múlt héten egy, a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadáson elhangzott:A klímaváltozás valóság. Ma nem az a kérdés, hogy 2100-ban mi lesz, hanem hogy 20–30 év múlva hogyan tudjuk megoldani az életünket.
Ennek érdekében hirdette meg az Európai Unió 2050-re a nettó karbonsemlegesség elérését, vagyis nem bocsát ki több szén-dioxidot, mint amennyit az úgynevezett szénelnyelők – a növényzet, a vizek, de a jövőre gondolva akár új technológia – képesek a légkörből kivonni és tárolni. A kulcsszó, mondhatni az egész kérdés alfája és ómegája természetesen az energiatermelés, eszköze pedig jelenleg az európai kibocsátás-kereskedelmi rendszer.
Csakhogy van egy kiskapu, ami ugyan nem „törvénytelen”, de alkalmazásával sok tagország gyakorlatilag átveri az unió választópolgárait, illetve aláássa a közös célokat: bejelenti a szénerőműveinek bezárását, miközben az energiatermelés leginkább környezetszennyező módját nem megszünteti, hanem „kiszervezi”. 
Márpedig az éghajlatváltozás nem tartja tiszteletben az országhatárokat – mondja Bart István, a Klímastratégia Intézet 2050 vezetője.
A szennyező fizet A kibocsátás-kereskedelem kvótarendszerben működik világszinten: az ENSZ égisze alatt kidolgozott módszer elvben rendkívül egyszerű és hatékony. 
A gyakorlatba ültetve viszont már nyilvánvalóan elvesznénk a részletekben, így témánknál maradva nézzük az európai gyakorlatot.
A kvótakereskedelem az Európai Unió számára az egyik legfőbb eszköz a kibocsátások csökkentésére. Nagy vonalakban arról van szó, hogy az EU meghatározott egy limitet arra, mennyi lehet a kibocsátás az ipari és energetikai szektorban egy adott évtizedben. Ezt a mennyiséget kvótákká alakítják, ahol egy tonna szén-dioxid kibocsátása egy kvótaegységnek felel meg.A kvótákat aztán részben kiosztják a cégek között, részben pedig elárverezik, a lényeg azonban az, hogy mindig kevesebb kvóta van, mint amennyi kibocsátás megvalósulna, ha nem lenne ilyen szabályozás
Az már a kibocsátók feladata, hogy minden kibocsátásukat kvótával „fedjék le”: ezeket kaphatják ingyen, vehetik árverésen vagy piaci feltételek között – így az egyes cégek rá vannak kényszerítve, hogy pusztán piaci megfontolások alapján is egyre inkább klímabarát módszerekre térjenek át. 
Az unió célja 2050-re a klímasemlegesség, szükséges tehát a szigor, sőt nyugodtan mondhatjuk, a szabályozás elég erősen „terelget”az elvárt megoldás felé:Az ingyenkvótákat olyan, versenyképességi előnyt igénylő ágazatoknak osztják ki, mint az acélipar, de a villamosenergia szektor például nem részesülhet belőlük: 20 MW-ot meghaladó összteljesítmény felett minden CO2-kibocsátással járó megawattért súlyos eurókat kell kiadni– mondja a 24.hu-nak Bart István. 
És itt ütközünk bele a szén alapú áramtermelésbe, illetve az említett kiskapuba.A legkárosabb módszer a legdrágább Szénfajtákon belül is van eltérés, de még a legjobb minőségű fekete kőszén égetéséből származó egy megawattnyi áram is nagyjából háromszor annyi szén-dioxid kibocsátásával jár, mintha földgázból nyerünk ugyanennyi energiát. 
Kőolajat ma már nem igazán használunk fűtésre és áramtermelésre, de a rend kedvéért jegyezzük meg: az olaj a gáznál kétszer szennyezőbb.
Az európai kibocsátás-kereskedelmi rendszer (ETS) által folyamatosan szorított hurok nyilvánvalóan a szénerőművek nyakán a legfájdalmasabb: a kvótaegységek ára tavaly 10-ről 25–30 euró körüli értékre ugrott. 
Ennek következtében viszont a szén alapú áramtermelés 23 százalékkal csökkent 2019-benA baj csak az, hogy az uniós szabályozás szerint a kvótáért az fizet, aki a szenet eltüzeli, vagyis EU-n kívüli országból származó „szenes áram” máris sokkal olcsóbb, hiszen általában a kvóta egységára is sokkal szerényebb. Nézzük ezt meg hazánk példáján.
Képmutatás az egész
Magyarország ugyanannyi áramot importál Ukrajnából, amennyit a Mátrai Erőmű megtermel: a teljes hazai fogyasztás nagyjából 15 százalékát. A szakember szavai szerint tehát tulajdonképpen a Mátrán kívül van egy másik hatalmas erőművünk, amelynek a kibocsátásaiért az ENSZ-szabályok alapján Ukrajna felel, egészen pontosan az elavult, rossz hatásfokon működő burstini hőerőmű.
Ukrajna nem része az ETS-nek, nem kell kifizetnie a széndioxid-kibocsátási kvóták tonnánkénti nagyjából 25 euróját, ezzel körülbelül 15–30 százalékkal olcsóbb az Ukrajnából származó áram, mint a hazai termelésű– fogalmaz Bart István. 
Egy új uniós kutatásból emellett az is kiderül, ugyanez érvényes az EU egész határvidékén.
Az egészben az a szép, hogy Magyarország, Szlovákia, Olaszország, Görögország, Finnország és Portugália bejelentette: 2030-ig teljesen beszünteti a szénalapú energiatermelést. 
Nem törvénytelen, nem szabályellenes, csupán egy kiskapu, ami objektíven jelentős politikai haszonnak nyit utat, ugyanakkor nagy pofonnak értelmezhető a globális klímavédelem és a választópolgárok arcán, hiszen képmutatás az egész.
Megadóztatnák a határon A mértéke persze relatív. Ha a külföldi szénerőművekből származó villamos áramot Európán belül termelnénk meg a jelenleg aktív rendszerben, az a 2018-as adat szerint 11 tonnányi szén-dioxidtól mentené meg a Földet. 
Önmagában nem sok – Magyarország éves kibocsátása 20 millió tonna –, de elképesztő mértékben emelkedik: 2017 óta az EU-ba importált áram mennyisége a hétszeresére nőtt.
A szóba jöhető megoldás ma még több ismeretlenes, az Európai Bizottságban két megoldás merülhet fel. Az egyik az EU-n kívüli áram importőrének bevonása az európai kibocsátás-kereskedelmi rendszerbe, a másik pedig az úgynevezett karbonvám bevezetése lenne.Így vagy úgy, az áramtermelés karbonköltségeinek érvényesítése várhatóan jelentősen visszavetné a Magyarországra irányuló áramimportot is. Ez egyébként beleillik a magyar kormány energiastratégiájába, amely az energia importarányának csökkentését tűzte ki célul.
forrás : 24.hu
link : https://24.hu/tudomany/2020/02/22/szen-eromu-klimavaltozas-europai-unio-kvotakereskedelem/
VlagyimirMutyinxd szombat, 19:56
#33875
Broki
betgyuri
betgyuri szombat, 19:00
Előzmény: #33873  madridista_
#33874
Nincs vita köztünk. Csak annyival egészíteném ki. hogy a 2019.júliusi béten feltett anyag most érik be. Ebből is komoly pénz folyik be , amiből lehet építkezni, ezt Brüsszel nem tudja kiiktatni. A TITÁSZ, EON még nem jött be, ( Reményeim szerint igen ) ... A Vasútra komoly fordítások kellenek több évre . Nyilván az Energetika baromi nagy falat, de van rá pénz ( Cash, nem részvény ), és szándék.( Közvetelnül OPUSBA és nem alapkezelőkön keresztül ) ... Továbbmeni nem szeretnék, de fanntartom azon gondolatomat a tévedés jogával hogy MOL-OTP szintű birodalmat akar Viktor. Az OPUS ezért van.  
madridista_
madridista_ szombat, 18:14
Előzmény: #33870  betgyuri
#33873
Igen a BUBE egy nagy projekt de csak egy egyszeri tétel. Megépítik 3-5 év alatt és kész. Titász meg E.ON pedig minden évben termeli majd a profitot. 10-15 év múlva is....
betgyuri
betgyuri szombat, 18:00
Előzmény: #33871  Richelieu
#33872
Nemsoká kiderül, hogy az újság hiteles-e. lehet márci1 is :) 
Richelieu
Richelieu szombat, 17:55
Előzmény: #33870  betgyuri
#33871
Gyuri, így legyen! :)
betgyuri
betgyuri szombat, 15:39
Előzmény: #33869  Richelieu
#33870
Nos ha ez tényleg összejön amit már az OPUS közzétett mint elnyert deal, akkor az brutál pénzt fog jelenteni a cégnek. Az árfolyamra nem tudom azt mondani, hogy ettől aztán beindul. hírek nem tódulnak mondhatni ( bár másutt se ömlenek a hírek ) de én már nem adom el ( főleg ezért sem ) .... Nekem még van reményem ... sőt már már nekem is hihetetlen de erősödik.. megáll az ész :) 
És most azon töprengek hogyan vásároljak még egy kicsikét. 
A cég tőzsdei értékét szembeállítom a cég eszközeivel, vagy várható éves jelentésével ( mondjuk Nagykópé számításával ) akkor a cég részvényének értéke alulárazott szerintem. 
Vagy megnézem azt, hogy van-e jövőképe akkor azt gondolom hogy van, figyelembevéve azt amit korábban írtam, hogy az EU beinthet nekünk a TItász, EON deal ügyében. Szóval azért van kockázat. De van CASH ! 
és ha akarják akkor ráfordíthatják részvények felrántására is... 
De őszintén ? Ez a deal több mint 600 milliárdos  ( FT)  üzlet.... szóval khm... ez most nagyobb mint a TITÁSZ+EON együttvéve.... Lehet ezért zuhant a forint :) 
Richelieu
Richelieu szombat, 12:09
Előzmény: #33863  betgyuri
#33869
Szia Gyuri!
És erre meg fogunk indulni?
No offense, csak nem sok remény maradt bennem már...
NagyKópé
NagyKópé péntek, 19:57
Előzmény: #33846  betgyuri
#33868
Ajjajjjjjj
Végre....
joe13 péntek, 19:14
Előzmény: #33866  betgyuri
#33867
Legyen igazad! 
betgyuri
betgyuri péntek, 18:12
Előzmény: #33865  joe13
#33866
Hidd el most jól jön ....
joe13 péntek, 18:12
Előzmény: #33864  betgyuri
#33865
Már rég építeni kéne, a csetnikek hamarosan végeznek. 
betgyuri
betgyuri péntek, 17:24
Előzmény: #33863  betgyuri
#33864
EZ A BUBE.
betgyuri
betgyuri péntek, 17:24
#33863
https://dunaharasztionline.hu/helyihirek/gazdasag/2020/01/28/allitolag-heteken-belul-megszulethet-a-hitelszerzodes-a-budapest-belgrad-vasutvonal-fejleszteserol/
Budapest-Belgrád vasútvonal   693,5 milliárd Ft 
+Megkötötte a szerződést a Budapest - Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának teljes körű tervezésére és kivitelezésére a CRE Konzorcium – tette közzé a Budapesti Értéktőzsde Honlapján az Opus Global Nyrt. A közös irányítású magyar-kínai konzorciumban a tőzsdei társaság közvetett, 51 százalékos tulajdonában lévő RM International Zrt. fele részben vesz majd részt a munkálatokban.A beruházás összértéke 2,078 milliárd dollár – közel 590 milliárd forint -, a kivitelezési szerződés a magyar állam és a kínai Eximbank finanszírozási megállapodásával, várhatóan 2019. harmadik negyedévében léphet hatályba.A felcsúti milliárdos az Opus nevű cégének a leányvállalataként működő RM International Zrt. nevű konzorciumon keresztül jelent meg a beruházók között, így övé kereken az 590 milliárdos keretszerződés 50 százaléka.AZAZ 295 MILLIÁRD FORINT BEVÉTEL MINDENKÉPP MÉSZÁROS LŐRINC ÉRDEKELTSÉGÉHEZ MEGY MAJD.A kínai hitelből épülő vasútvonal a pireuszi teherkikötőt Nyugat-Európával összekötő vasúti folyosó részét képezi majd. A tervek szerint 2023-ra készül el.
oaxaca péntek, 17:14
Előzmény: #33861  Csibefasirt
#33862
Ja, ide már csoda kell. A komolyabb fajtából!
Csibefasirt
Csibefasirt péntek, 17:13
Előzmény: #33860  oaxaca
#33861
igazából az is mindegy, minden mindegy... ha kijön, hogy mi építjük a teljes BU-BE vasutat akkor is esni fog ez a retek...
oaxaca péntek, 17:11
Előzmény: #33859  betgyuri
#33860
Már azt árazzák, azért veszik ilyen mohón? ;)
betgyuri
betgyuri péntek, 17:08
Előzmény: #33858  Csibefasirt
#33859
Beza az lesz... 
Csibefasirt
Csibefasirt péntek, 17:06
Előzmény: #33849  irodek333
#33858

🚂
betgyuri
betgyuri péntek, 17:05
#33857
Bezártunk a hétre . 
Napi minimum:282 HUF
Napi maximum:286 HUF
Nyitó:283 HUF
Előző záró:286 HUF
Utolsó aukciós ár:283.2 HUF
Eltérés az utolsó aukciós ártól:0 %
Utolsó kötés: 283.2 HUF, 99 db (-2.8 HUF, -0.98 %) (2020.02.21 17:05:25)
Összforgalom:49 kötés, 39 626 db, 11 241 361 HUF
Kereskedési státuszPOSTR
betgyuri
betgyuri péntek, 17:04
#33854
285.6 HUF, 31 db
betgyuri
betgyuri péntek, 17:04
#33853
Utolsó kötés: 283 HUF, 1 650 db (-3 HUF, -1.05 %) (2020.02.21 16:59:29)
Összforgalom:48 kötés, 39 527 db, 11 213 324.2 HUF
Kereskedési státuszCCALL
betgyuri
betgyuri péntek, 17:00
#33852
Merész számot mondott be az uniós költségvetésről szóló vitában Orbán
A magyar miniszterelnök sokkal több pénzt akar a közös kasszában látni.
Hatalmas meglepetést okozott Orbán Viktor az EU-s költségvetésről szóló rendkívüli csúcstalálkozón. A magyar miniszterelnök – aki évek óta nem tart sajtótájékoztatót Brüsszelben, és a többi tagállam vezetőjével ellentétben az érkezésnél sem nyilatkozik – most fogta magát és egyszerűen besétált a sajtónak fenntartott terembe.
Orbán nemcsak megjelenésével, hanem mondanivalójával is meglepte a sajtót. 
A kormányfő arról beszélt, hogy ambiciózus uniós költségvetésre van szükség, ennek érdekében pedig az kell, hogya tagállamok akár bruttó nemzeti jövedelmüknek 1,3 százalékát is befizessék be a közös kasszába, vagy legalábbis ehhez közeli összeget.
Ezzel gyakorlatilag egy álláspontra helyezte magát az Európai Parlamenttel.
Ha erős Európát akarunk, akkor be kell fektetnünk – tette hozzá.Ez az összeg sokkal több, mint ami a jelenleg ismert javaslatban szerepel. 
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke múlt pénteken benyújtott dokumentumában 1094,8 milliárd eurós keretösszeget határozott meg, ez a tagállamok bruttó nemzeti jövedelmének 1,074 százaléka.Ha pedig azt vesszük, hogy az úgynevezett takarékos tagállamok (Ausztria, Dánia, Hollandia és Svédország) nettó befizetőként egy százalékos hozzájáruláshoz ragaszkodnak, Orbán terve minimum bátornak nevezhető.Nem véletlen, hogy a magyar kormányfő arra is utalt: hogy egyelőre nagyon távol állnak a megállapodástól, és nem tartja valószínűnek, hogy ezen a csúcson megegyeznek. Arról viszont nem beszélt, mi a véleménye arról, hogy a jelenlegi javaslat szerint is a jogállamisági feltételekhez kötnék a pénzek kifizetését.
A Góré rafkós.... 
betgyuri
betgyuri péntek, 16:57
Előzmény: #33849  irodek333
#33851
Hát ki fog derülni, hogy ez a titkos kifejezés mit takar, vagy pletyka volt... Itt hangzott el a fórumban hétfőn... a googli barát nem ismeri..... 
irodek333 péntek, 16:54
Előzmény: #33846  betgyuri
#33849
Az meg mi t...m???😀
betgyuri
betgyuri péntek, 16:53
#33848
Utolsó kötés: 285.8 HUF, 2 200 db (-0.2 HUF, -0.07 %) (2020.02.21 16:51:06)
Összforgalom:45 kötés, 36 777 db, 10 434 454.2 HUF
Kereskedési státuszTRADE
Vétel
CégAj.DbÁr
-1500 db283.4 HUF
-1600 db283.2 HUF
-25 490 db283 HUF
-2605 db282.6 HUF
-1500 db282.4 HUF
-22 196 db282.2 HUF
-107 777 db282 HUF
-2650 db281.4 HUF
-45 712 db281.2 HUF
-34 020 db281 HUF
Eladás
ÁrDbAj.Cég
285.8 HUF1 785 db1-
286 HUF3 129 db5-
286.6 HUF194 db1-
287.6 HUF900 db1-
287.8 HUF1 000 db1-
288 HUF2 200 db3-
288.6 HUF4 200 db1-
288.8 HUF5 860 db2-
289 HUF3 911 db2-
290 HUF3 653 db5
betgyuri
betgyuri péntek, 16:52
Előzmény: #33844  Goran25
#33847
Igen . 04.09 Csütörtök 2019 ÉVi jelentés előterjesztésének közzététele,,,,
betgyuri
betgyuri péntek, 16:51
Előzmény: #33845  irodek333
#33846
Valami BUBE szerződés lesz :) 
irodek333 péntek, 16:46
Előzmény: #33841  betgyuri
#33845
Ferbuár 28-án Kall, Viresol valamit virít. Vagy rosszul tudom???
Goran25 péntek, 16:36
Előzmény: #33841  betgyuri
#33844
A hamarosan az április nem? :)
betgyuri
betgyuri péntek, 16:33
Előzmény: #33842  Gabeszo
#33843
Ígéret szép szó. 
Gabeszo péntek, 16:28
Előzmény: #33841  betgyuri
#33842
Igen igéték, kivácsi leszek!
betgyuri
betgyuri péntek, 16:12
Előzmény: #33840  Gabeszo
#33841
Hamarosan jelent az OPUS, negyedéves vezetői jelentés is lesz. 
Gabeszo péntek, 15:41
#33840
7m a forg!
Bravó tözsdefejlesztés.
Bravó Opus vezetőség
Bravó Fúzió, egy csoda volt.
Diák01 péntek, 14:32
#33839
Van itt Opus szakértői egyetértés. Egyeseknek az a baja, hogy Mészáros meg az Opus üzletelni merészel az állammal. Az Államelnök ENSZ-ben tett zöldítési ígéretei miatt lehetetlen helyzetbe került Mátrai Erőművet eladja az államnak. Ezen nyerészkedik. A másik baj az, hogy a BMV igényei szerint már megint többlet munka és több nyereség lesz. Mészáros csak gazdagszik. De mi nem hagyjuk, megmutatjuk neki, hogy a részvényei csak 150 Ft-ot érnek. Áldásos tevékenységünk miatt, az érdekelt kis befektetők meg csak szenvedjenek.
trutymuty péntek, 13:17
#33838
Szerintem lesz itt vevő hamarosan, 150 körül sokan rá fognak csapni.
Bankpalota péntek, 12:35
Előzmény: #33835  betgyuri
#33836
Az év lehúzása díj 1 helyezett Opus global. 
betgyuri
betgyuri péntek, 10:53
Előzmény: #33833  westeros
#33835
alapvetően vállalati hitelezéssel kíván foglalkozni hazánkban.
Szerintem szóba jöhet nálunk.. de leginkább az a nagy kérdés, hog pl a meglévő hitelt kitudják-e váltani olcsóbb hitellel, vagy mit vennének belőle ? 
Meglátjuk... Az OPUS céljait , törekvéseit mennyire támogatja. Ne feledd, hogy a Scope Ratings év vége felé minősít minket ( Frankfurt ).... 
betgyuri
betgyuri péntek, 10:49
Előzmény: #33828  BUXopoly
#33834
Szia Buxopoly ! 
Nagyon köszönöm a véleményed. Én is tartom . Egyetértek veled abban amit írtál. 
Annyit tennék hozzá, hogy az EON, TITÁSZT még nem nyertük meg, EUS jóváhagyás is kell. Márpedig azt gondolom, hogy Brüsszel keresztbe is tehet ami kockázat. Erről is megy a vita abban biztos vagyok. A részvény árfolyam megállításához ha tetszik ha nem Intézményi befektetők kellenek, akikre hallgatni kell az OPUS vezetőségének, és az 53-58 céget össze kell fésülni, nyereséges vállalatokat kell birtokolni az OPUSNAK. + Struktúrális átalakulásra van ehhez szüksége.. Külfödre is úgy tud kivonulni-kifektetni, ha növeli az export bevételét ( Gondolok itt a Kallra ), valamint a korábban Beatrix féle negyedéves vezetői beszámolót/ jelentést közzé teszik. Ami a sajtót illeti nos annyira sok sületlenséget írnak, readásul pl gondolok itt a narancsra aki közzétesz egy Mátrai Erőműs , vagy a HVG riporterét aki bűncselekményre akarta rábírni Mészáros Lőrincet azzal, hogy árulja el mennyiért adta el a Mátrai erőművet, hogy itt az ideje a változásnak  is.. Amiket az előbb felsoroltam részvényárfolyam hatása van. Nembeszélve az MNB vizsgálatról, aminek ki kell majd jönne eredménnyel, hogy pl kik shortolták fedezetlenül a papírt... 
Én tartom a részvényeimet, hiszek benne. 2022-ig van időm. 
Ami a kedvedet illeti abszolút megértem. Hidd el nekem sem volt sokáig kedvem itt lenni, irni, vagy olvasni a hangulati jelentést ( Amit ebben a helyzetben megértek, hisz jobb ha itt írja ki magából az ember a dühét, csalódottságot mintha pl családját bántaná a befektetése miatt). 
Kellesz a Fórumba, ( nekem is ) és szerintem más fórumba is . 
Tiszta szívemből kívánok neked erőt, egézséget :) Ja és kitartást bárhogy is fogsz dönteni :) 
u.i : Én megírtam egyszer a 10.000 Ft-ot és biza a net  nem felejt, le nem moshatom magamról. 
Ez az árfolyam most túlzó, mintahogy az 1.000 Ft-os ár is, de ehhez kéne már egy elemző aki értékeli a céget. Erre is várok :) 
westeros péntek, 10:35
Előzmény: #33823  betgyuri
#33833
BUXopoly
BUXopoly péntek, 10:28
Előzmény: #33830  Zsimo
#33832
Az a duva, hogy én még megszivatva sem érzem magam. Mert ha most 500 lenne sem adnám el. Csak szar ezt látni, lélekölő. Én hosszabb távra tervezek ezzel, és nincs egyenlőre kiszállási pontom. Csak nem értem.
Nem értem azt, mi történik az opusban, nem értem miért nem működnek a régi, az ismert, a tudományos, a közgazdasági, az elemzői képletek. Semmi. Várok.
Egyszer lesz egy nap, ami majd megváltoztat mindent....
szaferi
szaferi péntek, 10:21
Előzmény: #33828  BUXopoly
#33831
+++
Zsimo péntek, 10:19
Előzmény: #33828  BUXopoly
#33830
Röviden ezt kisbüfi szivatasnak nevezzük!
cikcak
cikcak péntek, 10:17
Előzmény: #33828  BUXopoly
#33829
Jó reggelt ! Buxopoly Jó reggel Gyuri! Tökéletesen megfogalmaztátok tényleg nincs mit tenni! Itt aki befektetett a cégbe mindenki csalódott kivéve azok akik valamilyen információval bírtak és ezt lekereskedték.... sajnos ilyen a vezetőség ilyen a ország nagyon rossz felé haladunk..... de biztos hogy egyszer jobb lesz.... Szép napot nektek nekünk
BUXopoly
BUXopoly péntek, 09:56
Előzmény: #33827  betgyuri
#33828
Nézd Gyuri, nekem kétségem sincs a felől, hogy az OPUS lesz 1000Ft és több is. Szóval én tartom 2022-ig tuti.
Viszont addig megkértem magam, hogy távolodjak el a napi nézésétől.:-)  Mert egészségtelen. Akár mit nézel, olyan dolgokat látsz, amit a saját hitet, gazdasági ismereted, jogi kereteid nem tartanak elképzelhetőnek. És nem csak OPUS-ban, ugyan ez megy a legtöbb papírban, OTT, CIG, 4IG, és a lista hosszú lenne. Eltűnt a 3-4 éve még logikus alapon történő kereskedés, néhány csoport homokozója lett ez az egész, ha hír van ha funda, ha kereskedsz 10 éve, ha mindent elolvasol, ha TA-zol, cseszheted. Még ha forgalom lenne, de az sincs.
OPUS nyert kb 300Mrd-ot az elmúlt 18 hónapban, bejelentett egy TITÁSZT és az E-ON ker-t. Ezekre esünk, tartósan folyamatosan. Amikor vette a ME-t arra esett, amikor eladta arra. Lehet itt akár ki akár mekkora guru, ezt senki ne magyarázza, hogy normális. De nézhetem az App-ot, vagy a CIG-et is. Köze nincs egyiknek sem a valósághoz... 
Szép csendben rajta ülök a pakkomon. Olvasom a fórumot, de aktivitásom a kedvemmel együtt oda lett. 
betgyuri
betgyuri péntek, 09:48
Előzmény: #33825  PhilaxiaPhilip
#33827
Én is :) 
LIZOL péntek, 09:37
#33826
Jövő héten megtarthatjuk a 250-es BULIT !!
PhilaxiaPhilip péntek, 09:16
Előzmény: #33823  betgyuri
#33825
Remélem. ;-)
PhilaxiaPhilip péntek, 09:16
Előzmény: #33817  westeros
#33824
Érzelgős cikket írt, ahelyett hogy beperelné és kitenné az ítéletet.
betgyuri
betgyuri péntek, 09:15
Előzmény: #33821  PhilaxiaPhilip
#33823
Hamarosan jelentés... talán abból ki fog derülni nem ? 
betgyuri
betgyuri péntek, 09:15
Előzmény: #33819  Diák01
#33822
Az biztos.... 
PhilaxiaPhilip péntek, 09:11
Előzmény: #33816  betgyuri
#33821
Az egy dolog, hogy az Opus a nevére veszi a cégeket. Kifizetés eddig csak Opus-on kívül volt. (erőmű osztalék).
Csak akkor hihető a történet, ha az eredmény BÉT-en kifizetett osztalék formájában jelenik meg.
betgyuri
betgyuri péntek, 09:08
Előzmény: #33817  westeros
#33820
Ez hogy jön ide ? 
Diák01 péntek, 09:07
Előzmény: #33813  betgyuri
#33819
Ez túl van komplikálva. Az eladási árat egy nemzetközi szakértő csapat munkálja ki. Nem olyan hülyék, hogy az eredeti cikkírónak kell felvilágosítani őket.
betgyuri
betgyuri péntek, 09:07
Előzmény: #33815  PhilaxiaPhilip
#33818
Bocs nem válaszoltam a kérdésedre. 
Semmi. Simán benne van. 
westeros péntek, 09:06
Előzmény: #33815  PhilaxiaPhilip
#33817
(kicsit más a szitu vérplazma ügyben: https://magyarnemzet.hu/velemeny/szervkereskedes-7796978/  )
betgyuri
betgyuri péntek, 09:03
Előzmény: #33815  PhilaxiaPhilip
#33816

Olyan keresztüzletek folynak, hogy ember legyen a talpán aki kitalálja mi is folyik itt. 
53 céget átlátni.... és senki sem tudja már már követni mi is folyik az OPUS háza táján. 
A Narancs hiába cikkezik, az OPUS nem is nyilatkozhat hisz az ügy folyamatban van. 
Ami a lényeg ebből számomra, hogy még a fúzió létrejöttekőr említette ezt Beatrix a Mátrai Erőmű kapcsán: 
Nap­elem­parkjaink fejlesztése mellett lehetséges alternatíva egy gázüzemű blokk építése, ebben az esetben nem kapacitásbővítésről, hanem egy technológiaváltásról lenne szó. 
Arra gondolok, hogy A Mátrai Erőmű tulajdona 100% MVM, mi meg ott leszünk ezekben a felsorolt dolgokban mellette.... Eléggé kacifántos. 
PhilaxiaPhilip péntek, 08:52
Előzmény: #33813  betgyuri
#33815
Mi a valószínűsége annak, hogy a kvótát nem adta el az erőmű előbb egy nem-tőzsdei ML cégnek áron alul, majd az a cég piaci áron adta tovább? A NER úgy tűnik, hogy ilyen. (Pl. Erőmű osztalék vs Opus részvényesek vagy Bayer Zsoltné haveri vérplazma cége vs magyar adófizetők)
NagyKópé
NagyKópé péntek, 08:50
#33814
Indi: 282.
betgyuri
betgyuri péntek, 08:44
#33813
Durvát húzhattak Mészárosék a Mátrai Erőmű leadása előttszerzőBéres Mátépublikálva2020. febr. 20., 07:24Szakértők szerint nem teljesen áll meg a lábán az a magyarázat, hogy a CO2-kvóták miatti növekvő veszteség áll a háttérben. Illetve nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk.„Ha tényleg az államnak kell megvásárolnia a CO2-kvótákat, akkor az nagyon csúnya költségeket jelent az adófizetők számára” – mondja egy energiaszektorban otthonosan mozgó forrásunk.A Narancs.hu-nak több, az ügyre rálátó forrás is azt állította, hogy Mészáros Lőrincék nemcsak a Mátrai Erőműt adták el az államnak, hanem a szén-dioxid-kvótáiktól vagy azok egy részétől is megválhattak a tőzsdén az átadás-átvétel előtt
.Az áram ára is emelkedettA zsugorodó profitot – esetenként a veszteséget – Európa-szerte azzal indokolják a szénerőművek, hogy emelkedik a CO2 kibocsátását engedélyező szén-dioxid-kvóták ára, ami 2019-ben átlagosan tonnánként 24 euróra rúgott.Múlt héten számolt be a hazai sajtó arról, hogy a Mátrai Erőmű 2019-ben 57 százalékos működésen termelt áramot, amit a vezetőség azzal magyarázott, hogy így próbálta meg a veszteségét csökkenteni: a hírek szerint így is 5,9 milliárd forintos mínuszt hozott össze tavaly az intézmény.Magyarország egyetlen lignitalapú erőműve 4047 gigawattóra áramot értékesített, amíg egy évvel korábban 5319-et. Az áram egy részét a piacról vásárolta, majd továbbadta, de a saját termelése így alig több mint 3712 gigawattóra volt.2018-at megelőzően a szén-dioxid-kvóták ára átlagosan 5 euró volt, ami valóban jóval kevesebb, mint a tavalyi átlag, a 24 euró. Ugyanakkor egy a Narancs.hu által megkeresett, az erőmű működését jól ismerő szakember szerint azt is figyelembe kell venni a kalkulációknál, hogy a CO2-kvótaárak emelkedésével a villamosáram ára is megnőtt tavaly. 2018 végén az Index írt egy átfogó cikket az árak robbanásáról, az Energiadiszkont pedig nemrégiben közölte, hogyan ingadozott tavaly az árfolyam: volt hogy 60 euró per megawattórára is felugrott.Tehát a kvóták és az áram árát összevetve az jön ki, hogy nemcsak a kiadásaik nőttek a szénerőműveknek, hanem a bevételeik is. Nem mellesleg a Mátrai Erőműnek óriási kiadásai vannak évközben (ha a bánya nem termel egy tonna szenet sem, akkor is ki kell fizetni az alkalmazottak bérét, és karban kell tartani a berendezéseket), amit csakis az értékesített áram utáni nyereségből tud fedezni. Ezért forrásaink úgy vélik, a CO2-egységek árának növekedése önmagában nem ad megnyugtató magyarázat arra, hogy miért csökkentették a termelést a Mátrai Erőműben.
Nem tudni biztosan, éppen ki a tulajdonosHogy a Mátrai Erőmű jelenleg kinek a tulajdonában áll, nehéz a megjelent hírekből, bejelentésekből kihámozni.Ez a Mészáros-féle vállalat 2019 december 23-án értesítette a tőzsdei partnereit, hogy megvált az erőműtől, ezzel szemben Orbán Viktor az év első kormányinfóján azt mondta: egy vagyonbecslő méri fel az értékét, amit majd nyilvánosságra hoznak. A 24.hu pedig múlt héten írt arról, hogy február 10-e hétfőn átadta az MVM-nek a Mészáros-cég az erőművet.
Osztalék után veszteség?
Mészáros Lőrincék 2017 végén tették rá a kezüket a tulajdonrész 73 százalékára 5,9 milliárd forintért, ami elég jutányos ár, ahhoz képest, hogy az értékét 8 milliárdra becsülték. 2019 februárjában 11,2 milliárd forint osztalék kifizetésére tett javaslatot az igazgatóság, a tulajdoni hányadok alapján az Opus pedig bő kétmilliárd forintot profitált.
 Az ügy szempontjából kulcskérdés, hogy ki a tulajdonos, pontosan mikor és milyen feltételekkel veszi vagy vette át az állami cég az erőművet. Ugyanis neki kell bajlódnia a CO2-kvótákkal, amelyek – mint fentebb láttuk – nem kevés pénzbe kerülnek. Magyarán nem mindegy, hogy ezek árát az állam vagy egy magáncég állja.Az Európai Unió kibocsátási-kereskedelmi rendszere (ETS) úgy működik, hogy a cégeknek ez Európai Energiatőzsdén (EEX) kell vásárolniuk maguknak kvótákat a termelésük biztosításához, hiszen ezek az egységek jogosítják fel a CO2-kibocsátásra, tehát a működésükre is. Ezekkel szabadon kereskedhetnek, éppúgy ahogyan a részvényekkel is lehet a tőzsdén.Ha egy vállalatnak a termeléséhez képest túl sok van, akkor elad, ha kevés, vásárol, esetleg be is spájzolhat belőle, ha azzal számol, hogy a közeljövőben drágulni fog. Így olcsóbban tud adott esetben áramot termelni. De ha úgy dönt, akkor el is adhatja a kvótája egy részét, legfeljebb visszafogja az áramtermelését, vagy ha mégsem, egy idő után vásárolnia kell kvótákat.Amivel jól is járhat, ha esnek az energiatőzsdén a kvótaárak, de jelentősen bukhat, ha időközben emelkedni kezdtek – ahogy ez a közelmúltban megtörtént. De úgy tudjuk, hogy az energiaszektorban lévő vállalatok stabilitási okokból nem szoktak a kvótákkal spekulálni, hacsak persze nem annyira alacsony azoknak az ára, hogy megéri beraktározni belőlük.
Már csak azért sem éri meg túlzottan az erőműveknek a spekuláció, mert decemberben zárniuk kell a kvótamérlegüket, majd az Európai Bizottság (EB) által megbízott auditcégek összegzik, hogy hány tonna CO2-t pöfékeltek. 
A következő év március végén pedig közlik velük, hogy mennyi szén-dioxid-kvótát kell leadniuk az EB számára, amit április 31-ig tehetnek meg a vállalatok.A kibocsátási-kereskedelmi rendszer direktívája értelmében ezek az egységek törlésre kerülnek. Ez azért fontos, mert ezzel a vállalatokat arra lehet ösztönözni, hogy ne spekuláljanak és csak annyi kvótát vásároljanak, amennyire szükségük van, nem mellesleg a CO2-kibocsátás is folyamatosan csökken EU-s szinten. (Az ETS-rendszerről az Európai Parlament oldalán olvashat részletesebben).Esetünkben lényegi kérdés, hogy az állami MVM mennyi kvótával vette át Mészároséktól a Mátrai Erőművet.Túladtak a kvótákon?
A Narancs.hu több forrásból úgy értesült, hogy az Opus Global az üzlet megkötése előtt értékesíthette a kvótaállományát a tőzsdén, amit egyébként törvény szerint megtehet: az egyik megkérdezett szakértő szerint ez olyan, mint amikor egy autót üres tankkal ad el a régi tulajdonosa az újnak.Ettől függetlenül arról nincsenek információk, hogy az MVM ezt belekalkulálta-e a vételi árba vagy sem. Annyit tudunk, hogy minimum kétséges az a magyarázat, miszerint azért csökkentették a Mátrai Erőmű termelését, hogy ne nőjön a veszteség.Továbbá úgy értesültünk, hogy napi 80 milliós mínusszal üzemel az erőmű, mert a forint romló árfolyama miatt drágábban vásárol vissza a kvótákat. (A napi veszteséges működésben benne van az is, hogy nagyjából 150 milliárdos rekultivációs költség terheli a Mátrai Erőművet, ami rendkívül rossz műszaki állapotban is van).Az egyik informátorunk felhívta a figyelmünket arra is, hogy az unió tagállamai egy meghatározott mennyiségű ingyenes kvótát kioszthatnak a vállalatok között az energetikai szektor modernizációja érdekében. 
Birtokunkba jutott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) erre az opcióra megalkotott nemzeti kerete, amit úgy fogalmaztak meg, hogy főleg a Mátrai Erőműnek tesz lehetővé támogatást a jövőben.Értesüléseink szerint ez nagy felháborodást keltett a piacon, mert más befektetők is élni kívántak volna ezzel a lehetőséggel. Forrásunk elmondta, ha a kormány kiírja az ingyen kvótákra vonatkozó pályázatot, és azt megnyeri a Mátrai Erőmű, akkor építeni fog egy gázos blokkot a társaság, aminek az üzemeltetése során kap majd ingyen kvótákat.Zaciba vágták
Friss hír továbbá, hogy a Mátrai Erőmű megvétele előtt az MVM elzálogosította a naperőműveit: a Magyar Fejlesztési Bank 9,2 milliárd és 3,8 milliárd forintra jegyeztetett be zálogjogot az MVM ZG Solar Kft. olyan vagyontárgyakra, mint a paksi, visontai és felsőzsolcai napelemes erőmű, illetve  több ingatlan. A bejegyzések még csak most jelentek meg a cégpapírokon, de még decemberben születtek – éppen azelőtt, hogy kiderült: Mészáros eladja erőművét az MVM-nek.
Összességében a jelek abba az irányba mutatnak, hogy mielőtt maga mögött hagyta az erőművet a Mészáros-cég, a kvótáit (vagy legalábbis annak egy részét) értékesíthette a tőzsdén, ami magyarázatot adhat a termelés csökkentésére.Kérdés, hogy az MVM tudott-e az állítólagos kvótaeladásról, hiszen egy kisebb kft. esetében is több hónapos átvilágítás történik, nagyon furcsa lenne, ha a vagyonkezelő erről nem értesült volna, nem mellesleg a mostani tulajdonosváltozás előtt is volt tulajdonrésze a Mátrai Erőműben, tehát bele kellett látnia annak a működésébe.Ettől függetlenül forrásunk felhívta rá a figyelmet, kvóta-kérdés csak egy kisebb szelete lehet a nagy üzletelésnek, ami viszont jól jellemzi a helyzetet: „Mészáros kivesz mindent, ami pénzé tehető, az állam pedig állja a cechet” – mondja.Természetesen megkerestük az állami céget, azaz a vevőt és a Mészáros-féle vállalkozást is, de cikkünk megjelenéséig semmilyen választ nem kaptunk. Ha cikkünk megjelenése után mégis válaszolnak, kiegészítjük írásunkat.
forrás : https://m.magyarnarancs.hu/belpol/matrai-eroma-co2-kvota-126856
betgyuri
betgyuri péntek, 08:20
#33812
Egy hosszú éjszaka, 27 tagállam és ezer milliárd euró: minden, amit az uniós költségvetésről tudni kellÖsszesen 1094,8 milliárd euró – ennyi pénzről dönthetnek ma az Európai Unió tagállamainak vezetői az uniós költségvetés vitájában. A magyarok számára az egyik legfőbb kérdés, hogy 2021 és 2027 között mennyi kohéziós pénz jut majd Magyarországnak: a britek kilépése miatt egészen biztos, hogy milliárdokkal kevesebb, mint hét éve, de lehet rajta korrigálni. Orbán Viktornak ráadásul a jogállamisági feltételek miatt is tartania kell. De miért verik az asztalt a hollandok és miért vitt magával öt inget a tárgyalásokra Andrej Babis? Gyorstalpaló az uniós költségvetésről.obban, vagy rosszabbul jár Magyarország, mint hét éve?Ahhoz, hogy erre válaszolni tudjunk, először annak kell kiderülnie, hogy pontosan mekkora lesz a költségvetés keretösszege és milyen arányban oszlanak meg a pénzek a három fő terület: a mezőgazdaság, a kohézió, valamint az egyéb prioritások (klímavédelem, digitalizáció, migráció) között. Az biztos, hogy a britek kilépése a hét évre 75 milliárd eurós hiányt teremtett, ezt pedig valamiből pótolni kell. Orbán Viktor "tisztességes költségvetésért" küzd, de azon nyilvánvalóan nem tud változtatni, hogy a kohéziós pénzekből a tagállamoknak a következő hét évben kevesebb pénz jut. A Bruxinfo becslései szerintMagyarország közel 6 milliárd euróval kevesebb kohéziós pénzt kaphat, mint az előző hét évben.Ezen viszont még lehet korrigálni. A legfrissebb költségvetési javaslat számos engedményt tett a kelet-közép-európai tagállamoknak. Charles Michel, az Európai Tanács elnökének javaslata a kedvükért 6 milliárd euróval megemelte a kohéziós pénzek jelentősen lecsökkentett keretét. Ezen belül is átcsoportosított a gazdagabb országoktól a szegényebbek javára, hogy igazságosabb legyen a rendszer.A magyarok számára ez azt jelenti, hogy 600 millió euróval nőtt a felzárkóztatásra szánt pénz, ami így összesen körülbelül 17,8 milliárd euróra rúghat. Az Európai Tanács elnöke állítólag külön figyelt arra, hogy biztonsági tartaléka is legyen, amit a tárgyalás alatt vet majd be, ha valaki nagyon tiltakozik.Pontosan mennyi pénzről van szó?Az uniós költségvetés keretösszege – vagyis az, hogy mennyi pénz álljon rendelkezésre – a különböző javaslatok alapján az elmúlt időszakban folyamatosan változott. Az Európai Bizottság kicsivel több mint másfél éve 1135 milliárd eurós keretösszeget jelölt meg. Ez a 27 uniós tagállam összesített bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 1,114 százalékát jelenti.Tavaly decemberben a finn soros EU-elnökség már szűkmarkúbb volt. Az általuk benyújtott tárgyalási dokumentum 1087 milliárd euróról szólt, mely a tagországok bruttó nemzeti jövedelmének 1,07 százaléka.Ezt emelte meg minimálisan Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. A múlt pénteken benyújtott javaslatban, ami a tagállamok vezetői elé kerül, 1094,8 milliárd euró szerepel, ez a tagállamok bruttó nemzeti jövedelmének 1,074 százalékát teszi ki. Vagyis, minden országnak többet kell befizetni.Az Eurológus kiszámolta, hogy egy EU-s állampolgárra vetítve jelenlegi árfolyamon évente körülbelül 283 euró (96 ezer forint) juthat a kasszába 2021–2027 között. Ez az előző hétéves ciklusban 240 euró (81 ezer forint) volt.Elég lesz annyi pénz Orbán Viktornak, ami a tervekben szerepel?Valószínűtlen. Nem mondunk azzal semmi újdonságot, hogy a magyar miniszterelnöknek – mint bármely más tagállam vezetőjének – az az érdeke, hogy minél több pénz jusson Magyarországnak. Ezért nem is kell csodálkozni azon, hogy február elején tisztességtelennek, sportszerűtlennek és igazságtalannak nevezte a költségvetés tervezetét.Ezt Orbán arra alapozta, hogy Michel javaslatában olyan módosítások vannak, amelyek a szegényebb országoktól a gazdagok irányába csoportosítana át pénzeket. A magyar miniszterelnök akkor nagyon ambiciózusnak nevezte a menetrendet, aminek teljesítése szerinte nem lehetetlen, de „csodát kell hozzá tenni”. Amúgy sem gondolja, hogy február 20-án mindenképpen le kell zárni a tárgyalásokat, hiszen a megállapodás minősége fontosabb, mint az időpontja.„Mi tisztességes költségvetést akarunk. Ha ez megvan, azon belül a magyarok meg fogják találni a számításukat, vagyis a nekik kedvező számkombinációkat is” – mondta Orbán.És mi van a demokrácia őreivel? Van mitől tartania a magyar kormányfőnek?Van, de már nem sok mindentől. Az Európai Bizottság 2018-as javaslatában is szerepelt, hogy az uniós pénzek kifizetését kössék a jogállamisági feltételekhez. Ez nyilvánvalóan nem sok jót jelent Lengyelországnak és Magyarországnak, melyek ellen most is folyamatban van a jogállamiság megsértése miatt indított, hetes cikkely szerinti eljárás.Charles Michel pénteken benyújtott javaslata viszont tartalmazott egy nagy meglepetést: ugyan szintén jogállamisághoz köti a kifizetéseket, de a korábbi tervekkel ellentétben nem a szankciók elutasítását, hanem elfogadását köti minősített többséghez.Vagyis, ha az Európai Bizottság büntetést javasol, akkor a tagállamok legalább 65 százalékának el kell fogadnia azt. Ezzel szemben az előző tervek szerint a büntetést csak úgy lehetett volna megakadályozni, hogy a tagállamok minősített többsége elutasítja a javaslatot. Az új javaslat szerint tehát egy ellenálló kisebbség is megakadályozhatja a szankciókat.Azt, hogy a büntetés szükségességét milyen mechanizmus alapján állapítja meg Brüsszel, a költségvetéssel párhuzamosan dolgozzák ki.Tényleg két nap alatt kell ennyi pénzről dönteni?Nem. A hét évre tervezett uniós költségvetést csütörtök délután kezdik tárgyalni az Európai Unió állam- és kormányfői, de a háttérben már évek óta zajlik a munka. Az Európai Bizottság 2018 májusában nyújtotta be kiinduló javaslatát, azóta folyamatosak a tárgyalások. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a mai tárgyalás előtt kétoldalú megbeszéléseket folytatott a 27 tagállami vezetővel, ez alapján kerül a végső javaslat az asztalra. A háttérmunka olyan régóta zajlik, hogy egy uniós nagykövet a Politico brüsszeli tudósítójának meg is jegyezte: már fejből tudna érvelni bármelyik kollégája helyett. Az állam- és kormányfők tehát most ezt a munkát veszik át a háttéremberektől, és megpróbálnak pontot tenni az ügy végére.Mi jelenti a legnagyobb problémát?Túl azon, hogy a tagállamok érthető módon mindig a saját érdekeiket nézik, a csütörtökön kezdődő tárgyalások a korábbiaknál is jobban megosztják őket, méghozzá Nagy-Britannia kilépése miatt. Az úgynevezett nettó befizető britek távozása az Európai Unióból azt is jelenti, hogy kevesebb elosztható pénz marad, hét évre számolva 75 milliárd eurós a hiány. Eközben az Ursula von der Leyen vezette új Európai Bizottság a klímaváltozásra és a migrációs ügyekre is szeretne többet költeni. Az Európai Bizottság ennek kezelésére javasolta, hogy egyrészt többet fizessenek a tagállamok, másrészt takarítsanak meg a közös agrárpolitikán és a kohéziós forrásokon. Egy ilyen elképzelést azonban nem lesz könnyű átvinni.Kik fogják a leghangosabban verni az asztalt?Tulajdonképpen mindenki. Az Európai Tanács zárt ajtói mögül sajnos ez nem fog kihallatszani, de mindenképpen érdemes odafigyelni az úgynevezett „négy fukar” tagállamra. Hollandia, Ausztria, Svédország és Dánia nettó befizetők (vagyis a hivatalos számok szerint több pénzt raknak be, mint amennyit visszakapnak), ők ragaszkodnak hozzá, hogy a költségvetés keretösszege ne legyen magasabb, mint a GNI 1 százaléka. Ez a részükről érthető is, a Bruxinfo számításai szerint a jelenlegi javaslat alapján Hollandia kiadása például 8,5 milliárd euróról 10,5 milliárd euróra nőne.A Politico úgy tudja, hogy – Németországgal együtt – akkor egyeznének bele az 1,07 százalékos költségvetésbe, ha a britek miatt bevezetett visszatérítési rendszer megmaradna a Brexit után is.Eközben a többi tagállam azzal érvel, hogy a most javasolt pénz sem lesz elég semmire, főleg, ha klímavédelemre és digitalizációra jóval többet akarnak költeni. A vita ráadásul nemcsak az összegről fog szólni, hanem arról is, ezt hogyan és mire osszák szét a költségvetésen belül.Meddig fog ez az egész tartani?Sokáig. A nemzeti delegációk tagjai már most azon viccelődnek, ki hány inget csomagolt a bőröndbe. A cseh miniszterelnök, Andrej Babis például öt váltás fehérneműt visz magával Brüsszelbe, sokan pedig a megszokott egy helyett rögtön két éjszakára foglaltak szállást.A Politico hírlevelében az egyik diplomata viszont azt mondta, hogy ennyire nem kell túlgondolni. Szerinte pénteken már úgyis látszik majd, hogy közelednek-e az álláspontok, ha pedig nincs remény a megállapodásra, akkor Michel egészen biztosan berekeszti az ülést és újabb rendkívüli csúcsot hirdet. Az senkinek nem érdeke, hogy kialvatlan politikusok döntsenek ennyi pénzről.És mi történik, ha mégis lesz megállapodás?Egyrészt az nagy csoda lenne, másrészt még nem érne véget a folyamat. Az uniós költségvetést az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, bár módosításokat a képviselők már nem javasolhatnak. Azt az EP mindenesetre leszögezte, hogy jelen formájában egészen biztosan nem mondanak igent Charles Michel javaslatára.
forrás : HVG
betgyuri
betgyuri péntek, 08:19
Előzmény: #33809  Gabeszo
#33811
Mindenkinek Jó reggelt ! 
Az OPUS energetikában és vasútban van jelen mindkettőben komoly érdekeltsége van, és mindaddíg mig Orbán Viktor a góré, addig van ideje olyan szintre jutni, amely megkerülhetetlenné teszi. Sőt én a magam részéről fenntartom, hogy mostmár 50-100 milliárdos közvetlenül az OPUS GLOBAL nyrt-be tesznek nyereséges cégeket, melynek hosszú távú jövője biztosított. Ebben nincsen kétségem. 
Az EU tárgyalások mely jelenleg is zajlanak hatással lesz az OPUS GLOBAL NYRT számára is. 
PhilaxiaPhilip péntek, 07:59
Előzmény: #33809  Gabeszo
#33810
Ismerve az előzményeket a kisrészvényesek továbbra is jól fognak járni. :-(
Gabeszo péntek, 07:33
#33809
https://index.hu/gazdasag/2020/02/21/megvalosult_orban_alma_mar_nem_a_magyar_cegeket_veszik_hanem_ok_vasarolnak/?fbclid=IwAR2AmWyCWxlP_NfiHxQQ3f11CzHiSgn0iu_4-461l-V06pYx_L492ShkaCs
Sőt, a legnagyobb tranzakciók közül legfeljebb egyetlen ügylet merülhet fel ilyenként, amikor az E.On, az MVM és az Opus Global bizonyos energetikai érdekeltségeket átrendezett. Itt a külföldi cég legalább részben vevő is volt, igaz, eladó is, de a többi rangsorolt tranzakcióban már egyáltalán nem vásárolt külföldi.
betgyuri
betgyuri csütörtök, 18:55
Előzmény: #33807  NagyKópé
#33808
Köszi
NagyKópé
NagyKópé csütörtök, 17:06
#33807
Z286
betgyuri
betgyuri csütörtök, 16:34
Előzmény: #33804  Donqatto
#33806
Ne is mondd... 
betgyuri
betgyuri csütörtök, 16:33
Előzmény: #33803  bankos
#33805
Megértelek.. M
Donqatto
Donqatto csütörtök, 16:31
Előzmény: #33802  betgyuri
#33804
Lesz 180 milliárd is :)
bankos
bankos csütörtök, 16:30
Előzmény: #33802  betgyuri
#33803
Ilyen egy fasszopo papírt mint az Opus nincs megegy komolyan mondom!!!! 
betgyuri
betgyuri csütörtök, 16:24
Előzmény: #33801  Vaginizmus2016
#33802
Az Opus értéke nem 200 milliárd Ft. Ez az árfolyam mintha azt üzenné, várok még... 
Vaginizmus2016 csütörtök, 16:22
#33801
Legalább a borkai előtti szintekre takarodna már vissza ez a kedves politikai papìr! 
Gabeszo csütörtök, 16:08
Előzmény: #33799  Gabeszo
#33800
400 felet, nem lesz az. addig játszótér..Dagadt spekák játszótere.
Gabeszo csütörtök, 16:05
Előzmény: #33798  Blair_Pfaff
#33799
Pedig az mar. Vicc papir
Blair_Pfaff
Blair_Pfaff csütörtök, 15:26
Előzmény: #33793  Gabeszo
#33798
Hova megy? +3%? Lehet záróra már nullán lesz. (van egyébként abból is) 
Ilyen ugrások itt is vannak néha. Felesleges ez a vicc papírozás..
betgyuri
betgyuri csütörtök, 14:43
#33797
Ki nem találná, mi történt a BMW-gyár körüli fejlesztésekkel!A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat visszautal arra a 2018 novemberi határozatra, amely a 71 milliárd 183 millió forintot biztosította a majdani autógyár infrastruktúrájának (közút, vasút és közmű) a kiépítésére. Az akkori ütemezés szerint 2019-ben 8 milliárd, idén 29 milliárd, míg 2021-ben 34,5 milliárd forintot lehetett felhasználni. A megemelt 73 milliárd 183 millió forint ütemezése pedig a következő: 2019-ben 6,3 milliárd (tehát ekkor elmaradás volt), idén változatlanul 29 milliárd, míg jövőre 37,8 milliárd, vagyis az eredeti összeg, plusz a tavalyi elmaradás és a most jóváhagyott 1 milliárd 505 millió forint. Idén januárban a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közölte, hogy az Ebes és Debrecen közötti vasút felújítási összegét megemelte. A vasútépítést még 2017 decemberében nyerte meg a V-Híd Építő Zrt., együtt a felcsúti székhelyű R-Kord Építőipari Kft.-vel, nettó 13 milliárd 778 millió forinttal. A munkát az uniós Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) finanszírozza. Ez az összeg módosult 15 milliárd 283 millió forintra. A különbség 1 milliárd 592 millió forint.A közlemény a módosítást azzal indokolta, hogy az Innováció és Technológiai Minisztérium (ITM) levelével elrendelte a NIF részére, a Debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet (ez a majdani BMW-gyár területe) kialakításával összefüggő közúti és vasúti infrastruktúra fejlesztési feladatok megvalósítását. A feladatok részeként átépítik a 108-as számú vasútvonal bekötését Debrecen állomásba, illetve új vágánykapcsolatot alakítanak ki a 100-as számú vasútvonalon Debrecen állomás előtt.A most megemelt és a vasútépítésre szánt többlet szinte azonos a két Mészáros érdekeltségű cég megemelt kivitelezési összegével.
betgyuri
betgyuri csütörtök, 14:39
Előzmény: #33793  Gabeszo
#33796
Az Opus most is közzé fogja tenni, ha be kell jelenteni. Egyébként az árfolyamra nemhiszem, hogy most ez hatással lenne
betgyuri
betgyuri csütörtök, 14:37
Előzmény: #33794  betgyuri
#33795
35 milliárd forint helyett 38,5 milliárdot lehet vasútfejlesztésre költeni Magyarországon 2021-ben, így döntött a kormány. Az erről szóló határozatot az Mfor.hu hozta.A pénzből jut:
 • a Békéscsaba, Hódmezővásárhely, Szeged és Szabadka térsége elővárosi közlekedésének fejlesztésére,
 • a Budapest–Kolozsvár-vonalra,
 • a Budapest–Varsó nagy sebességű vasútvonal fejlesztésére,
 • valamint a Közép-Duna menti térségben tervezett országos és helyi közúti, valamint vasúti felújításokra és fejlesztésekre (például a Székesfehérvár–Pusztaszabolcs-vonalra, vagy a Pusztaszabolcs–Dunaújváros–Mezőfalva–Paks útvonalra).
A lap szerint a nagy sebességű vonalak helyett inkább – a többi közt – a Debrecen–Mátészalka-vasútvonalra kellene költeni, ahol nemcsak a pálya minősége kritikán aluli, a vasúti kocsik is elavultak és kényelmetlenek. Civilek a napokban éppen ezen a vonalon osztottak „túlélőcsomagot” az utasoknak, hogy így hívják fel a figyelmet az áldatlan állapotokra.
betgyuri
betgyuri csütörtök, 14:36
#33794
Úgy jut több pénz jövőre vasútfejlesztésre, hogy a lepukkant vonalakon nem változik semmi
http://hvg.hu/gazdasag/20200220_Ugy_jut_tobb_penz_jovore_vasutfejlesztesre_hogy_a_lepukkant_vonalakon_nem_valtozik_semmi
Gabeszo csütörtök, 14:20
Előzmény: #33792  Gabeszo
#33793
Megy a Set.
Nyertek 4,4 yardot.
Opus mennyit is nyert kb? 1000-2000yardot?
Vicc papir!
Gabeszo csütörtök, 12:30
Előzmény: #33791  Bankpalota
#33792
285,4
bravo,igy tovább
Bankpalota csütörtök, 11:23
Előzmény: #33790  NagyKópé
#33791
Ismét egy szép nap. 
NagyKópé
NagyKópé csütörtök, 09:03
Előzmény: #33788  NagyKópé
#33790
Nyito:289.8
Smile62 csütörtök, 08:46
Előzmény: #33786  HoStrucc
#33789
++++!
NagyKópé
NagyKópé csütörtök, 08:33
#33788
Indi: 290
betgyuri
betgyuri csütörtök, 04:44
#33787
Jó reggelt ❤ Opus Részvényesek!
Ma nem tudok indiket, és nyitó írni, de napközbe kommentelek. 
Hajrá OPUS! 😁 😎 
HoStrucc
HoStrucc szerda, 22:45
Előzmény: #33773  Smile62
#33786
Ha rám gondoltál voltam én sokáig részvényes. Aztán az sem véletlen hogy ez változott. Azóta is voltam már részvényes nem volt sikeres osszessegeben. De nem figyelni a részvényt annak aki ezen a kis BÉTen akar homokozni az szerintem luxus. Főképp azért mert látványos ami történik. Mondjuk úgy hogy nagy valószínűséggel és javarészt nem piaci folyamatoknak vagyunk szemtanui. Ha pedig így van akkor lesz úgy is hogy újra lehet a részvény zöld jelzésű. Ezért igyekszem figyelni. Mert a funda amúgy már egészen patent. 
cikcak
cikcak szerda, 22:36
Előzmény: #33765  betgyuri
#33785
+++
Gabeszo szerda, 18:53
#33783
https://finviz.com/
Amerika hasit!
Aon,tesla,OTP,stb, mind brutal jó!
Opus?
missroselabouche
missroselabouche szerda, 18:02
Előzmény: #33780  joe13
#33781
kár h. nem több ezres darabszámmal tette be.
Technikai kérdés: így, hogy nincs sávszél, ha vki záróban berakna pl 611-re mondjuk 1m darabos vételt, és annyi is lenne a záró, akkor ilyen réssel 611-en nyitnánk másnap?

Topik gazda

betgyuri
betgyuri
2 5 5

aktív fórumozók


friss hírek További hírek

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek