A kormány elvesztette a rezsiharcot, neked mennyibe fog ez kerülni, mi az alternatívád? A kapkodás és átgondolatlanság okozott álmatlan éjszakát? Átlag alatti fogyasztó vagy, esetleg egy központi gázfűtéses társasház egyik lakója? Minden ami rezsi!
Én átalányos vagyok,189m3 után fizettem általában 42ezret párszor 45ezret egyszer 53ezres számla jött. Július közepén van a leolvasás,jött az elszámoló nem kellett fizetnem + vissza kaptam 53k-t,most az augusztusi számlán meg 83ezret kérnek a kevesebb fogyasztásra. Mindegy majd a jövő évi elszámolásnál jóvá írják vagy nem kell annyit ráfizetnem ha több lesz a fogyasztás:)
Ez most már szégyen-gyalázat amit az MVM gáz számlázásnál elkövetnek: https://24.hu/fn/gazdasag/2023/08/26/brutalis-gazszamlak-szakerto-mvm-hibazott-korrekcio-kell/ Talán a szomszédba kellene átnézni, mert az MVM áramszolgáltatónál a számlázó rendszer egyszerű mint a faék. Ott bármikor átállhatok diktálósba az adott intervallumban sorban állás nélkül. Az algoritmusuk abból áll, hogy a kalapos napi fogyasztás feletti fogyasztást piaci áron számlázzák. Ha az éves fogyasztásom közben változik valamelyik ár, akkor elszámoló számlát állítanak ki. A gázosak nem tudom mit akarnak azzal a bűvös jelleggörbével, mert azt abban az esetben használhatják, ha nincs információjuk a havi fogyasztásra.Jelen esetemben (mint diktálós), aug.1-től a piaci áron számláztak, annak ellenére, hogy a februári éves leolvasás óta 120 m3 tartalékom volt a bűvös kalapos fogyasztásukhoz képest. (Ez egyszerű szorzás-osztás annak a számítógépnek.)
Most miután a piaci ár (ICE Dutch TTF Natural Gas Futures 26.200) a kalapos ár alá esett, a havi diktálósokon akarnak tarhálni a hazug piaci áraikkal. A bűvös jelleggörbéjükkel a nyári hónapokban napi fél m3 gázt használhatunk büntetlenül. Nagylelkűen a lavórkában fürödhetünk és mosogathatunk, de már a főzés nehézkes.
mennyire szilárd a rezsim?? Brutál. Új , és aktívházban élek, hitelek nélkül. Akácerdőben, ahol néha még a tyúkjaim is tojnak. A napelemek néha meg termelnek. Mi az a rezsi?? Számomra nem nagyon értelmezhető jelenség ez. Kb= telefonköltség=internet , tv, telefonok==30 000Ft. ----------------fűtés , víz , áram bagatell
Akit érdekel: MVM lakossági gázfogyasztó Regisztrációt/Belépést követően a https://onlineugyintezes.mvmnext.hu/ oldalon a Beállítások/Számlabeállítások/Jelleggörbe módosítás oldalon megnézheti az MVM-nél beállított fogyasztási jelleggörbéjét, ami a leírás szerint 30 naponként megváltoztatható.
Augusztus 1 óta, diktálós harmadik gázszámlát kielemezve úgy tűnik, hogy az MVM a göngyölítéses és fogyasztási jelleggörbe szerinti fogyasztás figyelembevételével számláz. Azaz, ha pl szeptemberben nem fogyasztottad el a jelleggörbe szerinti gázmennyiséget, azt beszámítják a soron következő havi jelleggörbe szerinti túlfogyasztásba. Így az éves leolvasást követően nem lesz túlfizetése a fogyasztónak. Ez teljesen korrekt megoldás.
A régi 35eFt-os átalánydíjból kiindulva, nálad a szigetelésre kell koncentrálni. Már 15cm-es födémre terített hőpaplan is csodákra képes, mert a födém/tetőtér területe jellemzően a külső falak területével azonos.
Ha a rezsibe nem csak az villany- és a gázárakat számoljuk bele, hanem az élelmiszerét is, akkor a rezsiárak szárnyalnak. Persze csak akkor, ha valaki annyira megátalkodott, hogy szokott enni és inni.
A kérdés költői.A hálózaton ugyanúgy megy a molekula minden energiahordozótól,csak a nyereség nem mindegy mekkora! A haveri rendszer nyereségét csak növelni lehet,mert gondolni kell ínségesebb időkre is.
Pontosan. A beruházónak értelmezhetetlen lesz a megtérülési idő. A kereskedő pedig kereskedik, és nála csapodik le a beruházás haszna. Ez mindig is így volt mindennel.
Mennyivel kerül többe a drágább áram továbbítása ugyanazon a hálózaton, mint az olcsóbb? Mennyivel kopnak, használódnak el a hálózati elemek, ha drágább az áram?
Megmondták,hogy a rezsivédelem csak az áramra illetve a gázra érvényes,a rendszerhasználati és a továbbítási díjat nem védi semmi-márcsak azért sem,mert az a haveri kezekben van-tehát a többletköltség abban símán érvényesíthető,mint a z extraadók továbbterhelésében. Mi választottuk,mi szívjuk,még szabad döntésünk szerint,minimum a kövi választásig,vagy amíg utcára nem vonulunk.
Zseniális! Akkor 2 legyet egy csapásra. A kereskedő sem jár rosszul, lakossági napelemestől megveszi 5-6 Ft-ért (bruttó elszámolás). A nem lakossági fogyasztónak meg már most is 24-30 Ft-ért adja tovább.
- Havi diktálás: minden hónapban be kell diktálni az automatikus mérőállást. Ha nem (jókor) diktálsz, akkor becsült számlát állítanak ki, ha kétszer elmarad a diktálás, akkor a számlád átállítják hőmérsékletfüggő részszámlázásra. - Hőmérsékletfüggő résszámlázás: Nem kell diktálni, a részszámla minden hónapban változik (jelleggörbe). Az éves leolvasást követően kiállítanak egy elszámoló számlát. - Egyenletes részszámlázás alapján az előző évi fogyasztás 1/12-ed részét osztják szét egyenletesen. Ezzel vighyázni kell, mert nekem pl az éves 853 m3-em elsején át lett rakva 450-re. (MVM). Éves leolvasást követően elszámoló számla lesz kiállítva.
Én is megkaptam az áramszámlát. Átalányt fizetek és még csak 1 nap lógott át augusztusra, azaz ez még nem mérvadó. DE! Az "energiadíj összesen" 3019 Ft, a "rendszerhasználati díjak összesen" 11596 Ft. Meg tudja nekem valaki magyarázni, hogy ha 3019 Ft-ért megtermelik azt, amit fogyasztok (gáz, olaj, stb.), akkor mi a lófasz kerül négyszer ennyibe, hogy eljuttasák hozzám?
Megkaptam az első rezsi védett+piaci áras gázszámlát. Lemodelleztem a számítást és diktálós fogyasztónál szinte biztos, hogy a fogyasztási jelleggörbe alapján (diktálási) napra arányosítva számolják a rezsi védett és piaci áras részt. Nekem ez tökéletesen megfelel. Ha helyes a modellem, akkor a rezsi védett gázfogyasztás a következő gázóraállásoknál biztosított 19-i diktálás esetén: 2022.07.31-én diktált gázóraállás és 2022.08.19-én +10m3 2022.09.19-én +29m3 2022.10.19-én +100m3 2022.11.19-én +195m3 2022.12.19-én +275m3 2023.01.19-én +322m3 2023.02.19-én +312m3 2023.03.19-én +224m3 2023.04.19-én +160m3 2023.05.19-én +59m3 2023.06.19-én +20m3 2023.07.19-én +16m3 2023.07.20-2023.07.31 időszakra +6m3 Arra leszek kíváncsi, hogy egy diktálási periódusban esetlegesen el nem használt gázmennyiséget a soron következő időszakokban felhasználhatom-e rezsi védett áron, vagy csak éves elszámolásnál lesz figyelembe véve?
Mi a büdös fenét művel ez a tolvaj banda ezzel a számlázással? Orrba-szájba nyomatták "megvédjük a rezsi csökkentést", és most az előző év bázisára alapozva kaszálnak. Takarékoskodhatunk mi az átalány fizetők a tél végéig lölő zsebébe, majd az elszámolásnál jóváírják millpengő értéken. Nem lehet havi elszámolásba átlépni. Nem volt vér a pucájukban, hogy kimondják elkúrtuk és most jegyezzetek kötelezően békekölcsönt. Szerintem nem kapcsolhatják le a gázórát, mert jelenleg 580 m3 többlet elszámolásom.
A régi fogyasztóval elszámol a szolgáltató az előző leolvasás és az adásvétel közötti időtartamra, időarányosan biztosítva neki a kedvezményes mennyiséget. Az új fogyasztót pedig indítja az adott mérőállással, olyan elszámolással amit kér. Az adásvételi szerződésben rögzíteni kell a mérőállásokat, ez kell az átíráshoz. Magyarán, nem a mérőhöz van kötve a kedvezmény, hanem a fogyasztóhoz.
Mennyire szilárd a Rezsid?