Csak utólag fogjuk megmondani, melyik nyert. Bármi előfordulhat, 3-5 éves időtávon is. Ugribugrival is csak óvatosan, mert minden váltás 1% és az új papírok prémiuma is egyre kisebb.
Sztem a bmáp működésével sincsenek tisztában és működik a biztos 6.5 %, az fix, kiszámitható, biztonságos,igaz h karcsú, de ott nem kell agyalni, kockázatot vállalni.
Historikus adathoz nézz egy 1996-2016 időszakot is (MNB honlapján elérhető). Bőven infláció fölött hozott a DKJ, egy-két évben volt csak minimálisan negatív reálhozam... a padlót fogó DKJ potenciálisan 0% inflációt jelentene. Ezt én szinte kizártnak tartom.
Matekozok egyfolytaban, 8 hónap alatt lennék nullán a mostani parameterekkel. onnan kezdve a bmap lenne a nyerő, de nem látok a jövőbe. A józan paraszti ész szerint próbálok kalkulalni,mert itt mar a közgazdasági ismereteim kevésnek tűnnek. Ha beindul az infla, ha átrendeződik az ingatlanpiac, ha megvalósul a béke, egy év alatt nagyon sok mindennel kéne számolni,amit kimatekozni képtelenség. Lehet,h a rövidtáv felé hajlok.
A 3 hónapos diszkont kincstárjegy
aukciós átlaghozama 2024 elején 6,48 százalék volt, 2023 elején 13,94
százalék, 2022 elején 3,04 százalék, 2021 elején 0,31 százalék, 2020
elején pedig 0,01 százalék. Ez a historikus kép, amiről beszéltem. Bár ez "békeidőben" volt. Azóta nem úgy állnak a dolgok, ahogy előtte.
Valószínűleg a historikus 3 hó dkj kép miatt (is) nem választják a BMÁP-ot, ami (3hó dkj) képes padlót fogni. Év elején 6,5% - 7% elhanyagolható volt a különbség közöttük. Most meg 6,5% - 7,5% (2030N), kezd elhúzni (2029N, akinek az van, 7,8% körül) És a pénzszórás még el sem kezdődött igazán. (szja kedvezmények - családi adókedvezmény +50%)
De még nem döntöttem el, az elkövetkező 1-2 hétben el fogom. Hogy a többség miért a Fixet veszi a B helyett? Szerintem azon egyszerű oknál fogva, hogy a többség nincs is tisztában a Bmáp működésével.
Nem erőltettem a FIXMÁP-ot, írtam, hogy 1M-nál a PMÁP-hoz képest +2350 Ft előnye van 1 éves távlatban, az lófasz. PMÁP -ból csak BMÁP-ba van értelme átszállni, a kamatelőnye miatt. Itt a fő kérdés sokaknál: visszaváltsam a PMÁP-ot és vegyek BMÁP-ot? Most ne magadból indulj ki, hogy te fullra tiplizel innen, tőkével és kamattal együtt, hanem a "topic lakóiból", akik rendületlenül az állampapírt tartják a favoritnak, hogy nekik te mit ajánlanál. Jelenleg: PMÁP > BMÁP, ez tűnik a legjobb opciónak. A tömeg mégis a FIXMÁP-ot zsákolja. Ebben ki milyen logikát lát? én semmilyet. Lassan közelítjük a 8%-os BMÁP-ot, de a FIXMÁP a favorit....
Majdnem 4 szeres volt a benyújtott mennyiség a meghirdetetthez képest, Sokba kerül az államadósság, jó lesz ez pláne ha lenne még egy kamat emelés, Nem lehet örökké az élelmiszer inflációt kordába tartani, mi lesz május után azt hiszik az árak lent maradnak vagy meghosszabbítják az árstoppokat, örökké nem lehet ezt csinálni
Időtávtól függ, azaz mennyi ideig tudod nélkülözni a pénzt. 1 év alatt egyértelműen rövid DKJ görgetés (hozamemelkedést feltételezve, mert a jelek arra mutatnak), 1 évnél nagyjából kiegyenlítődik (a jelenlegi visszaváltási díjjal számolva), éven túl idővel nő a BMÁP előnye, ha nem is hatalmas mértékben.
Többször leírtam már, hogy egyáltalán nem tervezek FixMáp -ot venni már, mert van a tavalyi 7%-osból elég. Nem tudom miért akarod mindig rám erőltetni? A képleted javaslom arra a verzióra is elkészíteni, hogy a kamu inflációs adatokkal mi jön ki.
Pmáp kapcsán az a baj, hogy amióta lehazudják az inflációt (is), elment a bizalmam. Nem lesz itt 6% fölötti éves infla, mert nem engedik. Sok élelmiszer ára csökken, de a lidlis nyalóka meg hirtelen +25% és minő véletlen, az nem lesz benne az inflációs kosárban. És nem csak a nyalóka jár majd így... Bmáp jónak tűnik, azt kevésbé lehet befolyásolni.
Magyar Állampapír tulajok