Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Egyébként meg pont rólad nem hiszem el, hogy nem látod. Ez ugyanaz, mint 15 éve, csak most a kamat, akkor meg az árfolyam volt a kockázat. Annyi a különbség, hogy akkor 5, most meg 15-20 millára.
persze az olcso hitel jelentosen rásegitett, de porgéshez elengedhetetlen kellék szereplok (eladok,vevok, bankok, fejlesztok nézokozonség stb) kozos hite volt: noni fognak az árak
Törölt felhasználó2021. 12. 11. 09:17
Előzmény:
törölt hozzászólás
Az "olcsó" hitel volt a lényeg évekig. Most emelkedik a kamat. Szerinted? Mi a kérdés?
az általánoságban érvényes megállapitás csak homályos konturu, tájképszeru lehet, inkább csak bizonyos valoszinuségu tendenciákrol szolhatnak egyedi esetek meg nagy szorást mutatnak, és néha koszono viszonyban is alig vannak a tendenciákkal
én kettot ismerek, igaz nem háziasszonyok hanem ingatlan befekteto férfiak és néhány hétre vagy honapra betesznek 20-40 milliokat a tozsdére, mert épp nincs jobb otletuk, meg van amikor 5-10 millioért ugy vesznek esésben részvényt hogyha évekig minuszban lesz az sem fáj, aztán az elso szemmel láthato plusznál kiveszik
a mostani két szoveged sorai kozott is ott van ami már a hetekkel ezelotti szovegeid sorai kozott is ott volt: nincs határozott elképzelésed az eladásbol nyert pénz felhasználására, ami jobb lenne mint hogy benne van most abban a lakásban ezt fogalmazom most harmadszor, de igérem utoljára,: nincs igazán projekted, viszont élvezed az eladoi szerepet, és gyujtod az eladoi élményt, ami jol esik, és nem vagy egyedi eset már 100 ilyet biztosan láttam már, és megértem azt aki imádja ezt a szerepjátékot ---- én is igy kezdtem épitkezni 92-ben: már minden barátom épitkezett csak még én nem, és ez nem mehet igy tovább, (de szerencsére fél évalatt rajta volt a teto, és ránéztem hogy mi a fenének is ez nekem, aztán abban a pillanatban el is adtam)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link