Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Ez amúgy igaz a másik oldalról is, amennyit összeparasztozott meg össze műmájerkedett már itt impu, valószínűleg nála is "megfelelő helyen volt/van épp a zabszem".
Bírja még a költségvetés, hiszen tavaly 5549 mrd Ft volt a hiány, idén még csak 1800 mrd-nál tartunk. Így simán belefér februárban +2 heti nyugdíj és a párszázmilliárd SZJA viszatérítés. :))
Veszel az adófizeték pénzéből egy lakást, amire amúgy semmi szükséged nem volt, hiszen lenne saját forrás is. Aláírod a papírt, hogy x évig ott leszel a családoddal, de te ezt lesz*rod, mert járt és inkább már nyerészkednél rajta. Gratulálok az államnak, ez aztán a családi otthonteremtés. :D
Törölt felhasználó2021. 09. 03. 15:26
Sziasztok! Tudom nem legális de CSOK ügyben kérnék tanácsot és életbeli tapasztalatot: A helyzet a következő. Vidéken kaptam jó munkát és vidékre költözöm. Kertes házunk is van ott és nem CSOK ra vett. Pesten 5 évig éltünk egy CSOK ra vett ingatlanban voltunk 3 gyerekeseknek járt ( teljesült a 3 gyerek) 10 MFT ot kaptunk az új építésű ingatlanra, de most mennünk kell nem tudjuk a 10 év moratóriumot megvárnunk. Elvileg munka miatt elköltözhetek sőt mondhatom azt is beteg öreg anyám is ápolom. A helyzet a következő : A Pesti lakást nem akarom eladni , de nem is akarom 5 évig üresen hagyni. (túl drága ingatlan) Kiadnám, de tudom ez nem törvényes és büntetést kaphatok. Mennyire életszerű, hogy ellenőrizni fogják az ingatlant , hogy én kiadom? Ha hivatalosan közjegyző előtt adom ki akkor össze futtatják a központba rendszerrel, hogy én kiadom ( valahova közjegyző lejelenti ) és megbukok egyből? vagy közjegyző nélkül adjam ki? Ha szomszéd felnyom szintén bukó ? Megmondom őszintén sose volt még ellenőrzés, hogy én életvitel szerűen ott lakom és nem is hallottam más is a támogatott hitel vagy a CSOK miatt ellenőriztek volna ott lakik e. Szerintem csak egy rossz szomszéd vagy maga az albérlő nyomhatna fel ha tudná CSOK os az ingatlan. A büntetés mennyi lenne? a felvételtől számolják minden évben mennyi volt az elmúlt 5 évben mondjuk ( ha most kiadom és el is kapnak ) az alapkamat évente és azt adják össze? kamatos kamat is rámegy vagy csak évenként az 5 szörös jegybanki alapkamat? (vagy a jelenlegi alapkamatot számolják visszamenőleg minden évre ? Szerintem nem.. Igazándiból büntit megkockázatva is érdemes "bent hagyni" a CSOK ot lejárt az 5 év és utána már nem lesz ezzel gond .. A büntetésnél is figyelembe veszi, hogy én 5 évig ott laktam a gyerekekkel és mondjuk csak 1 évig adtam ki lakónak tehát csak az 1 évre büntetnének meg? Mondjuk a 6. évben elkapnának.. Szóval ezt szeretném tudni mik az életbeli tapasztalatok.. Hallottam olyat Pap volt a fickó nyaralót! épített CSOK ból és oda se költözött még évek múlva sem más településen szolgálati lakásban lakik és ott téríti az embereket na ez hogy van? Köszi a jó tanácsokat..
?????? láttam a házhirdetéseket. Évekig nem adták el 129 ért de most 159 ért árulják például mint Te valahol érthető logika hiszen a pénz értéke csökkent ( tulaj szemszögébűl ) de a piac elismeri ?
Egy része ne fizessen adót, a másik részének utólag visszadják a több tíz milliós ajándék pénz mellett, a harmadik rész pedig fizesse mindezt, szarrá adóztatva. Valahol már kezd ez vicces lenni.
bármillen Fineszes intézkedés megjelenik Nékem olyan mintha nem is a Földön lennénk ,ennek ellenére mindent bényel a lakosság.( a gazdagok adókedvezményeitűl a luxusajtó támogatásig a babaváron át a csokig,alkotmánytúl a tb és adójogszabálokig ) Teljesen értelmetlen,szökségtelen, igazságtalan és erkölcstelen intézkedések rájadásul szétzilálják az egész gazdaságot ( infla, űrbéli lakásárak stb )
"Félmillió ember nem fizet jövőre jövedelemadót" Ez millen hír ? Felmenteni félmilliót az adófüzetés alúl ,hogy a többi ezt is füzesse helyettük ? Millen undorító dolog ez már megin, rájadásul jövedelemtűl függetlenül.
Én max. 1 stadiont építettem volna ebben az országban még akkor is ha világbajnokok lennénk. A régi stadionok pedig kisebb felújítással edzésre alkalmasak lettek volna. A többi lopás,csalás miatt épült és semmi szökség sem lett volna reájuk
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link