Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
A jó vétel az mindig egyedi szerintem, nem pedig településhez kötött. Nyilván van jó oka annak, hogy az egyik kádárkocka valahol 4 millió, máshol meg 24. Pedig műszakilag ugyanannyit tudnak. Ugyanez igaz a 50 nm-es panelekre is, talán méginkább. Arról nem beszélve, hogy hiába olcsóbb egy lakás, kiadni ugyanúgy csak arányaiban tudod jó bérleti díjjal, viszont egy kisebb településen sokkal kevésbé tudsz válogatni a bérlők közül. Egy bizonyos méret alatt (25 ezer fő) meg már válogatni se lehet. Ott vagy szerencséd van, vagy nincs. Tudok én is 7 millióért 50 nm-es lakást, de a nyugalmam többet ér. Ez nem rasszista duma, ez a valóság sajnos.
Volt egy szolnoki barátnőm 10-12 éve. Már akkor se volt egy nagy durranás, azóta viszont párszor átmentem rajta és full tömegnyomor. Autóval megállni kb. sehol nem lehet napközben, a kivezető utakon az araszolás. Reggel és munkavégzés végén 2 km-t teszel meg néha 30 perc alatt. Nem is értem, hogy maradhat ott az a polgármester a helyén. A másik probléma, hogy csak helyismerettel érdemes ott vásárolni, mert simán előfordul, hogy paneltenger, de egyik utca full kisebbség, másik meg normális. Olyan helyre normális bérlő se megy, amelyikben van már 1 problémás család. Egyébként nem értem, hogy lehet az ország közepén egy megyeszékhely ilyen szar állapotban (lakhatás és átlagbér), de én nem tudnám ott elképzelni az életem. Pedig szolnok megyei vagyok eredetileg.
Tallinban szerintem alkuval 11-12 millioert jo allapotu 50 feletti min 2-3 szoba is tán elérheto. De Tallinbol sétaval nem érsz el az allomasig csak busszal
Tallin kijebb esik ez hatrany a kozlekedes szempontbúl de kozepes hely ha egesz Szolnokot tekintjuk. Én biztus az állomás kozelébe koltoznek valami jobb utcaba. Persze nyalvan az meg egy pár millio lehet
Amilyen felsőrendű stílus kialakult azokban akik az ingatlanbúl profitáltak azonos azzal hugy ebben az országban 2011 től megszűnt a szolidaritas es egy más szemlélet burjánzott vált általánossá.
Ez érdekes rész az interjúból. " Véleményem szerint az ingatlanpiac eddig a túlárazásról és a mesterségesen felpörgetett kereslet-kínálat viszonyáról szólt. Ennek megfelelően ez a válság, amely jelentősen hat nemcsak a gazdaságra hanem az emberek hangulatára, biztonságérzetére is, nagymértékben fogja átalakítani a piacot. Elsősorban az árakban várok komoly csökkenést mindenekelőtt a használt lakás piacon. "
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link