Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
A Bartók Béla útiért biztosan nem. A Balaton utcaiért simán adnék 40M-et, most 53M-ért hirdetik, ugyanúgy 55M-ról indult egy hónappal ezelőtt. https://ingatlan.com/31244329 Első emelet, világos, a forgalom nem olyan vészes, egyedül a Honvéd téri gyerekricsaj lehet problémás. Házközponti fűtés és melegvíz csapból, nem kell cirkóval szórakozni. A konyhánál mondjuk lehet necces, hogy arra a kis épített helyiség tetejére néz, azért van rács is az ablakon, nem tudom, mennyire szoktak oda felmászni.
A korlátozások BP-en maradnak így vidéken fog várhatóan előbb beindulni az ingatlan piac,a nyári tranzakció szám berobbanást továbbra is reálisnak tartom,főleg vidéken,,ehhez viszont jelentős vevői körnek kell a piacra lépni,az eladói ismert,változás nem igen várható ott,a vírus para miatt otthon ülő venni szándékozok,viszont tömegesen jelenhetnek meg a piacon,a több hónapos kiesés miatt. A jó áron beárazott és nem túlárazott lakásokat hamar felfogják szippantani.
Szerintem aki most vesz ezeken a dupla kozeli arakon arra kinéz minimum a 7 szűk esztendő amig a piac tán utoléri a realitást gondolok itt infláciora stb. Addigra tán reális lesz egy 50 m² es új épitésu 40 millió nemhogy 50. Teljesen szurreális a mai helyzet.
Törölt felhasználó2020. 05. 01. 12:19
két féle ember van aki árul meg aki elad... nagyon sok árust látok a piacon... én eladtam mert eladni szerettem volna és ilyenkor nem az árusokhoz kell mérned magad... aztán amikor azt hiszik rólad hogy nincs meg a négy kereked mert eladtad utánna beesnek az árak és már az árusok is kevesebbért hírdetnek mint a korábbi eladók... ennek a kutyának méteres farka van és ez a kutya én vagyok a piac pedig imádna a homokban huzott farkam nyomába érni!!! de itt sokan le fognak maradni az kolbászos vacsiról és az omladozó putriból nem lehet jól élni csak a penészt nézni a falon zsíroskenyérrel a szájban hogy milyen szépen teszi tönkre az életüket :D :D :D
Jó, ez igaz, hogy ízlések és pofonok, a csökkenésre azonban valóban bizonyíték, ráadásul nem kivédhető, hogy csak a te hirdetésfigyelődben, mert publikus az információ.
Nekem egy 80 éves, csótányos, körfolyosós belvárosi lakás 70+ millióért még komolytalanabb. De itt nem ez a lényeg, hanem az árcsökkentés, amire többen írják, hogy nincs.
1M-ós négyzetméter ár egy Bartók Béla úti kaptárban, ez azért elég komolytalan. Oké, hogy 2M-ót engedtek, de még így is 20%-kal van túlárazva. Előbb veszem meg a Balatoni utcait ugyanennyiért, ne vicceljünk már.
Ha 80% ot enged az árbúl talán meg is nézhetu. Ezek illen árakun pénztemetők. 70 plusz felujitas illetek ugyved tarsashaz maris 80-90 millio egy atlagos regi lakasert Hol vagyunk ? Szurrealis
Bicajjal nem volt para? Mondjuk nem vagyok egy biciklis fenomén, azt azért elmondanám. A Fő utcán gondolkodtunk egy lakáson, de nem sikerült megegyezni az eladóval, de annyira azért nem sajnálom. 2015-ben megértem, hogy morfondíroztatok a gyorskocsis áron, akkoriban kollégám a XVI-ban vett házat 32M-ért.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link