Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 04. 17. 11:35
Előzmény: #68111  Törölt felhasználó
Most olvasom vissza milyen hülyeségeket írok.
airbnb-vel.
hozam.
Placi82 2020. 04. 17. 11:34
Előzmény: #68117  Törölt felhasználó
Tévedsz. Mindig csodalkoztam a napizokon, sok idegbaj mellé garantalt a bukas. 20 ev viszont sok. Az elmult 20 evben jo volt de a kov 20 ev nem biztos hisz mar eleve 1 tularazott instrumentumokal talalkozni mindenhol mahyaran magas a bazis ár. Igazsah az hogy havonta birald felül a részvény portfoliodat. Ez termeszetesen nem igaz a shortra es put es call opciokra
Törölt felhasználó 2020. 04. 17. 11:26
Előzmény: #68117  Törölt felhasználó
Ne haragudj, de a tőzsdei befektetés az nem egybites dolog, mindenkinek más a motivációja ott is. És bizony várhatóan (statisztikailag várhatóan) az nyer rajta a legtöbbet, aki megveszi és elfelejti, hogy van neki részvénye, és majd 20 év múlva ránéz. A hatékony tőzsdéző az nem befektető, hanem dolgozó, egy csomó ideje és idege rámegy a munkára. 
Törölt felhasználó 2020. 04. 17. 11:12
Előzmény: #68081  mr_bob
Sikerült pár sorban bebizonyítanod,hogy xart nem értesz a hatékony tőzsdei kereskedéshez.
A hatékonyan tőzsdézők jelentős része,napon belül és azon túl is kereskedik,és az időfaktort az éppen aktuális piaci viszonyok alapján határozzák meg.
elemerorsos 2020. 04. 17. 11:05
Előzmény: #68113  Murdoch
Hát én másként látom. Szerintem aki ezekben a hetekben alkalmi vételt lát, azonnal vegye meg, mert nem sokáig lesz ilyen. A belvárosi kicsi, csak airbnb-re használható lakásoknál lehet árnyomás hosszabb távon, de jelentős esés nem, maximum a mostani irreális árak normalizálódnak (értsd: 1,2-1,5 milliós m2 árak helyett 800 ezer-1 milliós, de 400-500 ezreseket senki se várjon). Panelnél szintén, mert ott darab-darab egy lakás, és az új lakások erre fejtenek ki először nyomást. De ott sem jelentős esést várok, csak hogy beáll az új lakás/panel ár arány a szokásos és 2000-2015 között tapasztalt 60% körüli szintre a mostani 80%-ról. Ehhez kicsit csökkenhetnek az új építésű árak és jobban a panel árak. Ennyi. Máshol semennyi esést nem várok. Belvárosi felújított klasszikusnál, ami JÓ, meg belvárosi újszerűnél különösen nem, mert nem lesz konkurencia a jövőben sem.
Placi82 2020. 04. 17. 11:04
Hat annyit bizrosan mondhatok hogy a hitelmoratorium lejarta utan lesznek a cifra dolgok. Kb a hitelesek 30%a nem fogja tudni fizetni a vegsokig kifeszitett hitelét. Na akkor ott mar kutya kemeny kenyszer lesz. Aki meg most beirja ide hohy akkor 2-3 evig is tovabb hosszabitjak a moratóriumot, azt pofan fogom röhögni. Mert az otp mkb fhb granit stb haveri bankokat nem fogjak szivatni.( erste es a kh bank esszel helyezett ki hiteleket) Otp csanyi mar tobb tiz milliardot egetett el a vagyonabol, reszvenyvisszavasarlasokkal hogy ne omoljon ossze az otp arfolyama. 
Törölt felhasználó 2020. 04. 17. 10:56
Előzmény: #68103  elemerorsos
Nem az fogja eladni, a kp-ra vette és van tartaléka. Tégla, berlini, buyandhold, te nem fogtok eladni.
Murdoch 2020. 04. 17. 10:54
Előzmény: #68089  elemerorsos
Nem, a 80-at érő lakás 80 lesz. Ez elmúlt két év áremelkedése várhatóan el fog tűnni. 5 év múlva majd lehet, hogy 120 lesz. Attól viszont még nincs 130 milliós lakása, mert hirdeti. Az árat majd a kereslet dönti el, ami ugye már tavaly is jóformán feleződött a fővárosban. Az ingatlanvásárláshoz meg munkahely/jövedelem is kellene, ami most éppen fogy. De ez így lesz szerte a világban:
https://www.napi.hu/ingatlan/koronavirus-nagy-britannia-fertozes-jarvany-ingatlanpiac-arzuhanas.704175.html
terelemel 2020. 04. 17. 10:51
Előzmény: #68107  Törölt felhasználó
Rajtad kívül kb a világ összes gazdasági szakembere mégcsak nem is 2008-al hanem 29-el hasonlítja most már. Pár hónap :))
Törölt felhasználó 2020. 04. 17. 10:51
Előzmény: törölt hozzászólás
Ja egyébként nem tudom ki mondta, hogy kevés a bruttó 8%-12% hozam?
Más kérdés, hogy már egy jó ideje nem érhető el, max airbnb-vel.
Akkor meg miről beszélünk?
elemerorsos 2020. 04. 17. 10:50
Előzmény: #68106  Törölt felhasználó
Nekem is van olyan lakásom, amit érint. Mint írtam már, van airbnb-s is. Ott konkrétan nulla a bevétel most. De van egy másik is, ott meg egy multicég bérli külföldi vezetőinek évek óta, a mostani vezető elment mert lejárt a megbizatása, az új meg nem tud jönni a határzár miatt. Most megy az alkudozás, hogy mennyit fizessen a cég az "üres" időszakra, valószínűleg jelképeset fog. Ilyenek vannak, de ezek miatt fel se vetődik bennem, hogy eladjam. Mit csinálok a pénzzel? Beteszem MÁP-ba??
Törölt felhasználó 2020. 04. 17. 10:50
Előzmény: #68074  Murdoch
Mivel senki nem várta nyárra a védőoltást,így valószínűleg kevesen lepődtek meg :)
A védő oltás év vége és jövő év tavasza között a legvalószínűbb,hogy meg lesz,persze,lehet,hogy annyira már szükség sem lesz rá,mert addigra már átmegy az emberiségen a vírus.
yooio 2020. 04. 17. 10:44
Nekem ilyenem meg nincs Bp-n, kiveve felesegem Attila uti lakasat, de ott a beosztas es maga a haz sem igazi. Viszont idom meg van :) en szeretnek esest, hogy vehessek😁
Egy lakas mindig egyedi ha nem panelrol meg tucatrol beszelunk, ha meg birsz csipni egy jo beosztast jo helyen ertekelheto aron akkor meg kell venni :) 
Van az az osi dakota kozmondas, hogy lakast nem adunk el. Felesegemet feltettuk tavaly 900/nmbe de mar pont lassulasnal sajnos nem jott ra balek. Ugyhogy megmaradt, es meg venni tervezunk hozza mi is.. :)
Törölt felhasználó 2020. 04. 17. 10:43
Előzmény: #68067  tihamer
Ez egy egészségügyi válság,amiből akkor lesz elhúzódó gazdasági válság ha túl sokáig tart,egy pár hónapos leállás amilyen gyorsan jött,olyan gyorsan helyre is tud állni,pár hónap alatt.
Ingatlan ár csökkenés,főleg nagy ,csak több éves elhúzódó válság esetén képzelhető el,erre jelenleg max 20 % esélyt adnék,80% pedig,hogy nem lesz 2008-hoz hasonló válság.
Törölt felhasználó 2020. 04. 17. 10:42

Ha örökre megtartod, akkor miért izgulsz a pillanatnyi árak miatt? Nem értem.
A hasznosítás miatt kéne igzulnod, mert egy 10%-os munkanélküliség mellett és amikor ráöntötték az airbnb lakásokat is a hosszútávú piacra, nehéz lesz kiadni. Eleve kevesebb a bérlő jelölt, nagyobb a konkurrencia a sok felszabadult lakás miatt és a bérlők minőségi is romlik.
Ez a 3 hatás már azért elég sok. Jó, azt tudom, hogy itt a fórumon olyan lakáskiadók vannak, akiket nem érint a válság, mert ők úgy válogatták ki tudományosan a bérlőiket és gondoltak erre is. Sőt még az éves emelés sem marad el idén náluk.
Sajnos a többség azért nem ekkora varázsló. Van tapasztalatom kiadásban, talán pont ezért is, de csökkentenem kellett most átmenetileg és még így sem biztos, hogy ősszel nem találnak olcsóbbat a bérlőim. Nézem a konkurrencia árait. Egyelőre még rendben vagyok, mert eddig se adtam ki drágán, de azért már akad és egyre többet látok olcsóbbra árazott kéglit, mint az enyém. Olyan 50% esélyt adok annak, hogy ősszel le kell vigyem a bérleti díjat 10%-al legalább, de ez még képlékeny.
Murdoch 2020. 04. 17. 10:42
Előzmény: #68083  buyandhold
Elsősorban a kereslet gigantikus visszaesése miatt 'omlott össze' az ingatlanpiac. Azért nem látsz az árakban változást, mert a hirdetési árakat nézed. Meg kellene nézni egy MNB-s árindexet (NAV alapján), abban biztos lenne meglepetés. Azért a tendencia elkezdődött és ebben még sehol sincs a járvány:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/20200414/tovabb-csokkentek-a-lakasarak-ime-a-ksh-legfrissebb-szamai-425844
Törölt felhasználó 2020. 04. 17. 10:41
Előzmény: törölt hozzászólás
Bocs, nem volt egyértelmű, hogy erre a részre írtam, amit: "Engem nem zavar ha olcsón be tudnak páran vásárolni, de ha lehet lakhatásra vegyék!"
Ha valaki mondjuk eddig kiadta, de tegyük fel megunta, és most eladja január -15%-on, de amúgy száz vagy akár kétszázakárhány százalékon, Ő mennyiben tekinthető vesztesnek?
Ja persze, szerintetek ilyen nem lesz, legfeljebb majd 5 év múlva.
De ugyanez igaz egy élethelyzet miatt költözőre is, aki nem a csúcsok csúcsán szállt be, ezt az előbb te magad is leírtad.
elemerorsos 2020. 04. 17. 10:35
Előzmény: #68099  yooio
Én a JÓ lakásokat megtartom örökre (vagy ameddig élek :-). Ezeket hosszú távon vásároltam össze, nem tudnék most venni hasonlót, semennyiért, nemhogy a házban vagy az utcában, de még a környéken sem. Még 20%-kal a környékbeli ár fölött sem adnám el.
Törölt felhasználó 2020. 04. 17. 10:35
Előzmény: #68099  yooio

"Tegyuk fel ha 1 evig nem tudod kiadni, de nincs likviditasi bajod. Ha odajonne a szomszed, hogy o ezt akkor 20 %al olcsobban elvinni, akkor pofanverned, vagy pofanverned?"
Ha nem jelzed az eladási szándékot, akkor miért menne oda a szomszéd? Ha meg el akarod adni, akkor olyan áron kell adnod, amennyiért megveszik. Ha ez a legjobb ajánlat, akkor ennyiért fogod eladni, ha tényleg el akarod adni.
Könnyen lehet, hogy a -20%-al még mindig te leszel jobb pozícióban 3 év múlva, mint a vevőd a rajta rohadt lakással, amit kiadni se tud jó áron és veszekedhet a bérlőkkel, akiktől ilyen megnövekedett munkanélküliség mellett mondjuk jövedelem igazolást szeretne kérni. A bérlők meg ezen felháborodnak, pedig én például kérni fogok a következő bérlőktől, ha addig újra 10% körülire visszamegy a munkanélküliség.
teglaherceg 2020. 04. 17. 10:31
Törölt hozzászólás

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek