Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
NemethSzilard
NemethSzilard 2019. 07. 06. 02:04
Előzmény: #43519  szikbal
10-20év ?????????????
örülök ha addig élek nekem most kell befektetés nem 15év múlva 80évesen!!!
szikbal 2019. 07. 05. 23:49
Előzmény: #43518  NemethSzilard
A duplazas garantált, csak az idő táv kérdéses. Azt nem tudom elkepzelni, hogy a következő 5 évben dupla lenne, de 10-20 év múlva biztosan.
NemethSzilard
NemethSzilard 2019. 07. 05. 23:32
Előzmény: #43514  sakal83
én még árnövekedést várok mennyire reális a jelen helyzetből egy duplázás például egy 30 millios grazon panelnál? jó befektetés?
sakal83 2019. 07. 05. 22:44
Előzmény: #43516  sakal83
Az biztos hogy egy eros fedezet mogotti fix hitel befektetve a kotvenybe aranybanya es kockazatporlasztas kemeny szinten ha a fedezet alacsonyabb bekeren tortent.
sakal83 2019. 07. 05. 22:43
Előzmény: #43515  impudent
Igen valoban igy van. De a burkolt es nagyaranyu kamatemeles a kotvennyel megtortent. Egyertelmuen inflaletorest csinalnak es elporlasztjak az adofizetokon a koltsegeket. Nem annyira hulyek az mnbnel... de nem latom sajnos a kovetkezo lehetosegeket es iranyt. 
impudent 2019. 07. 05. 22:34
Előzmény: #43513  sakal83
Ilyen eros felfutas utan jonnek ezek a gazdasagi korlatok.
Tulfutott kisse a dolog.
sakal83 2019. 07. 05. 22:12
Előzmény: #43504  NemethSzilard
Kiszarad es oldalaznak az arak kis adasvetelszam mellett neha jo vetellel ott ahol eladasi kenyszer van. Addig oldalaznak az arak amig nem lesz eladasi kenyszer. Addig pedig varja az arszint hogy beerje a gazdasag ertsd realarcsokkenes.
sakal83 2019. 07. 05. 22:08
Előzmény: #43510  impudent
Ja. Roviden ennyi:) ami szerintem veget vethet a sztorinak az hogy a cegek nem tudnak tovabb bert emelni es nem lesz mibol fogyasztani ez az europai helyzet. A magyar pikansabb mert megeloztuk a korunkat mert a beremeles es az ingatlanmoka az eus lovekkal feltuzelte az inflaciot amit csak ugy lehet megallitani hogy kamatot emelnek es visszafogjak a fogyasztast. Ezert szuletett sztem az uj allamkotveny. Ha alapkamatot emelnenek az pikans lenne mert mindenki idetolna a lovet kulfoldrol a forint meg szarnyalna az autogyarak meg szarnyalnanak kifele:)
masseduction
masseduction 2019. 07. 05. 22:03
Előzmény: #43510  impudent
"Patthelyzet ize van a dolognak."
2008 után kellett volna hagyni ezt az egészet lenullázni ahelyett, hogy gyorsan leszállították az alapkamatokat, és adósságba temették az egész fejlett világot.
"A masik oldalon meg nincs kamatemelesi kenyszer, bankcsod, nagy inflacio."
Infláció csak azért nincsen még a fogyasztói javak piacán, mivel nem tud a pénz végigáramlani a gazdaságon. Viszont az eszközárakat a végtelenségig inflálták.
masseduction
masseduction 2019. 07. 05. 22:00
Előzmény: #43464  libasbukta
"jó sok aranyad lehet mostanra, hogyha így bízol a legrosszabb forgatókönyvben"
Kedvenc érv, tőletek. Ha azt mondom egy fillérem sincs és egy borsodi faluban tengetem a napjaim, akkor a válasz az lenne ugye, hogy azért írok ilyeneket mert szegény vagyok? Ugye?
"...ha elkezdünk dollárkamatot emelni és okoz majd globális válságot"
Teljesen mindegy, ki mit csinál. A válság az itt van, recesszióban van az egész globális gazdaság. Itt már csak a szenvedés mértéke kérdéses. Lehet természetesen leszavazni a választ. De ha tetszik, ha nem, ez így lesz. Emberemlékezet nem látott ilyen, ami fog következni. Jobb, ha felkészültök lelkileg.
impudent 2019. 07. 05. 21:57
Patthelyzet ize van a dolognak.
Egyre magasabbra kusznak fel az eszkozarak egyre tobb hiteltomeggel.
Ez mindenkepp hitelkockazat.
A masik oldalon meg nincs kamatemelesi kenyszer, bankcsod, nagy inflacio.
Nincs jo megoldas.
masseduction
masseduction 2019. 07. 05. 21:57
Előzmény: #43465  mamoka47
Szia! Először is nem értem, hogy mi indokolta a sok-sok vesszőt egymás után az első értelmes szó előtt a kommentedben, én meglehetősen nagy feszültséget érzek benned.
"Ez az iromány  egy elmebeteg, okoskodó, jövendő-mondó színvonalán van!!"
Hát nem tudom, de például az amerikai hozamgörbe egy létező dolog, és az, ahogyan most kinéznek a hozamok, minden, csak éppen nem egészséges.
"Itt lenne az ideje ennek a blognak a megszüntetéséhez!"
Ha ennyire félsz és ilyen szintű feszültségek uralnak, akkor tudok egy jó ötletet: szimplán ne nézz fel ide, és nem lesz semmi baj. Nagyon sok olyan ember olvassa ezt a fórumot, aki nem regisztrált tag, és én csak nekik szeretnék útmutatást adni, többet közt olyan kollégákkal, akik hasonlóan túllátnak az aktuálpolitikai hülyeségeken, és ezen a ponzi sémán, amiben tengetitek az életeteket. Érdekes, eddig SENKI, azaz nulla ember nem tudott érvelni ellenem azon túl, hogy szitkozódna és átkozódna.
Ismétlem magam újra: stagfláció a defláció helyett. Nem kell lovagolni rajta tovább :)
masseduction
masseduction 2019. 07. 05. 21:50
Előzmény: #43460  elemerorsos
Javítottam az előző kommentemben.
Mondjuk defláció épp nincs, elég ránézni az eszközökre.
masseduction
masseduction 2019. 07. 05. 21:49
Előzmény: #43475  berlini
Ismét sikerült felhozni logikus érveket azok ellen, amiket leírtam. Még véletlenül sem tudsz rákontrázni adatokkal. Erősen öngól szaga van ennek, hogy ilyen sokáig, ilyen indulatosan püfölted a klaviatúrát, amikor válaszoltál nekem.
masseduction
masseduction 2019. 07. 05. 21:44
Előzmény: #43493  pitcairn2
Javítom: STAGFLÁCIÓS. Elnézést kérek a hibás szó használatáért.
Szóval mindenkinek ismét: stagfláció a defláció helyett.
"de azok a fránya részletek továbbra is felettébb bizonytalanok"
Az eszközökből mivel kifogytak a jegybankok, itt már csak a bizalom ideig óráig való fenntartása az egyetlen eszköz. Egy kamatvágás, ami szerintem akár 50-75 bázispont is lehet ebben a hónapban, csak kevés ideig fogja tudni a hozamgörbét normalizálni a rövid oldalon.
Törölt felhasználó 2019. 07. 05. 21:40
Előzmény: #43504  NemethSzilard
ha itt kérdezed akkor emelkedni fognak az árak! DE ha szerinted a befektetői pénzek hiánya árcsökkenéshez vezethet vagy forgalomvisszaeséshez akkor tudjuk hogy NEKED keserű a szőlő :D
NemethSzilard
NemethSzilard 2019. 07. 05. 21:23
mi lesz az ingatlanpiaccal ha minden befektető állampapírba vagy aranyba menekül?
impudent 2019. 07. 05. 21:22
Előzmény: #43502  impudent
Tehat csak akkor emelnek kamatot ha nagy gaz van.
Pl bankcsodok, nagy inflacio stb
Amig ez nincs addig 0 kamat lesz.
impudent 2019. 07. 05. 21:18
Előzmény: #43490  johai
Gondolatebreszto amit irsz.
Magyarul az alapok osszegyujtik az emberek kotelezo befizeteseit es kotelezoen megveszik a penz nagyreszebol az allami kotvenyeket 0 szazalekra is.
A tobbit a piacon potoljak ki pl reszvenyt is vesznek es ebbol forditjak at veszteseguket egy kis hozamma amit a nyuggereknek fizetnek ertekorzoment.
Az allam meg a jegybankok meg 0 kamattal gazdasagi novekedest futenek ami altal a reszveny ara emelkedik.
pitcairn2 2019. 07. 05. 21:13
Előzmény: #43482  impudent

a bankok kapnak ingyen pénzt és nekik tényleg nagy buli állampapírban parkoltatni
az MNB lényegében feltőkésíti a bankokat...

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek