Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Second Wave 2025. 08. 16. 13:32
Előzmény: #253226  Bolton01
Az a baj, ha megtörtént, akkor már nem tudsz mit tenni vele.
Kizárta magát a folyosóra / elhagyta a kulcsot, nálad van a pótkulcs: hívatsz vele lakatost? Aki jó eséllyel eltöri a zárbetétet esetleg a zárszerkezet kicsit sérül, de az már nem lesz javítva.
Jelzi a bérlőm a havi találkozón, hogy rossz a mosógép, centrizéskor nagyon ugrál. Megnézem, kb. egy centi billegése van: alul tekerő -> beállítás -> teszt -> OK. Még 1-2 hónap használat beállítás nélkül, és a mosógép, nem is tudom hogyan történt, elromlott... volna.
Lámpák-izzók: mindig úgy adom át a lakást, hogy minden foglalatban van valami lámpa betekerve. Mindig hiányosan kapom vissza :-)
Volt egy bérlőm, újonnan festve kapta a lakást, egy év ottlakás után felvetette, hogy ideje lenne egy festésnek :-)
Tény, hogy sok bérlő nem akar a bérleményre költeni, még a tipikus folyó költségekre sem. Kb. mintha egy hotelt bérelne. Természetesen a jelenlévők kivételek.
N0MAD 2025. 08. 16. 13:12
Előzmény: #253235  tihamer
Örülök, ebben akkor hasonlítunk egymasra.
N0MAD 2025. 08. 16. 13:12
Előzmény: #253234  Bolton01
Ja, nekem is volt olyan érdeklődő ifjú hölgy a szüleivel lakaseladásnál aki azt mondta hogy teljesen jó, csak kicsit lehetne nagyobb, még egy szobával. És nézett rám várakozásteljesen, hogy majd megoldom.
Andy01 2025. 08. 16. 12:54
Előzmény: #253203  slash
Igy latom en is teljes mertekben. Arulunk egy lakast, igaz, kepek nelkul, es novekvo erdeklodest tapasztaltam. Jo az arfoyam, inkabb Spanyolorszagban vennek helyette masik ingatlant. Jo befektetes, mennek ott fel az arak szepen. Konnyen berbe is lehet adni.
Rincewind2 2025. 08. 16. 12:28
Előzmény: #253233  bronz

Próbálj meg ezzel a programmal elindulni választáson...
Az általad felsorolt programok véleményem szerint hosszú időre kinyírták Mo-on a normális gazdaságpolitikát.
tihamer
tihamer 2025. 08. 16. 12:08
Előzmény: #253228  N0MAD
"(Karikírozok, szo szetint ne vedd)"
.
Gondoltam.
Nem is veszlek komolyan. 😂
Bolton01 2025. 08. 16. 11:52
Előzmény: #253229  Törölt felhasználó

Persze, ezt teljesen így van, mindig mindennek van olyan perspektívája és időtávja, amire fókuszálva nem éri meg ... Aztán van akinek meg mégis csurran-cseppen.
Nagyon fontos a pszichológiai oldal, amit említesz, kb 5-10 éve kezdtem komolyabban foglalkozni vele, de hatalmas segítség önmagadnak a későbbiekben, ha olyan emberekkel kerülsz kapcsolatban akikkel együtt tudsz "létezni"
Ez a hibakeresésdi tipikus amúgy, bérlés esetén is, ezt én is rövidre szoktam zárni azzal, hogy nyugodtan nézzen meg más lakást is (többsége rosszabb paraméterű), illetve magas igények esetén lehet, hogy egy újépítésű családi házat kéne igény szerint építtetnie magának, 100-200M között, igény szerint. Erre mindig fel szokott akadni az okoskodók szeme, de én ezt már lekönyveltem, hogy neki bérbe adni semmilyen körülmények között nem fogok, úgyhogy innentől csak játék az egész részemről. Megköszönöm, hogy eljött, sok sikert kívánva elköszönök tőle, részemről ügy lezárva.
bronz 2025. 08. 16. 11:38
Előzmény: #253232  Rincewind2
A komplett (!!!) adórendszert át kellene alakítani ehhez, nemcsak egy tételt.
A most bevezetendő SZJA mentes anyukák programot beszàntanám azonnal a Nők 40-nel együtt 13.havi nyugdíjastól, CSOK-kal, Babaváróval.
Rincewind2 2025. 08. 16. 11:33
Előzmény: #253230  bronz
Kinek adsz adókedvezményt? SZJA-t lassan nem fizet senki, a cégadó talán 9 %, de ott is csomó kedvezmény van ami tovább csökkenti, mezőgazdasági termelők is elég keveset fizetnek..
N0MAD 2025. 08. 16. 11:16
Előzmény: #253229  Törölt felhasználó
Mint ahogy az önfelsz@pások is biztos 
jók valamire, biztos
valahol
valakinek
talán
Aztán hogy ez mennyire érdemi reakció arra hogy a befektetés nem csak ngatlankiadás lehet, a lassú csordogáló biztos feltételrendszer mellett se azt nem tudom, de nem is lényeges.
Meg mertem kockáztatni hogy az ingatlankiadás nem teljesen passzív befektetés és nem is a legjobban hozó (ha nem árrobbanás időszaka van).
Továbbá még annyi lenne a felvetésem hogy fóldrajzilag is erdemes lehet diverzifikálni, nem csak penznemben.
Ha erre az a válasz hogy bizonyos ingatlanos hogyan intézte a vásárlói kapcsolatait az se baj,.
bronz 2025. 08. 16. 11:16
Előzmény: #253216  FR73
Nem tudom, de valamit lépniük kell, mert így egyre több fiatal megy külföldre, ezt ők is látják.
CSOK-nak, Babvárónak nincs értelme, lenyelte az építőipar.
Én adókedvezmény irányába indulnék el, ha már át kellene alakítani a rendszert és mindenki elkölti a pénzt arra, amire akarja és nem a NER építőipart hízlalja vele, de ezt a piactorzítást meg kell szüntetni, ez nem kérdés.
Törölt felhasználó 2025. 08. 16. 11:07

végtelen számú valós, megtörtént esetet lehet felsorolni a lakásbérbeadás ellen
az ilyen felsorolásik is jók valamire, biztos
valahol
valakinek
talán
.
tipikus vevőérdeklődői magatartásforma:
rámutat valamire: ez probléma
a felvetés helytelen voltának bizonyítása után: akkor meg az
és így tovább
majd a tizedik után, jón az aduász: de nem tetszik, nem szeretnék ilyet
.
és bizonyos gyakorlottság után ez az állapot nagy találati aránnyal egy ismerkedő beszélgetés során felismerhető
az oka, hogy hogy a folyamat elején tart,abban, sem teljesen biztos hogy mit is akar,és az reális e,  és az viszont 110% hogy nem látott még elegendő számú lakást ahhoz, hogy döntést hozhasson
.
az ilyeneket általában úgy szoktam útjukra bocsájtani, hogy hívogassa az OC-t és a DH-t, ők bármit megmutatnak neki, és ha van 30 lakásmegtekintésről írott igazolása, jöjjön vissza vele, és akkor megmutatom neki azt amit érdemes megvennie
általában jól megsértődtek
N0MAD 2025. 08. 16. 10:56
Előzmény: #253226  Bolton01
A hívjon szakit aztán májd levonjuk az utolsó 5-10%a a berleti díjnak majd fedezi felvetésre reagáltam.
Amúgy mint írtam nekem nem volt gondom, sokhavonta kötegelve ment a problémamegoldás, de attól még a lakáskiadás nem vegezhető távmunkában külfóldről, a problémafelvetését értő szemmel meg kell nézni mielőtt szakit hív a csöpögő csaphoz mert at egyik cuki tekerentyűt nem zárta el teljesen.
(Karikírozok, szo szetint ne vedd)
Törölt felhasználó 2025. 08. 16. 10:44
Előzmény: #253223  Bolton01

kb 10 napig ment a kép nélküli hirdetésem a kis vidéki panelről,kb 15 emberrel beszéltem emiatt,szinte mind befektetésként venné, és a zöme nem helybeli
.
tavaly február 2.-án adtam utoljára bérbe, és most ahogy kiköltözte ez volt az első eset hogy újra és utoljára találkoztunk
egy csaptelep ügyre emlékszem,megvették, maguk kicserélték
közben vettek mobil klímát ami miatt az 50+éves biztosíték doboz megadta magát, hívtak szerelőt,amikor ott volt szemrevételezni átadták neki a telefont, 60ezret kért cakkpakk, kifizették, levontuk a következő utalandóból
az egy év lejártakor a szerződéshosszabbítást először emailben leegyeztettük a szövegét, majd kinyomtattam, aláírtam, postára adtam, az én példányomat aláírva visszaküldték postán
amikor havonta utaltak, mindig felhívtam őket, megköszöntem, és pár szót beszéltünk
.
a közös képviselet postaládába bedobott papírjait lefotózták, elküldték
ha megjöttek az általányban fizetett közművek elszámolószámlái, azokat én fotóztam és küldtem nekik, kiszámolva hogy mennyivel többet küldjenek a következő havival együtt
.
stb
Bolton01 2025. 08. 16. 10:35
Előzmény: #253225  N0MAD

Bocsánat, de az hogy valaki egy villanykörtét nem bír kicserélni, az egyéni szocprobléma. Az, hogy elhagyja a kulcsot, az is. Ha sajátja lenne az ingatlan, akkor is ugrálna neki valaki folyton, persze ingyen?! Milyen ostoba elkepzelés ez?! Mindenkinek joga van lustának lenni, csak fizesse ki a másiknak a munkadiját a telefonnyomkodás helyett. 
Fatális hiba ezekre felülni, érdekes módon, hogyha nem ugrasz egyből (bekamuzod pl hogy csak jövő héten leszel), akkor azért valahogy mégis megoldja azt az izzocserét vagy bejut a lakásba. Rezegtesse a kis szempilláit és hívja át a szomszédot, a kollégáját, az apját, a barátját, mit érdekel az engem. Oldja meg, ne rabolja az időmet!
N0MAD 2025. 08. 16. 10:26
Előzmény: #253223  Bolton01
Szerintem ha nem barkacsolós, például (olyan)női lakö van akkor kb az izzócsere is mission impossible, ha pedig szakit hív mindenhez akkor elég gyakran beugrik egy ótvenes számla a csöpögő csap miatt, kiszállas plusz anyag.
Az pedig alsó árkategóriás kiadásnál az amúgy sem acélos hozam mellett nem “utolsó 5-10%”.
Lakott nálam kínai diáklány egy ás után több is, szerencsére igénytelenek voltak és kótegelve cseréltem az izzókat amikor már a nagyja nem világított (nem egy villanykórte helységenként persze :D )
Add hozzá a szoruló fiók, kivetopántállítállítás, bezártam a kulcsot eseteket és alakul az azért hogy ne taxival jöjjön a tartalékkulcsért mert bérlete is bezárva.
N0MAD 2025. 08. 16. 10:19
Előzmény: #253218  Törölt felhasználó
Egyrészt szerintem még van ideje módosítani az iranyokon, masrészt nyugis befektetés az nem csak az ingatlan lehet.
Tőke megvan, kockazatkerülő gndolkodása megvan, már csak választania kell.
Bolton01 2025. 08. 16. 10:18
Előzmény: #253207  slash

Az a helyzet, hogy bármi előfordulhat, engem ez zavar a legjobban. Nekem is van állampapírom, de egyre kevésbé érzem komfortosan benne magam. Erősen nézegetek 1-2 vidéki panelt, lehet beleugrom.
Igaza van Lacikonyhának, ahogy haladunk a korral előre, felesleges sprintekbe belevágni. Pötyögjön valami bérleti díjat, az egészségünket őrizzük meg sokáig ez a lényeg már a B oldalon.
Szerintem ott "rontod el" (bocs a megfogalmazásért), hogy ugrálsz a bérlőnek, és ez frusztrál Téged. Én inkább havi 10e Ft-al odaadom kevesebbért, de engem aprócseprő dolgokkal fel ne hívjon, ha van valami hiba, megbeszéltem vele, kérjen ajánlatot vagy csinálja meg. A bérleti díjból, ha jogos, bizonyos keretek között elszámoljuk, de felnőtt ember, oldja meg az egyszerűbb dolgokat. Cserébe nem járok a nyakára, utalja a bérleti díjat minden hó elején, piaci ár alatt picivel normális ingatlant bérelhet, ameddig csak szeretné. 
Ha nem akarod az utolsó 5-10%t-ot is kiszedni a bérleményből, lehet hogy a gondjaid 80-90%-tól megszabadulsz.
N0MAD 2025. 08. 16. 10:15
Előzmény: #253220  FR73
Érdekes kérdés a tartósberlet, attól is függ a fiatlok hol látják a jövőjuket, itt vagy külföldön?
Nem tudom a jóvőt, de úgy tűnik az orbáni magyarországon kevéssé élvezik a helyzetet, és mindegy is hogy jogosan e(ne kezdjuk üjra legalább amíg izomszünet van), az ember emocionális lény is.
Andy01 2025. 08. 16. 10:11
Előzmény: #253199  slash
Slash, azt mondod, 100 ezerert van elado nyaralo az utcatokaban? Mekkor az az ingatlan, mennyire van a tengertol, milyen allapotban van, te mire ertekeled? Reszemrol nem akarok ott venni, tudod, a sp. relacio nalam a nyero (ha eladnek itthon, ott vennek meg egyet).  Egyszeruen kivancsi vagyok a piac alakulasara.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek