Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Capi
Capi 2025. 11. 23. 14:12
Előzmény: #2674  J0hnnyEnglish
Az nincs neki, nem is volt. Csepelyi hantagyár.
Jól írod, akkor is reszketett a kicsi iszony. Szerencséje volt. Persze ő tudta.....a zsenyi.
LOL,MEGALOL
izommanvagyok 2025. 11. 23. 14:11
Előzmény: #2678  Capi

Ha nem volna a FIRE komoly  elérendő cél nálam akkor minden kínlódtam/kínlódok megannyi lakással ? 
Bár ez is igaz a görcsös FIRE hoz való ragasztkodás okozza majd avesztem és ezért nem adok el szép áron lakásokat?
Ezen is gondolkodtam már sokat de annyira akarok ma FIRE célt és annyira ki vagyok éhezve , hogy meglegyen a megfelelő havi cash flow , hogy már ezért sem akarom eladni a lakásokat egy darabot sem (
persze adó egyik felére járna de illetéket is buksz instant ha kiszállsz a piacból 4,5 % ügyvéddel együtt nem kevés pénz)
Kiszállni sincs értelme miért ?  AI lufiban lévő SP 500 ért vagy zuhanó kés Bitcoin ért?  (aminek már lehet örökre leáldozott ez volt a leggyengébb bika piaca és most már csak medvébe lesz 1 évet biztos)
semmi értelme.
FIRE cél össze fog jönni jövőre vagy az után biztos.. nagyban függ mi lesz a meló helyemen mekkora megszorítósdi jön jövőre... kilépek ez biztos már eldöntöttem nem leszek bohóca senkinek sem ( AI val fogják minden munkatársam és én munkámat is figyelni kielemeztetnek  + home officet megvonják )
Kevesebb költséggel emberrel több munka vagy azonos munka ha nincs több munka így nő a cég profitja végső soron érthető logika .
Capi
Capi 2025. 11. 23. 14:05
Előzmény: #2664  izommanvagyok
Hagyd már az önkábítást!!!! Soha nem leszel az 4 eltartottal!!!!!! Jövő ilyenkor is kábítod majd magad, hogy majd jövőre. Aztán újra jövőre!!!! 
izommanvagyok 2025. 11. 23. 14:04
Előzmény: #2676  izommanvagyok
A kimaradástól való félelem ugyanis ( kiárazódás) sokkal nagyobb mint az , hogy most 5-10 - 15 % ot esetleg tudok fogni egy jó kiszállóval és beszállóval... ehhez már főleg az ingatlan piacon majdhogynem orákurumnak kellene lennem. Vannak jelek lehet lesz valami ha Péter jön , de ez se vehető készpénznek bárki is ha nincs megszorulva majd olcsóbban elad  Péter alatt ezt a Covid alatt és a inflációs sokk ( kamatemelkedések alatt) is megtapasztaltuk mivel nem volt nagyon megszorulva a nép  ( nem kenyérre kell) kitartoták nehéz időkben is  a kecók árát a tulajok.  Lefelé nagyon rugalmatlan a lakás ár és ez ad egyfajta jó és nyugodt FIRE alapot szerintem :)
izommanvagyok 2025. 11. 23. 14:01
Előzmény: #2674  J0hnnyEnglish

Ez igaz az adózás is megfogná a kiszállásom a felét tudnám max adó mentesem kitolni a piacból de sokat gondolkodtam rajta azokat sem fogom!
izommanvagyok 2025. 11. 23. 13:57

Volt egy statisztika már nem tudom hol láttam amiben pont azt ecsetelték ne próbáld meg időzíteni a piacot
Ha DCA zol és folyamatosan fektetsz be jobban jársz mintha azt  időzíteni próbálod , mert kimaradsz addig az emelkedésből és lehet magasabban szállsz vissza egy korrekciónál mint ha folyamatosan csak beszálltál volna a teljes tőkéddel
Persze ha már van egy nagy zseton azt is nehezebb befektetni ... olyankor azt szokták mondani tedd 12 vagy 24 hónapra szét a pénzed és fektesd be havonta időben eltolva ezzel nem szívod meg és nem pont a piac csúcsán tolod be a teljes lét.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 11. 23. 13:57
Előzmény: #2671  izommanvagyok
"covid alatt is eladhattam volna mindent mégse tettem kiültem." nem, a covid alatt tele sírtad az ingatlanos topikot, hogy mi lesz most (akkori hiteleid), de a mostanival is kamatstopos vagy.
Nem gond, csak mielőtt zseninek állítod be magad azért gondolkodj el mekkora mákod volt/van. Én bevallottan nem voltam ennyire vakmerő, fél évvel a kamatforduló előtt végtörlesztettük a hitelünk, majd rá 3 hétre jött a nagy csudi bejelentés, hogy ez is stopot kap :)
Eleve a vett ingatlanjaid zöme 5 éven belül van, tehát a gatyád is leadóznád, szóval ne hantázz mit és hogyan adnál el.
Szerénység!
izommanvagyok 2025. 11. 23. 13:54

lakás esetén a 4 % os illeték és fél % os ügyvédi díj is a ki be ugrálást költségessé teszi és macerássá.
bár 3 év után illeték mentesen vissza szállhatsz az ingatlan vagyonba , de még így sem merem ezt a bravúrt megpróbálni sem a covidba sem a háború alatt és szerintem most a választások esetére sem jönne össze a bravúr, hogy én most  fogjak ezen jól időzített eladással és vissza vétellel a lakás piacon 10-20 % okat.
5 % várható profit esetleg ami meg lehetne  jó esetben na azért meg meg se mozdulok nekem nem oszt nem szoroz már 5 % ide vagy oda sokkal nagyobb a rizikó arra, hogy egy emelkedő lakáspiacon ha nem szállsz vissza időben   hatalmas bukót ( kiárazódást ) szenvedsz el és vissza se tudod az ingatlan portfóliód ami volt vissza venni.
Az amerikai részvények sem leány állom a sok deviza váltás költségek miatt 0,45 % csak a tranzakciós adó egy váltásra és ott van még az utalási tranzakciós illeték  meg a számlavezetési díjak bróker díjak.
Dollár is még simán gyengülhet  ha nő a kamat rés a FED kamatláb és MNB kamatláb között.
Lehetne még itt FIX állampapírt is venni 7 % ra ok 5 évre de feltehetőleg ez is el lesz inflálva , De akkor is még mindig ott van jó a panelek nekem 5 % bérletit hoznak ( általában infláció felett -. mert megy a lakás ár fel inflával hosszú távon ) de  mi lesz 5 év múlva ha lejár a szép kamat?  3-4-5 % os állampapír amibe átszálkhatok és még illetéket is fizethetek a lakásokra ha esetleg vissza szállnék + ügyvédi díj( 4,5% ) 
Szóval lakás kitettségem miatt én inkább maradok a seggemen és remélem egész életemben én és a családom ebből meg fog tudni élni.. ha bejön bejön ha meg nem így jártam.
Persze ha milliárdos lennék lehet nem foglalkoztatna ennyire a dolog , hogy most egy fél vagy 1 évig kimaradok a piacból és nincs cash flow bevétel...meg kit érdekel hogy 5 év mulva csak kevesebbet fizet az állampapír vagy kicsit el lesz inflálva a pénzem van bőven.. De én még sajnos nem ez a kategória vagyok
Freszelés 2025. 11. 23. 13:52
Egy talán sokak számára érdekes-izgalmas-hasznos előadás, de egészen több értéket képvisel mint az agymenés a különböző topikokban (mondjuk nem nehéz megugorni a földre tett lécet :D ) https://www.youtube.com/watch?v=8TJQhQ2GZ0Y
izommanvagyok 2025. 11. 23. 13:45
Előzmény: #2670  ORK

Ez szín tiszta spekuláció.. Ezek a spekulációk csak kérdem bejöttek a múltban?  Covid alatt ki tudtál ugorni és jókor vissza szállni?
Most én is mondhatnám ok ugorjunk ki   mindent tegyek cash be.. ( lakásokkal nehezebb de meg lehet csinálni 1-2 hónap alatt)
De inkább nem ez nem tőzsde.
DE hogy őszinte legyek ezt már évek óta mondogathattam volna magamnak covid alatt is eladhattam volna mindent mégse tettem kiültem.  Háború kitörésekkor is eladhattam volna mindent mégse tettem ( PMAP ért )
1 éve is már nagyon kinézett egy nagy zakónak az egész mégse tettem csak fektettem be tovább és tovább.
Nyilván nem tőzsdére azért nekem se ment el az eszem, de azzal is foghattunk volna pénzt.
Ezzel csak azt akarom mondani valahogy önkéntelenül én meg se próbálom időzíteni a piacot építem a vagyonom és gyarapszom ( egyenlőre ez eddig bejött) hogy később mi lesz nem tudom én sem ,de már víz alatt nem leszek akkora a nyerő az  utolsó lakás vételekkel is  én ezen már veszíteni nem igen fogok.
ORK
ORK 2025. 11. 23. 13:34
Előzmény: #2659  izommanvagyok
Nem így látom. Nem kell mindíg benne lenni a piacban. Pár hónap ide vagy oda nem számít semmit. Valószínüleg a felét a felszabadult pénznek beteszem: Berkshirebe mert Ők ha nagy zakó van úgyís vásárolnak valamint MSCI, SP500 és Poland ETF. A másik fele pihen és vár, így nem maradok ki, de marad puskapor. Nem nagyon látok jobbat. Ha lesz valami béke hangulat akkor növelem a ishares msci poland ucits usd etf kitettséget.
izommanvagyok 2025. 11. 23. 12:29
Előzmény: #2668  izommanvagyok
de léptem nagyon bele éltem magam megint a fórumba ez volt mára tényleg az utolsó! 
izommanvagyok 2025. 11. 23. 12:28
Előzmény: #2667  HZsooolt

8-10-12
HZsooolt
HZsooolt 2025. 11. 23. 12:15
Előzmény: #2666  izommanvagyok
mekkorak a gyerekek?
izommanvagyok 2025. 11. 23. 11:54
Előzmény: #2665  HZsooolt

Az már a múlt vagyonom 10 -15 % ban van csak behitelezve. jelentéktelen a legtöbbet kifizettem kinőttem.
HZsooolt
HZsooolt 2025. 11. 23. 11:51
Előzmény: #2664  izommanvagyok
és hitelt vett fel nyakra főre az kihagytad ;)
izommanvagyok 2025. 11. 23. 11:45
Előzmény: #2663  HZsooolt

én 43 évesen teszem magam FIRE ba ezt tudja a figyesz rendszer aki szorgalmas volt dolgozott és spórolt az vitte valamire.
És mindezt úgy, hogy nem volt kiemelkedő fizetésem diplomásként és 3 gyerekkel  +1 eltartott asszonnyal értem el!
HZsooolt
HZsooolt 2025. 11. 23. 08:39
Előzmény: #2661  HZsooolt
jah és tudjuk az inflát is a fityesz csinálta 2022 től, de csak azért hogy az ingatlanok is lekövessék, éljen a fityesz! alattuk szárnyal az ingatlan piac! Éljen a fityesz, alattuk szárnyal a bizonytalanság és ez a tuti recept az ingatlanba való meneküléshez!
HZsooolt
HZsooolt 2025. 11. 23. 08:19
Fatfire te pedig leírtad múlt héten hogy rendszerváltás után tollasodtál meg, tehát jókor voltál jó helyen.... meghogy mekkora vállalkozó vagy és nemzetközileg is .... ezek után lehetsz vagy 60+ éves. Miután lefitymálod és kiröhögöd majd kamunak titulálod hogy 40 évesen mire jutottam ( 35 évvel a rendszerváltás után) , és én megkérdezem te hol tartottál 40 évesen és nem mersz válaszolni... nah ez ám a vicc. Ugyanígy spiller se... amúgy 60+ évesen miért menő fire-nek lenni? Ezt írjátok már meg? Talán ha 35 évesen az lennétek akkor talán...
HZsooolt
HZsooolt 2025. 11. 23. 08:13
nah ki volt aki felnyomott? Tihamérre gondolok, ez pont az ő kisstílűségére vall 50+ évesen... pedig attól hogy valakinek van 10 garázsa Nagykanizsán attól még nem lesz szupersztár. Attól sem hogy kijelenti hogy a fidesz miatt szárnyal az ingatlan piac és ő tudta előre...  igen... csak éppen 2014-ig pangás volt... aztán a covid ukrán háború után is.... tehát emberünk a külső tényezőket is előre tudja hiszen egy orákulum... 

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek