Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 03. 04. 17:49

Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen  

Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2022. 03. 22. 16:14
Repül a nasdaq, ki tudja hol áll meg?
Fagylaltárus 2022. 03. 22. 16:14
Előzmény: #797  Script01
Szerintem munkája se lenne ha nem értene hozzá nem? Na mindegy. Most készül amúgy Bécsbe. Megunta hogy itthon a nettó 400 at se érte el. Lehet túl korán megunta. Ez van.
Fagylaltárus 2022. 03. 22. 16:13
Előzmény: #792  Törölt felhasználó
Meg mi megyünk be dolgozni a sikeres embereknek, akik nélkülünk becsukhatják a boltot. A hatalmas arcodból kicsit visszavehetnél.
Script01 2022. 03. 22. 16:09
Előzmény: #788  Fagylaltárus
Akkor a barátod valamibe hiányt szenved. Én bsc-vel és 2 évvel keresek br. 800-t 13. havi fizuval és kb. az összes haverom így van ezzel a szinttel, vidéken is, és lehetne több is csak ez kényelmes meló. Olyan ismerősöm van akinek nem ez a végzettsége, de 4 évvel br. 1.1m-t keres.
szieszta 2022. 03. 22. 16:09
Előzmény: #786  papafilip
A fiam programozó mérnök szakra jár, tavalyelőtt  több mint 400-an kezdtek, most 120-an vannak a másodikosok. A legszebb a függvények a térben....vagy mit magyarázott. Bólogattam, ne gondolja, hogy jobb nálam :-). Ezt megtanulni nem lehet, csak megérteni.
Fagylaltárus 2022. 03. 22. 16:07
Előzmény: #793  szieszta
A fos fizetésből én se nagyon spórolok. Nem azért mert nem akarok, hanem mert nem lehet. Szerinted jobb krumplis tésztán élni és félrerakni havi 40 ezer forintot, vagy rendesen bevásárolni, normálisan enni és kijönni nulla közelire.
Kurva könnyű spórolni ha van miből.
Sokkal nehezebb ha a kevésből kell. 
Amúgy te miért vállalkozol ha nem költesz? Ezt nem értem. Kuporgatod, kuporgatod, aztán holnap lehet meghalsz. Volt értelme így?
Fagylaltárus 2022. 03. 22. 16:03
Előzmény: #791  kajli_man

A senior IT lovagok simán kapnak alkalmazottként bruttó 1-1,5 milliót, teljesen bejelentve.
Kíváncsi lennék ezt melyik villanyszerelő tudja. Full fehéren, heti 40 órával. 
szieszta 2022. 03. 22. 16:01
Előzmény: #783  Fagylaltárus
Te folyamatosan kiforgatod a szavakat. Vegyenek pulóvert, menjenek be a mekibe. Én is megteszem, de nem minden nap. Aztán a fizetős előtt meg már nem telik még kenyérre sem és futnak  a providenthez. Az egyetemre járó lányom szobatársa a "majd megadom" kategória, de ha kap a szüleitől pénzt, akkor a legdrágább kávézóban csillog, majd 1 hét múlva már csak potyázik.
Törölt felhasználó 2022. 03. 22. 16:00
Előzmény: #773  Fagylaltárus
Miért lenne igazságtalan?

Ti - ha már magadat oda sorolod, nem akarok személyeskedni - nem éltek az adódó lehetőségekkel, ti röhögitek végig az iskolapadot, ti bámuljátok a TV-t, ti maradtok alul a versenyben, mert hiányoznak elsajátítható képességek. Te magad írtad, hogy inkább alkalmazott vagy, mint egy rizikóvállaló vállalkozó és, hogy 2 portád hever jelenleg kihasználatlanul. Röviden? Inkább nem akarlak megsérteni, de húzd ki a fejed onnan ahova nem való és használd.

Mindenki megkapja az élettől, ami neki jár!
kajli_man
kajli_man 2022. 03. 22. 15:55
Ja és szerintem ma nem az IT a sztárszakma, az a múlt. Ma a szobafestő, klímaszerelő, villanyszerelő az, főleg KATA-val. Mondom ezt IT-sként.
kajli_man
kajli_man 2022. 03. 22. 15:53
Pont nem így van. A junior bérek sokkal jobban emelkedtek az elmúlt pár évben a seniorokhoz képest. Múltkor linkeltem a Hays felmérést, érdemes azokat a számokat pár évre visszamenőleg egy excel-be kigyűjteni és elemezni.
szieszta 2022. 03. 22. 15:52
Előzmény: #783  Fagylaltárus
Azt én soha nem mondtam, hogy a nyugatiak nem dorbézolnak. Ott még kirándulni is hitelből mennek, de ott a keresetek is olyanok.
Fagylaltárus 2022. 03. 22. 15:47
Előzmény: #786  papafilip
Jó, az IT a jelenlegi sztárszakma..azzal példálózni lehet, de van értelme? 
A kezdőket amúgy abban a szakmában se kényeztetik el feltétlenül.
Most egy olyan dolgot mesélek el, amit nem fogtok elhinni. Van egy barátom aki 2019 elején kezdte a szakmát. Budapesten. Mérnök infó Bsc diplomával, jó aggyal, nem hülye gyerek. Gyorsan tanul.
Több hónap álláskeresés után egyre inkább kezdte leadni az igényeket, eleinte ő is a média hatása alatt volt és azt hitte majd 400 nettóval kínálják meg kezdőként.
Végül tényleges szakmai minimálbérért helyezkedett el. A bérpapírját is megmutatta, ott néztem és nem hittem el... pedig igaz volt.
Az igaz hogy utána 1,5 év alatt már felment 300 nettóra a bére, de még az is messze van attól amit a mocskos média propagál a szakmáról.
Igazából ott is inkább a senior van megfizetve, a juniorokat meg passzírozzák. Azért keres "keveset" a junior hogy a senior sokat kereshessen.
szieszta 2022. 03. 22. 15:46
Előzmény: #781  papafilip

Miért, azelőtt meg volt oldva  a szakképzés? Az én időmben a legbutábbakat küldték "inasiskolába". Vízszerelő megtanult mentet metszeni, meg falat vésni. Ahogy sikerült neki, az olyan volt. Emlékszem a fürdőszobánkra, mikor a cső annyira kiállt a falból, hogy a csapnál nem takarta el a takaróelem. Az sem zavart senkit, hogy a radiátor nem állt vízszintesen, úgyis eltakarta a függöny.
A fiatal nem a suliban tanulta meg a szakmát, hanem már segédmunkásként. Persze akiben volt akarat.
Most is nagyon hasonló a helyzet, a segédmunkás ellesi hogyan csinálják, aztán saját lábra áll és már mesternek érzi magát. Pedig fogalma sincs, mit miért, de azok is így csinálták.
Mikor nálam a garázsra vitték fel a színes vakolatot, mondom ez nem tudomány, legközelebb már én csinálom. Aztán kipróbáltam és több volt a földön, mint a falon. Mikor másodszor jöttek , már jobban figyeltem, meg kérdeztem. A titok nyitja a hígításban volt, meg a felvitt anyag mennyisége, meg a több hektár tapasztalat. Ja, meg a hajlékony rozsdamentes "kenőlapát" amihez nem ragadt az anyag. Végül még azt is elmondták, hogy a felvitel után várni kell, hogy "húzzon meg egy kicsit" aztán simogatják simára.  Aztán kifizettem egy talicska pénz és megegyeztem velük, hogy mikor jönnek a többit megcsinálni. :-)
papafilip 2022. 03. 22. 15:37
Előzmény: #785  papafilip
Muhaha a figyelmes olvasást érdemes lenne gyakorolni, a jogászra írtad, hogy abból szerinted nincs hiány, nem tudok most adatokat erre, szal lehet akár igazad is ebben, de a mérnöki és természettudományos diplomásokból egészen biztos hiány van, az IT nem is merem megemlíteni.
papafilip 2022. 03. 22. 15:28
Előzmény: #784  Fagylaltárus
Mondjuk az kétségtelen, hogy nem mindegy milyen diplomája van. De pl. műszaki területen biztos, hogy nagyon nagy hiány van diplomásokból. És kétlem, hogy mondjuk matek, fizika, jogi, fizika területen ne lenne hiány.
Fagylaltárus 2022. 03. 22. 15:23
Előzmény: #781  papafilip
Szerinted diplomásból van elég. Van nekem olyan jogász haverom aki 220 nettóért dolgozik ráadásul Bpn! Ha hiány lenne belőle, nem ennyit keresne.
Fagylaltárus 2022. 03. 22. 15:22
Előzmény: #782  szieszta
Szerinted az lenne a normális hogy senki nem tud egy db pulóvert se megvenni vagy mi? Meg ne ehessünk a mekiben se? Ami amúgy nyugati országokban a legolcsóbb kaja. Az hogy nálunk az is drágának számít annyit mutat hogy csóró ország vagyunk.
Szerinted hitelt hitelre halmoznak, aztán vagy úgy van vagy nem. Az OECD országok közül pont a magyar a legkevésbé eladósodottabb társadalom.
Szerintem a magyarra pont nem jellemző hogy hitelből él.
szieszta 2022. 03. 22. 15:15
Előzmény: #775  Fagylaltárus

Én szoktam írni, hogy az emberek dőzsölnek, de nem éppen rád gondoltam. Ha látnád Győrben a plázában vásárolgató átlagembereket, akkor te is azt mondanád.
A mekibe nem jutsz be, mert családok naponta ott töltik szabadidejüket, amit valljuk be, nem a legolcsóbb hely. Nem beszélve a téli vásárokról, mikor a forralt bor  ára vetekszik a legdrágább borokéval, a kaja meg mintha aranyból lenne. Főleg az 1 falatnyi kürtőskalács.
Közben ezek az emberek nagy része hitelt hitelre halmoz, hogy fenn tudja tartani életszínvonalát.
papafilip 2022. 03. 22. 15:15
Előzmény: #779  Fagylaltárus
Nem az érett be, hogy szarjunk a szakikra az egyetem a király, mert diplomás munkaerőből sincs elég :D De az kétségtelen, hogy az elmúlt 20-30 évben senki nem oldotta meg az oktatás problémáit, sőt most érzetre mintha még sikerülne tovább rontani a helyzetet.

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek