Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 03. 04. 17:49

Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen  

Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szieszta 2022. 03. 22. 15:00
Előzmény: #773  Fagylaltárus

Vállalkozó vagyok, igen. Azt viszont be kell vallanom, hogy nagyon visszavettem a tempóból itt 50 környékén. Bizony volt olyan időszak, mikor több millió jött be havonta, de akkor három helyen dolgoztam. A kötetlen munkaidőm azt jelentette, hogy 7-8 órát voltam otthon, még szerencse, hogy csak szezonálisan.
Amit itt írsz, nem teljesen pontos, nem milliókból éltem, hanem annyit kerestem. Az egész életemben azt vallottam, hogy nem abból gazdagszol amit megkeresel, hanem amit nem költesz el. Én úgy gondolom, lehetőségeimhez képest nagyon szerényen élek, 20 éves skoda fábiával járok. Igaz, van kiránduló autónk, amivel a feleségen jár a hivatalba dolgozni, mérnökként szinte minimálbérért.
Nem szégyellem megvenni a tesco-ban leárazott termékeket (még a kaját is) többször 75%-kal olcsóbban, a műhelyem is tele van ilyen szerszámokkal.
A legnagyobb gondom, hogy a megtakarításaim értéktelenednek el, azt gondoltam, hogy valamilyen szinten már most 3/4-es nyugdíjba vonulhatok.
A nagyobb gond, hogy már most jelentkeznek az öregedés jelei, egyre többször sorakozok az orvosnál és ez úgy jött, mintha rám dobták volna. Még 5 évvel ezelőtt azt sem tudtam, hol rendel a háziorvosom.
Van 3 nagyon ügyes és okos gyerkőcöm, még tanulnak, így a feladatom még adott. :-) Nem dőlhetek hátra.
Ha a saját kajáról van szó, 1991-ben elkezdtünk gazdálkodni, a szüleimnél sorakoznak az istállók... 60 db hízó, 20 darab bika, 15 db anyakoca, 40 birka, tyúk, nyúl , kecske , lakhelye volt annak idején. Meg egy kisebb raktár. Mostanáig nem érte meg vele foglalkozni, nem beszélve a mindennapi lekötöttségről.
Fagylaltárus 2022. 03. 22. 14:58
Előzmény: #778  somebody
31. Hogyne éltem volna, amikor kikerültem a suliból, s egyetemről kibuktam, átéltem hogy milyen az hogy nincs meló vagy csak hihetetlenül alacsony bérért. Voltam én itt napszámos is napi!!! 2500 forintért... pedig az már 2011 volt... aztán megpattantam Nyugatra, mert akkoriban ötször annyit fizettek kinn mint itthon.Igazság szerint itt most is munkanélküliség van (Ózd környéke). Mi egy permanens válságban élünk itt vagy 30 éve.
Itt most is szarok a bérek. 
Ja, azt megértem hogy zabos a szakikra. Ez van, beérett az oktatáspolitika, hogy szarjunk a szakmunkásképzésre, az egyetem a királyság. Meg beérett az elvándorlás gyümölcse is. Meg ugye szar a demográfia is.
 Ne várjátok hogy ez varázsütésre megoldódik. Ha nincs elég burkoló, akkor tök mindegy mi van, akkor ő lesz erősebb pozícióban mikor munkát vállal. 
Humán ezt is a pénznyomtatásra fogja, pedig a kőműves nem azért szivathatja őt mert az MNB nyomtatott. Hanem mert nincs belőle elég, ennyi, ezért magas az ára.
somebody 2022. 03. 22. 14:44
Előzmény: #775  Fagylaltárus
De azt ùgy hívjàk hogy munkanèlkülisèg.
Hàny èves vagy ha nem titok? Csak kívàncsi vagyok hogy éltèl e màr meg válságot, magas munkanèlkülisèget?
Szerintem el beszèltek egymas mellett, humanoid sztem a szakikra mèrges akik sok pènzt legombolnak az emberrôl, de arra se kène, ha ki fizetik akkor el kell kèrni az àràt, ugy is jon a szuk esztendo nekik is
somebody 2022. 03. 22. 14:35
Előzmény: #776  kajli_man
Vèdeni kell a forintot aprilis 3 ig ;)
Kicsit meglepô csak, ha jòl emlèkszem a hasonlò orszagok meglèptèk màr
kajli_man
kajli_man 2022. 03. 22. 14:27
Előzmény: #767  kajli_man
Hoppá egy százas
Fagylaltárus 2022. 03. 22. 14:26
Előzmény: #774  somebody
Pedig állandóan erről írnak. Dőzsölő prolik, hatalmas pecók, új autók, nyaralások orrba szájba.
Eközben meg nem akarnak róla tudomást venni hogy van egy széles réteg akinek pl. autóra se fussa. Én konkrétan nem tudnék jelenleg autót fenntartani! S nem hiszem hogy az egyedüli dolgozó vagyok az országban, akinek nincs pénze autóra. Nem újra, 20 éves roncsra se.
S akkor itt elmagyarázzák nekem napról napra hogy én dőzsölök meg hitelből élek (wtf?), de majd elválik a szar a májtól, a helyemre kerülök és akkor megtanulom a leckét..
Csak tudod azt nem értem hogy az én béremet hová akarják csökkenteni? A fos, alacsony bért nincs hová.
somebody 2022. 03. 22. 14:19
Előzmény: #773  Fagylaltárus
Dehogy dôzsöltök ez nem így van, sztem mèg Humanoid se mondaná ezt rá.
Èn örülök, hogy pl írsz ide, adsz egy màsik nèzôpontot.
De! Ez mindenkinek fàjni fog a maga szintjèn. Kinek jobban kinek kevèsbe, tôkèseknek mondjuk nem :) 
Soha ne irigykedj ès hidd el eljutni valahonnan valahovà sok erô kell ès kitartàs kell, szóval azèrt mert valaki milliókat keres, inkàbb nèzz fel ràjuk próbàld el lesni hogy csinàljàk ès nyisd meg a büfét :) 
Neha tenyleg a rossz indulatot èrzem a módosabbak felè a rèszedrôl 
Fagylaltárus 2022. 03. 22. 14:09
Előzmény: #772  szieszta
Igen, az valóban igazságtalan hogy mi prolik szívjuk meg a legjobban. 
Mondjuk ebből a topikból már megtanultam hogy mi "dőzsölünk".
Én csak annyit kívánok a sok fotelprofesszornak hogy éljen kicsit az én jövedelemből és utána beszéljen a dőzsölésről.
Szieszta, te vállalkozó vagy, milliókból élsz havonta, mit gondolsz ha az én jövedelemből kéne megélned, a hónap hanyadik napján kötnéd fel magadat?
szieszta 2022. 03. 22. 14:04
Előzmény: #735  somebody

Fagyis miatt nem kell idegeskedni. Egyszerűen nem látja  a fától az erdőt. :-)
El sem tudja képzelni, hogy azért "olcsó" most a gabona, mert túlkínálat van. Ha hiány lesz, teljesen mindegy, hogy Magyarország mennyit termel, mert ha valaki többet ígér, itt is azt az árat akarják majd. Ha nem kapják meg, viszi más.
Afrika majd pótolja  a kiesést.....na persze! Ha eddig nem tudtak konkurálni a mostani beszállítónak, akkor ezután hogyan tudna. Majd drágábban megoldják, amit majd mi fizetünk meg.
Azért drukkolok, hogy neki legyen igaza és mi görcsöljük túl ezt. Soha rosszabb ne legyen, mint most van!
Sajnos az már beigazolódott, hogy nem lehet örökké hitelből élni. Mi viszont már 2008-óta költjük, amiért még nem dolgoztunk meg. Egyszer le fog kelleni azt is dolgozni, majd valahogy behajtják rajtunk. A rosszabb hír az, hogy nem csak az fog szívni, aki dorbézol, hanem mindenki.
Fagylaltárus 2022. 03. 22. 13:48
Előzmény: #765  Törölt felhasználó

Azt megint látjuk hogy mindenről az USA tehet :) Mintha 1980-ban lennénk és szidnánk az imperialistákat. 
eszter1818
eszter1818 2022. 03. 22. 13:17
Előzmény: #768  Törölt felhasználó
Ezt ki tudnád kicsit jobban fejteni? Nem igazán értem a kettő közt az összefüggést. "Amikor az megtörténik, az algoritmusok drasztikus esést fognak az indexekben okozni 1-2 óra alatt."
kajli_man
kajli_man 2022. 03. 22. 13:16
Előzmény: #768  Törölt felhasználó
Az országos átlag nem is olyan vészes, ha nagyobb városokat nézel az a kemény. További mosolygós szép napot: https://pbs.twimg.com/media/EReJXDAXYAQlLbP.jpg
Törölt felhasználó 2022. 03. 22. 13:03
Előzmény: #767  kajli_man
Én már egy ideje nem nagyon foglalkozom az MNB kamatemeléseivel. Elvesztette a jelentőségét.
Állampapír piacon totális invertálódás, 10 éves hozam 6%.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20220322v00xpw7c0.png
Érdemes hozzá megnézni az ingatlanpiac árazásait.https://www.ingatlannet.hu/statisztika/Magyarorsz%C3%A1g
Innentől már csak idő kérdése, hogy a folyamatok kibontakozzanak. Pár hónap.
A kérdés innentől már az, hogy hány hét/ hónap, amíg az USA-ban is lezajlik a hozamgörbe-inverzió. Főleg a 2-10 éveset kell figyelni. Amikor az megtörténik, az algoritmusok drasztikus esést fognak az indexekben okozni 1-2 óra alatt.
kajli_man
kajli_man 2022. 03. 22. 12:52
Na mennyit emel ma az MNB? Még van 1 óra tippelni. Szerintem 50 bázispontot 3.9%-ra.
Törölt felhasználó 2022. 03. 22. 12:46
Előzmény: #764  Fagylaltárus
De hát orbán a legnagyobb tőkés. Hiszen a pénztőke rendelkezési jog (definíció szerint). :)))
Törölt felhasználó 2022. 03. 22. 12:45
Előzmény: #763  Fagylaltárus
Nos.
Az infláció az egyik eszköz, hogy ezeknek a tőkéknek egy részét elszedjék. A negatív reálkamat ezt a célt szolgálja.
Az, amit a nyugati világ megtett, vagyis a orosz oligarchák vagyonának konfiskálása a másik.
Az adók emelése, pluszadók kivetése a 4.
Háborúk az 5. Régiók gazdasági kivéreztetése, és szétrothasztása, iparágak megfojtása...
Soroljam tovább?
Érdemes lenne észrevenni, hogy milyen döbbenetes örvénylések vannak a világban. Ilyenek nem voltak 10-20 éve. Ez azóta van, mióta az USA gzadasági elit kezdi elveszteni a teret.
Itt semmi sem normális, és semmi sem az, aminek látszik.
Fagylaltárus 2022. 03. 22. 12:42
Előzmény: #762  Törölt felhasználó
Amúgy azzal egyetértek hogy a nagytőkéseknek túl nagy hatalma van. Mondjuk kis hazánkban ez se annyira igaz. Mert itt Orbánnak van egyedül nagy hatalma és még a tőkéseink és tőle függenek. :DD
Meseország mindenkié :))
Fagylaltárus 2022. 03. 22. 12:34
Előzmény: #762  Törölt felhasználó
Ezt a szedjük el a kuláktól a tőkéjét műsort a múlt században kipróbálták nálunk is, nem lett belőle fényes siker..
Kurvára nem fog vállalkozni senki ha egy tollvonással csak úgy el lehet szedni bárkitől is bármit. 
Nem véletlenül azokon a helyeken van a legjobb élet ma ahol ilyesmi soha nem történt.
Törölt felhasználó 2022. 03. 22. 12:24
Előzmény: #756  Fagylaltárus
A vállalkozó és a tőkés két külön fogalom.
A vállalkozó kockáztat, szervez, tervez, épít, koordinál. Magyarul munkát tesz bele.
A tőkés meg a valaki által felhalmozott pénzt bocsátja rendelkezésre. S mivel a pénztőke nem más, mint tiszta rendelkezési jog afelett, hogy mi történjen a jövőben, ezért végső soron ő nem sok mindent ad... De ha megengedőbb vagyok, akkor azt mondom, hogy a múltbeli munkája elismerése a társadalomtól a tőkéje, ami feljogosítja a fogyasztásra és arra, hogy megmondja mi történjen a világban.
De a világ semmivel nem lenne kevesebb, ha fognánk és a tőkéstől elszednénk a tőkéjét...
Mivel a tőkés ezt tudja, ezért kelti ezeket az örvényléseket a világban, hogy megvédje bármi áron a rendelkezési jogát. Ezt jó lenne, ha páran itt megértenék, rendesen átrajzolná a gondolkodást...
Fagylaltárus 2022. 03. 22. 12:10
Előzmény: #760  somebody
Mindig lesz alkalmazott? Pont amiatt sír minden 2. tulaj hogy nincs elég ember...hogy is van ez akkor? Ja, a nyugati bérek ötödéért valóban nincs ember :)))
Tőzsdéhez nem értek, ebben meg van 15 év tapasztalatom :) Szerintem semmivel se mocskosabb ez a "szerencsejáték" (ami igazából csak részben az) mint mondjuk a tőzsde.
Itt a bróker az oldal üzemeltetője, aki lecsíp jutalékot a játékokból.

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek