Majdnem 2 évig volt, osztalék előtt eladtam, hogy majd visszaveszem olcsóbban, és bejelentették a vagyoncserét, azóta se járt olyan alacsonyan. Pár dolog jelentés előtt áll, Bayer, Polytec, SMA Solar, de sok reményt nem fűzök hozzájuk, jó jelentés esetén is max a bekerülési szintre mennek vissza, majd 15 perc múlva összedőlnek.
Ha jól emlékszem, volt Raiffeisened is, sokáig nem mozgott, és egy nagy emelkedés előtt eladtad. Persze lehet, rosszul emlékszem. Nekem a brókerem múlt csütörtökön vagy pénteken mondta, hogy a Raiffeisen jó lehet, de nem volt pénzem venni. Szerintem 1-1 rossz vételnél fontos, hogy az ember megjegyezze, mi történt, és később, ha ismét venne, akkor eszébe jusson., Persze én se követem ezt az ötletet. Én is minuszban vagyok az Intellel és a Wizairrel is, tehát mindennel. Ha legközelebb lesz pénzem részvényre (ha eladtam ami van), akkor sok helyről kérek információt. Általában gyorsan döntök, és csak a pénz feléből, harmadából veszek elsőre. Amikor az Intelt vettem áprilisban, a körülmények szinte ugyanolyanok voltak, mint 3.5 éve, amikor a becsődölt Arrival elektromos autó részvényt vettem. Egyedül ültem a munkahelyen egy szobában (az Arrival esetén otthon), a munka mellett rápillantottam a tőzsdére... És megvettem 3.5 éve az Arrivalt 28.8 dolláron, esett, majd 12.9.en eladtam. Utána, nélkülem, vissza ment kb 26 dollárra (short squeeze), majd ismét leeesett, és szép lassan becsődölt. Hasonló volt a General Motors-sal, 2010-ben. 37.84 dolláron vettem. Leesett, 22.14 dolláron eladtam bukoval. Lement 19 dollár körülre. Ekkor Soros vett bele, fel is ment az árfolyam, úgy emlékszem,kevesebb min 1 év mulva máris 40 dollár volt. Volt még egy nagy bukásom az OTP Suprával. 4.2 Forintért vettem. Felment 5.25 Forintra, majd az olaj válságkor (2021) gyorsan esett, 3.2 Forint környékén adtam el. Kicsit leesett még kb 2.8 Forintra, utána emelkedett, de még elég gyenge az árfolyama.
Hát sokminden nem úgy alakul, ahogy terveztem. Lehet, hogy mindent likvidálnom kéne, és pihenni, mindenem mínuszban van, Bayer, Polytec, Lufthansa, S92, Pierer Mobility, Saipem.
X-Fab örül, gondolom 'mindenki a maga chipjének kovácsa' szcenáriát kezdik árazni. Intel is +6% majdnem. A leszakadók közül a Voestalpine kezd tetszeni, 17 alatt jó lehet, jövő héten jelent.
mondjuk az Intel vételnél megtévesztett a 8.5 milliárd dolláros ChipsAct támogatás...hiszen eddig semmit nem adott a Biden adminisztráció. Talán Biden, a távozása előtt odaadja a pénzt. Pat Gelsinger CEO szidta is a kormányt a napokban a médiának, hogy nem adták az igért pénzt. Mondjuk azt nem tudom, hogy az Intel mennyire jó tervet adott be a pénzért, lehet, nem volt elég részletes, ezért nem adták még oda a pénzt. Ha kifizették volna a 8.5 milliárd dollárt, akkor valószínűleg magasabban lenne az árfolyam
Én meg 38.6-on vettem az Intelt áprilisban, amikor a Gaudi 3-at kezdték el reklámozni áprilisban. Többet ilyet nem csinálok, hogy egy adagba veszek, és utána nem bővitek. A pénz felét kellett volna csak ráköltenem 38.6 dolláron, és a többit lejjebb. Ha szerencsém van, akkor lesz újra 38.6 dollár az ár, csak nem csődöl be a cég, Vagy vásárolják meg, ha úgy alakul, de jobb áron. Rosszul csinálom azt is, hogy könnyedén veszek, ha 1-1 hirtelen jó hírt látok, nem olvasok utána jobban a cég hátterének. Korábban eladtam a részvényeket, amikor 40-50 % minuszban voltam, de most nem adom el az Intelt. Inkább kihagyok 1-1 jó lehetőséget, de megpróbálok megfogni egy másik jót, de nem akarok újra hosszú hónapokra minuszba kerülni
Most 18.39 Euro a Rafi, 8,82 % plusz. Ezen az áron "dekkol" a papír. várja az újabb híreket. Akárcsak tavaly, amikor nyáron 13.3 körül volt sokáig, és várta a híreket. Ugyanakkor nem mindegy, hogy 13.3 vagy 18.4 körül várakozik a papir, mert ha nem jön hír, akkor magasabb árról könnyebben lecsorog, mint amúgy is alacsony árról. Illetve, ha jól emlékszem, az utolsó Rafi jelentés rossz volt, azért esett le 17 Euró alá. Most nincs részvényem, ezért nem követtem a jelentését, de rossz eredményre emlékszem a szalagcímből. Igen, a Volkswagen is jó lehet.
SMA Solart még jobban agyonverték, volt valamekkora amerikai kitettsége 2023-ban a Tradingview szerint, de nem választja le Észak- és Dél-amerikát, Kanadát.
Szerintem is lejjebb csorog a Rafi. Olyan lehet, mint az Intel. Az elmúlt hónapokban többször is hamar leadott 6-8 százalékos gyors novekedeseket, mert a várva várt események beteljesedese hónapokkal, de inkább 1-2 évvel van előre. Most nyert Trump, de valószínűleg 2 hónapig nem mond semmit. Ez nagy idő, lecsoroghat a Rafi 17 Euróra is akár, de ott akkor nagyon ajánlatos lehet venni. A Rafi sikere hamarabb bekövetkezhet mint az Intele, de akkor is még hónapok kérdése, míg Trump ki tudja fejteni a hatását. Nyilván most nem fog kezdeményezni egy hármas csúcsot Putyinnnal és Zelenszkijjel. Illetve tavaly nyáron is 13.4 volt a Rafi, amikor ígértek, hogy decemberre lehet eredmény az orosz érdekeltségnel, és onnantól még több hónap volt, mire emelkedni kezdett az árfolyam, hogy végül idén év elejére 20 Euró körül legyen. Az más kérdés, hogy utána leesett. Tehát szerintem ez a 18.5 körüli Rafi ár ideiglenesen lejebb megy, 17-18 közé
En arra spekulalok, hogyha jon valami hir a lezarassal kapcsolatban, vagy akar targyalasok kezdodnek a 20 EUR-s szint bejatszik. De ez eleg elrugaszkodott szemlelet es jopar dolog kozbeszolhat (es fog is). De mar eleve a jelenleg kialakult helyzet es csak a remeny is taplalhat egy egeszseges emelkedest 20 ig.
Most november eleje van, januárig nem Ő van, hosszú idő. Meg aztán, nem tudom elképzelni, hogy az amcsik csak úgy hagyják az egészet. Mindegy is, meglátjuk.
A stratégiai pakkom megvan, azzal nem ugrálok, az egy masszív csomag. Most akartam egy jelentős bővítést csinálni, na ezt sikerült elcseszni. Ha valamiféle béke összejön, akkor már nem nagyon lesz jó vételi lehetőség, akkor még most is venni kéne. Az a baj, ha valamiben benne vagyok (elkezdem venni komolyan), akkor egy ár elérése után már nem veszek belőle többet. Így jártam az ERSTE-vel is, 38 felett már nem veszem (kockázatosnak éreztem), pedig kellett volna..Mindegy az ERSTE pakk is megvan még, úgyhogy azért katasztrófa még nincsen, de ezek rendesen be lettek nézve. Így aztán vettem ma egy kis OMV-t a Rafis pénz 2. 1/6-ából. Meglátjuk.
Eurós részvények vitasarok