A heti-havi chart nem tetszik, akik jól vették meg a múlt heti esést, biztos sokat fognak keresni, de nem felejtenék el jókor kiszállni. Nem vagyok nagy Elliott-hullám rajongó, mozgóátlagokat, MACD-t, RSI-t, és újabban pivot pointokat használok, de megpróbálom megnézni, melyik részvénynél melyik működött a múltban.
Most így visszaolvastam magam, és nekem semmi se jó. Összességében SMA tetszik, Vodafone is, de nem tudom, hol az alja. X-FAB, Aston Martin nem tetszik, RWE sem. Az RWE talán összefügg kicsit az SMA-val, mert mindkettő függ az energiaáraktól. De ha úgy látnám megindul felfelé, (ami talán csak gloábálisan tud, és szerintem bekövetkezik, de inkább év végén), az SMA Solar-t venném.
SMA Solarhoz még annyit, hogy ha elkezdik bennfentesek venni rendesen (pl. Kleinkaufék, akik 30 ezer db-ot dobtak ki 2022 végén), akkor semmi se érvényes amit írtam, hanem beállunk mi is venni.
RWE: Kérdés, megfogja-e a szeptemberi mélypont. Szerintem nem. Adósság nő, a bennfentesek veszik, a részvény esik, a bennfentesek újra veszik, stb. Igaz, nagy pakkot nem vesz senki, el nem adnak belőle soha, gondolom az osztalék miatt. Jövő szerdán jelentés Essenben, ha érdekel, elrepülök a magángépemmel oda, és beírom ide, mit hallottam. :) Nekem úgy tűnik, mintha az energiaárak rángatnák az árfolyamot.
Épp CEO-t keresnek, ami okozhat felpattanást, ha találnak egy jót. Novemberben a szaúdiak növelték a részesedésüket, kicsit olyan, mintha az MG sorsát szánnák neki, a Geely és a Lucid (=szaúdiak) is érdekelt bennük. De nem tudom, ez lesz-e a siker receptje, kínai technika brit logó alatt? Azt se tudom, az MG mennyire sikeres, mert nem értek az autóiparhoz (autót szerelni szoktam azért). Meg az is lehet, hogy a szaúdiak csak hedgelnek, és ha elsöpri a robbanómotort a forradalom, övék lesznek az elektromos autómárkák gyártói, ha meg nem, akkor boldogan árulják az olajat, és megnézik ahogy az Aston nullára csúszik, de nem szeretnék mellettük lenni ez esetben.
Aston Martin: Dalen kollégával értek egyet, technikailag egy olyan charton, ami kizárólag lefelé ment, nincs mit keressek. Most a 2022 végi, 2023 eleji szintek támasztják, én a mostani ár felét sem tartom elképzelhetőnek (letöri a 2022-es mélypontot). Sajnos ha egy cég jó a tulajdonosainak 100 éven keresztül, majd hirtelen bevezetik a tőzsdére, az nem annak a jele, hogy nagy perspektívát látnak benne. Persze pattanhat akár holnap is, de ez túl spekulatív nekem.
Nagyon érdekes. A januári Microsoft együttműködés pár napra felvitte, de agyoncsapták utána. Adósság magas, P/E alacsony. Kérdés, hol lehet az alja? Jelentés májusban lesz? Ígéretes, de nem találok támasszintet, és 90-es évekbeli szinteknek meg szerintem már nincs jelentőségük.
Eurós részvények vitasarok