Topiknyitó: Törölt felhasználó 2014. 02. 20. 15:09

EUR/HUF  

Sziasztok!

Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.

Szóval EUR/HUF.

308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.

Real:313 (ma volt 314,7 is)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Moka_Brikka 2024. 11. 08. 10:48
Előzmény: #81195  EURHUF_goes_to_haven
Látod van aki Országházas EURHUF chartokkal magyarázza technikai alapon, van aki más értelmezéssel. Ettől szép ez, mindenki ki tud találni egy okot, hogy mi miért történik a charton. 
 Azért szerintem nem véletlen az, hogy Jim Simmons alapjának éves hozama mindenkit kenterbe vert az elmúlt 26 évben. Múltkor olvastam, hogy a Renaissance Technél a Medallion Fundnak az 1988-as indulása óta nem volt 1 mínuszos éve sem, és az átlagos bruttó hozama majdnem 40%. Akit anno bevettek, és 1988-ban 1 dollárt betett, az ma már több mint 14 millió dollárt ér. Ez a kemény nem a kád széle :) Valamit ott nagyon tudnak, és nem véletlenül zárt az alap: hogy ne jöjjön ki onnan a tudás.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 11. 08. 10:40
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20241108/uton-az-uj-vilagrend-fele-ha-nem-lepunk-sulyos-valsagok-jonnek-720673
Lufi ? Lufi! Globális védőháló miféle "külső" sokk ellen véd ? Megtámadnak a Marslakók ?
Szóval a két út a széttöredezés vagy a további globalizáció... mindegyikban vannak hatalmas buktatók.
Széttöredezés hatalmas sokk mindegyik nagyhatalomnak, (Kínának előny talán).
Míg a globalizációt meg nem értem.. hogy lehet ennél jobban ? Eltörölni az országhatárokat? minek az? Mind emberek vagyunk?? Ez is olyan szélsőség ami az embernek nem  működne
FR73 2024. 11. 08. 10:38
Előzmény: #81194  Moka_Brikka
Sokáig éltek messze a lehetőségeik alatti életszínvonalon. Puritánság, megtakarítások, organikus növekedés.
Rincewind2 2024. 11. 08. 10:37
Előzmény: #81195  EURHUF_goes_to_haven
Én úgy látom mivel Trump megnyert mindent így nem a nemzetközi dolgokkal fog foglalkozni hanem a demokrácia bedarálásával az USA-ban, ezért tudott javulni a firint.
FR73 2024. 11. 08. 10:36
Előzmény: #81192  EURHUF_goes_to_haven
N0MAD írta a finn Nokia esetet, arra válaszoltam. Igen, kínai lett.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 11. 08. 10:30
https://www.portfolio.hu/deviza/20241108/a-szakertok-elmondtak-mi-all-a-jelentos-forinterosodes-mogott-721793
Ez az indoklás, csak szerintem humbuk ??? Mármint amikor látszott hogy Trump nyer elszállt, amikor meg biztos lett akkor hatalmas vissza erősödik ? 
Ezt én nem értem, ennek 1 hatásának kellett volna lennie 1 irányba, nem 1 és vissza. 
Moka_Brikka 2024. 11. 08. 10:25
Előzmény: #81187  FR73
Igen, az ipari forradalom beindított egy növekedést, de ez az életszínvonalban szerintem nem okozott elég széles körben emelkedést. Szerintem ez csak megalapozta azt, amit a XX. sz. második felében elértek. Onnan indult meg nagyon jelentősen az emelkedés az életszínvonalban széles körben, és alakult ki a szociális jóléti állam.
 Nem rég olvastam egy tanulmányt, ami svéd munkásosztály ún. crofter részének életszínvonalát elemzi 1750-1900 között. Szerintem ez is azt mutatja inkább, hogy az életszínvonal általános, több társadalmi rétegre kiterjedt növekedését nem hozta el az ipari forradalom, inkább csak megalapozta at. De te után szabadon: Tévedés jogát fenntartom :)
"Our results should not be interpreted to suggest that everything was rosy for the crofters. Inequality still increased in the rural sector. According to the Bengtsson et al. (2018) dataset, the farmer/crofter wealth ratio was 2.5 in 1750, 4.6 in 1800, 5.1 in 1850 and 10.9 in 1900. Much of this was driven by land prices, which rose rapidly especially after 1850 (Bengtsson and Svensson 2019). This inflated the estimated wealth of farmers. It also meant, in a dynamic perspective, that it became more and more difficult for a crofter or rural proletarian to advance into the freeholder class. Decades of hard work were by 1900 not rewarding enough to allow a farm to be bought. Exit from agriculture tout court, to the cities and to industry, was the more rational route for the rural underclasses (cf. Svensson 2002: 185)."
"Tthe growth of the contract labourers group after 1850 probably still pushed the living standards of the average underclass rural household downwards. This highlights the need for historical studies of living standards to focus, like the literature on the real wage, on the incomes of one particular group, but also to discuss the relative weight of this group and how it changes over time. Interestingly, the partial “proletarianization” we have mapped for the crofters probably made them more dependent upon wages around 1900, which makes the real wage approach more appropriate then. In Magnuson’s (2018) telling phrase, the late nineteenth century and early twentieth century was an era of “uneven monetarization”."
EURHUF_goes_to_haven 2024. 11. 08. 09:51
Előzmény: #81192  EURHUF_goes_to_haven
Egyébként félelmetes, hogy mekkora márkákat vásároltak össze a kínaiak. 
Nokia (saját sírját megásva), Ericson (telekommunikációban hatalmas volt Kathreinnal együtt már kínai), Volvo.
Nekem van egy olyan érzésem, hogy a kínaiak nem feltétlen katonailag, de gazdaságilag mindenképpen le akarják uralni a bolygót. 
Jelenleg az 1 amiben még nem tudnak olyan jót alkozni azok a chippek, mert egyszerűen nem férnek hozzá a legjobb technológiához (TSMC) A Kirin Soc-ok nem rosszak, de a snapdragonhoz képest nem is jók.
Processzorban ugyanez, próbált már kína és oroszország is processzotr gyártani (kínában több is van , ARM alapú és ryzen licenc alapú is).  Azok is elmaradnak az aktuális curent gentől.
Acéliparban volt 10 éve a mondás, hogy ha rendelsz 10 vasuti kocsit akkor abból 3 minimum javíthatatlan selejt, 2 -t javítani kell, és 5 hasznáható, de olyan olcsó , hogy még akkor is megéri. (Ez az akkor máv kocsikra értendő, nem a maglevre...)
Most a müanyag iparban is elég erősek, és a BASF leépítéssel EU-ban csak még erősebbek lesznek. (le fogják nyúlni a technológiát effelől semmi kétségem).
És utána ott áll a világ gazdaságilag kínától függve.. Félelmetes jövőkép, ami 20-30 éven belül meg is valósulhat ilyen tempóban. Megállítani őket jelenleg nem lehet,maximum lassítani. De hogy az egy jobb világ lesz e affelől vannak azért kétéseim, bár a vonataik mondjuk USAval nem összehasonlíthatóan sokkal jobbak.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 11. 08. 09:43
Előzmény: #81190  FR73
A Volvo már nem  kínai ? (Geely ?)
EURHUF_goes_to_haven 2024. 11. 08. 09:41
Előzmény: #81189  N0MAD
A Nokia belekényelmesedett a kvázi paicvezető szerepbe, elhitte, hogy innen nem lehet esni..Most a telefonos részt eladták a kínaiaknak (nevet) és a távközési iparban még tevékenyek, de elég elhanyagolhatóak. Ericsont is megvettek kína a telekommunikációban azóta ott is csak az ár a lényeg. 
Közelmúltból most az intel zakózott hasonlót hogy azt hitte, hogy csak a moniolitikus chippek lesznek jók, most technikailag az AMD beelőzött  a chiplet designal .
https://www.cpubenchmark.net/market_share.html
Market sharen jól látszik, hogy egyszer már volt hasonló, akkor a Conroe magokkal sikerült nagyot előre lépni. 
Azért ezeket pár évvel ezelőtt lehetett már előre látni. AMD stock 2006 ban 30 körül volt, ez most 140. grafikon kilőtt 2017-2018 után. (Ryzen chiplet design).
Közben volt rengeteg intel biztosnsági fiaskó is amiből részben AMD kimaradt (Wannacry , titkosított gépket stb stb).
A tendencia ami megfigyelhető, az a cég amelyik ellustul, csak idő kérdése, hogy a piactól megkapja  a megérdemelt pofont. Ez részben előre jelezhető.
Ilyen szempontból is Steve Jobs óta az Apple akkora innovációt amit át is tudott ültetni nem tett le az asztalra... 
FR73 2024. 11. 08. 09:35
Előzmény: #81189  N0MAD
Svédeknél a Volvo ugyanez. De azért nem temetném a Grippen gyártóországát, van ott még tudás bőven.
N0MAD 2024. 11. 08. 09:28
Előzmény: #81187  FR73
Azért a nagy cég is hordoz némi kockázatot.
 a nokia is a finn gdp szép szeletét adta. Aztán egyszercsak már nem.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 11. 08. 08:54
Előzmény: #81166  Xis24
Most erre elképzelem ahogy a ChatGPT másik felén kis indaiak nagyon szorgossan googluzzák a kérdésekre a válaszokat :D Fizet azért az AI, hogy elvézzük a munkáját ? Hello Matrix te vagy az ?
FR73 2024. 11. 08. 08:50
Előzmény: #81186  Moka_Brikka

Az ipari forradalom a protestáns etika találkozásával beindított egy növekedést. Azért fel tudunk sorolni híres svéd márkákat, termékeket.
Vagy a 20. században az Ikea (családi vállalkozás) és az Abba (igen, az Abba volt az egyik nagy exportcikk a 70-es években).
És ezek ott kőkeményen adóztak, adóznak.
A Baltikum, mai Belarus és mai Oroszo egyes területei évszázadokon át svéd fennhatóság alatt álltak, és ezt 1992 után a Baltikumra a svédek azonnal felélesztették (skandináv bankok azonnal leuralták a régiót).
Moka_Brikka 2024. 11. 08. 08:41
Előzmény: #81185  FR73
Svédország, pl: egy Hollandiával szemben 18-19 sz. kifejezetten szegény, agrárország volt. 1900-as években is rengetegen emigráltak az USA-ba. Azért írtam Svédországot példának, mert pl: Norvégiával ellentétben olajkitermelés nélkül nőtt hatalmasat az életszínvonal a XX. sz.-ban, és az elmúlt 75 évben szerintem folyamatosan emelkedett úgy az életszínvonal egy szociális jóléti államban, hogy az államadósság nagyon jó szinten maradt.
FR73 2024. 11. 08. 08:20
Előzmény: #81184  FR73
A protestáns etika szerepe nagyon szépen megfigyelhető Svájc, Hollandia, Skandinávia gazdaságában.
FR73 2024. 11. 08. 08:18
Előzmény: #81183  Moka_Brikka
A történelem nagy előny tud lenni. Svédország a magas árszínvonala ellenére pl historikusan is magas adókkal dolgozik, illetve a svédek évtizedek óta hazaviszik a profitot a világ más tájairól. A protestáns etika és puritánság is jó táptalaj.
Moka_Brikka 2024. 11. 08. 08:14
Előzmény: #81177  EURHUF_goes_to_haven
Nem vagyok közgazdász. De az én véleményem az, hogy az infláció nem rossz. A túlzott mértékű infláció a rossz. 
Lehet szidni sok mindenért ezt a pénzügyi rendszert, de szerintem tény, hogy az életszínvonal folyamatosan emelkedik lényegében világszinten, és sokkal nagyobb tömegek számára, mint a korábbi nagyobb életszínvonal emelkedések korában, mint pl 19. sz. végén, 20. sz. elején, amikor még aranystandard volt. De nekem most úgy tűnik, hogy a mohóság miatt túlfűtött lett a rendszer, és emiatt elkezdett szakadozni. Ezt az adósságcsapdát, amibe a világ legtöbb országa került (érdekes egy Svédország megtudta oldani túlzott eladósodottság nélkül a magas életszínvonal növekedést), csak egy hatalmas technológia boom tudná szerintem leépíteni úgy, hogy társadalmi szinten ne legyen akkor fájdalom belőle. 
kjanek
kjanek 2024. 11. 08. 08:09
Előzmény: #81180  bronz
Nekik minden kormányzással eltöltött év "fantasztikus". Orbán család minden tagja, a cimborák és a párttársak is multimilliárdossá váltak a regnálásuk alatt. Közben az ország meg szinte mindenben tök utolsó lett az EU-ban. "Fantasztikus" siker.

Topik gazda

Karterab
1 1 1

aktív fórumozók