Szia János!
1)BTC short. Lehet, hogy shortra lehetne játszani, de mérlegelni kell a következket: A) Nincs olyan tőzsde tudtommal, ahol ezt meg lehetne lépni "normális" keretek között: Bitfinex, Polonix - nagyon gáz, egyikre sem biznék pénzt, ha kell kifejtem. Kraken - likviditás hiány. Egy "normális" EU konform tőzsde van ez a Bitstamp, ott viszont nem lehet shortolni. Ebben a bull szakaszban ezért is inkább a long - cash poziciók szerintem a preferáltak. Egy dupla top-ra én még számitok, ott ki lehet szállni. Ha breakout lesz, akkor annak visszatesztje után lehet beszállni újra longba. Jobbnak tartom ekkora emelkedés után a további emelkedés egy részéből kimaradni, mint longban megnézni még egy korrekciót. Ha a 2760 körüli tetőről-sávból lefordul, akkor majd 1850 magasságában kiderül, hogy letöri-e a csatornát vagy sávozunk 1850-2760 között. Meglátjuk.
3) OFF: Német autók (BMW, MB, Prorsche high-end modellek) minőségével kapcsolatosan óvatosságra intenék: nagyon sok problémát látok a minőség területén épp a legdrágább kategóriában, ahol ez nem lenne elvárható. Én csak két perről tudok amit a Pappas ill. a Porsche felé inditottak minőségi kifogások ill. azok nem megfelelő kezelése miatt. Tök mindegy mennyit fizetsz egy autóért (mondjuk 140K EUR-t egy Porsche Panamera-ért) 3 év 100ekm-re van tervezve, onnantól folyamatos szerviz és levétel és ekkor még szerencsés vagy. Ha nem vagy szerencsés, akkor 20 ekm 6 hónap után jönnek a problémák. Ne hidd, hogy a gari megoldás: lesz egy folymatosan szervizben csücsülő autód amin lassan lefut a gari és szinte nem használod.
Amerika persze más, sora mennek a gyártói visszahivások, eszetlen költségeket okozva a gyártónak. Érdekes módon az EU-ban ezek a visszahivások nem, vagy jelentős késéssel jelennek meg (Pl. BMW X6 5.0i). Itt gyártói hozzáállásban nem várok változást, mert azt a piac hamarosan (3-6 éven belül) megoldja a (motorikus) megbizhatatlansági problémák jó részét az elektromos autók elterjedésével. ON.
Ázsia: mérsékelt optimizmus
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=1&i=131019