Topiknyitó: Portfolio 2010. 04. 02. 08:49

Ázsia: mérsékelt optimizmus  

Ugrás a cikkhez
Mérsékelt optimizmus és zömében enyhe pozitív elmozdulások jellemezték az ázsiai börzéken a kereskedés irányát. Jót tett a hangulatnak a tegnapi jó amerikai foglalkoztatottsági adat és az amerikai indexek erősödése is. A főbb indexek közül az 1...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=1&i=131019
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pomperj
pomperj 2013. 08. 10. 20:47
Előzmény: #19  pomperj
#20
Ha valaki nem vette volna eszre a mult heten, akkor erdemes ranezni: a nyersanyag banyaszok vezeto cegei, RIO BHP AA, stb. nagyon megindultak felfele.
Ebbol a listabol most AA nez ki legjobbnak.

Ennel is erdekesebb, hogy a delamerikai ADR-ek befejeztek korrekciojukat.

Nekem nagyon tetszik;
Brazil EWZ, EWZS.K
LatinAm40 ETF: ILF
tovabba az argentin bankok: GGAL BFR BMA

Ezek Zacks-nal mind #1 minositest kaptak mostanaban. Mind szep hoszu double bottombol kunkorodik felfele.

Good luck.
pomperj
pomperj 2013. 08. 09. 11:05
Előzmény: #18  pomperj
#19
3)Kina megint lepett egyet a tokepiacainak liberalizaciojaban. PBOC megallapodott HongKong Monetary Authority-val a renminbi ottani, a kinaiak oldalarol offshore-nak tekintett renminbi kotvenypiac likviditasanak biztositasarol. Igy Kina egy ujabb forrast vonhat be a finanszirozasainak megkonnyitesere, es az onshore-offshore kotvenyarfolyamok kozelitesenek megoldasara.

Az SSE indexben semmi valtozas, oldalazva emelkedik, lassan kozelit a 2100 szint fele. Ausztralia hasonlokepp mozog, ASX200-at az 5000 koruli szuk savban varom billegni 1-2 hetig. Itt most nem latszik jo eselyu belepes egy ideig.

4)KOSPI es TAIWAN is lefele fordult, es mintha az eses gyorsulna. Mindkettonel nagyon serulekenynek latszik a piac, eles (3) hullam jellegu esesre szamitok, es legalabb 10%-al lejjebb van az elso jelentos support sav.
Ez daytradereknek jo short lehetosegnek latszik.
pomperj
pomperj 2013. 08. 09. 10:05
Előzmény: #17  pomperj
#18

1)Most India mutatja a legerdekesebb lehetoseget. A Nifty Index 5500 koruli szintnel billeg 3 napja, es az oszcillatorok mindegyike pozitiv divergenciakat mutat. Lehetetlenseg tiszta hullamokat talalni, de egyenlore a short iranyzatot erdemesnek latszik neutrallal felvaltani.
Egyaltalan nem kizart egy ujabb 2-400 pontos eses eppenugy, mint egy rally felfele. Az utobbinak talan picivel tobb eselye van; ha igy lesz, India eros long lehet.

2) Japanban a NIKKEI oldalaz-esik. A Japan allamkotvenyek altalaban akkor emelkednek (piaci kamat csokken), amikor NIKKEI esik, es ez most is igy van. Az USD/YEN tovabbi gyenguleset legalabb 92-ig varom, de valojaban 90-91 kozott lehet az igazi melypont; de ma eppen erosodik ujra.

A BOJ uleserol egyenlore nem sokat tudni. Amikor ezek a meglehetosen konzisztens, es eros japani korrelaciok mind megfordulnak, NIKKEI akkor nagyon, de nagyon jo vetel lehet majd; majdnem annyira jo, mint iden januar-aprilis volt.
De egyenlore marad az esesi varakozasom.

folyt. kov.
pomperj
pomperj 2013. 08. 07. 06:54
Előzmény: #16  pomperj
#17

Azsia piacok hatarozottan lefele fordultak.
Kina (es a szokasosan vele korrelalo Ausztralia) meg tartja magat.

1)Kinaban a helyzet valtozatlan. A lassulo emelkedo mozgas tart tovabb a 2100 szint iranyaba, apro visszaesesekkel szinesitve. Az index a csatornaja kozepe tajan halad most, igy egyenlore tovabbi emelkedest varok. Az egesz mozgas nem impulziv, inkabb a (4) hullamokra jellemzo oldalazva emelkedes jellege van. Elobb-utobb meg egy esest be kell kalkulalni.

Az ASX most is az SSE-vel parhuzamosan kuszik felfele, es tele van oscillator divergenciakkal. Amikor SPY hatarozottan lefele fordul, es ez barmelyik nap megtortenhet, akkor ASX alighanem kovetni fogja.

2)Japanban is valtozatlan a helyzet, egyik nap le, masikon fel; csakhogy ott tovabbra is a Yen es NIKKEI kozotti forditott korrelacio dominalja a mozgast. Ma eppen a yen erosodik, a NIKKEI esik. Most inkabb ezt a parositast latom erosebbnek, es Nikkei eseset varom par hetes tavlatban is, a 12500 szinten levo, junius vegen megallt support fele.

3)India Nifty indexe mar visszaesett 5500 koruli szintre, es meglepetesre nem lassul, hanem epp ellenkezoleg, az eddigi leggyorsabb impulzusokkal esik, mint ahogy az eses kozepe tajon szokott.

Attorte a napi csatornaja also vonalat is. Eddig ezen a szinten vartam egy visszapattanast, de egyenlore okosabbnak latszik lejjebbrol, 5200, sot 4800 tajarol varni ugyanezt.

Indiarol hamarosan irok havi ertekelest: most sok ellentetes iranyu ero mukodik egyszerre, az orias orszag hatalmas nehezsegekkel kuzd most is.

4)A kisebbek, mint a KOSPI, TAIWAN, Filippino index mar napok ota lefele masirozik. Es hasonlo Singapore es Hongkong is, csak eppen a kinai hatas felfele rajuk erosebben hat, (ok is kinaiak tulnyomo reszben), igy hat nehany napig meg csucs kozelben maradhatnak, mielott az eses begyorsul.

pomperj
pomperj 2013. 08. 05. 11:00
Előzmény: #15  pomperj
#16
HAVI ERTEKELES 2. aug3. KINA

A konszenzus felfogas Kinarol az, orulhetnek, ha ezevben 7.5% novekedest produkalnak, ami messze kevesebb a korabbi evek ketszamjegyu novekedeshez kepest, es ezzel dramai veget er Kina nagyutemu modernizacioja. A kozvelekedes a kilatasokrol az, hogy a nagyvolumenu befektetes-hajtotta novekedesbol most at kell terni a fogyasztas-bazisu modellre. A multban osszegyult ketseges hitelallomany az atteresi megrazkodtatasok kozben oriasira nohet.

Ez szerintem egy irigyseg-hajtotta, es szandekosan negativ ertekeles. En azt gondolom, minden politikus oriasi sikernek adna el, ha orszaga a kinai novekedes FELET produkalni tudna. Vagy annyi uj munkahely jonne letre (letszam aranyosan persze), amennyi ott. A kinai adossagproblemak sem akkorak, mint sokan gondoljak; am ha megis, akkor Kina oriasi devizatartalekai nemcsak a hitelproblema megoldasara elegendoek, hanem szereny reszenek stimulus-celu felhasznalasaval konnyeden elenkithetik az egesz atteresi idoszakot is.

A Shanghai Composite Index (SSE, proxy FXI) mar 3 eve semmit nem emelkedett, mikozben a GDP ugy 30%-al nott, tehat a reszvenyindex ertekelesi lemaradasa nagy, es nyilvanvalo. A juniusi, 1900 pontos index-melypont egesz pontosan ul azon az emelkedo trend-vonalon, ami mar 1995 ota a kinai tozsdeindex fo supportja. Azt gondolom, a support most is tartan fog, es a 2009 ota tarto, oldalazo zigzag formaju korrekcio vegpontja is ez a pont: innen mar felfele vezet az ut.

Miert? Egyreszt, mert az FXI index havi es heti chartja tele van e pont koruli pozitiv divergenciakkal, es egyebkent sokkal kisebb momentummal esett le oda, mint a 2012 evi hasonlo szintu melypontnal.
Masreszt a novekedesi szektorok, igy az elektronika, IT, microcap index, Shenzen Index mind vadul emelkedni kezdtek. Eleg ranezni Baidu chartjara.

Ennek ellenere a konszenzus cikkek tomege, es a negative kozhangulat Kinaban azt sugallja, hogy SSE legrosszabb napjai meg elottunk vannak. En forditva gondolom, mar tulvagyunk rajta.

A pesszimizmus arra sarkallta a kinai kormanyt, hogy juniusban tobb gazdasagi liberalizacios reformot hajtson verge: megduplaztak a kulfoldiek altal befektetheto penzmennyiseget, a bankok hitel kamatlabat fuggetlenitettek a PBOC alapkamattol. Megtiltottak, hogy onkormanyzati vagy part celokra uj epuletet epitsenek. Az apro cegek adojat egeszen eltoroltek. Ezek kozott melyik az, amit nem latnal itt szivesen, mondjuk gazdasagelenkitesi celbol?

Van meg egy masik szempont is, megpedig a nyersanyagok aranak alakulasa, es veluk azoriasi banyasz cegek atfolyama, kiegeszitve a shipping arakkal.

A vilag 2 legnagyobb banyasza, az ausztral BHP es RIO mintha befejeztek volna mult honapban a szukulo haromszog forma korrekciojukat, megtamaszkodtak a melypontjukkal a 30 eves trendvonalukon, es gyorsan emelkedtek 15-20%-ot. A legfontosabb nyersanyagok ara 3 eve csokkeno trendben van, de mintha juniusban fordulat tortent volna. A Baltic Dry Index, a tengeri szallitas arszintje, szinten felfele kunkorodik az immar kozel 20 eves, elhuzodo melypontjarol.

Osszefoglalva, az SSE a mostani 2000 szintrol szerintem konnyeden elerheti a 2700 szintet, par negyedev vagy max. 2 ev alatt. Ez eleg potemcial arra, hogy minden invesztor fokuszaljon Kinara. Es ha meglesz az ekkora emelkedes, akkor meg mindig sokkal alulertekeltebb lesz PE, PB es mas mutatok alapjan, a kinai novekedesi faktor hozadekarol nem is beszelve, mint pl. NYSE, DAX vagy az EU barmelyik indexe. En bull poziciokban vagyok Kinaban.

pomperj
pomperj 2013. 08. 03. 14:38
Előzmény: #14  pomperj
#15
HAVI ERTEKELES, aug3.

Az Azsia/Emerging piacok aug. elejere visszapattantak juniusi melypontjukrol, es nagy reszuk ezzel letesztelte 10-20 eves emelkedo csatornajuk also vonalat. A legfontosabb es legnagyobb piacok, igy mindegyik BRIC orszag (Brazil,Russia,India,China) jo esellyel folytatja az emelkedo secularis (hosszutavu) trendjet, es egy even belul tobbseguknel ketszamjegyu emelkedes varhato.

A globalis juniusi melypont-teszt sok helyen egybeesett tomeges demonstraciokkal (Torok, Egyiptom, Brazil), mashol meglepo interbank zavarokkal (a kinai kamatlab felszokott 28%-ra par napig), vagy sulyos ipari balesetekkel (India, Bangladesh).

Kina es Korea szimbolikusan lesujtott a korrupciora: Bo Xilai partfonok es a vasutugyi miniszter felfuggesztve halalos iteletet, a korabbi koreai elnok sulyos vadak alatti processzust kapott. Ebben nincs semmi meglepo, nos, az allamok igy szoktak viselkedni amikor a kozhangulat a melypontjan jar, es bunost kell talalni.

Az utolso honapban az Economist szamos cimlapot hozott, amely ezen regiok bajait “tragedy”, “great deceleration” stb. jelzokkel illette; a cimlapok mindig “a Pistike mindig keson jon” szindromajaban szenvednek, es amikor vegre cikket irnak rola, a dolog tobbnyire mar elmuloban van vagy egesz mashol tart. Szerintem most is ez a helyzet.

A contrarian szemleletueknek (“akkor vegyel, amikor ver folyik az utcakon”) ez altalaban egy hosszabb korrekcio veget, es egy uj bull szakasz kezdetet jelentik. Raadasul ezt most megerositik a small-cap, IT es mas novekedes-orientalt szektorok kiemelkedoen jo teljesitmenyei junius ota. A periferikus piacok is (irani TEPIX, Dakka General, Egyiptom Hermes, Abu Dhabi, stb indexek) kozel 20%-ot emelkedtek rovid ido alatt.

Mit jelent mindez?
Diohejban azt, hogy Emerging/Azsia piacok alighanem maguk mogott hagytak a korrekcios idoszakot, ami itt-ott mar evek ota, mashol par honapja tart. Es megkezdtek egy uj bull idoszakot.

Erdemes tehat attekinteni a fo piacok helyzetet: Kina, Brazilia(+Argentina),India meger egy-egy onallo havi ertekelest. Russia helyzeterol par napja irtam osszefoglalot.

A vegso konkluzio mindegyiknel az, hogy minden jel arra mutat, hogy jo trading/investment lehetosegek adodonak ezekben a regiokban a kovetkezo honapokban.
Osszehasonlitaskent: szerintem sokkal jobbak, mint amilyeneket BUX kinal mostanaban.

Folyt.kov:Kina
pomperj
pomperj 2013. 08. 02. 15:25
Előzmény: #13  pomperj
#14
TOYOTA Motor (ADR), ticker TM

Japan es a vilag legnagyobb autogyartoja, kb. 9 millio autot ad el evente, es egyuttal a hybrid autogyartasban a vezeto jatekos. Marciusban zarta a 2012 evet jo eredmenyekkel, amit persze segitett a koltsegcsokkento iniciativa es a gyengebb yen. Amerikaban nagyon megy a Corolla es Camry, Europaban szerenyebb 4% a novekedes es inkabb az apro fajtakat veszik.

Toyota management jo eredmenyeket var 2013-ra is. USA kereslete lassankent erore kap, az emerging markets piacokon is varhato szereny javulas, es a stagnalo EU melett is 250.000-el tobb autot szandekoznak eladni. Ha igy lesz, akkor 2013-ban 25%-al magasabbak a profit varakozasok. A PE mutato a mostani 15-t tartani fogja, es EPS=7.24 USD a 2012 eves szintrol valoban 9.25-re emelkedne jovore, ami a konszenzus most, nos, akkor TM jo valasztas lehet 2-3 evre eloretekintve is.

Ha pedig a BOJ erofeszitese a yen gyengitesere csak annyira lesz sikeres, mint eddig, marpedig nem fogadnek a Japan Bank ellen, akkor TM messze a piaci atlag feletti kilatasokkal es jo kozeptavu potenciallal kezdi az uj penzugyi evet.
pomperj
pomperj 2013. 08. 02. 12:00
Előzmény: #12  pomperj
#13
Toyota FQ1 net profit almost doubles

Toyota (TM): FQ1 net profit almost doubles to ¥562.19B ($5.6B) from ¥290.35B a year earlier and vs consensus of ¥441.5B.

Revenue +13.7% to ¥6.255T
Operating profit +87.9% to ¥663.38B vs forecasts of ¥649B.
Earnings benefit from weaker yen, cost cuts, and improvement of the model mix and pricing.
North American ops take a loss of ¥20.9B on interest rate swaps.

Increases its FY 2014 guidance and now expects net profit of Y1.48T vs prior guidance of ¥1.37T, operating profit of ¥1.94T vs ¥1.8T and consensus of ¥2.27T, and revenue of ¥24T vs ¥23.5T prior. (PR)
pomperj
pomperj 2013. 08. 02. 09:28
Előzmény: #11  pomperj
#12
3)Kinaban a rally folytatodik.
Az emelkedes lassu es lepcsofok formaju, tovabbra is legalabb 2100 szintig varom az emelkedest. Nem szep a chart formaja, es nem kellemes annak, aki tartja long poziciojat, mert a chartforma most tukrozi a nagyon eltero velemenyeket a kinai gazdasag kilatasairol.

MSCI Azsia indexenek PE mutatoja 13 korul van, ami sokkal vonzobb a fejlett piacokon most 18 koruli szamnal. Es kinaban ez a szam 10 korul van. Ha a kinai vezetes egeszen szereny mertekben elenkites iranyba elkotelezne magat, gyonyoru rally kovetkezne.

4)Taiwan indexe lefele mutat. A korrekcio korrekciojaban vagyunk, es a chart ennek megfeleloen rondan atfedett, zavaros.

5) Ausztralia, HongKong es Singapore indexei napok ota hasonloak: mindegyik kapaszkodik a Fibo 62% szintje korul, de meg nem latszik sem a leszakadas, sem a csucs tesztjenek elojele. Igazabol ezek azsia fejlett piacai, jobban is hasonlitanak SPY-hoz a tobbi regionalis indexnel. Ezeknel most nem latszik hasznalhato meretu es kis kockazatu trade lehetoseg.

6)RTS orosz index (proxy TRF) mar tobb mint 1 eve hullamzik 13 es 15 szint kozott, de a 2012 juniusi melypontot nem torte lejjebb. A hullamok amplitudoja es hullamhossza is egyre csokken, es vagy mar elerte vagy hamarosan eleri a kritikus szintet, es regim valtas kovetkezik.

A teny, hogy a Szocsi teli olimpia mar csak 6 honapra van, es eppen a melegek ottani demonstracioi ellen hoznak torvenyeket, a kozhangulat melypontjara utal; innen felfele van boven ter. Erdekes hangulati pozitivum Snowden allasa is az orosz facebooknal.

Az RTS index felet Sberbank es az olajosok adjak, mindkettonek kilatasaira az ovatos optimizmus jellemzo. Raadasul a BRIC orszagokrol mostanaban szinte kizarolag negativ hangvetelu cikkek jelennek meg (ehhez kepest pl. az argentin/brazil bankok extreme alulertekeltek, regota formazzak a melypontjukat, es az argentin YPF olajosok maris eros felszabadulas-szeru rallyban vannak), es ez minden contrarian invesztor nyalbimboit ingerelni szokta, nagyon helyesen.

Azt gondolom, ezt a piacot erdemes lehet gyakrabban attekinteni. Putyin nagy show-t akar, meg akarja mutatni a vilagnak nagyoroszorszag mai erejet, es ennek farvizen TRF meglepoen nagy teljesitmenyt nyujthat. Ennek meginditasahoz a kozponti bank csekely intervencioja eleg lehet. Figyelni kell, a potencial joval tobb, mint a tavaszi japan 100%-os rally volt, RTS konnyen 3-zsakos lehet januarra.

pomperj
pomperj 2013. 08. 02. 07:45
Előzmény: #10  pomperj
#11
1)Indiaban a helyzet semmit nem valtozott. Bar a 2 oras charton osszejott egy pici felpattanas a csatorna aljan, ahogy az varhato is volt, de a fo napos trend vilagosan lefele mutat. Arra szamitok, hogy Nifty index ujabb 2-3 % eses utan nekiutkozik az 5500 szinten levo eros support vonalnak, mely mar tobbszor megallitotta az esest.

Onnan akar egy ujabb kozeptavu bull is kezdodhet. Ezt alatamasztja, hogy maris a hightech WIPRO IT a legerosebb, az acelgyarto JINDALSTEEEL meg a leggyengebb. A bankok aljat formaznak meg, innen a monszun vegen ahogy szokott, szep rally indulhat majd.

2)NIKKEI viszont meglepetesre mar 2 napja 1%-nal erosebb felugrasokat mutat. Ezt persze egyreszt megint a yen gyengulese okozza, masreszt a tegnapi NYSE rallynap, technikailag pedig lehet a lejtmenet kozepe tajan szokasos parnapos oldalazas. De ezert arra utal, hogy a NIKKEI fo trendjeben az eses mar lassulni kezd, es tovabbiakban bizonytalanabb csapkodas kovetkezhet. A napi stoch is meredeken felkunkorodni latszik.

A shortot szereny nyereseggel lezartam, lesznek jobb lehetosegek annal, mint tartani. Ezzel egyutt is tovabbra is 12500 korulig tarto esesre szamitok, legfeljebb tovabb tart es hullamzosabb lesz a lejtmenet.

Etttol fuggetlenul, a kovetkezo nagyobb mozgas ujra felfele varhato. De azt gondolom, csak az emlitett szint tesztelese utan, tehat Japanban par nap vagy het mulva long-ra kell keszulni. A japan nagybankok chartjai ujra vonzobb formakat mutatnak, a mozgas kihasznalasahoz figyelni kell.
pomperj
pomperj 2013. 07. 31. 09:34
Előzmény: #9  pomperj
#10
3)Az ausztral index kis szogben emelkedik, de alig mozog az utolso par sessionben. Ez a csucs kozeli viselkedes egyik tipikus esete. Tovabbra is azt gondolom, hogy a kovetkezo szignifikans mozgas lefele lesz. Ha nem lennenek jobb lehetosegek, akkor az ASX200-at a 4900 szint letorese korul shortolnam, a risk-stoploss 5100 koruli szinten indulhatna.

4) A kinai kilatas tovabbra is a 2100 szint fele halado rally kiserlet kihasznalasa. Csakhogy a kilatas kisse rosszabbodott, SSE egyenlore inkabb oldalaz mint ugrik, es a napos Jurik csatorna is lefele fordulni latszik. Az 1950-es stoploss alatt nagyon csuf eses johet, ezert kiemelten kell odafigyelni erre a poziciora.

5)KOSPI nagyon hasonlit ASX-re. Gyengen emelkedik, es nincs volatilitas: az ilyen rallyban soha nem hiszek, ez is keszul a megfordulasra. Volatilitas majd akkor lesz, eppen eleg.

6)Hang-Seng index is ehhez hasonlo, de ott a Fibo 62% vonalat olelgeti az index napok ota, raadasul 6 napja utogeti a fejet a Keltner felso vonalaba. A lefordulas eselye ott is magas.
pomperj
pomperj 2013. 07. 31. 08:27
Előzmény: #8  pomperj
#9
1)Az India Sensex jelentosen gyengult az utolso napokban, miutan Reserve Bank of India tartotta 7.25% alapkamatat, de kijelentette, hogy “forfeit some monetary policy discretion to address external sector concerns."
Magyarul: Az inflacios kilatasok es a novekedes uteme normalisan akar lazabb monetaris plolitikat is lehetove tenne, de most a gyengulo rupia tamogatasara kell fokuszalnia.

Es valoban, a rupia majus ota kb. 11%-ot gyengult a dollarhoz kepest, de a chart egyaltalan nem a mutat a gyengules lassulasara. Az India small cap index (SCAF) iden mar 27%-ot esettt, nagyjabol 4 eves melypont korul van, es ha semi, hat ez jol jelzi a gazdasag feszultsegeit. ICICIbank -3.3%, Tata Motors -4.7%, es a CS altal ajanlott Wipro (WIT) is nulla korul volt csak kepes zarni az utolso napokban.

Ezzel egyutt, a dollar erosodesnek a szokasos modon erositeni kellene a helyi indexeket. De ennek most Indiaban semi nyoma, a napi es heti szinten is nagy lenduletu esest latunk. Mar a csatorna aljan van, es konnyen elkepzelheto 1-2 napos gyors fel-korrekcio, de inkabb a csatorna lefele valo attoresere szamitanek.

2)NIKKEI nagy lenduletu eseseben tegnap volt egynapos vissza-tuske, de ma hajnalban az eses mar lendulettel folytatodik. A Jurik csatorna lefele mutat, a rovid RSX elkepesztoen alacsony szintre esett. Legalabb ujabb 1600 pont esesre szamitok.
pomperj
pomperj 2013. 07. 29. 07:04
Előzmény: #6  pomperj
#8
Japan hetfo reggelre csattanosan megerositette short poziciom kil;atasait. Mar egy ideje ragodnak azon, hogy a naluk 5%-os AFA-t ket lepesben megemeljek. Abe jovore 8%-ot akar, 2015-ben meg 10%-ot.

Ez a szint persze mennyei zene volna a 27%-hoz (sot, luxusadokent 30-35%-ot lengetett mar be a kormanyfo) szokott magyar fuleknek.

De a japanoknak megiscsak duplazast jelent. Es ugy tunik ennek bearazasa megkezdodott, es arra szamitok, hogy meg jo ideig hajtani fogja kis leveraged shortomat.

Kina SSE viszont meglepett a ma reggeli esessel. Par hete mesterseges penzszukevel probalkoztak, hogy kirazzak a nembank hitelezoket a piacrol. Most meg, odahagyva a reformkommunista gondolkodast, egyenesen super-kapitalista lepest tettek: a PBOC egyszeruen eltorolte a hitelkamat korlatokat, tehat a versenyre bizza a dolgot.

A kozponti bank refinanszirozasaval, meg intenziv betetgyujtessel mukodo kinai kereskedelmi bankok igy akar novelni, akar csokkenteni is tudjak az ugyfeleiknek kamatlabat, kemeny versenyben harcolnak ertuk. Matolcsy, figyelsz? A reformkommunista kinaiak bankja sokkal jobbra all, mint a Szabadsag teren!

Ezzel egyutt, az eses meglepett: lehet hogy van valami fontos, amirol nem tudok. A stoplosst feljebb vettem, nem
szandekozok nagyot bukni. Holnap meglatjuk.
pomperj
pomperj 2013. 07. 28. 10:36
Előzmény: #6  pomperj
#7

Kinaban mar 3 eve ismetlodoen, a nyar kozepe a piaci melypont, es utana szep szezonalis, 25-30%-os emelkedest lattunk a kovetkezo 6 honapban. Mintha hasonlo keszulodne ebben az evben is. FXI mint Shanghai proxy 32 USD korul csinalta meg a melypontot junius vegen, pont ugy mint ket eve mindig, es azota szep lepcsofok-szeruen emelkedik, minden sietseg nelkul.

Most FXI eppen a 35 USD szintenel levo ellenallast teszteli, es mar negyedik napja. Ha attor, a kovetkezo ellenallas legalabb 10%-al feljebb van. A minimalis de realis cel ar persze 40-42 korul van.

Raadasul a kinai Growth vezeto cegek, igy BIDU is, egeszen latvanyos emelkedest produkalnak napok ota. Nem hiszem, hogy Shanghai index sokaig leragadna itt.

Az amerikai indexek a faradtsag minden jelet mutatjak mar par napja, sot, egeszen szelsosegesen eros divergenciak latszanak. Es a penznek megiscsak mennie kell valahova: vajon a PE=17 feletti NY, vagy a PE=10 alatti kinai oriascegek a vonzobbak? Az egyik helyen 2% a novekedes es optimista a hangulat, a masiknal 7% es pesszimista. Aligha kell sokat magyarazni, melyik less vonzobb a profiknak.

Az amerikai TLT is befejezni latszik a felfele korrekciot, es a HYG junk-bond index maris (ahova kulonben a magyar allamkotvenyek is tartoznak), ujra esesi iranyba latszik fordulni. Es a junk-index jo signal szokott lenni SPY varhato mozgasiranyara.

Szoval, azt gyanitom, hogy a turelmes invesztoroknak Kina mersekelt, de nagy valoszinuseggel jovedelmezo belepest kinal mostanaban.
pomperj
pomperj 2013. 07. 28. 09:59
Előzmény: #5  pomperj
#6
1)A Japan NIKKEI folytatja zig-zag formaju eseset, es mult het kozepen megkezdte a lefele iranyulo korrekciojanak (c) szakaszat.

Dinamikusan esett csutortok-penteken, es 2 nap alatt mar joval maga mogott hagyta a Fibo 62% vonalat 14600 szinten, es mar 14130-nal jar. Arra szamitok, hogy a japan feleves jelentesi szezon kozepeig az invesztorok felreallnak, es megvarjak az aprilis-junius nyereseg szamok alakulasat, mielott ujabb lepesrol dontenek. Aligha valoszinu, hogy az exportor japan oriasok (Toyota, Honda, Sony…) a gyengebb yen tamogatta 2-3% forgalom novekedessel, es egyenlore ismeretlen profitjukkal nagyon pozitivan lepnek meg a befektetoket. Am a fel ev alatt, a meg mindig 30%-al magasabb reszvenyarakat nezve, szamomra inkabb a nagy csalodas a valoszinu.

Az USD/YEN chart mar 9 honapja igen jo szinkronban mozog NIKKEI-vel, es megerositi a fenti ertekelest; amikor a yen erosodik, Nikkei esik. A junius 8-i 101.5-rol yen erosodott, mar 98-nal jar keves ellenallas latszik 94-ig, de igazabol 92-re szamitok.

A devizaban tradelo kollegaknak a yen tripla leverage Long jo lepesnek latszik, es meg szoros stoppal is magasak azz eselyek.

Tehat fundamentalisan is, de tisztan technikailag nezve is, a NIKKEI esesnek boven van tere meg, legalabb 15%.
Innen nezve tehat JPNS, a japan NIKKEI short ETF, amely 3-szoros leverage-el mukodik, a batrabb trader mentalitasuaknak jo belepest kinal most 1-2 hetre is.

2)India Nifty indexe egynapos kesessel latszik kovetni lefele Japant. Jopar bear divergencia mutatkozott mar egy hete is, es a napos Keltner csatorna alja, mint elso rezisztencia, kb. 10%-al lejjebb van a mostani araknal. De ott tobb eros ellenallas is van, ahonnan mar 2 eve tobbszor felpattant. Mindenesetre India kevesbe igeretes egy shortra, mint Japan.

3) Kina meger egy kulon miset; ott nem ilyen tiszta a helyzet, eppen ellenkezoleg: elso latasra tovabbi emelkedesnek van helye.
Folyt. Kov.
pomperj
pomperj 2013. 07. 26. 16:25
Előzmény: #4  pomperj
#5
Vezeto azsia cegek 1.

Baidu Inc, (BIDU) a vezeto kinai nyelvu search engine ceg. A szolgaltatasai nagyon hasonlok Google-hez. 2000-ben alapitottak, 2005-ben ment tozsdere, alapvetoen algorimikus, hir,Mp3 es kep keresesek celjara, fizetos online marketing szolgaltatasokkal. Gyakorlatilag Kinaban kb. 1 Mrd felhasznaloja van.

Jelenleg 350M BIDU reszveny piaci kapitalizacioja 39Mrd USD, jelenlegi ara 110 USD korul van. BIDU arbevetele 2010–ben 1200M USD volt, 2012-ben 3580M, 2013-ra a becsles 4750M USD, tehat most evi 30-35%-al novekszik. A 2013 eves EPS becsles 5.2, tehat eleg magas PE=110/5.2=21 mutatoja van; am ekkora novekedesi sebesseghez elmeletileg joval magasabb PE mutato tartozik. Nyilvanvalo, hogy a novekedes az evi 10% koruli szintnel fog stabilizalodni, akacsak Google-nel.

Bidu most a turelmes es riziko-tolerans invesztorok kituno valasztasa lehet, 2015-2017 evekre. A kozelmultban 150-160USD arszintrol visszaesett, de 90 korul eros tamaszrol ujra fellenduloben van.
pomperj
pomperj 2013. 07. 26. 16:02
Előzmény: #1  Portfolio
#4
Azsiaban a kozeptavu (2-12 honapos kitekintesu) helyzetet ugy ertekeltem eddig, hogy a piacok tobbsegeben egy lefele mutato, tobb honapig tarto, korrektiv szakasz kozepe tajan vagyunk.

Ennek a korrekcios mozgasnak olyan szakasza van eppen, amikor rovidtavon egy olyan emelkedo (Elliott b) hullamban vagyunk, amely 4 hete tart, es a foirannyal szemben mozgo emelkedo idoszakot hozott.

A rovidtavu emelkedes nagyjabol junius utolso napjaiban kezdodott mindegyik azsia piacon. Most 4 hettel kesobb, naprol napra egyre tobb jelet latom az emelkedo momentum gyengulesenek. Az emelkedes sok indexet visszavitt Fibo 62% rezisztencia kozelebe, es mar 3-5 napja annak kozeleben billegnek.

A kerdes az, hogy az oscillatorok es az indexek armozgasa kozott lathato divergenciak eleg erosek-e ahhoz, hogy elkezdodjon ismet egy jol definialt ujabb eso (c) szakasz? Ezt tartom valoszinubbnek.

Am az azsiai tozsdek PE mutatoi evtizedes minimumok, P/E=10 kozeleben vannak.
Bar a PE mutatok megbizhatatlan, sot hasznalhatatlan relativ mutatok az indexek iranyanak kozvetlen meghatarozasara, de azert mutatjak, hogy a piacok elobbutobb egy magasabb arszint fele fognak elmozdulni.
balage2 2010. 04. 02. 09:55
Előzmény: #2  csibike99
#3
Szvsz a legjobb befektetési régió Ázsia: emelkedő tőzsde/tőzsdék, ráadásul ezzel szinkronban erősödő nemzeti valuták az euróhoz képest...
csibike99 2010. 04. 02. 09:43
Előzmény: #1  portfolio
#2
Senki nem vette észre, hogy a Hong Kong-i 1,5 % -os emelkedés még 1-én történt?

Ott is zárva van ma a piac.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 4 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek