Köszönöm! A netfolio-t én is megtalátam. És nekem sem világos milyen árfolyamok szerepelnek ott. (Gondolom nem a Kincstár által jegyzettek, hanem valami másodpiaci adatokból származók..) Mondjuk a trendek szempontjából azért informatív. A Webkincstáras lekérdezés tök jó, erre volt szükségem. Kicsit szégyellem is , hogy erre magamtól nem jöttem rá...
Pontosabban az volt a kérdésem, hogy értéknapon csak azok kapják meg akik az aukció keretében vették, vagy rögtön aznap már a másodpiacon is vásárolható-e a Webkincstárban. Most megnéztem pár mai értéknapút, úgy látom már rögtön értéknapon elérhető a Webkincstárban. :-)
"Egy biztos, a magyar hosszú kötvények vételének még nincs itt az ideje, ha csak nem egy-egy trade-re veszi az ember." hát, tegnap este a rakétázás hírére eladtam a 2051/G-t, ha már ilyen szépen felment, de tovább nem engedték a nagy hozamcsökkenéses hírre se... Fogtam rajta ~9%-ot pár hét alatt, az azért nem rossz. majd ha lemegy, veszek újra.
"Ezeken a napokon jelenik meg a Webkincstárban is vagy egy napra rá?" általában az aukció után egy héttel jelennek meg a vásárolható papírok között. az aukció eredményénél oda is van írva, hogy mi az értéknap. pl. aukció dátuma: 2022.11.15. Értéknap: 2022.11.23. azaz a tegnapi aukción értékesített papír jövő hét szerdán kerül forgalomba. https://www.akk.hu/statisztika/aukciok-eredmenyek/diszkont-kincstarjegy-aukciok
Hello, a Webkincstárban lehet megnézni, ott van jobb oldalt egy államkötvények fül, amin belül van gy árfoyamok menüpont. Ott dátum szerint lekérdezhető évekre vissza is minden. Persze nem teljes a kép, mert amikor egy nap 2-3 féle árfolyam-tábla volt, akkor csak a legutóbbi marad fent, ezzel kvázi kicsit hamisítja a történelmet a kincstár, de legalább kereshető. Van ez a netfolio nevű oldal is, ami visszamenőlegesen rajzol csártot is, ami jó, de a konkrét számokat tekintve én mindig mást látok a kincstárban mint ami a netfolio-n van, persze az lehet azért mert más az intézményi és a lakossági árfolyam és marzs, nem tudom. https://www.netfolio.hu/arfolyamok/kotveny/2051g_(a510428g21)_102514?
A kötvények értékét az elvárt hozamszint határozza meg, ami gyakorlatilag egy diszkont...vannak olyan hosszú kötvények, amik a névérték 40-45%-án forogtak egy hónappal ezelőtt, azaz 50-60%-os veszteség volt rajtuk. Persze a hozamcsökkenéssel ez visszajöhet (Pl. a 2051/G árfolyama most másfél hét alatt 46%-ról 54%-ra nőtt) https://g7.hu/penz/20221014/nem-a-forint-arfolyama-az-igazi-horror-a-magyar-penzpiacon/
Ha nem lakossági papír és nem tartod meg lejáratig, ugyan úgy mint a részvénynél, piaci áron tudod eladni. Ha lejáratig tartod garantált az ára. Különben annyi az árafolyama, hogy aki megveszi, az aktuális piaci kamatot vigye haza, ha lejáratig tartja. Tehát pl ha 5%-ot kamatozik évente, akkor senki nem fogja névértéken megvenni, mert most éppen évente 10% feletti hozamot vár el egy befektető.
Állampapír
Lehet, hogy hozamilag nyernek 2,245-ot de sokkal fincsibb visszavenni az Eurót 295-ön amikor kiszállnak.
Ezért tartja még a Templeton is.