Egész pontosan 7 kereskedési nap. Az árfolyamtól viszont inkább 15-20 % elmozdulást várok, de nem ilyen rövid idő alatt. Július végéig beeshet az osztalék is. Elég határozott nyilatkozatok jöttek a múlt héten alapítványok ügyében.
Egyetértek. Írtam is korábban, hogy feszesebbfre kell fogni a gyeplőt. Szerencsére nem hülyék. Az egyébként szerintem rendben, hogy elmegy a tranzakció előkészítésére fél év. Én inkább azt furcsáltam, hogy sietteték a rövidre szabott határidőkkel, amik aztán a folyamatos hosszabbításokkal kezdtek komolytalan képet adni az egész ügyletről, de minden jó, ha a vége jó!
Persze ez várhatóhogy az otp kezdi majd de ha kiesi magát akkor szállnék bele inkább az otp be mint a molba .De csak azért mert kivagyék éhezve egy szép hosszú longba az otinàl.Mondjuk szeptember vége 34500-44500 meg januárra .Valahogy a forintnál is egy ilyesmit mozgást várok gyengúlés után januárra kis észheztérés.
Valóban az oroszok az eladók, de politikai kényszerből kell eladniuk! Ez teszi az üzletet bonyolulttá és gazdaságilag is bizonytalanná. A MOL-nak nincsen a tulajdonában annyi kőolaj mező, lelőhely, szállítási infrastruktúra, hogy a határainkon túlnyúló fiinomítókat is folyamatosan, gond nélkül üzemeltetni tudná, ha a többi állam, akik a vezetékeket működtetik és tulajdonolják beintenek. Könnyen megbosszulhatja önmagát, ha változik majd a politika. A politika viszont gyakran változik!
Valahogy én is így vagyok ezzel a visszaszálnék de nem merek.A kinti zakók ha beindulnak akkor itt is eshet még minden.Talán az otp t veszek most nem molt.Hétfőn már többet látni.
Az oroszok jól tudják, hogy ezt a bulit bebukták. Nekik a pénz kellene minél hamarabb, szerintem. Amit a gazdasági hírekben hallani lehet, égető szükségük van a pénzre, és ilyenkor nem a minél több az elsődleges, hanem a minél hamarabb. Másrészt ennek az üzletnek a mértéke nem olyan jelentős orosz léptékben. A Lukoil vagyon, amit szintén buknak pl. ennek a sokszorosa.
Eszközérték alapon. A MOL ki fog tudni ebből hozni sokkal többet, persze nem rögtön. Hosszabb távon azonban ez olyan szintlépés, amivel régiós szinten különleges helyzetbe kerül. Olyanba, amit az OMV pl. nagyon szeretett volna elérni. A nagyokkal tud majd a megváltozott régiós erejénél fogva tárgyaló asztal mellé ülni. Az arabokkal, a Shell -el stb. stb. A Kárpát medencében megkerülhetetlen lesz. Aztán indulhat majd kicsit tágabban a terjeszkedés, mint azt a lengyeleknél már elkezdték. A balkán ajtaja kitárul.
A mol tudja, hogy egy finomító éves szintű átlagos kapacitása 80% körüli, így ha kell valamire kötelezvény akkor vállalnék 65-öt. Nem 100-, nem 80-t.. ezen megy szerintem a szerb rágódás...
A vételárat az oroszok már korábban elfogadták a kötelező érvényű ajánlat elfogadásakor. Egyéb részleteken ment a huzavona a szerbekkell. Az orosz féltől nem jött semmi kavarás. Többször is megerősítették, hogy csak a MOL-al van megállapodásuk.100%-os kihasználas az irreális. Mivel jelenleg nincs a Janaf mellett másik ellátó vezeték, szerintem a 90% is vállalhatatlan. A horvátok bármikor makacskodhatnak és akkor nincs olaja a NIS-nek. Majd, ha megépül a magyar-szerb vezeték, onnantól más lesz a helyzet. De ahahoz is kell a MOL. Régóta írom, hogy nincs más reális megoldás, csak a MOL-al megkötött üzlet. Elejétől fogva ez az egyetlen reális megoldás. A sok tényező eredője végig ebbe az egy irányba mutatott.
Maxira egyetértve, annyit vitatva, hogy a vétálár az orosoknak fontos, de vucic húzta az időt, mert neki a finomító termelte adó a fontos, ahhoz meg az kell neki, hogy minél magasabb kapacitáson és garantáltan működjön, ezért adták volna az aláírásukat. Szerinük 90-100% működést vállaljon a mol, de az csak pl 60% ot garantálna. Sztm ezen húzódzkódtak...oroszoknak meg jó az időhúzás...
Ez a hosszíbbítás szerintem csak színjáték volt, amit a MOL adott be (jófej módra) Belgrád kérésére. Az USA válasz pedig (10 nap a kért 30 nap helyett) pedig valójában az, hogy úgy mondtak igent a hosszíbbításra (jófej 10 nap), hogy valójában nem hosszabbítottak, nincs tovább időhúzás, szerb-orosz ravaszkodás (mostmár legyen végleges megállapodás, mert elapad az olaj) Szerintem is lefőtt a kávé, és a MOL az egyetlen értelmes megoldás. Mivel a vételárat nem ismerjük, így ebben akár lehetett változás a hosszabbítások során, de szerintem még ebben sem lehetett lényeges nagy változás. (MOL-nak nem ér meg akármennyit egy önmagában veszteséges orosz érdekszférába tartozó cég átvétele, amit hosszú évek munkájával nyereséges tagvállattá tehet, de a megtérülés és a részvényár/osztalék a vételártől erősen függ)
"A Mol szerint az újabb OFAC-engedély már nem a tárgyalások újranyitását, hanem a végleges tranzakciós dokumentumok lezárását szolgálja, ami növeli annak esélyét, hogy a hónap közepéig megszülessen az egyik legjelentősebb közép-európai energetikai felvásárlás."
MOLly tulajok topikja
Ha az Otisoknak is van gyűjtőtopikja, ne aprózódjanak el apró témákba a Mollysok se.