Topikgazda: 2007. 08. 17. 09:53

MOLly tulajok topikja  

Hi!

Ha az Otisoknak is van gyűjtőtopikja, ne aprózódjanak el apró témákba a Mollysok se.

Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Tujafa szerda, 14:47
Shell -3,08%
BP -3,33%
Total -4,54%
Eni -3,32%
Beze
Beze szerda, 14:46
Előzmény: #401218  lukskypoker
Nekem van és még vettem hozzá most
lukskypoker
lukskypoker szerda, 14:32
Akinek van 85-ös tl certije jobb ha átcseréli.
Szerintem.
r. 3764
lukskypoker
lukskypoker szerda, 14:27
Kapás van!
oldrider szerda, 12:51
Előzmény: #401211  Balin2020
Kérlek csinálj már valamit! Látod az OTP-t? Nem erről volt szó, nem ezt ígérted! Intézkedj már sürgősen, mert koldusbotra jutunk!
Fabricio
Fabricio szerda, 11:36
Előzmény: #401213  ALANFED
Nem tudom miért gondolják egyébként hogy opció a bezárás a szerb piac 4 5 m tonna igénye van évente ha batta fullon menne pozsonnyal együtt is max 2m t szabad kapacitása van és ugye onnan még szállítási költség is magas amíg nincs vezeték. Rijeka kapacitása is elmegy a horvát belső fogyasztásra ha kész.
JokerWizard
JokerWizard szerda, 10:22
Előzmény: #401209  Csaba75
Én azt gondolom hogy a prompt írásnál dől el hogy értelmes lesz-e a válasz. És azt  hogy ne tudjon "improvizálni" vagy "hallucinálni" elég fontos hogy jól specifikáljuk a promptot kevés helyet hagyni a gépnek. Nyilván olyan "narratívát" is lehet vele írni, aminek a valósághoz nem sok köze lesz, pl. egy sci-fi forgatókönyvet, de akkor érdemes megadni a kontextus elején hogy mi a "cél", és a hogy mennyire lehet "fikció"... Néha csinálom hogy ugyanazt a promptot két AI. nak is felteszem, megkérdezem a kínai A.I. és ha a válaszok között van ellentmondás, akkor a konkrétan utána nézek. Semmit sem szabad elfogadni kritika és ellenőrzés nélkül az AI. válaszaiból... 
Balin2020
Balin2020 szerda, 09:41
Előzmény: #401208  Shortelek
Semmi új nincs ebben a cikkben 
tchongee
tchongee szerda, 09:06
3828
Csaba75 szerda, 08:48
Előzmény: #401202  JokerWizard
A chat gp a meglèvő adatokból tud dolgozni a mi lesz ha feltètelezès.
Èn is hibrd üzletre gondolok ami jó is meg nem is molnak , tehát a szerbeknek továbbra is lesz beleszólasuk a nis-be a profitèrt cserèbe.
Shortelek szerda, 08:32
Előzmény: #401207  tchongee
https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2026/05/nis-hernadi-zsolt-mol
Itt van hozzá a link, amúgy kezd ez már a vicc kayegóriába lépni, aztem csak a szerbek nem akarnak megegyezni.
tchongee
tchongee szerda, 08:16
Előzmény: #401206  tchongee
A jelenlegi információk alapján a valószínűséget közepesen magasnak, de nem egyértelműnek értékelném. Ha számszerű becslést kellene adni (ez elemzői jellegű becslés, nem tény): kb. 55–65% esélyt adnék arra, hogy a MOL végül megszerzi a NIS feletti irányítást. A becslés mögötti fő tényezők: A tranzakció mellett szól:
  • A MOL már kötelező erejű megállapodást (Heads of Agreement) írt alá a Gazprom-csoport részesedésének megszerzésére (56,15%).
  • Az amerikai OFAC többször meghosszabbította a tárgyalási határidőt, ami arra utal, hogy politikai oldalról nem akarják lezárni a folyamatot.
  • A MOL nyilvánosan jelezte, hogy a tárgyalások „végső, összetett szakaszba” léptek.
A tranzakció ellen vagy kockázati oldalon:
  • Szerbia több alkalommal jelezte, hogy nem elégedett a MOL ajánlatának bizonyos részeivel, különösen a pancsovai finomító jövője és a szerb energiaellátás biztonsága miatt.
  • A szerb állam (29,9%-os tulajdonos) saját részesedésének növelését is vizsgálja.
  • Aleksandar Vučić nyilatkozata szerint nem volt túl optimista a gyors megállapodást illetően.
Rövid távú forgatókönyv:
  • Legvalószínűbb (~60%): MOL megveszi a NIS-t, de módosított feltételekkel (nagyobb szerb garanciák, finomítói kötelezettségek, esetleg szerb tulajdoni arány növelése).
  • Közepes esély (~25–30%): a tárgyalás elhúzódik, további OFAC-hosszabbításokkal.
  • Alacsonyabb esély (~10–15%): a tranzakció meghiúsul politikai vagy ellátásbiztonsági okok miatt.
A tőzsdei oldalról nézve, ha a MOL sikeresen zárná az ügyletet, az hosszabb távon jelentős regionális terjeszkedés lenne, de rövid távon a piac figyelme inkább a finomító működésére, szankciókra és finanszírozási részletekre koncentrál.
tchongee
tchongee szerda, 08:13

https://www.valaszonline.hu/2026/01/19/mol-nis-olaj-uzlet-szankcio-gazprom-adnoc-vezetek-finomito/index.html#gsc.tab=0
Nem igazán értem a szarkavarást, az eladó a Gasprom, nem a szerb állam, a mol már megegyezett a gasprommal a többi csak parasztvakítás... szerintem...
Stalker szerda, 07:59
Előzmény: #401199  Shortelek
Minden gödörből van kiút...csak idő kell és "visszaáll" majd..kérdés csak az mennyi idő. De amig 250-300 az oszti engem nem érdekel
JokerWizard
JokerWizard szerda, 07:25
Amire számítok, hogy a  "🟢 NIS deal" Hír publikálása előtt akár egy nappal már a "bennfentesek"  tudják és kiszivároghat, amire már a hír előtt elkezdik venni a részvényeket (pletykákra alapozva). A pozitív hír "előszele" már a részvényárakban megjelenik (akkor még indokolatlan) emelkedés formájában. És most még rá lehet fogni az erős Forint árfolyamra.  
Balin2020
Balin2020 szerda, 07:17
Előzmény: #401201  maxhell
Lehet, hogy 1-1, csak másik kupában. Ez nem nullázza a korábban megitélt kártérítést.
JokerWizard
JokerWizard szerda, 07:13
Előzmény: #401182  Csaba75
Szerintem a piac már beárazta a "nincs Deal" narratívát, mivel az korábbi határidő lejártát és nem történt megállapodás. A 3800-as árfolyam ezt a  tükrözi. A GPT általában az időtávot nem igazán értelmezi, ezért a promptban érdemes specifikálni ezeket és nem engedni meg hogy "hallucináljon". 
A "barátság" megnyitása és az árréssapka fenntartása után ez a legfontosabb hír (lesz) ami a Mol profitját jelentősen befolyásolja ebben a félévben. 
Amit az AI  "⚖️ Hibrid "-nek nevez az az állapot (időben) amikor a piac nem döntötte el és nem árazta be a fe fel, se le a NIS-t mivel még elég "messze" volt a határidő. Az árfolyam amit ehhez rendel kb az  Áprilisi MOL részvényárfolyamnak felel, amikor még a legfontosabb hír a Barátság kőolajvezeték megnyitása volt és akkor még a NIS határidő elég messze volt. 
Május elejétől kezdte berázni a NIS "hírt" ahogy közeledett a határidő és húzódott a megállapodás aláírása. Kb mint az opciós ügyleteknél ahogy közeledik a lejárat. Ahogy fogy az idő, a piaci szereplők egyre kevesebb esély látnak a megállapodásra és egyre nagyobb eséllyel árazták be a kudarcot.  
A Határidő május 22-én lejárt vagyis akkor mindenki biztosra vette hogy "🔴 Nincs deal" vagyis 3800-körüli árfolyamra. 
Ha "hosszabbítás" híre már ezután jött, és mivel tényleg nem adták ez a NIS-t (a kamu vevőnek) kiderült hogy valójában NINCS másik vevő csak a MOL. 
A június 6-. Új határidő alatt kellenek a "🟢 NIS deal" Hírnek megjelenni  vagyis ezen a héten vagy a jövő héten. És akkor ugrik az árfolyam arra a szintre amit írt az AI.... 
Illetve kicsit korrigálni kell, mivel szerintem mindkét irányban túlzott becslést adott a gép -+400 al. Az 5400 is túlzás, ahogy a 3400 is. 
Kicsit drámai lett a dolog, mint egy focimeccsen a hosszabbítás utolsó percében lőtt góllal nyerhet a Mol a kifáradsz és blöffölő szerbekkel szemben a NIS kupán...   Viszont ha tényleg berúgják akkor rövid távon kaszálás lesz a mol árfolyamon... Ha meg nem, akkor már ennél lejjebb nem igazán fog esni , mert már a   "🔴 Nincs deal"-t május 22én beárazták a hosszabbítás előtt... 
maxhell szerda, 06:53
Előzmény: #401199  Shortelek
De ez egy másik ügy nem? Korábban arról volt szó, hogy jogerősen végrehajthatóan pert nyert a Mol a horvátok ellen, az amerikai választott bíróságon. Ami azt jelentette, hogy minden amerikai horvát érdekeltség ellen végrehajtást indíthatna a Mol a megítélt összegig, csak ezt nem tette meg. Legalábbis erről hír nem volt. Gondolom, a kapcsolatok végleges elromlásának megelőzése miatt, de elvileg megtehetné. Szóval ez egy másik ügy, ezzel max 1:1 az állás. Hozzátéve, hogy amikor kijött a hír, hogy végrehajtást kérhet a Mol és teljesen jogerős a dolog, se mozdult egy centet se a hírre az árfolyam: fel. 

friss hírek További hírek