Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Firekiller
Firekiller 2026. 05. 20. 08:16
Előzmény: #4279  szieszta
"Persze , ez így van, de mi a garancia, hogy a tőzsde szárnyalni fog tovább?"
Ork ez a kérdés neked szól
szieszta 2026. 05. 20. 07:25
Előzmény: #4271  Firekiller

Persze , ez így van, de mi a garancia, hogy a tőzsde szárnyalni fog tovább?
Az ingatlannál most kivárás van, mert már nagyon drága, de a tulajok nincsenek megszorulva.
Ha már gondok lesznek a hitelekkel és a bankok küldözgetik a végrehajtókat, no akkor fog vér folyni. Addig kivárás van.
A tőzsdével kapcsolatban is, ha van egy magingás, már azonnal mindenki medvét lát, aztán jönnek a robotok és megvesznek mindent. Persze hitelből, vagy nagyon gyors átsúlyozásból.
Szerintem a tőzsde már régen nem befektetés, hanem spekuláció, amit a robotok irányítanak. Ezek csak filléreket nyernek az üzleten, de naponta sok százezer tranzakciót hajtanak végre. Nekik nem fontos a cég állapota, értéke, csak  az árfolyam mozgás.
Az elemzők meg ehhez igazítják elemzéseiket.
Jó barátom befektetési tanácsadó volt, ő mondta, az elliot azért jó, mert  azzal győzögetik  a partnert, adja már oda  a pénzét, hisz látjuk a jövőt. De nagyon érdekes, ha másnap huzogatják az egyeneseket, már akkor is más jöhet ki. Minden mozgást meg lehet vele magyarázni, csak attól függ, honnan húzzuk  a csíkot és mit kötnek vele össze.
Sony123 2026. 05. 19. 20:15
Előzmény: #4277  _kt_
"egy pár milliós kezelés felborítaná az egész modellt".
Ez nem fogja felborítani az én elképzelésemet!.

Sőt még egy csípőműtét is belefér, de még nem érzem! Még térd műtétre sem szorulok rá, de az egészségügy tényleg döbbenetes.
_kt_ 2026. 05. 19. 20:01
Előzmény: #4247  Lou70

A kockázatmentes hozam kb. az inflációnak megfelelő érték. A kockázatmentes hozamot a rövid lejáratú állampapír hozamokból és az ország kockázati felárjából ki lehet számítani.

Diszkont kincstárjegy hozama: 5.65%
Magyarország kockázati felára: kb. 1.5%
Kockázatmentes hozam: 5.65% - 1.5% = 4.15%

Az elvárt hozamod az attól függ, hogy hogyan fekteted be a pénzt. Ha 100% részvényekben vagy, akkor a részvénykockázati felárat kapod meg, ez jelenleg 4.36%, ha magyar részvényekben vagy, akkor jön még országkockázati felár, tehát 4.36% + 1.5% = 5.86% reálhozam, avagy 5.86% + 4.15% = 10% nominális hozam.

Nyilván nem 100% részvényben lesz a felélési időszakban a vagyonod, tehát a megfelelő módon arányosítani kell a várható hozamokat. Ha 80% részvény 20% rövid állampapír, akkor 10% * 80% + 5.65% * 20% = 9.13% nominális hozamot lehet elvárni.

Az egészségügyi kiadásokkal kapcsolatban arra érdemes gondolni, hogy amikor a csípőprotézised várod, annak biztosan lesz költsége, de közben nem fogsz Új Zélandon kirándulni. Az öregedéssel a diszkrecionális kiadások csökkennek az egészségügyi kiadások növekedésével nagyjából egy időben, és az anyag javak és élmények felhalmozása háttérbe szorul. De ökölszabályként azt mondanám, hogy ha egy pár milliós kezelés felborítaná az egész modellt, az azt jelzi, hogy túl feszes a terv, és érdemes kicsit tovább maradni felhalmozási szakaszban.
Firekiller
Firekiller 2026. 05. 19. 19:59
Előzmény: #4274  ORK
én anomáliat keresek, és találok, ilyen marhaságot meg rég olvastam hogy az ingatlan nem megy a tőzsde meg szárnyal... a kettő együtt mozog hosszútavon különösen 
Firekiller
Firekiller 2026. 05. 19. 19:57
Előzmény: #4273  ORK
gólya vagy gója?
ORK
ORK 2026. 05. 19. 19:37
Előzmény: #4270  Firekiller
Bocs, de neked nem ez a topik való.  Inkább valami ingatlanost keress ahol adják alád a lovat, mert TE megerősítést keresel az álláspontodra..Sorry.
ORK
ORK 2026. 05. 19. 19:34
Előzmény: #4269  Firekiller
Bocs...de ez az óvodások szintje. Próbálkozz még egyszer, hátha jobban sikerül.
Sony123 2026. 05. 19. 19:19
Előzmény: #4247  Lou70
Szia!
Én nem számítok arra, hogy az infláció meghaladja a  7%-t, legalábbis hosszútávon. Most persze ez nem számítható ki, mivel itt van Irán, Putyin nem tudom, hogy mi lesz a vége. Én abban bízom, hogy az emberek éppelmével fognak rendelkezni, és Trump és megváltozik, de neki már csak két éve van.
.
Egészség évente 2x magánrendelés, szerencsére nem fáj semmim, de a síelést már nem merem bevállalni. Nincsenek különösebb kiadásaim, éppen most cserélek kocsit. Lakásra nincs igényem, évente 2x nyaralok. Magyarán több a pénzem mint amit el tudok költeni, így maradnak a csemeték, unokák rájuk költök.
Firekiller
Firekiller 2026. 05. 19. 18:18
Előzmény: #4267  ORK
a tőzsde aranyaiban hosszútavon együtt megy az ingatlanárakkal... meg bérekkel... ha a tőzsde menni fog ( legalábbis ezt írtad)  akkor ingatlannak is kéne
Firekiller
Firekiller 2026. 05. 19. 18:16
Előzmény: #4267  ORK
hát Magyarországon mindenki is csak csak csak ingatlan ha vagyonos ha nem... azért a lényeg nem szám szerint a duplázás volt meg a 10 év. Az Euban is menetelni fognak az arak tovabb, ezt nem olyan hogy Ausztriat utolértük...
Firekiller
Firekiller 2026. 05. 19. 18:14
Előzmény: #4266  ORK
muszáj pontos j
ORK
ORK 2026. 05. 19. 18:06
Előzmény: #4261  Firekiller
Hol látsz TE itt vért? Na...ezért nem mozdul a tőke most az ingatlanok irányába.
ORK
ORK 2026. 05. 19. 18:02
Előzmény: #4264  Firekiller
Mert elérték az EU átlagot az árak..ennyi. Valamint, mert ilyen időtávban már nem éri meg befektetni a "duplázni fog" reményében. 10 év ingatlanozás a duplázásért....hát nem túl fényes szerintem.A vagyonosabb embereknek az ingatlan csak egy láb a portfólióban. Ráadásul nagyon megy a tőzsde, nem annyira van fókuszban az ingatlan.
ORK
ORK 2026. 05. 19. 17:53
Előzmény: #4255  szieszta
Alapvetően a FIRE életet képzelik el rosszul néhányan. Otthon ülsz és semmit nem csinálsz? sportolsz? nyaralsz? OKÉ..és mi lesz utána?  Saját magamat tudom csak példának hozni. Nem kellene dolgoznom, de dolgozom. Nem vagyok a cégeim foglya, bármikor el tudok jönni edzeni, ebédelni. Reggel akkor megyek be amikor akarok. Akkor megyek nyaralni mikor szeretnék és annyi időre amig szeretnék. A cégeim jól elmüködnek nem kell állandóan nézni, akkor meg miért ne? Jön belőle folyamatosan az osztalék. Lakást újítottam fel, bérbe adtam. Szerintem ezek szórakoztató dolgok és pénzt hoznak. A tőzsde ugyanez..Én szívesen okoskodom, hogy mit kellene venni vagy eladni, spekulálni. Ez is szórakozás és nem munka számomra. Ha már nem muszály dolgoznod, akkor lekerül rólad a teher, csinálod mert mindíg is csináltad. A befektetés sem teher, inkább olyan mint a szerencsejáték. Nyílván van egy biztos rész, de van egy olyan is amit kockáztathatsz. Ez az "akkor vagy FIRE, ha nem csinálsz semmit" háát nekem ez lenne a teher.
Firekiller
Firekiller 2026. 05. 19. 15:41
Előzmény: #4264  Firekiller
tehát most megvenni egy ugyanilyen lokacioban levo 100+ nm-es lakast, ami harmadaron volt 10+ éve, miert nem lesz minimum duplaja 10 ev mulva,  addigra minimálbér is 1 millió felett lesz bőven..
Firekiller
Firekiller 2026. 05. 19. 15:38
Előzmény: #4263  Goldstein17
szerintem ne bonyolítsuk túl. Pl. a nagy lakasok szetaprozva airbnb -ként hasznosítva esetén, ugyanezek a nagy lakasok ugyanezen lokációkban miert nem fognak minimum duplazni a következő 10 evben, ha mostani arak harmadaert vettek 10+ éve. fatfire ugyse fog valaszolni, a tobbiek velemenye erdekelne...
Goldstein17 2026. 05. 19. 13:44
Előzmény: #4262  EURHUF_goes_to_haven
Arról nem beszélve, hogy nem lehet általánosságban véleményt mondani a magyarországi lakáspiacról, de még a budapestiről sem. Vannak olyan szegmensei a lakáspiacnak, ahol egymással ellentétes mozgások lehetnek. A belépő szint hatalmas dráguláson van túl a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően, ott simán benne van a pakliban az inflációt alulmúló áremelkedés,  de a prémium lokációkban, például az 5. kerületben vannak jó vételi lehetőségek, ha az ember arra számít, hogy a külföldi érdeklődés a jövőben emelkedni fog, ők hagyományosan ott keresnek befektetési lehetőséget. Most a vevőknek kedvez a széljárás, több helyről hívtak vissza, hogy árcsökkentés van, ahol korábban érdeklőtem. Van például egy 106 nm-es, amit 190-ért hírdettek, most 172, 1650 euroért van bérbeadva, ezért a hozamért persze nem éri meg megvenni, csak ha az ember áremelkedésre számít.
EURHUF_goes_to_haven 2026. 05. 19. 13:30
Előzmény: #4261  Firekiller
Ezt előre megmondani.. a múlt eredményeire alapozva sok értelme nincs. 
Persze a reál eszközökkel lépést for tartani, fizetésekkel stb, de ha pl egy nagyszabású lakásprogram indul teszem azt 5 év múlva akkor az még bőven betehet neki.
BP nek ahhoz erre van igény és fizetőképes kereslet.
De pl egy Sopronban ahol az árak a osztrák munka miatt magassak továbra is ATH-n maradnak, amíg le nem zárják a határt... 
Firekiller
Firekiller 2026. 05. 19. 11:42
szieszta te is "levontad" a konklúziót hogy most mar a fórum nagymenői sem vesznek ingatlant mert már nem éri meg. Persze arra nem valaszoltak hogy mivan ha 10 éven belül megint minimum duplazódnak.. illetve mindig azt hallgatjuk real eszközök kapcsán (pl. ingatlan részvény) akkor kell vásárolni mikor az utcán vér folyik és nem akkor amikor Mari néni is otp részvényt akar... Namarmost a logika szerint akkor most hogy már senki nem lat fantaziat ingatlanba fektetni ( főleg Bp.) akkor lehet most kell venni?....

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek