Topiknyitó: buythedip 2024. 01. 22. 22:09

Eurós részvények vitasarok  

Nem tudtam valamiért a 'Külföldi tőzsde' kategóriát kiválasztani, de talán segít egy moderátor ha ez a topic lesz a fórum sztárja.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
todi 2026. 05. 18. 13:40
Előzmény: #13616  pomperj
Az a helyzet, hogy az árfolyam alakulását senki sem tudja. Se te se én. Ezért érdekel a funda. Azt meg tudom nézni, hogy milyen kamaton futnak ki a kötvények és milyen kamaton jönnek az újak. És ebből ki tudom számolni a valódi költségnövekedést.
A bérleti díj növekedés is számolható így látni kehet, hogy a cég nyeresége nő vagy sem. 
És ezért gondolkozom hosszú távon mert ott csak ez számít és nem a rövidtávú bábszínház. Addig meg jöhet az osztalék mert az a fundán alapul nem oedig a kaszinón.
todi 2026. 05. 18. 13:32
Amikor a Vonovia 15€-n állt a német fórumokon ugyanilyen meggyőzően vezették le , hogy megy 10€ alá. Aztán 34€ lett belőle.
todi 2026. 05. 18. 13:25
Előzmény: #13615  pomperj
Nem hiszem el, hogy komoly emberek mint te is a grafikon alapján várja a kamatok alakulását. A grafikon hol jelezte tavaly Merz bejelentését az adóságfék törléséről? Vagy hol jelezte Iránt? Sehol. A grafikonban az a jó, hogy így utólag mindig módosítunk a vonalakon. 
TheSnake2020 2026. 05. 18. 12:44
Hát ma én is ezt elemzem, és 20 alatt sem piszkálom jelenleg.  Sajnos.  Ha a 10y kamat sav váltás tényleges,  akkor nagyon gyorsan 3,5-3,8 a német 10y. A matekot mindenki megcsinalhatja.  Nyilván ezért volt ma gap down.  Ráadásul,  ha a DAX a kamatok miatt kezd el esni   akkor VNA alul teljesito ebben a környezetben.  Könnyű célpont lesz, Ráadásul a short allomany is alacsony. Nem kell venni. 
pomperj
pomperj 2026. 05. 18. 12:30
Előzmény: #13611  Goldstein17
Szinten figyelem egy ideje VNA-t,
de csak akkor lesz veteli szandekom is, ha a EUR kamat emelkedes megall.
EGyelore olaj, elelem, es AI datacenter inveszticiok miatt novekvo az inflacio, es noveszik vele a kamat.
A VNA chartot elnezve, ez valahol 15-17 savban lesz idoszeru.  
Addig egy 20-25% kamatemelkedes, es emiatt   20% VNA arfolyam eses benne  van a pakliban.
pomperj
pomperj 2026. 05. 18. 12:04
Előzmény: #13603  todi
https://imgur.com/a/dyM8iZy
,
VNA nem az EKB-tol kap penzt, VNA nem bank. Erdektelen szamara.
Hanem a Bond es hitel piacra megy penzt kerni. 
Es a riziko az VNA reszvenyesnek, hogy a kamat a piacon megy tovabb fel. 
Amugy valoban, a meglevo lakasok ara tenyleg kuszik fel. No az inflacio.
De a kozeptavu kamat trend csunya a VNA adossaga szempontjabol.
.
https://imgur.com/a/7CkkOmV
lukskypoker
lukskypoker 2026. 05. 18. 09:43
Előzmény: #13612  Goldstein17
20%??
Az lófax.
Nekem KHC-ben van 30 USD felletti pakkom is, alja meg 23,3-ról.
oldrider 2026. 05. 18. 09:41
Az egyik legrosszabb döntésem volt amikor ebbe pénzt fektettem! De legalább nem hazudozok, nem beszélem fel! Amikor vettem a KTM-ről minden rosszat lehetett olvasni, lent volt az ára is. Most, ha ránézek a grafikonjára, nem tudom, hogy sírjak-e vagy ne essék! Hogy lehettem akkora barom, hogy nem azt vettem, hanem ezt a trágya Vonoviát? Az OMV-ről már nem is beszélek... Mindíg nyertem vele, de ittaztán ment a fikázása rendesen, rések, meg JP Morgan stb. 
Goldstein17 2026. 05. 18. 09:35
Alapvetően nem vagyok egy pánikolós típus, ha meg vagyok győződve róla, hogy jó befektetést csináltam. A 20 % közeli nem realizált veszteségem ezen a részvényen viszont önmagában megkérdőjelezi az előbbieket. Az elmúlt 20 évben semmilyen részvénnyel nem voltam ilyen mínuszban.
Goldstein17 2026. 05. 18. 09:15
Előzmény: #13609  oldrider
Rossz nézni amit csinál, nem tudom hogy lesz hozzá türelmem, nem látszik az algút vége.
lukskypoker
lukskypoker 2026. 05. 18. 09:13
OMV megint pazar lett.
oldrider 2026. 05. 18. 09:11
Előzmény: #13607  todi
Ezt a beültető német fórumos szöveget már senki nem hiszi el!
TheSnake2020 2026. 05. 17. 22:53
Előzmény: #13606  5000
Szerintem van egy komoly hiba. A francia és az olasz már most 4% körüli.  Lehet,  hogy holnap át is lépi mind a kettő.  20 as VNA , 1,28as dividend az 6,4% osztalekhozam.  Kb. jó a spread.  Ha francia és olasz 10 éves default az VNA csod. Nálam.  Nem a német 10 éveshez hasonlítom.  Ha mennek tovább a VNA kockázat is nő.  Ennyi. Szerintem van a kamatokba még felfelé.  Hogy mennyi nem tudom.  Kb 1% ot látok a charton. Német 4%,  olasz,  francia 5%. Ha spread megmarad, bár az olló ilyen esetben inkább nyílik,  akkor 7-7,5% osztalekhozam kell a VNA tol. Az ingatlanok értéke jelenleg senkit bem érdekel.  Persze ez változhat.  
todi 2026. 05. 17. 21:36
2 órája egy német fórumból:
“A félelem sosem jó tanácsadó. Mindig hasznos józanul megvizsgálni a Vonovia által fizetendő jelenlegi kamatlábakat.
https://www.finanzen.net/anleihen/...rderBy=BondList:MaturityDate:asc
Úgy vélem, hogy a Vonovia 2026-os kötvénykibocsátási kötelezettségeinek nagy részét már rendezték. 2027-re valamivel több mint 4 milliárd euró jár le. Közelebbről megvizsgálva kiderül, hogy 4,75%-os hozamú kötvények is lejárnak.
A Vonovia olyan kötvényeket is visszavásárol, amelyek még nem is jártak le. Vajon egy olyan vállalat, amelynek aggályai vannak a kötvénykibocsátással kapcsolatban, ezt tenné?
„2025. június 6-án 800,0 millió euró értékű kötvény részleges visszavásárlására került sor. Ez magában foglalta egy 750,0 millió eurós kibocsátási volumenű és 2027-es lejáratú szociális kötvény visszavásárlását 435,7 millió euróért (eladási ár 454,3 millió euró). Ennek a kötvénynek a kuponja 4,75%. Egy másik, 750,0 millió eurós kibocsátási volumenű és 2030-as lejáratú kötvényt (zöld kötvényt) 364,3 millió euróért (eladási ár 399,5 millió euró) vásároltak vissza. Ennek a kötvénynek a kuponja 5,00%.
https://report.vonovia.com/2025/q4/de/finanzierung
Nagyon ajánlom, hogy végezze el mindenki a számítást saját maga. Nagyjából becsülje meg, hogy mi jár le, és mennyibe kerül az új kötvények kibocsátása. Ezután számítsa ki a bérleti díjbevételt, és adjon hozzá 4%-ot 2026-ra és 2027-re. Ne feledje, hogy a bérleti díjbevételnél kamatos kamathatás van. Tegyék fel maguknak a kérdést, hogy a jelenlegi kamatszint nem előnyös-e valójában. Szinte semmilyen új építkezés nem történik. Hosszú távon továbbra is jelentős bérleti díjemelések lesznek.”
5000 2026. 05. 17. 21:11
Előzmény: #13597  TheSnake2020
Simán lehetnek magasabb kamatok, de ha a német 4-5 % között lesz, akkor az USA valahol 5.5-6 legalább.
Érdekes lenne ...
todi 2026. 05. 17. 21:03
Előzmény: #13604  oldrider
Nem tudom. Nézz utána!
oldrider 2026. 05. 17. 21:00
Előzmény: #13603  todi
Van még más részvény is ahol az eredmény negyedévről negyedévre javul, az ára meg esik?
todi 2026. 05. 17. 20:37
Előzmény: #13602  oldrider
Az EKB kamatok csökkentek. A 10 éves német kamatok “hála” Merz hazugkancellárnak emelkedtek.
És igen: az eredményességre nem volt lényegi hatása a kamatnak. Igazat mondott a vezető. A számok q-ról q-ra javultak. Pont itt a diszkrepancia a funda és az árfolyam között.
oldrider 2026. 05. 17. 20:26
Előzmény: #13601  todi
Tavaly még csökkentek a kamatok, de a Vonovia már akkor is esett, sőt akkor esett igazán! Az igazgató meg azt nyilatkozta, hogy tévedés azt hinni, hogy az eredményességükre a kamatváltozás jelentős hatással lenne.
todi 2026. 05. 17. 20:03
HOLD a kamatokról:
“Rendesen felborította a 2026-os kamatvárakozásokat az iráni háború kitörése. Az év elején még világszerte zajlott a kamatvágási ciklus, Japán kivételével, ahol hosszú idő után ismét emelésbe kezdett a jegybank. Március eleje óta azonban fordulat történt: a piacok kamatemelést kezdtek árazni az eurózónában, sőt rövid időre az Egyesült Államokban is megjelent az emelési várakozás.Mi a Holdnál továbbra is kétkedéssel figyeljük ezeket a piaci mozgásokat. A háború által kiváltott inflációs sokk ugyanis alapvetően kínálati jellegű, amelyet a monetáris politika eszköztára csak korlátozottan tud kezelni. Jelen állás szerint ezért nem látjuk megalapozottnak az európai kamatemelés indokoltságát – sőt, inkább a kivárás tűnik racionális stratégiának.A kamatemelés rossz megoldásA Hormuzi-szoros körüli helyzet miatt ugyanis az energiahordozók és számos alapvető termék esetében – legalább átmeneti – hiány alakult ki, ami klasszikus kínálati sokkhoz vezetett. Ilyen helyzetekben tipikusan egyszeri árszintugrás, azaz átmeneti infláció következik be, amely után az árak magasabb szinten stabilizálódnak. A kockázat akkor válik valóban jelentőssé, ha ez az inflációs sokk beépül a gazdasági szereplők várakozásaiba, különösen a bérezési döntésekbe. Ebben az esetben többkörös infláció alakulhat ki, amelyre már indokolt válasz lehet a monetáris szigorítás.Jelenleg azonban ennek egyértelmű jelei még nem látszanak, sőt, a gyengébb gazdasági környezet és a lassuló munkaerőpiac inkább monetáris lazítást – azaz kamatcsökkentést – indokolna. Erre rakódik rá a kínálati sokk okozta infláció, ahol a probléma nem a túlzott kereslet, hanem a korlátozott kínálat.Egy ilyen helyzetben a kamatemelés valószínűleg csak tovább lassítaná a gazdaságot, miközben az infláció kiváltó okát nem kezelné.Ennek fényében különösen érdekes, hogy a piacok mégis kamatemelést áraznak, és az Európai Központi Bank (EKB) kommunikációja is egyre inkább a szigor irányába tolódik. Az április 30-i ülésen ugyan változatlanul hagyták a kamatokat, de a közleményükben hangsúlyozták az infláció elleni határozott fellépés szükségességét. A Reutersnek nyilatkozó döntéshozók pedig egy esetleges júniusi emelést sem zártak ki, még úgy sem, hogy a többkörös infláció kockázatát egyelőre nem tartják jelentősnek.Mi, a Hold elemzői sokáig úgy gondoltuk, hogy a jegybank ezt nem fogja ténylegesen meglépni, pedig a jelenlegi árazások mellett már-már elkerülhetetlen a stabilitás megőrzése miatt. Ez persze nagyban változhat még attól függően, hogy a következő kamatdöntésig rendeződik-e a Hormuzi-szoros és a globális olajellátás helyzete.Szigorítási reflexAz egyik, már említett érv a kamatemelés mellett a többkörös infláció kockázata. Ugyanakkor még Christine Lagarde EKB-elnök is jelezte, hogy ezt a lehetőséget jelenleg nem tartják valószínűnek. Ez arra utal, hogy a piacok és a jegybank döntéshozói inkább egyfajta „óvatossági logikát” követnek.Ennek hátterében a 2022-es tapasztalat áll: akkor a jegybankok túl sokáig vártak a reakcióval, és végül csak jelentős kamatemelésekkel tudták letörni az inflációt. Ez az élmény annyira meghatározó lett, hogy ma már szinte minden hasonló kockázat azonnali szigorítási reflexet szül. Pedig a jelenlegi helyzetben éppen az ellenkezője lehetne a helyes válasz: egy kiszámíthatatlan, geopolitikai eredetű kínálati sokk esetében a kivárás gyakran hatékonyabb stratégia, mint az azonnali reakció.2011-ben viszont a mostanihoz némileg hasonló helyzetben, tehát magas energiaárak és lassuló gazdaság mellett döntöttek kamatemelés mellett, ami kifejezetten rosszul sült el: az eurózóna 2012–13-ban újabb, elhúzódó recesszióba csúszott.Ezt a lépést azóta is az EKB egyik legnagyobb szakpolitikai hibájaként tartják számon.Ugyanakkor 2011 sem azonos a mostani helyzettel, egy mély hitelezési válságból kilábaló gazdaság sokkal sérülékenyebben reagál a kamatemelés és az olajársokk együttesére, mint a jelenlegi, ahol a háztartási és vállalati szektor lényegesen alacsonyabb eladósodottsági szinten van.Fontos ugyanakkor, hogy a júniusi kamatdöntésig még van idő. Ha addig lesz stabil megállapodás az iráni háború lezárásáról, az energiaárak emelkedése átmenetinek bizonyulhat. Ebben az esetben a sokk nem épülne be tartósan az árképzési döntésekbe, így középtávon sem az inflációs, sem a növekedési pálya nem tolódna el érdemben.”

Topik gazda

buythedip
4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek