Én hülye vagyok ezekhez amit irkáltok, de van pénzem és én szeretnék olyan részvénybe fektetni amin keresni tudok. Ti nagyon ki vagytok okosodva. Írjátok már be , hogy pluszban vagy mínuszban vagytok-e! Vagy egyszerűen azt, hogy milyen részvényetek van és mennyiért vettétek.
Oké. Látom a Puma hozzászólásomra szólt a kérdés. A DCF-ben nem az EBIT-et használtam. Viszont a 2025-ös előrejelzésben az EBIT-et adták meg. Marketscreeneren megnéztem az eddigi 2025-ös EBIT várakozást és, hogy ennek hány %-a a net income. Ebből a %-os arányból és az új EBIT várakozás közepéből számoltam ki a várható net incomet és azt használtam a DCF modellben.
Azt meg tudod mondani, hogy mi alapjan valasztod ki, hogy melyik penzugyi mutatot hasznalsz a DCF-ben? En is neha ranezek egy-egy cegnel. Azt meg megmagyarazom magamnak, hogy free cash flow helyett operating cash flowt hasznalok, mert nemely cegeknel pl REIT, nem feltetlenul a free cashflow a megfelelo. De mi alapjan szamolsz EBIT-el? Nekem kicsit ugy hangzik, mintha keresnel egy mutatot, amicel ala lehet tamasztani egy ceg erteket.
A Vonovia adóssága 6,4 évre van elosztva. 2025-ben 4,5 mrd jár le. Jelenleg az átlagos adósság költsége 1,9%. A Vonovia hitelminősítő besorolása BBB+ tehát befektetésre ajánlott. Ezért kedvezőbb kamatok mellett kap hitelt mintha Jürgen az utcáról bemenne. A 10 éves német kamat ma 2,9% volt. Ha erre számolok rizikó prémiumot a Vonovia a besorolása miatt 4%-on tudja refinanszírozni magát. 4-1,9=2,1% plussz kamat költség. 4500x0,021=94,5 mio plussz. A vonovia idén több mint 100 mióval növeli az Ebitdát és innen a cég tervei szerint 2028-ig évi 200mióval. Tehát a cég Ebitda nőni fog. Na ennyit a kötvény kamatok valós hatásáról. Jól hangzik riogatásra csak nem annak aki ismeri a konkrét számokat és tud számolni. 30€ árfolyamnál a kamat 2,4% volt. 26€-nál 2,9%. Ez a 0,4% idénre 0,004x4500=18 mióval csökkenti az eredményt 1 év alatt. Ez részvényenként 18/822,853=0,0219€. Ha egy 15x értékelési szorzót veszek akkor 15x0,0219=0,329€ az indokolt árfolyamcsökkenés nem pedig 4€. Egy hangyafasznyit túltolták a fiúk a dolgot.
Fiatal srác kijött németbe köszörülni egy neylon szatyorral. Kezébe adták a nagyteljesítményű flexet. Bekapcsolta. Szaladt a flex után, amerre az akart menni, arra ment ő is. Látták nem az akaratával van baj, hanem a fizikális képességével. Adtak neki más, könnyebb melót. Aztán később a szállón elkérte a telóm, hogy a feleségével meg a kisgyerekével kommunikálhasson, mert neki nem volt netje. Segítettem ezzel-azzal. Nem kérdeztem, magától mondta el. Angliában is dolgozott, ott jobban keresett, könnyebb munkával. Mi volt az? - Kérdeztem. - El kellett mennie valami címre. Ott szórakoztak, aztán egyszercsak eloltódott a villany, sötét lett, aztán csoportosan megerőszakolták. Kapott valamennyi fontot. Később koldult, de jól keresett vele azt mondta. Ezek után a német melót nemigen díjazta, hamar haza utazott a feleségéhez meg a kisgyerekéhez.
Ezt nem tudtam, de azt látom, hogy mindenhez üzleteti alapon közelít. A szememben megtestesíti azt a kapitalistát, akiről a hatvanas években az általános iskolai történelem könyveimben olvastam. Úgy gondoltam felnőttként a közelmúltban, hogy az idő túlhaladt ezen a régi szemléleten, de Trump intézkedései, cselekedetei azt erősítik bennem, hogy nem. Ő egy ortodox kapitalista.
Tudnák én is rémtörténeteket mesélni! Srác kijött melózni, felesége meg összejött itthon a bátyjával. Srác kijött, hogy a kölcsönt vissza tudják fizetni, neje meg összejött mindenkivel. De vannak meghatóbb esetek is, azokat most nem mondom el.
Eurós részvények vitasarok