Wacker Chemie is emelkedik ma 7%-kal.Úgy néz ki az usa vámok nem lesznek rá hatással mert: “Wacker-Chemie-CEO: Geben US-Importzölle über höhere Preise weiter” Azaz ők a saját speciális szegmensükben át tudják hárítani a megemelt eladási áron keresztül.
Vennél, eladnád vagy tartod? Én eladnám ha lenne, és itt nem vennék. Vodafone-ra várok hogy visszaessen kicsit, be van állítva a vétel, de lehet hogy sosem teljesül.
Rheinmetall értékelés: -EU keret: +++++++ (Pár cég között oszlik el a fegyverekre szánt pénz). -Kamat: nem érinti -Infláció: + (nem árérzékeny a vevő inflával simán emeli az eladási árat, sőt...) -Vámok: nem érinti -Konkurencia: EU-ban gyakorlatilag nincs. És hát hasít is rendesen. (TA-n lesz majd 1-2 visszahúzás de csak korrekció jelleggel).
Köszönöm a válaszokat! EU-s részvényeknél akkor jó irányba gondolkodtam, emellett az osztalékhozamra is figyelemmel voltam. Autós részvények közül inkább az USA-t preferáltam, mivel Trump a hazai ipart tuti támogatni akarja, annak az autógyártás az egyik fő gerince és ezt még ki is emelte (még az olajcégeken gondolkodom, de a vámok miatt egyelőre csak figyelem), azok közül (Ford, GM, Tesla, Stellantis) a Fordra esett a választás a részvényár, EPS, 1 éves Forward EPS, Free CashFlow, osztalékhozam miatt. Aztán hosszú távon meglátjuk, egyelőre még csak tanulom a tőzsdét és játékpénz.
Mármint értékeltségi alapon válasszam szét? Pénzintézeteknél ami egy jobb értékelés aza P/TBV. És ezt önmagához historikusan és a vetélytársakhoz képest. persze az értékeltséget a növekedéshez is viszonyítani kell.
Az EU védővámokkal várjunk még egy kicsit. A kanadai is milyen"jól sült el". Épp tegnap hallgattam egy veterán német tőzsdei újságírót akinek meggyőződése, hogy egy EU ellenvámmal az EU szívni fog.
A bankok és biztosítók egyértelmű nyertesek ahogy az elmúlt 2 évben is azok voltak. Ezeknél a cégeknél azt kell megnézni, hogy nincsenek-e már túlárazva esetleg TA alapon várható-e visszahúzás.
A Vonoviás múltam még 2022. őszére nyúlik vissza. Ott még trédeltrem. Nyertem rajta valamennyit . Aztán 2023. márciusáben beszálltam 20 körül all-in. Megéltem benne a tuhanást 15,3-ig majd az emelkedést 21 körülig. Közben az osztalékot felvettem részvény formájában amikor az árfolyam 16 euro körül volt. Majd a mohóságom miatt 20-21 között eladtam az összes részvényemet mert TA alapon egy tökéletes baren Flag volt és 18 körül terveztem, hogy visszaveszem az összes pénzemért. Ez volt 2023. augustus utolsó harmadában. Igenám de a technikai korrekció ahogy eladtam megfordult és elment a vonat felfelé nélkülem. Oké kerstem így is rajta valamennyit de a nagy pénz elment nélkülem. Ekkor bánatomban beszálltam a TUI-ba ahol tavaly novemberben talán kiszálltam elég szép nyerővel kicsit kárpózolva magam. December közepén beszálltam vissza Vonoviába ahol 30, 5 körül kiszááltam nyerővel, hogy lejjebb visszavegyek többet. 29,4-nél szálltam vissza és most ez a vételi szintem ha az előző Vonovia nyerőket nem nézem. Ez az EU alap az emelkedő kamatokkal most kicsit borította az elvárást de erősen túltolták már elkezdte a piac korrigáni. Múlt héten 2,8% kamatnál az árfolyam 25,26 is volt most 2,93%-nál 26,3. Értékelve a táblázatommal: _ EU alap: nem érinti - Kamat: adósság finanszírozás: - -Infláció: Tulajdonképpen pozitívan érinti ( ingatlan portfólió értéke nő). -Vámok: nem érinti -Konkurencia: nem érinti. Ami a lényeg: a Vonovia beszedi a bérleti díjakat akármi van is. Az infláció meg azért nem vészes mert a Vonovia átlag nm bérleti díja 7,8 euro a német piaci átlag pedig 12 euro. Tehát a piachoz képest van még tér bőven a növekedésre. A másik lényeges elem az ingatlanportfólió értékének alakulása. A német piacon 2022 elejétől 2024 feléig csökkentek az árak azóta enyhe emelkedés kezdődött. Ebben is optimista vagyok. Az árfolyam pedig amíg nem megy fel az általam elvárt szintre addig beszedem évente a 4% osztalékomat adómentesen (TBSZ-re). magyarul nem ingyen nézem a kamatok miatti cirkuszt.
Szia Todi! Ez alapján a pontozás alapján az EU szolgáltató és bankszektorára nem vársz emelkedést? Inflációt áthárítják, vám nem érinti, konkurencia pedig EU-n belüli - ahogy eddig is. Gondolok EU nagyobb bankokra, biztosítókra, illetve kommunikációs szolgáltatókra. Ha a vámokat aláhúzzuk, akkor azok a cégek, akik eddig az USA import miatt "küszködtek", most kicsit erőre kaphatnak a védővámok miatt, tehát nekik is kedvezhet elméletileg valamit. Köszi a választ!
Eurós részvények vitasarok