Topiknyitó: Hathor 2022. 12. 08. 14:35

Magyar Állampapír tulajok  

Magyar Állampapír tagoknak
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
fej váll
fej váll 2026. 05. 20. 08:20
Előzmény: #43318  Kall
Ha az uniós források érdemben megindulnak, az több csatornán keresztül is javíthatná a magyar pénzügyi és makrogazdasági helyzetet , és ez közvetve az állampapír piacra is hatna.A legfontosabb hatások,javulna az ország külső finanszírozási helyzete,több euró érkezne az országba,csökkenne a költségvetés nyomása,erősödhetne a forint tovább,mérséklődhetne a kockázati felár,és olcsóbbá válhatna az állam finanszírozása.Ez általában inkább alacsonyabb hozamkörnyezet irányába mutatna. Tehát,a fix kamatozású papírok felértékelődnének,az új kibocsátások kamata csökkenhetne,a BMÁP később kisebb kamatot fizethetne ,a diszkont kincstárjegy hozamok esése miatt.Viszont itt is fontos a mérték. Nem mindegy, hogy,részleges pénz érkezésről van szó,vagy teljes, tartós megállapodásról az EU-val.És az sem mindegy, hogy mire költik a pénzt. Ha termelékenységet javító beruházásokra, infrastruktúrára, egészségügyre, digitalizációra menne, annak hosszabb távú pozitív hatása lehetne. Ha főleg fogyasztás élénkítésre vagy túlárazott projektekre, akkor inflációs oldalról akár problémát is okozhatna.A piac valószínűleg már önmagában egy hiteles EU-megállapodást is pozitívan árazna,erősebb forint,alacsonyabb CDS,kisebb állampapír hozamok,javuló befektetői bizalom.Ezért sem feltétlenül egyirányú fogadás a BMÁP vagy a fix kérdése. Könnyen lehet olyan forgatókönyv, ahol a fixek utólag nagyon jó döntésnek bizonyulnak,miközben a BMÁP továbbra is jó likvid, változó kamatozású tartalék marad.A kettő együtt egyáltalán nem irracionális portfólió.
Angelo 2026. 05. 20. 08:17
Előzmény: #43317  fej váll

Örülök annak, hogy ezt te is jól átlátod és remélem még vagyunk így nagyon sokan. 
Kall
Kall 2026. 05. 20. 08:14
Előzmény: #43317  fej váll
Uniós források beérkezésének lehetősége.Vélemény? 
fej váll
fej váll 2026. 05. 20. 08:02
Előzmény: #43316  Angelo
 A kamat pályát sokan hajlamosak „egyenes vonalként” elképzelni, pedig a valóság ciklikus és tele van külső sokkokkal. Elég egy újabb energiaár-emelkedés, geopolitikai feszültség, nyersanyag drágulás, vagy akár egy tartósan magas amerikai inflációs környezet, és máris megállhat vagy vissza is fordulhat a kamatcsökkentési trend  nemcsak nálunk, hanem globálisan is.A bónusz állampapírok pont ezért nem értelmetlenek egy fix kamatozású portfólió mellett. A fix papírok stabilitást adnak, előre látható hozammal, a bónusz pedig egyfajta „inflációs kamatkockázati hedge” lehet. Ha mégis magasabb maradna a kamatkörnyezet a vártnál, akkor a BMÁP ezt részben leköveti. Ez diverzifikáció, nem pedig ellentmondás.A kamatadó kérdésében is van logika abban, amit írsz. Elméletileg bármit megtehet egy állam, de gazdaságilag nem mindegy, milyen következménnyel. A magyar állam jelenleg erősen rá van utalva a lakossági finanszírozásra. Ha hirtelen rontaná a lakossági állampapírok vonzerejét , például kamatadóval , akkor nőne az alternatívák felé áramlás (euró, ingatlan, külföldi eszközök, tőzsde),drágábbá válhatna az állam finanszírozása,és sérülne a bizalom a teljes lakossági állampapír rendszerben.Ezért valóban nem tűnik jelenleg racionális lépésnek.És igen, hosszabb távon tényleg a piac szabályoz. Az állam kínálhat konstrukciókat, az MNB alakíthatja a monetáris környezetet, de végül a befektetők döntenek arról, hogy milyen hozam szintért hajlandók finanszírozni az államot,mennyi ideig,és milyen devizában.Ha a lakosság tömegesen úgy érezné, hogy a reál hozam már nem megfelelő, akkor a pénz elkezdene alternatívákba áramlani. Ez önmagában fegyelmező erő.
Angelo 2026. 05. 20. 06:05

Ne legyünk vakok és elfogultak.
Az nincs kőbe vésve, hogy folyamatosan csökkentik a kamatokat. 
A világban is olyan, infláció gerjesztő folyamatok indultak el, amelyek bármikor hozzánk is elérhetnek. 
Nem hiszem, hogy dobni kellene a bónuszokat, ezek jól elférnek a fixek mellett.
Némelyek rettegnek itt attól, hogy kamatadót vezetnek be itt. Mindent meg lehet tenni és el lehet képzelni, de ennek sincs itt realitása. 
A piac szabályoz és nem az állam vagy a jegybank. A piacba mi is bele tartozunk és csak addig maradunk az állampapírokba ameddig az megéri nekünk.
Uhura 2026. 05. 19. 23:33
Előzmény: #43222  GajdicsNemErti
Azt ugye érzed, hogy ma az Eu-ban, Usa-ban de már Ázsiában is nagyobb az esélye a kamat emelésnek ?
Csak mert igen Mo átárazzák de ha mindenki kamatott emel itt is kamat emelés lesz hosszabb távon. Bár lehet ezzel könyebb lesz az euro bevezetése ...nekünk. 
SpKj 2026. 05. 19. 23:27
Előzmény: #43277  ktamask
"kevesebb, mint 2 hónap alatt visszajön a -1%,  ez visszatart a váltástól?"
Totál képzavar. A -1% díjat nem a 7% kamathoz kell viszonyítani, hanem ahhoz, hogy a jövőben már csak 6.5% kamat kapható. Tehát, ha váltasz akkor évi + 0.5%, viszont -1% a büntetés.
Így nem 2 hónap, hanem 2 év alatt jön vissza az az elbukott 1%.
Goldstein17 2026. 05. 19. 21:02
Előzmény: #43310  Atgeda
2029N egy inflációs biztositassal rendelkező 7(+)%-os papirnak tekinthető.  Akinek nem gond a lejárat ez a legjobb.
Kata726
Kata726 2026. 05. 19. 20:55
Ha elkezdenek szivárogni az EUs pénzek, kamatcsökkenés jöhet, de emelkedés tuti nem. Most úgy gondolom, hogy az infláció kordában tartása egyaránt fontos lesz az MNB-nak is és a kormánynak is. Max 4-5% lesz szerintem az éves, akkor pedig a fix 7 v 6,5% rendben van. Ráadásul 5 évre fixálva!
Catles1 2026. 05. 19. 20:42
Simán lehet, de ezek a papírok azért jók, mert ha másfele megy a világ, akkor cca 1,5 havi hozamért (1%) átnyergelsz a jobbra (de BMAP-ot én sem adok el hogy fixbe tegyem)
Atgeda 2026. 05. 19. 20:15
Előzmény: #43309  ktamask
Semmilyen szinten nem számolsz azzal hogy őszre pontosan az lesz mint a 22-es választás után? Én meg majdnem all in Bmáp-ban vagyok , lehet ezse jó így:D  
Viszont tavaly amikor dobtam az összes pmáp-ot és cseréltem bmáp-ra arra számítottam ,hogy tökmindegy ki nyeri a választást indulni fog egy inflációs hullám a sok választási osztogatás hatására , ráadásul a tisza is emeli a családi pótlékot duplára , minimál bér emelés , szja csökkentések stb , ehhez jönnek még hozzá a globális események is  , olajárnövekedés , trump ámokfutásai...Létezhet az hogy ezek ellenére nálunk mégis csak csökkenő kamatok és stagnáló alacsony infláció lesz? Ez a mostani állampapír kamat csökkentés biztosan nem csak egy beugratás? Fixálják a kamatkiadásokat 7%-on , kiugrasszák az embereket a változó kamatozású papírokból  , mert most a forint erősödés és az átmeneti jó hírek ezt lehetővé teszik , de aztán lehet ősszel meg mégis csak milyen jó lenne az a bmáp? Ezt így mindenkitől kérdezném:)
ktamask 2026. 05. 19. 18:05
Előzmény: #43308  Kata726

Többen szinte érvagdosásnak élik meg ezt a -1%-os dobást, pedig ez simán ingyen van.
Főleg úgy, hogy ha hosszabb távon tartom, 2 év alatt 14%, akkor mi a -1%? semmi.
BMÁP 2029N-t többet tartják, logikus amúgy, de én dobtam, evvan.
Ettől még nyugodtan alszok.
Kata726
Kata726 2026. 05. 19. 17:41
Előzmény: #43307  ktamask
BMÁP dobása ésszerű, fixmáp all-in se gáz! Kiszámítható és 5 éves távon szerintem nagyon jó kamat. Lassan elkezdhetnéd már a komolyabb részvénybefektetést is, vagy ETF. Nem certi, meg kaszinó,  csak pl sima Otp részvény, vagy SP500...
ktamask 2026. 05. 19. 17:18
Előzmény: #43306  Kata726

Lehet elkerülte a figyelmedet, de én dobtam a 2029N-t.
BMÁP királynő megtanult repülni, egyszerű az oka, 2év a különbség, közel azonos kamat.
7,5 vs. 7%, semmi különbség, még akkor is, ha -1%-et elszenvedtem vele, de csak tőke 20%-a volt benne.
Diverzifikálás: nem az én barátom.
ALL-IN Fixmáp 7%:  2031Q1/Q2.
Jó döntés? Fene se tudja, de nem is érdekel.
Kata726
Kata726 2026. 05. 19. 17:04
Előzmény: #43305  ktamask
Jókat írsz, csak néha túlagyalod. De tudod hogy bírlak!😄 Ha van gondolatod írj, ezért van a fórum. Én mindenesetre még a 6,5%-osból fogok venni a későbbiekben, de aztán ha lejjebb megy, már nem. Mondjuk a 2035/A kamatával kezdenem kell valamit októberben....
ktamask 2026. 05. 19. 16:48
Előzmény: #43303  mab

Nem ezt tettem.
De fél éve a többség még a BMÁP-ot lobogtatta, miközben a MÁP+ fixmáp irányába kellett volna fordulni.
Túl sokat foglalkozol velem, mert túl sokat írok ide:)
Csökkentenem kellene a sódert:).
kkv14 2026. 05. 19. 15:53
Előzmény: #43303  mab
"Mit hoz a jövő..."   Eladásnál is azt kellene tudni. 
mab 2026. 05. 19. 15:50
Előzmény: #43291  ktamask
Azért van problémád a diverzifikáció megemésztésével, mert abból indulsz ki, hogy a befektetőnek pontosan ki kell találnia, hogy mit hoz majd a jövő, aszerint kell befektetnie, mert így lesz maximális hozama.
Ezzel a szemben a diverzifikáció a "mit hoz jövő" helyett a "miket hozhat a jövő" kérdésre próbál válaszolni, súlyozva a kimeneteleket. Ez sosem hozza az elérhető maximumot, de hosszútávon mégis jól teljesít, mert a jövőt nehéz folyamatosan jól kitalálni.
Éppen zajlik az élő példa: ez év elején a Fidesszel elég borúsnak tűnt a jövő. Azt kellett volna kitalálni, hogy biztosan a Tisza nyer, ráadásul kétharmaddal és eszerint befektetni. A legjobb hozamot mostanában a mi állampapírpiacunkon a 2051/G-vel lehett elérni. Tehát ezt kellett volna zsákolni. Te ezt tetted?
bikkmakk 2026. 05. 19. 13:41
Előzmény: #43300  GajdicsNemErti
Persze, a meglévők kamata és kondíciói sosem változnak, nem is úgy értettem a kérdést.
ktamask 2026. 05. 19. 13:38
Előzmény: #43300  GajdicsNemErti

2031M2, a jelenlegi: 6,5%-tól indul, és az utolsó év 7,5%-ot ad.
2031M2 helyett jön az 2031M3, pénteken, az már csak 6,0%-tól fog indulni.
Tehát aki még most akar cserélgetni, az megveszi az M2-est, nem az M3-asat.
2 napja van rá.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek