Topiknyitó: Hathor 2022. 12. 08. 14:35

Magyar Állampapír tulajok  

Magyar Állampapír tagoknak
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Bianco kedd, 11:44
Ahogy olvaslak benneteket, egyre nagyobb bennem a bizonytalanság. Minden eszmefuttatásban találok logikát, most már csak a varázsgömböket kéne beüzemelni.
Bonuszaimat csereljem fix7re, vagy győzzön a pesszimizmus, hogy várható itt rövid időn belül magasabb kamat, infla, növekvő dkj , mert akkor a nehezitett pálya mellé még dupla szívást állítok elő magamnak. Melyik verziónak van több esélye?
Freeshark kedd, 11:38
Előzmény: #43268  Hathor
driver kedd, 11:31
Nekem a FixMÁP a szimpatikusabb, mert rendszeres bevételnek is használható ha szükség van rá. Rendszeres bevételnél érdemes szempont lehet, hogy az új 6,5%-os papírnak a kamatfizetési hónapjai a "megszokottól" eltérnek.
ktamask kedd, 11:19
Előzmény: #43268  Hathor

Tele vagy 2027-2028-as lejáratú fixmápokkal is.
amik közül a 2028-asok 6,5%-osok.
Totál nem értem a logikádat, beküldted a big hand-et a 2031M1-be, de a -1% miatt nem ugrálsz ki a 2027-2028-as papírokból, miközben stabilizálhatnád a papírjaidat 2031-ig akár fixmáp 2031Q2-vel, 3 havi kamatfizetéssel, akár tolhatnád belőle az EUR vételeket, ha neked ez a cél, és nem a "görgetés" újra-befektetés.
Jövő nem biztonság, Új kormány is bizonytalan, attól még 7%-os papírod lenne, és nem 6,5%-ös, nem csak 1-2 évig, hanem további 5 évig.
kevesebb, mint 2 hónap alatt visszajön a -1%,  ez visszatart a váltástól? Értem, hogy neked ez akár 500-1M Ft, és? 5 évre meg ott a 7%, vagy MÁP+ 2031M2.
Logikátlan vagy.
ktamask kedd, 11:15
Előzmény: #43274  gaben500

Pár hete pont ezt írtuk, BMÁP? Kapkodás: nincs értelme, amíg van 7% fixmáp 6,5 MÁP+.
Jön a nem is -25 bp, hanem -50 bp, szerintem ez drasztikus csökkentés, de logikus. Várható volt.
Akinek a MÁP+ a szimpi, vegye azt.
Akinek a FIXMÁP 2031Q2, vegye azt.
Én FIXMÁP párti vagyok, de mindenki döntse el maga.
ktamask kedd, 11:12
Előzmény: #43271  fej váll

De tavaly-idén 7% körül újították meg a papírokat, tehát egy időre sokan befixálhatták magukat 7%-ra.
Szóval a mostani 5,4% az csak a friss lejáratokra, és a görgetésre vonatkozik.
Aki mondjuk padlón vette a 2051G-t, 2022-ben, vagy mikor, 2051-ig "terheli" a 8-9-10% kamatjával a költségvetést, nem kevesen lehetnek. (lehet hülyeséget írtam a 8-10%-al), de ha 0,5 volt az árfolyama, akkor az 8% kamat 2051-ig. Azt várhatja az állam, mire az lejár.
gaben500 kedd, 11:11
Előzmény: #43273  ktamask
Éreztem hogy kamatcsökkenés lesz a múlt héten minden át Fixmápba :)
ktamask kedd, 10:55
Előzmény: #43265  Firekiller

Ha elköltöd a kamatokat, mert erre is van lehetőség, MÁP+ 35% FIXMÁP 35%.
Nincs különbség.
Fixmáp 3 havonta adja, MÁP+ évente.
Ha tehát az elköltés a cél, akár hitel-törlesztés, akkor a FIXMÁP ideálisabb.
Ha marad a 6,5%, csak egyszeri butítás, vagy jön kisebb, vagy nem, a 6,5% sem rossz.
Anno a PMÁP leváltásnál a fixmáp 3 éves volt elérhető 6,5%-al, vette a nép, mint a cukrot, most meg köpködjök, felesleges.
Akinek jó a 7%, még a 6,5% is.
Ha a kamatokat visszapakolgatod MÁP+ba, csökkenő kamatok melllett is (évi -0,5%-al számolva), 5 év múlva kb. ugyanott vagy. Aki tényleg nem akar szutykolni, annak jó a MÁP+. Hajrá.
FR73 kedd, 10:52
Előzmény: #43258  Firekiller
Fixmáp vs máp+, ez egyéni élethelyzet függő. Én az utazási cashflow miatt szeretem a fixmáp-ot.
fej váll
fej váll kedd, 10:47
Előzmény: #43267  GajdicsNemErti
Elméletileg igen, egy részét valóban el lehet tüntetni pusztán a finanszírozási költség javulásával, a bizalom helyreállásával és a kiadási oldal racionalizálásával. De a nagyságrend a kulcskérdés.Amit leírsz, annak több egymást erősítő hatása van.Alacsonyabb kötvényhozam , kisebb kamatteher.Az új finanszírozáson, erősebb forint,  kisebb importált infláció, kisebb energia- és deviza teher.EU-pénzek ,javuló fizetési mérleg + növekedés + kisebb külső finanszírozási nyomás korrupció/túlárazás visszafogása, közvetlen költségmegtakarítás, presztízsberuházások leállítása. CAPEX oldali hiány csökkentés, piaci bizalom, olcsóbb államadósság-finanszírozás.A piac sokszor nem is a tényleges pénzre reagál először, hanem arra, hogy „végre kontroll alatt van-e a rendszer”. Ez önmagában képes hozamokat nagyot lejjebb vinni.A 6,5% → 5,5% hozamcsökkenés például brutálisan sok pénzt jelent egy ekkora adósság állománynál. Nem azonnal, mert az adósság átárazódása fokozatos, de évek alatt ez ezermilliárdos nagyságrendű kamat megtakarítás lehet.Viszont a 3–4 ezer milliárd „értelmetlen kiadás” szerintem úgy értelmezhető reálisan, hogy,ennek egy része tényleges korrupció/túlárazás,egy része politikailag motivált beruházás,egy része egyszerűen rossz hatékonyságú állami működés.Nem biztos, hogy ebből rövid távon ténylegesen kivágható 3000+ milliárd. Az állam nagyon „ragadós” rendszer,szerződések futnak,projektek félkészek,jogi kötelezettségek vannak,önkormányzatok, cégek, alvállalkozók ráépültek.De hogy a hiány harmadát középtávon racionalizálással és kamat csökkenéssel le lehetne faragni? Az már nem irreális gondolat.Főleg azért, mert Magyarország problémájának egy része önmagát erősítő bizalmi spirál,magas kockázat , magas hozam,magas hozam, magas kamatkiadás,magas kamatkiadás, nagy hiány,nagy hiány , még nagyobb kockázat.Ha ebből kijön az ország, akkor a folyamat visszafelé is működhet.Az energetikai audit példád pedig jól mutatja a torzulást. Szellemi szolgáltatásnál a „túl olcsó” indok sokszor valóban arra utalhat, hogy előre le volt osztva a piac vagy egy „megfelelő” árszintet vártak el. Nyilván léteznek irreálisan alacsony ajánlatok is, de a magyar közbeszerzési rendszer hírneve miatt, az emberek nem véletlenül szkeptikusak.
ktamask kedd, 10:33
Előzmény: #43263  Adrian8

névérték*1,065*1,0675*1,07*1,0725*1,075
Aki nem értené.
GajdicsNemErti kedd, 10:31
Én 27/28as cuccaimat fixmáp helyett máp+ra váltottam.  29/N-t nem adnám el. Ha nagyon fontos, h 31ig 7%on kamatozzon, akkor talán van értelme. De a 27-29 közti 2,5% kamatprémium túl jó ahhoz, h dobjam. Hedge-ként is funkcionál arra az esetre, ha tényleg elindul fölfelé az infláció. Ebben az esetben a dkj elég magasan maradhat ahhoz, h akár 8%ot hozzon. Ha beleszámítom az 1% visszaváltási költséget, akkor egyértelmű, h tartani kell.
Hathor
Hathor kedd, 10:20
Előzmény: #43264  Kata726
Én annyiban gondolom át, hogy PMAPolat lecsseréltük -1%ra, most megint -1% a vétel, plusz -1% a felhalmozott kamat, plusz 5év ksmat és infláció kockázat.
Nem fogok mindig ugrálni 0.5%ért.
Közben 2028asokban bukni az 1%ot.
Mindenhol emelkednek a kötvény hozamok.
Jövő nem biztonságos.
Új kormány is bizonytalan. 
Egyelőre vagdalkozás, elszámoltatás megy, a kormányzást nem látni hogy megy majd.
Mondtam már MAP+ lenne korlátlan vételű, akkor hirtelen felindulásból átváltanám, mondván max 1év múlva újra gondolom, nem bukok feltörést, nem kell 5évet várnom. Most egy részét átforgatni többi marad az nekem kevés az 50milla limitek miatt
GajdicsNemErti kedd, 10:19
Előzmény: #43238  fej váll

A kötvényhozamok 6,5ről 5,5-re csökkentek. A forint erősebb. Az eu-s források belátható időn belül elindulnak. A nem létfontosságú, fidesz típusú "presztízs" beruházásokat leállíthatják. A túlárazásokat megszüntethetik, vagy legalábbis észszerűbb szintre csökkenthetik.
 (Pl. Egy ismerősöm cégét azért utasították el közbeszerzésen, mert "túl olcsó". Energetikai auditról lett volna szó, így az nem valid érv, h a használt alapanyagok szar minőségűek lennének. Szellemi munka.)
A pénzügyminiszter évi 3-4 EZER milliárd forintot azonosított értelmetlen kiadásokként/korrupcióra pazarolt pénzként. Feltételezem, h ez optimista adat. De azt el tudom képzelni, h a 8 ezer mrdnyi hiánynak a harmadát szimplán racionalizálással + piaci bizalom visszaállításával el tudják tüntetni.
xy2003 kedd, 10:17
Előzmény: #43254  xy2003
na lerendeztem,még azért a 29/N csökkentésén agyalok estig.
29/N   32%
31/Q1  6.2%
31/Q2  27.8%
31/M2  34%
Firekiller
Firekiller kedd, 10:15
Előzmény: #43264  Kata726
kérdés csak az hogy fixmáppal vagy magyar állampapír plusszal
Kata726
Kata726 kedd, 10:10
Előzmény: #43260  ktamask
Igen, nem kell túlgondolni. Akinek jó a 7%, az fixálja le most 5 évre.
Adrian8 kedd, 09:52
Visszaforgatja, nekem ezért van Fix helyett Map+
Mivel saját effektív 7%-osába forgatja, akkor is effektív 7%-on kamatozik újra mind az 5 évben a kapott kamat,  ha új sorozatok már alacsonyabb kamattal jönnek ki.
Az összes többi papír kamatát csupán új,  alacsonyabb kamatozásúba lehet újra beforgatni.
Na jó, ezt jól megasszontam 😀 
De remélem,  érthető 
xy2003 kedd, 09:46
Előzmény: #43259  ktamask
jelen állás szerint ezek a pénzek nem fognak kelleni sem kaszinóra sem mindennapos költésre,lehet meg sem élem a lejártukat:)
xy2003 kedd, 09:45

az agyalásban a cseréig kb eljutottam most már csak a mire a kérdés:)
31/M2 évente kamatozik nem negyedévente.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek