Nem tudom. Nem tetszik, ahogy a PMÁP-okkal kibabrálnak. A tömeg még egyelőre tartja, ki akarják ugrasztani őket a bokorból. Logikusan a BMÁP tűnik most a legjobbnak. Most = ebben a pillanatban. A 2030N1 BMÁP még elérhető pár napig, viszont ez csak ~ 2028 szeptember 27-től ad +2% prémiumot ( addig viszont a 2028R1-el azonos +1% kamatprémium játszik csak.) Itt mindenki döntse el maga, hogy 2028/2030. Ha kamatemelés jön (mégis), még ha sokan ezt a lehetőséget kizártnak tartják, a BMÁP sokat nyer rajta: rövid-közép távon. Ha viszont mégsem, akkor a FIXMÁP fix 6,5%-a 5évre nem tűnik rossznak. Nincs árfolyam-kockázat (mint az Államkötvényeknél) Előre nehéz megmondani, hogy mi lesz a tuti befektetés 3-5 éves időtávon. 1 biztos, 5 éves MÁP+ot már nem vennék és nem is veszek, ha itt a FIXMÁP 6,5% 5évre. ~3% eltéréssel hozza a MÁP+ kamatos kamatát, miközben a FIXMÁP kamattal azt csinálok, amit akarok. MÁP+ kamatos kamat 35,4% FIXMÁP kamatos kamat nélkül 32,5% Leírtam a gondolataimat. Igazából nem tudok, és nem is szeretnék konkrétat ajánlani, mert magam is tanácstalan vagyok. (Főleg amiatt, hogy dobni kellene a PMÁP-ot, vagy nem kellene dobni? Év elején azt írtam, amíg a kamatok nem csökkennek, miért ne futhatna a PMÁP? Igazából addig is időt nyerek, mégha nem is sokat) Nálam EUR vagy USD nem játszik, főleg látva a mostani nagy USD befektetőket, csak Trump marhasága miatt -15%-ban ülnek, és az sem biztos, hogy valaha lesz ilyen erős a dollár, ha Trumpnak ez a célja, hogy szarrágyengíti. Nálam ingatlan nem játszik. Tőzsde: most tuti nem, a legnagyobb összeomlás fele haladunk (ez a véleményem), tehát tőzsde: kivárás.
Nagyon úgy néz ki, hogy a Pmáp felejtős lesz. Itthon "letörik az inflációt." Kínában most is bedőlt 1 árnyékbank, építőipar reccs. Amcsiban Trump őrület miatt stagnálás, recesszió is lehet. Eu is szenved. Olaj is lement. Stb.
Gondolkodok az 5 éves FIXMÁP-on. Akinek bőven elengedő a 6,5%-os FIXMÁP kamat, és nem várta ki ezt a pillanatot, ők korábban a 3 évesből vettek. Ha át akarnának menni az 5 évesbe, újabb -1% bukta.
Sajnos én nem hiszek a FideSSH-nak. Hamisítás történik több fronton. 2029/N az jó :) Máp+-t direkt le se írtam. USA 10 éves hozamok bőven 4% felett vannak hosszú ideje, nem lesz itt nagy zakó idehaza sem.
A mérleg egyik serpenyője a vásárlás. A másik serpenyő a kapott kamat és a visszaváltás. Az egyenleg lenne a fontos, de az nem illene a marketingbe, ezért az egyik serpenyőt propagálják csak.
Egyetértek. Én 2029N-el vagyok teletankolva. 2028R-ból keveset sikerült venni, töredéke a 2029N-nek. (nem akartam 2030N-t a 2028R helyet) PMÁP "kuka", aki hisz az inflációban, az tartja a +1,5%-osat még. (én még tartom), ezt az újat nem venném 10évre, inkább nem váltom vissza a mostanit (2030I van csak) PMÁP>FIXMÁP 6,5% 5 évre. Elgondolkodtató. Ha most váltanék PMÁP>>> ??? Látva a Trump féle "agymenést", BMÁP jó választásnak tűnhet, de lehet csak rövidtávon. Történik valami csoda, BMÁP csattan, FIXMÁP meg csöpögtetné a 6,5%-ot. Ám, MÁP+? 5 év alatt KAMATOS KAMAT 35,4% FIXMÁP 5x6,5 = 32,5% Na így már semmi értelmét nem látom a jelenlegi MÁP+nak. Jönnie kellene egy MÁP+7évesnek, ami tovább viszi a 6,75%-ot 7,00 és 7,25%-re.
"TEHÁT BMÁPból nem jön új..." ---- A 2031/R1 az utolsó két évben 0,5 százalékkal kisebb kamatot fog fizetni, mint az április 23-án lezárásra kerülő 2030/N1.
BMÁP R1/N1-es verziók, tehát 1% marad, azt csak ide beollózták. TEHÁT BMÁPból nem jön új... FIXMÁP 5 éves 6,5% 5 évre. PMÁP 10 éves..:D 0,5-1% prémiummal. Akinek jó a 6,5% 3 évre, annak jó 5 évre is.
Magyar Állampapír tulajok