Igen, erre írtam, hogy a 2030N most ~ 7,2% (tippeltem amúgy). 6,3% feletti-körüli DKJ-k repkednek, tehát 6,3+1,25 = 7,55 ( 7,5%-ot írtam, ami szinte " biztos")
Persze, hogy 5-ször áttervezhetnek mindent. Én idénre 5,2-5,3%nál magasabb inflát nem várok. (A KSH miatt.) Jövőre és azután 5, majd 4 alatt. Így nem biztos, hogy megéri tartani a Pmáp-ot, pl: a Máp+al szemben. De csak ötletelek.
2030N 7,2%ot ad most (ha jól tudom), 1 hónap felhalmozott kamatnál jár (tehát 2 hónap fix-en adja a 7,2% időarányos részét), a következő időszak meg 7,5% körül fog adni. (6,25% +1,25%-al számolva), tehát gyakorlatilag 5 hónapra előre lehet tudni, hogy mennyi az annyi.
Csak május 31-ig szól (most még) az akciózás. Valószínűleg ezzel az a cél, hogy az embereket kipörgessék a PMÁP-ból, mert kevés a kiszálló. Nem tudtak elég -1%-ot begyűjteni a néptől, mint ahogy várták. És lehet, hogy tudják mi jön (Forint gyengülés), ami pedig ismét inflációt okoz, hiába lesz itt árstop, ha pl. elszáll az üzemanyagár. Ez a 0,8%-os csökkenés legalább olyan terv, mint a -3% hiány tartása, tervezni lehet...bármit.. újratervezni is, 5x, aztán az 5. sem lesz igaz év végére. Na ezért veszek BMÁP-ot. Bizonytalanság = BMÁP.
Többen írták, (te talán nem), hogy BMÁP-on kívül minden más "felejtős". Tehát HA állampapírok közül kellene választani 2030N. Részvényt most biztosan nem vennék, én zakót várok, nem kicsit:D. Ettől még persze biztosan lehetne jó részvényt venni. Ha jön a BMÁP kamat, megy vissza 2030N-be + kicsit felkerekítem.
Azért ezzel vigyázz. Nagy Marci azt mondta, hogy az "árrésstoppal" 0,8%-ot mehet le az infláció. Ilyenre pedig már láttunk példát, hogy véletlen a gazdaság pont azt az inflát produkálta, amit a politikusok mondtak.
Hosszú távot (2-3 évtized) nézve az USA részvénypiac mindig felülteljesítette a kötvényeket az utóbb 130 évben, nem is kevéssel. De rövidebb időtávokon vagy egyedi részvényeket nézve vagy más piacokon (pl. elveszett japán évtizedek) ez nem feltétlenül igaz. Nem is annyira jó egyedi részvények rövid időtávbeli sikereit nézni, mert bőven van ellenpélda is. Ugyenez OTP-re: ismerős 2008 táján vett 10k körül OTP-t ami nemsokára 1200-ig ment, azaz hetedére esett. Nagyjából 10 évvel később nominálisan érte el megint a 10k-t, azaz ekkor még egy évtizednyi kamat elveszett hiányzott. Évtizedeken keresztül tőzsdézve lesz benne komoly válság is, ekkor dől el, hogy összességében az illető felül tudja-e teljesíteni az állampapírokat vagy sem. Tegyük fel komoly pozival van az ember 2008 táján az OTP-ben és mindennap limittel szakad (akkor -15% volt) úgy, hogy a média egy része és az itteni fórumok a kapitalizmus végéről beszélnek. Közben a pozi megfeleződik, ez egy óriási nyomás, hogy mit a helyes lépés. Még ha egy nagyon diverzifikált portfolióban van az ember, mondjuk S&P500 (ami -50%-ra ment) akkor is megremeg az ember, nemhogy egy egyedi részvényben ami simán csődbe mehet, ahogy a bankok egy része akkor. Mivel nagy átlagban a részvények felülteljesítenek, ezért valamekkora részvényarányt érdemes tartani, amivel az ember komfortos. Indexet könnyebb tartani mint egyedi részvényt. Egyedi részvénynél azt kell tudni, hogy mekkora veszteséggel lesz az ember komfortos és ott mit fog tenni.
Most tudod mit írnak a többiek: "ATH"-n biztosan nem veszünk semmit. Akkor az OTP 8000-10000 Ft volt, ha +150%-on vagy, akkor 10000 körül vehetted. Pánik közepette.
Nem védeném Boby-t mert nem szorulrá, de pl. OTP részvényt vettem 2022.03. hóban. Most 152.26%-on van a hasznom, és már 3x fizetett osztalékot. 25-30-ig szinte teljes pmáp sorozatom van + 31i . Szépen hozott a pmáp,bmáp ,de a részvényhez képest......... Igen a tőzsde forduhat, de akkor is. Bef. jegyeim is van ,de ott a usa alappal vannak gondok (mínusz 10-11 %) , a portfólió ilyen. A lényeg ,sokkal többet nyerni mint veszteni
Teljesen egyetértek,kb ilyen egyszerű jelenleg ennek a kérdésnek a hazai vonatkozása,amit még az infláció alakulása befolyásolhatna,de arról meg tudjuk, hogy egyelőre jól kézben van tartva.
"Arról kellene mesélni, hogy mi lesz ha kilépünk az EU-ból, vagy orbán nem adja át a hatalmat egy választási vereség után, vagy hogy milyen finanszírozási igénye van az országnak, honnét lehet ehhez a pénzt előteremteni." --- Mivel jövőre választás lesz osztogatásokkal (ld. fegyverpénz), illetve az infláció is magasabban alakul a vártnál, ezért nálam a MÁP Plusz és a FixMÁP sztornó. A jelenleg futó 2032/J PMÁP kamata április 22. után 4,2 százalék, így az is OFF. Amennyiben ezek kiesnek, akkor már nem is marad olyan nagy variációs lehetőség: 2028/R vagy 2030/N BMÁP.
"Eddig örülök a 2029N vételnek." Azt lehet nézni, hogy adott pillanatban rendelkezésre álló infók alapján mi volt a jó döntés. A jövőben új infók alapján visszamenőlegesen kár rossz döntésnek minősíteni. Most úgy látom, hogy a 2029N jó döntés (volt). Még a 2030N sem tűnik rossznak, de ugye van a picit kisebb prémium meg az eltolódott prémiumnövekmény. És ez utóbbi is számít, mert az időtáv növeli a bizonytalanságot, főleg nálunk. Én FixMÁP-ból 7% alatt már nem vásároltam, a PMÁP túlsúlyt első körben megfeleztem, ment 2029N BMÁP-ba. Ill. a PMÁP nálam tovább olvad, különösen a korai (2027) lejárat, megy euro-ba, ETF-be, közvetlen részvénybe. ETF-ből a lengyel és görög piac eddig nagyon szépen megy. Ill. 6.75% és 6.89% -es hozam mellett ment egy kicsi 2035/A-ba is, hogy ellensúlyozza a változó kamatozású kötvények túlsúlyát, de ugye ez is a kockázatosabb kategória.
Érthető, hogy miért verte a többség a mellét. 19%-os kockázatmentes hozam mellett egy 25-30%-os kockázatosabb lehetőség nem az amire azonnal ugrik a többség. Ellenben 6%-nál mondjuk egy 10-12% már máshogy mutat, különösen ha a reálhozamot nézzük.
Nem szeretem ezeket az elemzéseket.Elvesznek a részletekben. Van 4 különböző, mindegyik más-más gazdasági környezet esetén optimális lakossági állampapír és van egy adott gazdasági, politikai helyzet. Elképzelem, hogy ebből az adott helyzetből a következő 1-2 évben milyen jövő lehetséges, majd veszek az ehhez az elképzeléshez legjobban passzoló papírból. Azt egy h*lye is tudja, hogy 5%-nál nagyobb a 6%. Arról kellene mesélni, hogy mi lesz ha kilépünk az EU-ból, vagy orbán nem adja át a hatalmat egy választási vereség után, vagy hogy milyen finanszírozási igénye van az országnak, honnét lehet ehhez a pénzt előteremteni. Ez volna egy elemző munkája, feladata, nem számtani alapműveletek halmozása oldalakon keresztül.De hát aztán kinek mi!? Lehet, én vagyok a h*lye!
A másik cikk, nem tudom már ki linkelte: "mindenképpen érdemes leváltani a PMÁP-okat", itt meg mit írnak? Ők már 5,4%-os idei infláció
esetén is jobban járhatnak, ha megtartják a prémium papírjukat ahelyett,
hogy FixMÁP-ba csoportosítanák át a befektetésüket. Eddig örülök a 2029N vételnek. 2027 júliusától +2,5% prémium, dübörögne, bebaszná az ajtót maga mögött.:D
Ez nem zárja ki amit írtam. Itt két évig pont arra verte a többség a mellét, hogy nincs és nem is kell kockázat.Ha valaki a legkevésbé kockázatos alternatívából is ajánlott,az le lett h*lyézve.
Magyar Állampapír tulajok