Nálam két kamatfizetés volt, mindkettő Pemáp. 18-án indított 22-én, a 22-én indított pedig 24-én érkezett meg Revolut számlára. Nem vettem észre semmilyen csúszást a megszokotthoz képest (2. munkanap jóváírás).
Végig logikus. Annyit tennék hozzá, hogy a profibbja pénze nagyobb részét már rég külföldre helyezte. Nem is feltétlenül devizában, akármilyen veszteséges EUR/HUF shortok két év alatt a sokszorosát hozzák bárminek. Másrészt a PMÁP-nak nincs konkurenciája, egyrészt adómentes, másrészt alacsony kamattal is megveszi a KESMA olvasóközönsége, a maradékot meg felszívatják a bankokkal, ahogy a DKJ minimumot is előírták. Úgy értem, nem kell rá cukormáz. Mindenki másnak sok a bizonytalanság: - túl hosszú táv, - messziről jött KSH azt mond, amit akar, - visszaváltási költségek bizonytalansága: hozzáérték azt mondják, nem lépik meg, hogy elmegy 5%-ig, de ha mégis, még DKJ-vel is jobban jártam volna. Kösz az agyalást, jó olvasni egy kis előregondolkodást.
Hirtelen nem találom a cikket, de év eleje körül nyilatkozta az ÁAK vezére, hogy egy új, fix kamatú lakossági papírt terveznek az inflációs csúcs után. Erre nagy az esély szerintem. PMÁP hó/hó alapúvá alakítása: ezt én is várom, nem is lenne újdonság (mint ahogy BMÁP is létezett 2014-2019 között, csak akkor éves kamatperiódussal) Mari néni induló kamat alapján dönt: abszolút egyetértek, érdemes megnézni a régi BMÁP-ok értékesítési adatait... 2017-2019 között 3% bónusszal futottak (2028/O, 2028/N), ami objektíve rendkívül jó volt, mégsem vette őket a kutya sem (ha jól emlékszem voltak hónapok, amikor több volt a visszaváltás, mint az új eladás!), most meg ehhez képest nevetséges 1% bónusszal viszik, mint a cukrot.
Gondolom nem csak az én agyam jár azon, hogy mi jön a PMÁP után... . Abban szerintem egyetértünk sokan, hogy a 2033/I lesz az utolsó classic sorozat, mert - nincs hova csökkenteni a prémiumot - nincs hova növelni a futamidőt - nem akarják az előző év(ek)et többet bázisnak venni, mert csökkenő inflációs környezetben ez túl nagy teher az államkasszának. . Azt sem hiszem, hogy a PMÁP-ot mint brand-et a kukába dobják (mint pl. ahogy a PEMÁP-pal tették - hiszen abban töredéknyi pénz volt/van, így az államháztartás finanszírozásában a szerepe marginális.). . Akkor viszont kizárásos alapon csak az marad, hogy visszatérnek az előző év-hónap / tárgyév-hónap bázis számításra - mint ahogy már korábban is volt ilyen (és onnan már megint lehet játszani a kamatfelárakkal is akár) . A júliusi infláció még 17,6%, az sok, és különben is, most jött csak ki a 2033/I. Az augusztusi 15-16% körül körül fog alakulni, még ez is több, mint 2033/I első időszaki hozama. Viszont ahogy a becsléseket nézem, a szeptemberi fog beesni 12% környékére, gondolom ekkor árazódik ki a tavalyi energia ár emelés hatása is. . És mivel amúgy is elég pontosan 2 havonta jönnek új PMÁP sorozatok, nagy tétet tennék arra, hogy október elején, a szeptemberi inflációs adat bázisán jön az újabb sorozat, kamatprémiummal együtt 13% körüli effektív első időszaki hozammal. (Még az is lehet, hogy több sorozat - több futamidővel, mert biztos sokakat elijesztett a 10 év.) . Ami nem csak azért lesz szívás nekünk, mert a 13% . Viszont nagyon nem engedhetik bezuhanni sem a hozamokat, mert a választói célcsoport az óriásplakátokon meg a KESMA lapokban szereplő számok alapján fog dönteni, a profibb befektetői kör meg hamarabb átviszi a pénzért (pl. deviza alapú befektetésekbe, vagy akár külföldre). Ld. két oldalú játékelmélet, ahogy itt többen találóan fogalmaztak. . Tehát all in all, minden mostani averziónk ellenére fogunk mi még 1,5 hónap múlva sorban állni 2033/I-ért... . Comments, amendmenst are welcome.
Meg azert elenken el az emberekben az emlek, hogy ha egy termeket ido elott feltorsz, akkor azzal nem jarsz jol. De miota unortodoxia van mar sokkal jobb ez a lebegtetes, bizonytalansag, kiszamithatatlansag ;).
Detto. Ma beszéltem velük. A válasz az volt, hogy dolgoznak az ügyön, nézgessem a számlámat. Vagy pénszámlára kerül a pénz, vagy megkapom a papírt. Azt nem tudják mikor és azt sem, melyik lesz a befutó a két verzió közül. Magyarország 2023.
Figyi, olvasd a bejegyzéseket, nem kell sokat visszatekerni.
Törölt felhasználó2023. 08. 25. 10:50
Mai webkincstár üzenet szerint: "Tájékoztatjuk Önöket, hogy a WebKincstáron keresztül indított SimplePay fizetési felületen történő bankkártyás fizetések végrehajtásához, esetenként az internetes böngésző ablak frissítése szükséges." A baj az, hogy én 23-án így csináltam, levonta a pénz a kártyáról, de nem vett belőle papírt és stornózta, amit még még nem utaltak vissza. Nem történt lófax se a hiba óta. Erősen hajlok arra, hogy nem kéne több állampapírt vennem, úgy értem megpróbálni venni.
Sziasztok! Kedden vásároltunk állampapírt bankkártyával és nem került a MÁP számlára a pénz (az államkincstár utólag simple pay hibára hivatkozik), miközben a banki számláról meg levonásra került a tranzakció összege. Az államkincstár azóta is csak annyit mond, hogy javítják a helyzetet mi pedig kergetjük a pénzt. Volt valakinek már hasonló tapasztalata?
Aki csak a postáig tud bemenni és nincs internetje, vagy nem akar/tud vele vacakolni az interneten, annak pont jó is a nyomtatott változat. Vannak azért még mindig elegen az idősebb korosztályból.
Magyar Állampapír tulajok