Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 01. 25. 09:28

OROSZ-UKRÁN háború  

Kíváncsi vagyok kinek mi a véleménye erről .
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
duraczell 2023. 10. 02. 08:56
Előzmény: #49739  Törölt felhasználó

Ha valaki kétségbe vonja az 1848/49 és 1956 os szabadságharcokkal kapcsolatosan (is) a magyarok hazaszeretetét, bátorságát, stb. az ukránok istenítése során, akkor valóban ideje lecserélnie az útlevelét és példát mutatni, nem csak szövegelnie.
Persze tudjuk, hogy csak a szövegelés és a terelés megy az ukrotroll vonalon. Az ilyen agresszív hittérítés miatt is érdekel egyre kevésbé az ukránok vonyítása.
Törölt felhasználó 2023. 10. 02. 08:08
Előzmény: #49733  duraczell

Te itt most arra biztatod az itt Ukrajna mellett kiálló magyar állampolgárokat, hogy álljanak be önkéntesnek az ukrán seregbe, megvédeni Ukrajnát az orosz agresszióval szemben?
Esetleg még emailcímet is tudsz adni hozzá?
Törölt felhasználó 2023. 10. 02. 08:01
Előzmény: #49736  duraczell

Primitív gondolkodásra vall, ha háborúval kell meggyőzni a másik felet az igazadról.
Primitív gondolkodásra vall, ha a háborús bűnösök pártján állsz.
Törölt felhasználó 2023. 10. 02. 07:59

Az új orosz "értékajánlat" annyira jó, hogy a finnek és a svédek feladva több évtizedes függetlenségüket azonnal kérték a NATO csatlakozást!
Ezen kellene az oroszoknak elgondolkozni ahelyett, hogy ellenségképeket generáljanak.
.
A Közép-Kelet Európa (Magyarország, Csehország, Szlovákia, Románia, Lengyelország), Délkelet Európa  (Bulgária), Kelet-Európa (Moldova, Grúzia) és a Baltikum (Lettország, Észtország, Litvánia) sem kér belőlük, sőt az éppen az orosz agresszióval érintett Ukrajna sem.
Bizonyára sok népcsoport van oroszországon belül is, akiknek elege van már belőlük, csak még nem nyílt lehetőség kiszakadni.
.
Mi az ami ennyire taszító az orosz értékekben, az orosz ajánlatban?
.
Ha igaz is az USA és a nyugat ármánykodása és ennek ellenére még mindig a többség a nyugathoz akar tartozni, akkor annak nyomós oka van, amit a moszkovitáknak magukban kell keresni! 
Amikor az oroszok sem akarnak oroszországban élni (lásd pl ukrajnai orosz anyanyelvűek, Magyarországon élő oroszok) az problémákra utal.
duraczell 2023. 10. 02. 07:33
Előzmény: #49735  berlini
Talán nem Te róttad a magyarokra az alabbi sorokat? "A bátorság, hazaszeretet és az emberi szolidaritás hiányán kivül még egy alapvető emberi érzés is hiányzik itt. A szégyenérzet. Ami nélkül nincs az a képesség sem, ami képes a hiba belátására és ezek után a változtatásra."
Talán billentyűnyomkodáson kívül hiányzik a bátorságod, hazaszereteted és szolidaritásod, hogy példát mutass? 😂
A múlt szabadságharcairól és Mohácsról lekéstél ugyan, de most eljött a Te időd!!!! Én csak erre adok neked esélyt! Légy jó ukránfun és Zselédrukker, ha már nem tetszik a magyar történelem sem, akkor usgyi, szíved csücskeinél a honosítási listán van még hely! 
Primitív gondolkodásra vall, ha valaki  szerint Eu érdeke egy gyenge Oroszország. Jah, hogy az együttműködéshez két fèl kell(ett volna)?! 
berlini
berlini 2023. 10. 02. 00:20
Előzmény: #49733  duraczell
Udvariasságnak nyomát sem olvastam nálad.
Javaslotam neked, hogy csatlakozzál az orosz hadsereghez?
Nem.
Akkor milyen jogon küldesz el engem Ukrajnába?
nagyon primitiven gondolkodik az, aki nem veszi észre, hogy egész Európa érdeke, hogy az oroszok ne állitsák vissza a cári- szovjet birodalmat.
Ebben most Ukrajnát segitve lehet a legjobban, leghatásosabban segiteni.
Bodegue 2023. 10. 01. 23:59
Előzmény: #49716  vigkrisz
Tehát akkor kap pénzt továbbra is Ukrajna a következő 45 napban az USA-tól, azt mondod.
duraczell 2023. 10. 01. 23:00
Előzmény: #49732  berlini
Próbáltam udvariasan jelezni a rossz analógádat, de ez neked nem esett le.
Ideje lenne szembenézned, hogy tényleg ukrán útlevélért kellene folyamodnod, mert még mindig rossz analógiát használsz és csak egy hátsó fertályi lyukán keresztül tudod szemlélni a történelmet. Az ukránok bizonyára figyelemmel lesznek korodra, eü állapotodra, stb a sorozási listán :)
Érdekes módon Mohácsnál sem jöttek sem ukrán (mondjuk az nem véletlen ;)) sem nyugati seregek, fegyverek, pénz segíteni. 
Ezen analógia mentén a NATO nem tag ukrajna saját erejéből kellene hős háborúját megvívnia, nem vegzálni a többieket segítségért.
berlini
berlini 2023. 10. 01. 22:45
Előzmény: #49731  duraczell
Tehát akkor nem fellengzős voltam hanem pofátlan?
Szerintem inkább csak őszinte.
Ideje lenne már szembenéznünk a múltunkkal.
Nem mindig más volt a hibás abban, hogy nem sikerült egységesen reagálnunk.
Pld. Mohács.
Az idegen ajkú magyar király kisebbségben lévő seregével kiállt a szultán ellen, miközben Szapolyai erdélyi vajda egy hasonló méretű sereggel kivárásra játszott és távolmaradt.
Őszintén mondom, hogy visszatekintve inkább az a csoda, hogy nem súlyedtünk el a népek temetőjében.
pedig mindent megtettünk ennek érdekében ezer éven át.
duraczell 2023. 10. 01. 22:35
Előzmény: #49729  berlini
Én az említett szabadságharcokkal kapcsolatos vélemennyilvánításod tartom "pofátlannak". A korod, stb pont nem érdekel, ahogy az ukránok vinnyogása sem. Persze téged meg ezeken kívül nem érdekel más.
berlini
berlini 2023. 10. 01. 22:28
Előzmény: #49725  Murdoch
Amúgy Zelenszkij is orosz anyanyelvű volt.
ha figyelmesen elolvastad amit irtam, akkor rájöhettél, hogy a cári-szovjet birodalomban az orosz anyanyelvüség nem volt egyenlő az orosz nemzethez való tartozás tudatával.
berlini
berlini 2023. 10. 01. 22:26
Előzmény: #49726  duraczell
Attól, hogy elismerem az ukránok jogát az önvédelemre, hogyan sikerül levezetned, hogy nekem be kellen állnom az ukrán légióba?
Eltekintve attól, hogy nem ismersz igy koromat , egészségi állapotomat sem ismerheted, eléggé pofátlannak tartom ezt a provokativ megjegyzést.
berlini
berlini 2023. 10. 01. 22:17
Előzmény: #49725  Murdoch

https://de.wikipedia.org/wiki/Ukraine#/media/Datei:Ukraine_census_2001_Ukrainians.svg
A 4 elfoglalt megyében az ukránok 60%-os abszolút többségben voltak 2022 előtt, ezt a 2001-es adat valószinűsiti.
Nagyon valószinű hogy a 2022-es ennél is nagyobb ukrán többséget mutatott volna (ha lett volna népszámlálás) Ennek pedig az az oka, hogy már a 19.században olyan munkásokkal telepitették be a bányásztelepüléseket és a nehézipari területeket a cári birodalom minden tájáról, akik magukat orosz ajkunak nevezték, de származásukat tekintve jó részük mindenféle ázsiai, szibériai népből volt.
A Szovjetunió szétesése után ezek leszármazottjainak volt a legkönnyebb kimondani, hogy ők bizony nem oroszok.
Krim egy különleges eset (lett volna ha Sztálin ezt nem alkalmazta volna a birodalom számos pontján). Ott a lakosság többségét kitevő tatárokat kitelepitették Szibériába és helyettük hoztak oroszokat. Igy ott a 2014-es annektáláskor az orosz anyanyalvűek a lakosság háromnegyedét tették ki.
Murdoch 2023. 10. 01. 22:12
Előzmény: #49726  duraczell
A 48/49 azért is fura helyzet, mert az osztrákok könyörögték ki az orosz segítséget, de azért vhogy emiatt az osztrákokat szeretni kell.
duraczell 2023. 10. 01. 22:07
Előzmény: #49721  berlini
Elég fellengzősen közelíted meg mind 1848/49-es, mind az 1956 os eseményeket és történéseket.
Egyik esetben sem volt olyan külső támogatása a magyaroknak, mint most az az ukránoknak. Sőt....
Persze lehet így gondolkodni, csak azt nem értem, akkor miért itt osztod az észt fotelhuszárkent, ahelyet hogy példàt mutatnál és bevinulnál az ukrán légióba?!
Murdoch 2023. 10. 01. 21:55
Előzmény: #49724  berlini
A 2001-es adatok szerint Donyeck-megye lakosságának 75%-a orosz nyelvű volt (Luhanszk 69%). Az hogy melyik országnak mi a jó, elsősorban most az usa dönti el. Putyin meg igen erővel oldja meg a dolgot, de ezt akkor lépte meg, amikor szembesült azzal, hogy Ukrajna nyugati gyarmattá válik. De ez már benne volt a levegőben, nem is értem, el is mondta jó párszor.
https://amp.theguardian.com/world/2021/dec/21/putin-warns-of-possible-military-response-to-aggressive-nato-russia
berlini
berlini 2023. 10. 01. 21:41
Előzmény: #49723  Murdoch
Még a 2014-ben elfoglalt Donbaszban sem volt orosz ajkú többség és még az ott élő orosz ajkúak sem akartak Oroszországhoz csatlakozni. Bizonyitottan az FSZB robbantotta ki az ottani "polgárháborút"
És jó lenne ha nem Magyarországról (vagy Svácból) döntenénk el, hogy melyik országnak mi a jó.
Az hogy a háború elkerülhető lett volna, az nem vitás.
Mint ahogyan az sem, hogy az utolsó hónapok putyini politikája egy szégyenteljes szinjáték volt. Ő akkor már régen eldöntötte, hogy erővel old meg mindent.
Murdoch 2023. 10. 01. 21:22
Előzmény: #49721  berlini
A történelemben voltak valóban ilyen esetek, ez más tészta. Ez egy usa orosz proxy, egy olyan területen, amit jelentős részben oroszok laknak. A lényeg meg a térség feletti ellenőrzés és Oroszország meggyengítése. Azért a hazaszeretet mellett remélem követed az ukrán vezérkar korrupciós botrányait. A frontvonalban harcoló átlag ukránok meg jellemzően hősök, nem vitás. De abban is biztos vagyok, hogy a háború elkerülhető lehetett volna, max maradt volna Ukrajna orosz befolyás része. De na és? Kb. a fél világ meg usa vezérelt, nincs itt semmi látnivaló. 
berlini
berlini 2023. 10. 01. 21:18
Előzmény: #49720  Murdoch
Ha elkezdenél számolni, akkor rájönnél, hogy az oroszok a jelenlegi bizonyitott veszteségek mellett max 2 év alatt kifogynak a tüzérségi és páncélos technikából. (Emberrel birnák évtizedeken keresztül és kalasnyikovval is el tudnák látni a frissen bevetetteket.)
Ugyanis az orosz határ túlnyomó többsége Ázsia irányában van. Nem engedhetik meg maguknak, hogy onnan kivonnak minden technikát. Azerbajdzsán már a múlt héten beintett nekik, Kazahsztán is önállóskodik. Széthullik az egész birodalom ha ott tovább gyengitenek.
Persze az oroszok abban biznak, hogy addigra megszűnik a NATÓ egységes támogatás.
Az olasz választás előtt is ebben biztatok, a választás a kivánt eredménnyel zárult, de az olaszok nem törték meg az egységfrontot.
A szlovák választások is az orosz forgatókönyvszerint alakultak, de a SMER ami a kampányban a támogatás felhagyásával szerzett szavaókat, ma már bejelentette, hogy a külpolitika ebben az irányban nem változik semmi.
lehet reménykedni abban, hogy Trump lesz ujra az elnök, de kötve hiszem, hogy ezt az amerikaiaknak nagyon kényelmes és olcsó háborún ez változtatna.
Egyedül az változtathat, ha az ukránoknak elegük lesz a véráldozatokból és kompromisszumot kötnek.
Ennek jeleit én nem látom.
berlini
berlini 2023. 10. 01. 21:04
Előzmény: #49718  Murdoch
Nehéz felfogni, hogy ez a háború addig tart:
- ameddig az ukránok hajlandók folytatni,
- ameddig a támogatás kitart?
Mi ebben olyan érthetettlen?
Hogy nehzt felfogni, hogy van egy olyan nép, aki hajlandó ezért komoly áldozatot hozni?
Hogy ezek nem magyarok, akik 1848-49-ben nem tudtak nagyobb hadsereget kiállitani mint 160 ezer (a hadrafogható férfiak csak pár százaléka), ahol több volt a habsburgokkal összejátszó mint szabadságharcos? Hogy 1956-ban sem volt több mint párszáz ember aki megpróbált ellenállni az orosz tankoknak? És hogy most még arra sem vagyunk képesek egységesen szolidaritást vállaljunk azzal a szomszéddal, aki nem törődve az esélyekkel már évek óta ellenáll?
Én ezen már nem is csodálkozom.
A bátorság, hazaszeretet és az emberi szolidaritás hiányán kivül még egy alapvető emberi érzés is hiányzik itt. A szégyenérzet. Ami nélkül nincs az a képesség sem, ami képes a hiba belátására és ezek után a változtatásra.

Topik gazda

sotime
4 2 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek