Topiknyitó: feel 2020. 01. 19. 14:04

4IG Nyrt reszvenyesek.  

4IG topic reszvenyeseknek es hasznos forumozoknak.
Moderacio alatt lesz.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Aral4 2026. 04. 29. 11:05
Előzmény: #92187  rice2
"X összegért átadna a jelenlegi kormánynak, vagy kormány közeli befektetőnek, hogy ezzel is javuljon a viszony. Gyakorlatilag maga mellé vesz 1 új szövetségest." - Ez érdekes hozzáállás a szabad piachoz, jogállamisághoz stb.
Egy kérdésem lenne: Hol lenne ebben a rendszerváltoztatás?
rice2 2026. 04. 29. 11:02
Előzmény: #92191  Rellim

a 4ig vásárlása főként egy piaci hitelkonzorcium keretében zajlott, melynek tagjai piaci, és állami bankok egyaránt voltak. A finanszírozáshoz semmilyen kormányzati vagy állami döntés nem kapcsolódott.
.
1,Tehát magyarul az állam nem tett a 4IGbe pénzt. 
2, A másik fontos tény. Akik eddig azt írogatták, hogy az állam tömte ki a 4IGét... 
Nem a 4IG kapta a pénzt!!!
Ezt a pénzt Jászai alapja kapta!!! Ez tény! 
Jászai alapja a 4IGtől olcsón (96milliárd ft-ért) megvette tőkeemeléssel a 4IG SDT 49%-át.
3, A tőkeemelésből befolyt összegből a 4IG megvette a N7 holding 75%-át+1 szavazat-át.
.
Jászai alapját szerintem úgy lehet elképzelni mint 1 céget. 
Azon érdemes elgondolkodni, hogy Jászai mennyire bízhat a cégben, ha ennyi pénzt belepumpál. 
Hihetetlen, hogy eddig csak növekedett a 4IGben és a 4IG SDTben is.
Kicsik pedig ellenkezőleg, évente folyamatosan csökkennek a papírban, mert ők 
"biztos jobban látják, tudják a cég jövőjét, mint Jászai". 
Na ez tényleg érdekes és károgva, folyamatosan esést és csődöt jósolgatnak már több éve :D
2152ft
Nemtommilesz
Nemtommilesz 2026. 04. 29. 10:54
Előzmény: #92195  real
Nem utaztak együtt. JG napokkal korábban kint volt, és késöbb jött vissza.
tschi- 2026. 04. 29. 10:53
Előzmény: #92195  real
Kivel utazott volna? A hadiipari megrendelések zöme államoktól származik, a stratégiai iparági jelleg miatt a politika mindig jelen van a háttérben. Még az USA-ban is. A fegyvervásárlásokról, befektetésekről való döntések is sokszor állami vezetői szinteken dőlnek el. Nyilván demonstrálni kell a politikai támogatást.
tschi- 2026. 04. 29. 10:48
Előzmény: #92194  vaczak
Amikor intézményi működés volt, minden egyetem hasonlóan ki volt véreztetve. Ez az állami fenntartás velejárója. Az alapítványi egyetemek viszont nagyon sok pénzt és technikai oktató és kutató felszerelést szereztek piaci cégektől, például gyártó multivállalatoktól. És pont ez lenne a lényeg: oktatási és kutatási területen is kiszolgálni a piaci szereplőket. Na ez nem működik intézményi fenntartásban. Nem csak a kevesebb pénz miatt, hanem egyszerűen nincsenek motiválva sem az egyetemi dolgozók a piaci együttműködésre.
Személyes véleményem, hogy nem szabad az alapítványi működési modellt annulálni. Ki kell gyomlálni a működésükből azt, ami nem jó, biztosítani kell a stabil és önálló gazdálkodás kereteket és távolabb kell őket helyezni a politikától. Intézményi működéssel nem lesznek az egyetemek függetlenebbek, sőt...
real
real 2026. 04. 29. 10:45
Hazudnak, legalább tavaly novemberben ne Orbánnal együtt utazott volna Jászai az Usába, innen látszik, hogy akkor még nem gondoltak a választási vereségre. 
vaczak 2026. 04. 29. 10:35
Előzmény: #92193  tschi-
Az ELTE nagyjából fennállása óta nem működött hatékonyan, de a leköszönő kormányzat oldaláról eléggé ki volt véreztetve, szóval nem ugyanazon a pályán focizott, mint az alapítványiak. A kekva visszaépítése szerintem sem egy tollvonásra lesz rendezve (mint ahogy pl. a veszélyhelyzeti rendeleti jogallkotásról is kiderült, hogy nem lehet egycsapásra kivezetni, csak fokozatosan). 
tschi- 2026. 04. 29. 10:24
Előzmény: #92189  Kata726
Elvileg kekva-törvény hatalyon kívül helyezésével vissza lehetne szerezni az állami tulajdonú részvényeket a MOL-ban, Richterben. Viszont ez azzal járna, hogy beszántanák az alapítványi egyetemeket és a fürdővízzel együtt kiöntenék a gyereket is. Az alapítványi működés ugyanis elvileg rugalmasabb, mint a korábbi intézményi. Mindenki megint visszatérhetne a rugalmatlan államháztartási szabályokhoz és számvitelhez. Baromi sok pénzbe kerülne újra a pénzügyi-számviteli rendszerek államháztartásra átállítása és még ösztönözve sem lennének az egyetemek a piaci szférával való nagyobb együttműködésre, ami már sok helyen megindult azóta. Visszatérne a "költségvetés majd megfinanszírozza" szemlélet. Jelenleg szerintem az például az ELTE semmivel sem működik jobban, mint mondjuk a BME. De írhatnék vidéki egyetemet is, mint mondjuk Debrecen.
Kata726
Kata726 2026. 04. 29. 10:23
Ezt a "szétszedik a 4iget" topikban nem emelték ki...
Rellim
Rellim 2026. 04. 29. 10:22
Nem tudom, hogy ezt olvastátok-e...
Telex: Titokban állami tízmilliárdokat pumpáltak Orbán egyik kedvenc cégébe, amely aztán később hadiipari cégeket vett az államtól
A vége érdekes.
"Frissítés: Cikkünk megjelenése után, levélben reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium: „a 4ig vásárlása főként egy piaci hitelkonzorcium keretében zajlott, melynek tagjai piaci, és állami bankok egyaránt voltak. A finanszírozáshoz semmilyen kormányzati vagy állami döntés nem kapcsolódott.
tschi- 2026. 04. 29. 10:15
A Vodafone-ra felvett eurós hitel után még csak kamatfizetés van, 5 év a türelmi időszak, 2028-ban kell a tőkét majd először fizetni. Viszont van annyira jövedelmező az üzletág, hogy ezzel nem lesz gond.
Az N7 esetében vagyonértekelés készült. Elvileg az alapján tiszta. Az N7 Holdingon belül próbálkoztak amúgy gyártással az elmúlt években, de nem volt túl sikeres. Visszaigazolódott, hogy gyártási tevékenységet 100%-os állami tulajdonú cégnél csak kis hatékonysággal lehet működtetni. Hatékonyabb, ha egy piaci céget bevonnak ebbe, mintha egy kizárólag állami csecsen élő szervezet csinálja.
Kata726
Kata726 2026. 04. 29. 10:10
Az most nincs előttem, hogy a MP vezette kormány fizetne a 4ignek részesedésért!? Hiteles lenne? Arcvesztés? Inkább a Mol-os/alapítványos megoldást tudnám elképzelni, kvázi einstand. De ne legyen igazam, vagy történjen valami európaibb megoldással. A többiben viszont egyetértek, a telekomos láb is többet ér magában, mint amit a jelenlegi árfolyam mutat.
rice2 2026. 04. 29. 10:06
2Qben lehet kb. 20milliárdos nyereség, ha az árfolyam itt marad.
rice2 2026. 04. 29. 10:03
Előzmény: #92181  Kata726

X összegért átadna a jelenlegi kormánynak, vagy kormány közeli befektetőnek, hogy ezzel is javuljon a viszony. Gyakorlatilag maga mellé vesz 1 új szövetségest.
Jelenleg a 4IGben 52,76%-os tulaj magántőkealapon keresztül. 4%-ot elad, akkor lesz 1 új 4%-os kistulaj, ami közkéznek számít, ő pedig marad 48,76%-os tulajdonos. Közkéz növekedése pozitív a papírnak, mert az alapok és BUX is felülsúlyozza a nagyobb közkezet, valamint megegyezés az új kormánnyal is pozitívan csapódna le az árfolyamra.
Egyébként lehet, hogy elég ha a hadiparba és az űriparba vonja be az új kormányt és a 4IG SDTből ad át 1 kisebb pakkot, de a cég ott is 50% felett maradna. 
Telekommunikációban már 37,8%-os tulaj az állam. Kormány érdeke, hogy fejlődjön és növekedjen tovább.
Szerintem meg nagyon gyors megegyezés lesz, mert mindenkinek az érdeke az.
Az új kormány is a cég körül fog legyeskedni, mert most a 4IG 1 központi szereplő és USA, Török, Cseh és arab cégek legyeskednek körülötte + EU legnagyobb hadiipari cége a Rheinmetall ami most új távlatokban gondolkodik. ezt a lehetőséget senki nem hagyná ki. Jászai kapcsolatrendszerét is elismerik majd.
Kicsik persze adogatják tovább :D szerintem ész nélkül :D venni meg nem mernek az akciós papírokból :D
2176ft 
Telekommunikáció megszerzését vizsgálta az EU. Mindent rendben találtak. Informatikai cégek megszerzése is rendben volt. Sokan még most sem értik, hogy a Vodafont EURós hitelekért vették meg és pl. azért lesz majd kb. 20milliárdos pénzügyi nyereség az idei 1Qben, mert erősödött a ft. 
Ezeket a hiteleket folyamatosan fizetik!!!
Űripar teljesen új. Egyedül a hadiipari láb lehet kérdéses. Ott is vettek több kisebb céget, ami rendben van. N7 megszerzése amit nem tudunk, hogy teljesen jogszerű-e.
A többi tiszta és szerintem a telekommunikációs üzletág több mint 3eft-ot ér részvényenként + még a többi.
nyugdijas 2026. 04. 29. 09:53
Előzmény: #92183  vaczak
Az hogy a cég nem tiszta modon lett osszekalapálva az koztudomású, de mit lehet evvel most kezdeni? Rossz uzletet vagy rossz gazdasági politikát sz a torvény nem tiltja. Mindenképpen oriási fontosságú lesz ha majd JG tárgyal a kormányal vagy a SAFE pénzekrol vagy áltlában, mert a akárhogy is lett a 4iG állami pénzekbol  osszekalapálva most egy fontos  stratégiai cég amit nem lehet megkerulni. Ha MP elhozza a SAFE pénzt milyen vagy melyik cégben fog valamit legyártani? Csak a 4iG-ban. Az a rengeteg szerzodés, amit a JG osszehozot az USA-val, torokokkel, arabokkal, csehekkel, RM azt nem lehet nem figyelembe venni. 
szaferi
szaferi 2026. 04. 29. 09:47
Előzmény: #92179  rice2
Szerintem a közel 5000 forintról történő közel 3000 forintos esés bőven beárazta, hogy nem itt landolnak a safe pénzek. Anélkül is sokkal többet ér ez a cég szerintem. Lehet, hogy nem a magyar hadiipar fejlesztésében fognak majd részt venni, hanem a rm-el majd más országokban. Lehet jobb is lenne...
feel
feel 2026. 04. 29. 09:42
Szlovakiaban az autoipar utan a hadiipar a legnagyobb ami noveli a GDP-t es az allamikoltsegvetest.
Itt is ez lesz csak mi lemaradtunk jo par evet.
vaczak 2026. 04. 29. 09:36
Részvényesként (nem is túl jó áron) alapvetően zen-ben követem az eseményeket, de szerintem lesz még egy nagyobb leszúrás, amikor Jászait konkrétabban előveszik. Nagyon emblematikus figurája ő a NER-nek és a 4iG enyhén szólva nem tiszta módon lett összekalapálva. Ettől még a céggel egy alaposabb profil és személyzeti tisztítást követően lehet mit kezdeni, hosszabb távon megéri tartani, de szerintem lesz még mód bővítésre lejjebb (tervezem). 
Miner
Miner 2026. 04. 29. 09:35
Előzmény: #92162  TOPdeal
Úgy leszünk vele, mint Trumppal. Annak kell örülni, amikor nem szólal meg...
Kata726
Kata726 2026. 04. 29. 09:32
Azt pontosan hogy érted, hogy "legjobb lenne, ha Jászai 4-5%-ot átadna a 4igből"?

Topik gazda

feel
feel
5 5 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek