Én többször voltam így, mikor a bukót kellett realizálni és nem tettem meg. Aztán még nagyobb veszteséget kellett elkönyvelnem. Sajnos az üzlet az ilyen, kiszámíthatatlan. Ráadásul ez úgy beleég az emberbe, hogy azt hiszi, milyen balszerencsés, pedig visszagondolva, sokkal többször hoztam ilyenbe jó döntést, csak az természetesnek tűnik, hogy ezen most nyertem. A profi ismerősöm mondta, innen lehet megismerni az amatőröket, hogy nem bírják a veszteséget, inkább évekig üldögélnek a döglött papírjaikon és nézik, hogyan fogy a pénzük. Pedig lehet másban már régen visszahozták volna a bukót. Bizakodnak és nem gondolkodnak. Persze nekem is volt olyan, hogy háromszor ugrottam a süllyedő hajóra, de ezért kell diverzifikálni.
Röhögni fogsz, vettem APT-t, ha még emlékszel rá - naná, hogy emlékszel :-))) - 4 dollárért pár hete, nemrég adtam 5-ön. Lehet, hogy meggondolom még azt a RIG-et.
Gondolom a kérdésed költői, szóval nem tudom. 8 felett teljesen ésszerűnek és elfogadhatónak gondoltam, hogy a nagy emelkedés után korrekciónak kell következnie, de közel 40% esést meglehetősen túlzónak tartok. Már-már annyira, hogy felmerül bennem, hogy valami rohadtul nincs rendben ott és nagy gebasznak kell lennie, ami ekkora pánikot tud okozni. Ha megnézed számtalanszor előfordul, hogy nagyobbat esik mint bármelyik másik olajos és egy levegővételnyi felkörben pedig kevesebbet hoz vissza. Az idei megrendelések amik emelt napidíjon alá vannak írva, az elkészülő legújabb generációs fúróhajó, a különböző tenderek új olajmezők megnyitásáról (Északi-tenger, Brazil partok, stb) ahol igencsak jó eséllyel nyerhetnek el pályázatot, az olajóriások elmúlt negyedéves eredményei - ezek mind-mind nem azt mutatják, hogy itt 2-3-4 dolláros árakról kellene beszélgessünk. Ezzel egyidejűleg ma már jelentős forgalommal esik, a technikai elemzés minden eszközét a kukába lehet dobni, mert ez hulló kés. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a jövőt árazzuk, de a 3 hónapja aláírt 3 éves kontraktus 448.000 usd/nap, ami PBR-nek 0,5mrd usd kiadás, gondolom nem tök hülyék ha ez a műfaj teljesen vakvágány. Egy szó mint száz, momentán ahogy RIG árfolyama és a sentiment kinéz, lesújtó.
Az a szép, hogy hiába az új megrendelések, az elméletileg magasabb napidíjak, pár hét alatt simán esik 50-60%ot az árfolyam, ha az olaj is esik. Utána hónapok kellenek mire visszatornássza magát és kezdődik minden előlről.....
Olajos céget már nem valószínű, hogy veszek, olajat annál inkább. Ha mégegyszer - mint a Covid idején - beöntik valami történelmi mélységbe, kölcsönkérem a szomszédságból az összes vödröt és talicskát is, hogy bevásárolhassak.
Napok óta úgy érzem, hogy most már hiba volna könnyíteni az olajos pozíciókon és ez már az a pillanat, amikor értelmetlen, elkésett kapkodás volna zárni őket. De szinte minden egyes nap zárása rácáfol erre. Ha ez a 63-64 is letörik, akkor rettentően nagy a baj.
Olaj Egy hete meg egy esest vartam, wave(v) hullamban, valahogy igy http://keptarhely.eu/view.php?file=20231201v00ycz40b.jpeg . A mai meredek eses nyilvan ebben a (iii of v) hullamnak kellene lennie, es most elert a paralel csatorna also support vonalahoz. De az eses is meredek, a csatorna is meredek, szoval ennek az esesnek nincs meg vege, valoszinuleg 2 kis (iv-v) hullampar meg kell, mire talajt tud fogni, valahogy igy . http://keptarhely.eu/view.php?file=20231206v00ytirbe.jpeg . Ha viszont nem bir talajt fogni 63.5, az majusi melypont elott, hanem letori? Akkor nagy baj van, mert ez a szamozas teves. Akkor megnyilik az ut joval lejjebbre, BEAR folyatas, es akar 40$ szintig es eshet. Es akkor elo kell venni ezt a regi BEAR szamozast. . http://keptarhely.eu/view.php?file=20231206v00y1s7si.jpeg . De azert ehhez a geopolitikai helyzetben eros fordulat is kellene, vagy egy SPY osszeomlas.
Ha az olajat szezonalisan probaljuk tradelni akkor lassan erdemes figyelni mert meglesz az alj a napokban. Historikusan (tobb mint 30 eve) decemberben van meg az eves alj amit januar es februar folyaman visszatesztel. Ezt lehet tovabb jatszani paros es paratlan evvel illetve az amcsi elnokvalasztasok eveben is. Ebben nagy segitseget nyujt a seasonax.de vagy az equityclock.com illetve az mrci.com Tapasztalat szerint az olaj akkor fordul ha kies hazankban (itt RO-ban) a motorina(diesel) nem esik tovabb illetve egyre nehezebben esik. Erre kulonosen erzekeny vagyok mivel tobb 7-8ezer litert hasznalok egy ev alatt es egy egy jo vasarlas gond nelkul hozhat 1500-2000eur megtakaritast is.
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.