Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
izommanvagyok 2025. 11. 07. 09:51

Buyerrel folyamatosan leveleztem a KIncsem parkkal is hónapról hónapra nyomták fel az árat..
Ez az ár nem az OSP ár jövő februári társasházi törvény kijön addigra  még van 4 hónap simán 1,5 mft / nm ár lesz a szerencsétlen OSP vevőknek.Már most sem annyi amennyi.. +130 e ft/ négyzetméter ár megy OSP miatt rá előzetesen ezt írták. 
izommanvagyok 2025. 11. 07. 09:26

És erre még rájön parkoló helyet nem kötelező venni de ajánlatos 4-5 mft plusz.. 
Különben ha jön a lakód bevásárolni hogy parkol le? sehogy .. a paneleknél külvárosba ingyenes a parkolás.
Másik nincs kiépítve a közlekedés , de biztos fog busz járat menni..
Amúgy a X kerületi projectjük jobb volt , mert ott közel van a megró ha már vettem volna vennék azt venném.. Innen 1:10 perc a belváros ahogy megnéztem..!
0 ás vonalában van majdnem jó kint..!
Ettől függetlenül 1,5 mft / nm áron mire fel lehet jövő év februárba venni OSP re a lakást biztos el fogják kapkodni , mert addigra úgy felnyomják az árat mire jön jövő év februárban az új társasházi lakás törvény és hitelezhető lesz OSP hitelre. 
Second Wave 2025. 11. 07. 09:24
Előzmény: #260640  Pistike12

Mekkora oltás a panelekkel való összevetés, grat. :-)
EP-CAM-003-HDR3-E-29-001_001-1024x724.jpg (1024×724) (bayerproperty.com)
izommanvagyok 2025. 11. 07. 09:13
Előzmény: #260650  Pistike12

Én utána is járok ám a dolgoknak kértem árajánlatot.
Az ár előrre 60 % os befizetéssel él!
Ha hitelre akarod megvenni 20 % önerővel akkor pedig  130 e ft al nő a négyzetméter ár tehát  5,85 mft többlet egy 45 nm eres lakás esetén! Másik projectnél is így volt csodálkoztam is.
az ár beetető ahogy a mások projectnél is volt.. kötbért nem is vállalnak hogy mikor készül el kérdés ha nem vállalnak egy lutri minden új építésü project!
Törölt felhasználó 2025. 11. 07. 09:01
Előzmény: #260655  Moka_Brikka

a Tihamér elégedett is a kanizsai lakás és lomtárhely piaccal
.
bár a tapasztalatain igazán csak a kesőbbnek számító kerületekből van, és még más gazdasági lakáspiaci körülmények között szereztem őket, ma amikor a szar is nagyon drága, lehet hogy egy lambda szorozva mű, együttható alkalmazása ajánlott a látottak kiértékeléséhez
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 11. 07. 08:06
Előzmény: #260654  Törölt felhasználó
“az utcai üzlethelyiségek szemrevételezésével érdemes kezdeni, miféléket árulnak, miféle árszinten, majd bemenni pár vendéglátóhelyre megnézni a közönséget és az árakat”
Volt szerencsem 5 napot Nagykanizsan tolteni. En megdobbentem azon, hogy a vendeglatohelyek tobbsege lenyegeben budapesti aron mennek, es a centrumban viszonylag jol is porogtek. 
Törölt felhasználó 2025. 11. 07. 07:48

úgy 2010 körül ráeszméltem, hogyha át kell mennem egykét kerülettel arrébb véletlenül ügyezni a megszokott szűk 6-8 négyzetkilométeremből, akkor a helyi lakáspiaci állapot leghatékonyabb felmérését az utcai üzlethelyiségek szemrevételezésével érdemes kezdeni, miféléket árulnak, miféle árszinten, majd bemenni pár vendéglátóhelyre megnézni a közönséget és az árakat
.
2005-7 körül még céges autóval jártam, sokszor volt dolgom arrafelé, vásároltam ezt azt időnként a Pólusban, tűrhető állapotok voltak, választék, közönség tekintetében egyaránt
aztán hosszú ideig egyáltalán nem, és pár éve valamiért egyszer ismét, és relatíve nagyon lecsúszottnak érzékeltem, bár közben átszoktam a mindennapi Westendre
ja igen, venni akartam a Duna plázában egy könyvet, de nem volt náluk készleten, de a Pólusban lévő boltjukban igen, hát átmentem
.
Törölt felhasználó 2025. 11. 07. 07:19

hoppá
a Dunaújváros helységnév táblát lehet hogy még nem cserélték le Ózd-II-re
mármint ezt sejteti a kis panel hirdetések állása a comon
4 db él most
.
https://ingatlan.com/lista/elado+lakas+34-36-m2+felemelet-emelet-felett+tegla-epitesu-lakas+dunaujvaros+ar-szerint
.
ebből az első kettő valamiért panelnak nevezett furcsácska épületben van, de amit biztosan tudni lehet a Kertvárosnak keresztelt városrészről, hogy ez a helyi, szinte homogén kisebbségi terület
a másik kettőn pedig nem igazán látom a szükségeladásra utaló menekülési jelleget
greenman76
greenman76 2025. 11. 07. 07:03
Előzmény: #260649  izommanvagyok
Előrebocsátom, még ha gondolkodtam is rajta, nekem ez nem a megfelelő irány.
DE
1. Nincs rossz áron a mai viszonyokat figyelembe véve.
2. A közlekedése nem annyira szar, mint elsőre látszik, a többit meg majd kiépítik, a metrót nyilván semmi sem pótolja, pont ott lett volna a végállomása, még megépülhet
3. Ilyen kategóriájú lakásokba nem tolunk be 1 milliós konyhabútort
4. Nem esik ki ott semmi, ha megfelelően "mozgatod" a tőkét
5. Nem gondolom, hogy fizetős lesz a parkolás
6. Elvileg a telek "hátsó" részének beépítésével kezdik, legalább nem zajos
7. Havanna...??? Na azt inkább hagyjuk....
Törölt felhasználó 2025. 11. 07. 06:55

igen
a panelek életkorát nagy népszokás emlegetni (most különösen amikor átlagban kb a félidőnél járnak)
és kiemelt veszélyforrásként kiemelt helyen nonstop hangsúlyozni, mint szigorúan érzelemmentes legfőbb objektív tényt
kérdés
mi van a hatvanas, hetvenes években épült nem panel, nem beton, hanem valamilyen égetett a agyagból készült falazatú többi lakóingatlannal, különösen a családi házakkal?
.
hát elmondom
egy nem teljesen elhanyagolható részük már lebontásra került, annyira gagyi kaláka szülemények voltak, gagyi anyagokból gagyi minőségben, (nem beszélve a kényelmetlen alaprajzokról és kritikán aluli esztétikai sajátosságaikról)
egy részükre az elmúlt bő fél évszázadban szükségszerűen rengeteget költöttek már de így sem igazán vannak megnyugtató,kívánatos állapotban
egy részükre nem nagyon költöttek, (esetleg soha be sem fejezték teljesen) csak amennyit mindenképpen muszáj volt, ezért jelentős mennyiségük a korszerűsítése gyakran olyan nagy összeg és nyűg lenne ma már, hogy a lebontásuk és a helyükre most építhető új a jobb választás
egy része - mivel azóta nem nagyon költöttek rájuk csak lakták őket, - a lokációjuk miatt is - klasszikus bontószökevénnyé átlényegült lassan de biztosan, részben már elhagyottak,vagy azzá válnak ha a most ott nyomorgó idős lakója kihal belőle
.
merthogy mindig kiderül hogy bármilyen értékű vélemény helyes voltának láttatása elérhető a perspektíva kellő mértékű szűkítésével
a teljes kép figyelembevétele, meg rendkívül veszélyes, lélekromboló, ezért erősen kerülendő is, bizonyos körök szerint ócska buta unalmas terjengős tiszta haszontalan hülyeség
Pistike12 2025. 11. 07. 06:55
Előzmény: #260648  izommanvagyok
2 ev mire megepul. Tehat 6.16m bevetel... Kotvenybol.... 
izommanvagyok 2025. 11. 07. 00:22
Plusz konyha 1 MFT plusz mert az nem szokott benne lenni 1;5 szobás panel 47 nm és panel a Havanna meg csak 47 MFT kb ez még így 66 MFT a végén két év múlva ha mindent össze adsz inkább kihagyom
izommanvagyok 2025. 11. 07. 00:16

2 év és 3 hónap van addig mire megépül ez 5,4 mft kiesés .. Másik ez szintén panel harmadik a patak elégé messze van busz biztos lesz ha kész lesz de mikor? tudja valaki  hol épül ez  a Szilvás patak melyik részén ?
Rákérdezek mennyire lehet hitelezni.. Otthon startot írnak rá ( de még tervező asztalról nem igen lehet hitelezni nem jött ki a törvény) Távhő tehát egy új panelnek lehet felfogni a történetet.
KÉsés is lehet a beruházásban 2027 év vége jó messze van.. Hát nem tudom minden esetre 44 nm ert igen lehet 55 ért kapni.. de ez akokr sem 55 meg 60 nm er panel Havannán ennyi  nagyobb szobák vagy 1 szobával több jön ki panelba is...!
Hogy milyen minőségben kapod meg az ingatlant és kötbért vállalnak e a késésért az talány..
Parkolás megint nem ingyenes fizetni kell azért is vagy  4-5 milliót panelnál ez is adott. .Parkoló nélkül kiadni a lakást pedig necc ha le se tudsz parkolni... Közös költség ki tudja mennyi jó biztos nem sok de ezek mind zsákbamacskák ha parkolót bele veszem 59 mft ha elmaradt bérleti hozamot bele veszem mert addig benne áll a lovéd  ( vagy fizeted a kamatot) az is  akkor 64-65 mft nál van az egész és még a beruházás késésével nem is számoltam.... egy 1,5 es kis 44 es lakás és nem 55-60 n  eres amit érnek a lakásaim ...
izommanvagyok 2025. 11. 06. 23:42
Előzmény: #260646  Pistike12

Bocs benéztem  !
Pistike12 2025. 11. 06. 23:15
Előzmény: #260641  izommanvagyok
Szilas liget es nem kps vevoi ar...
De nyomjad csak🙂
Sony123 2025. 11. 06. 23:07
Ugyanaz mint egy egy panel, de lehet, hogy rosszabb, mivel még sűrübb a beépítettsége. Hülye aki itt vesz egy lakást, mint ahogy én is!!!
greenman76
greenman76 2025. 11. 06. 22:34
Ferdítesz, mint mindig...
Kiválasztottad a legszarabbat a felhozatalból...
A XV. kerületi panelok zömében jóval drágábbak, koruk miatt pedig hosszútávon kockázatosak.
Tibi123 2025. 11. 06. 22:28

Tudod, hogy van, nem kenyérre kell a pénz :) kivárják a komoly vevőt, akkor is ha egy évtizedig kell várni rá, de meg fog jönni, legalábbis most így gondolják.
Amúgy én beszélgetek ismerősökkel, van aki most adja ki a kéglit egy olyan srácnak, akit azért vágtak ki a bérelt lakásból, mert a tulaj talált egy madarat. Közepes állapotú panyel Zuglóban, csillagászati áron eladva 3%-os hitelesnek, mert a bérlő is megvette volna, de majd ledobta a haját a kínálati áraktól és inkább nem vesz, hanem készül külföldre. Valami szakács gyakorlat kell neki meg valami vizsga is, 1 évre vette ki a kéglit, utána szinte biztosan dobbant Pestről. Kilátástalan, ebben mi is egyetértettünk.
greenman76
greenman76 2025. 11. 06. 22:27
Előzmény: #260639  Pistike12
XV. kerület panel R.I.P.....
Érdekes helyzetet teremthet, ha hasonló árazású lakások megjelennek a XI. kerület külsőbb részein pl. Albertfalván, mert ezt rebesgetik...
izommanvagyok 2025. 11. 06. 22:25

70,9 mft Bayernél 
https://bayerproperty.com/ingatlan/k6-a117/
ettől olcsóbb nincs is.. Almát almával körtét körtével hasonlíts... MÁsik  ez is csak egy panel harmadik kp vevőknek elérhető negyedik 48 nm er  62 mft ennyi pénzért amennyiért a panel van max egy 1 szobás lyukat kapsz.. nem mindegy a méret sem! 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek