Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Andy01 2025. 04. 13. 11:44
Előzmény: #244075  Atti
Miert gondolod azt amit irsz?Ne monj ilyet! Ne tevesszen meg, hogy Sp.o.ban berelek, es veszunk lakast. Nagyon megnezzuk, mire adunk ki penzt.  A jelenlegi arakon, egy panell lakas eladasaval lazan tudsz itt venni most egy egeszen jo lakast. Ertekallo, jo befektetes. A 8. ker. Palotanaegyedben akarok eladni egy  80 m2 -es lakast, rovid ideje hirdetjuk. Jo helyen, igen jo muszaki adottsagokkal. Kicsit sajnalom eladni, de mas befektetest szeretne az a csaladtagom, aki a tulajdonosa. Nem latom igazan, hogy a jelenlegi ajanlatoknal jobbat tudnek-e elerni, bar ugy tunik, hogy kedvezo jelenleg a helyzet az eladashoz. Erdekel, hogy masnak milyenek a tapasztalatai az eladasrol.
Atti 2025. 04. 13. 11:38
Előzmény: #244076  FeherTibi
Szerintem ennél egyszerűbb a kérdés.
Annyiért adják el, amennyiért megveszik.
Jelenleg a panelt drágán is megveszik/vették.
Az nem releváns, miért veszik: Csok, Falusi Csok, BV, örökség, ajándék, elmúlt 2 év Pmáp kamatai, stb.
Eddig megvették.
Ennyi.
FatFIRE 2025. 04. 13. 11:34
Előzmény: #244051  N0MAD
"és nem utolsó hogy az alpok lábánál van, route de grandes alpes, aztán sorakoznak a háromezres hegycsúcsok svájcig"
Igen és meseszép.
FeherTibi 
"Egy komoly itthoni munka nelkuliseg es gazdasagi valsag hozhatja el az ingatlan ar esest."
Össze vagyunk kötve Európával ezer szálon, inkább lassan erodálódik az Unió gazdasága. 
sityaki 
Mi a gond, elfelejtette megírni a Telex, hogy az amerikai gazdasági növekedést már csak a GDP-arányos államadósság növekedése pörgette? 🤷🏻‍♂️
FR73
Senki nem mondta itt, hogy nem lesz recesszió (nem is értem, hogy vetődhet ez fel?), azon megy a gondolkodás, hogy egy lassú folyamatot látunk majd, vagy olyan szintű összeomlást, mint 2009-ben. Én az előbbit látom valószínűnek.
lacikonyha
A lepusztult marxista filozófusaid együttvéve sem érnek fel Hamvas cipőtalpáig. 😂
lacikonyha 2025. 04. 13. 11:32
Előzmény: #244074  Andy01
a leírtakon túl egyéb részletekre nem nagyon  emlékszem
FeherTibi 2025. 04. 13. 11:29
szerintem nem feltetlenul a NER tartja magasan az ingatlan arakat, hanem inkabb az alacsonyabb keresetuek, mert nekik fontosabb, hogy dragabban adjak el vagy ki a valamivel rosszabb ingatlant, mint a NER elit. ezert is van az egekben a panel ara. nem a Lazar fele barok verik fel az arakat, mert Lazart, ha van is elado panelja, nem viszi a tonk szelere, ha mondjuk 20--30 millio Forinttal olcsobban ad el egy panelt. Egyszer, par eve, kivancsisagbol megneztem, hogy a nigerai.Lagosban milyen aron van kiado lakas. A budapesti ingatlanok arszintjere emlekszem. szerintem nem Lagosban dragult az ingatlan, hanem Magyarorszagon, es talan Magyarorszag csuszik le az afrikai szintre, ahol rosszul el az atlag ember, penzugyi instabilitas van. minel m
kevesebbet keres egy ember, annal dragabbra ertekeli a lakasat es gepkocsijat
Atti 2025. 04. 13. 11:11
Előzmény: #244073  Andy01
Nem meghírdettünk, hanem meghírdetünk.
A hírdetés a következő napokban fog megtörténni.
Ki van adva, így a bérlővel is beszélnem kell, azt pedig nem telefonon akarom.
De ha lesz tapasztalatom, megírom.
Bár, ahogy olvaslak, teljesen más ingatlanjaink vannak.
Én hozzád nagyon proli vagyok, így nem tudom profitálsz-e bármit az én tapasztalatomból.
Andy01 2025. 04. 13. 11:08
Előzmény: #244068  lacikonyha
Jo reggelt, Laci! Mondd, melyik evben  volt ennek a bizonyos irodanak az "atvetele"? Az utolso ember, o volt ugye, aki korabban nagykovet volt, mielott igazgato lett a regi Tesco-ban? Sz.....cs et volt?  
Andy01 2025. 04. 13. 11:02
Előzmény: #244067  Atti
Tehat meghirdettel most egy ingatlant. Milyenek a tapasztalataid? Mi is most kezdtuk el hirdetni rovid ideje, szoval, erdekel a kerdes, hogyan alakul a kereslet es az arak.
Andy01 2025. 04. 13. 11:00
Előzmény: #244066  Murdoch
Hogy erted, hogy kiszallnak?  Az ingatlanbol? Egyeseknek 20-30 lakasa van, amint ez tobbe-kevesbe kozismert.  Ezt egyik naprol a masikra nem tudjak megoldani. Minden aron szinten akarjak tartani az ingatlanok erteket. Ingatlanok erteke (azoke, amelyek nem tomegtermekek, falusi hazak, stb). igyis Euroban van arazva. Euroban irjak a szerzodeseket es tortenik a fizetes. Hogy a forinttal mi lesz, az mas kerdes.
FR73 2025. 04. 13. 10:54
Előzmény: #244064  mr_bob

Előfordulhat, mivel az euró árfolyamban kilengés lehetséges.
Az HUF az EUR-hoz trendszerűen évente kb 4%-ot esik, és ehhez a trendhez a forint vissza szokott térni, mert ez a trend a gazdaságpolitikánk lényege.
Én nem hiszem, hogy több éven át euróban számolt 10%-os esés jöhetne.
lacikonyha 2025. 04. 13. 10:54

az kedvezőtlen időszakok van egy gyakori jelenség, beépíthetnéd az aktív szókincsedbe
"érdektelenné válás"
ez viszonylag gyorsan meg tud jelenni
2010-ben ez igen jellemző volt pl az akkor 10-15 éves ürömi mediterrán stílusú családi házakra
vagy ugyanakkor a II/A területén sok egyéb korú és stílusú családi házra
stb
.
nem ár csökkenés,nem áresés,nem árzuhanás, hanem érdektelenség

mr_bob
mr_bob 2025. 04. 13. 10:40
Előzmény: #244065  berlini
egyetértek, ezért raktam idézőjelek közé az esés szót. nálam 10% nem számít esésnek, bizonyos helyeken ezt úgy hívják, hogy alku. külföldi tőke szemmel kérdéses, hogy mikor jön el az a pont, hogy más országok vonzóbbá válnak ingatlan befektetés szempontból, mert a ner nem engedi korrigálni a piacot? ebbe természetesen mindenféle gazdasági, politikai faktort is beleértek, nem csak az árakat eurórá átváltva.
lacikonyha 2025. 04. 13. 10:23
Amerika át akarja venni az ukrán gázvezetékek irányítását
.
ez az átvenni kifejezés az egyik kedvenc kifejezésem, az ingatlanpiacon tanultam, kb 2013-ban
egy szerencsés véletlen következtében ügyfelem lett a Demján egyik cégének vezetője, ha jól emlékszem Euroinvest volt a neve, és rám bízta a  Hold-Báthori délkeleti sarkán lévő épület felső két szintjének az eladását amiben a már haldokló Arcadom működgetett.
személyesen jött át az amerikai követségre néző irodájából bemutatni
 igazi idő utazás volt, építészetileg, belsőépítészetileg a huszas évek végi átépítésének köszönhető neobarokk, magyar-francia biztosító minőségű impozáns belső kivitelben, berendezésileg 90-es évek eleji fax és egyéb irodatechnika megsárgult műanyagaival, és rettegő arcú alkalmazottakkal, akik a nyíló ajtó láttán azt hitték hogy most jött el a roló lehúzás bejelentésének pillanata
.
aztán mit tesz isten, ügyfelem lett hamarosan az az ember aki annak a Tesco nevű különleges cégnek a privatizálás előtti utolsó vezetője volt, amelyik az Orbán apjának is, mint megbízható kádernek kiküldetési lehetőséget adott talán Algírba
.
meséltem neki hogy jártam a hűlt helyén, és azt találtam mondani, hogy abban a részében amit a Demján vett meg
erre jót nevetett
ő ott volt, és ez úgy történt, hogy a Demján körbejárt, és végül azt mondta hogy "jó, átveszem"
ez annyit jelentett azidőtájt, hogy pénzt nem ad, a tulajdonjog viszont rá száll
Atti 2025. 04. 13. 10:20
Szerintem Trump miatt felborult a viszonylagos rend a világban.
Eltűnt a bizalom.
Kb minden kiszámíthatatlan lett.
Mi meghírdetünk eladásra egy befektetésre vett ingatlanunkat, csak azt nem döntöttük el, hogy most, vagy nyár végén.
De inkább, most.
Murdoch 2025. 04. 13. 10:17
Eddig is így volt. Ha a németeknél recesszió volt és áresés, nálunk rekorddrágulás. Nyakig ül a ner ingatlanokban szerintem is, mondjuk a másik cél meg a röghöz kötés. Nyilván egy kataklizmával nem fognak tudni mit kezdeni, de addigra meg lehet kiszállnak szvsz, csak itt gondolom ezres nagyságrendekről van szó. 
berlini
berlini 2025. 04. 13. 10:07
Előzmény: #244061  mr_bob
Nagy sokk nélkül szerintem nem lesz áresés. De ha megy a kinlódás szinte nulla gazdasági növekedéssel, akkor lehet pár lokációban és lakástipusnál stagnálás, igy reálértékben esés.
mr_bob
mr_bob 2025. 04. 13. 10:02
Előzmény: #244063  FR73
azt mondod, hogy ha esetleg jön egy recesszió és európában elkezdenek stagnálni, vagy akár csökkenni az ingatlanárak, akkor ezzel magyarország szembe fog tudni menni a ner miatt? természetesen nem forintban értem az árakat, mert az nem mérvadó.
FR73 2025. 04. 13. 09:48
Előzmény: #244061  mr_bob
Nem merik azt se.
Az Önyp pénz ingatlanba terelése mutatja, minden áron meg kell akadályozni az áresést.
Teli van a ner ingatlanokkal.
lacikonyha 2025. 04. 13. 09:36
Előzmény: #244057  FR73

a nép padig okos
kiváló példa erre az első világháború elején tömegesen önkéntesnek jelentkezők harctérre vonulása
igazi reprezentánsa az értelmiségi családból származó pozsonyi születésű éppenhogy érettségizett Hamvas Béla esete, aki a családja ösztönzésére és támogatására indult a keleti frontra, hogy pár dicsőséges hónap után hazatérjen mire lehullanak a falevelek
.
és fennmaradtak a keserves hangú hazaküldött levelei a való világból
meg a háborúk következtében egyre keservesebbé váló életének részletei
.
a nép okos, mindenhol okos, még amerikában is,meg
mr_bob
mr_bob 2025. 04. 13. 09:34
Előzmény: #244059  FR73
és mi a helyzet egy lassú leeresztéssel? mondjuk a következő 3 évben összesen 10% "esés"? ebbe nem gondolom, hogy bárki is belebukna.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek