Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Szerintem is marad, a kérdés hogy megindul eu barátkozás felé az új ciklusban vagy elfelé az új ciklusban. Addig nem számítok nagy változásra már, utána viszont azt nem hiszem hogy így maradna minden.
“ Van két, még óvodás gyerekem, és nagyjából egy iskolát mernék választani a településen ahol lakom” Azt kérdezd meg a feleségedtől előfordulhat e hogy menni kell, és ha igen vajon óvodás gyereknek a könnyebb vagy iskolásnak a váltás. Illetve hogy vajon azok jártak e jobban akiknek a felmenői letippentek amerikába vagy a maradók a huszadik századit elnézve.
Sajnos én is csak 1 opciót látok, ha a verzérnek az egészségével lesz valami. Akkor a koncon a sakálok összemarakodnak, akkor nem szabad az útjukba állni... Ott durván fognak fejek hullani... (szerintem más opció nincs)
26 a vízválasztó? Biztos, hogy a jelenlegi hatalom marad. KI jöhetne? 8-10 év alatt nem termelt ki a társadalom alternatívát. Aki tud megy, tehát a valószínűség is csökken, hogy ezután kitermelődjön.
Na ezért van csak saját használatra ingatlanom, én is látok némi kockázatot. A behívót küldhetik a lakcímkártyára írt "külföldi cím" -re. Rossz hasonlat, de sok zsidó azért nem vándorolt el és halt meg Németországban, mert az utolsó pillanatig nem hitték el, hogy megtörténhet az, ami megtörtént.
Én csak akkor lépek le ha belekeveredünk a háborúba, megjön a gyerekem behívója vagy egy atomfelhő sugárszennyeződés jön Bp felé. Vagy kivágnak az EUból és jön a gazdasági foscunami. Most már van hová menni, valami szar melót csak találok Rijekában vagy a KRK LNG kirakó telepen. Va egy kis ipar is, nyáron a turistákból meg meg lehet élni.
Az ilyen ingatlan amit nem szabad megvenni, ott valószínűleg nem csak a száradási idők be nem tartása lesz a legnagyobb probléma... rétegrendek, szigetelések, hőhidak, terhelési számítások stb stb... Valaki azzal is jól fog járni és tippre nem az építtető.
Mindenesetre lakástéma. Minap néztem rá egy hirdetésre amit követek. Egy épphogy még BP táblán belül lévő, egyébként szép és jó környéken lévő ikerfél árát nem levitték, hanem fel 3m--val. Mindezt úgy, hogy több mint hat hónapja hirdetik. A környéken a hasonló, harminc millával drágább ikerfeleket se viszik el.. :D Itt ahol lakom aggloban, tudok egy korábban eladó telket. Vállalkozó akarta eladni horribilis áron ikerház tervvel együtt, gondolom nem akaródzott annyira megépíteni a befagyott piacon. Most építik rá a házat. De úgy, hogy egy héttel alapozás után már húzzák a falakat fel, vasalt aljzatra öntés után másnap már pakolták a raklapokat a falazóelemekkel, természetesen a vasalt aljzat alatt a humuszolás ahogy néztem, nagy eséllyel maradt el... CSOK+
Lakhatás szempontjából itt nagy a repertoár 100- 500e €között lakás ház, ami nagyon lokáció és állapot függő, azt azért ne várja senki, hogy kijön és házat vesz rövid időn belül frekventált helyen. Illetve most terveztek egy olyat, hogy az üresen álló ingatlanokra kivetnek adót, azokat is a piacra kényszerítve.
Én mindegyikőtöket csak bíztatni tudom. Amit tudni kell, hogy nyelv nélkül nagyon nagyon nehéz (szerintem a legtöbb álmot kergető aki azt hiszi, hogy itt aztán kolbászból a kerítés amiatt is megy haza, mert nyelvtudás nélkül csak gyári, vagy minimálbéres melót talál amiből persze itt is nehéz kijönni , saját tapasztalatom alapján 2 minimálbéres teljes munkaidős bejelentett kb 3-3,5k nettó függően az adókategóriáktól) .Ehhez természetesen kell, hogy mind a két fél dolgozzon. Dél-nyugat németben mérnökként lehet jól keresni, meg persze IT, ami biztos, hogy könnyen és gyorsan talál. Továbbképzésre vannak lehetőségek, de nem kaparják ki nektek a geszenyét. A nyelv szerintem most többet ér mint egy diploma, és ez az amit nagyon sokféleképpen magatoktól is el lehet kezdeni, (duolingó, nyelvtanár, filmek stbstb). Gyerekkel nehéz megindulni, de még mindig könyebb amikor kicsik. Egy magyar munkatársam akkor jött ki mikor 4-6 évesek voltak mind a ketten gyorsabban és jobban beilleszkedtek mint a szülők. Szülőkből a férj közepesen jól beszél, a feleség minimálisan sokáig minijobozott, így egyikük jól keres a másikuk meg minimálisan.
A feleségemből pont az akarat hiányzik leginkább, pedig ő a szorgalmas fajta, aki megcsinálja, befejezi, stb... Pedig tegnap mesélte hogy épp tegnap előtt kellett egy külföldivel szót értenie munka kapcsán, és alig ment neki. Őszintén, nem tudom mi lesz az országgal ha mindenki elhagyja, de az a baj, hogy az országot se érdekli mi lesz velünk. Feleségem az elővédvonalban harcol az egyik jóléti rendszerben, hogy az működjön, folyamatosan jön, hogy épp ki mit talált ki a fejük felett minden szakmai egyeztetés és józan paraszti ész nélkül. Van két, még óvodás gyerekem, és nagyjából egy iskolát mernék választani a településen ahol lakom, mert ott biztosan van válogatott tanárgarnítura (még akkor is ha ott is megvan a szóban gyerekbántalmazó elmebeteg, aki elvileg tanító), mert ugye háromszoros a finanszírozás mint a klikkes intézményekben... és hiába keresünk jól, a magániskolát így se nagyon tudnánk megengedni magunknak, és ugye az hogy a jelenben jól keresünk, az nem garancia, hogy nem raknak lapátra, ahogy velem nyáron egyébként megtörtént, igaz utána cégen belül találtam másikat szerencsére hamar, de nincs mindig szerencséje az embernek.
Nálunk van terv a gyors távozásra. Megvan, mit vinnénk, merre indulnánk, stb. Ha kijutok, munka azonnal lenne, mert ott folytatnám ahol most, csak máshol kapcsolnám be a laptopot, és máshova kérném az ellentételezés utalását.
Én itt, de 26 lehet vízválasztó lesz merre van az előre. Szerintem a minden marad a régiben nem valószínű, meglátjuk keletre vagy nyugatra indul az ország. Illetve fel vagy le. Ennek mindenképp függvénye, addig ingatlanba se kötném magam a jelenleginél jobban. Meglássuk.
Aki vakon elfogadja, hogy parancsra menni kell, annak az élet ösztönével valami probléma van (legyen az akár egyház, akár ország stb..) A család az már, azért természetesen. Én ezt a "mi lesz az országgal" dolgot onnan közelítem meg, hogy én továbbra is fenntartom a lehetőséget, ha úgy szernénk akkor haza tudjunk költözni. Van ott egy házunk, amiben családunk másik része lakik. De egyenlőre a családon és a barátok hiányán kívül nem tudok olyan okot mondani amiért haza mennék. Ok nekem az elmúlt időben elég sok volt a stressz a melóhelyen, de ez mindenhol adott, de a megélhetés miatt legalább nem kell aggódni. Feleségem pedig egyenesen itt akar maradni. Az idő majd eldönti, hol leszünk 10 év múlva... Fél szemmel azért figyelem az otthoni eseményeket, de nem tetszik az irány.
Kis kiegészítés: az aktuális vezérek is igyekeztek lelépni a bukta előtt, kossuth is addig volt lelkes a hazáért halásért amíg nem az ő bőréről volt szó. De messziről továbbra is levelezett hogy harcoljatok, amikor már ismét nem az ő bőrére ment. Ésígytovább.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link