Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Ha mész javaslom a nagyobb boltokat iper tosano és iper lando iper city is van ott még nem jártunk Pár ár a teljesség igénye nélkül: de cecco , rummo tészta 1,6eur/kg youtubeon Vincenzo pasta videóban el is mondja, hogy melyik milyen minőség! olivaolaj főzős 6,5 eur, 4 féle kgos szemes kávé 9 és 10 eur között. riomari tonno 13,2 volt a 12db 3liter vérnarancslé 3 eur,....
Én azt nézném meg, hogy egy ilyen bevásárlásért mennyit dolgozik a magyar átlagember és mennyit az olasz! Átlagbérek 1800 vs 1114 1800/1114= 1,6157 azaz 61,57%al több az átlagbér az olaszoknál!!! olasz 1800eur /22/8 = 10,22 eur/órabére van 239,16/10,22= 23,4 órát melózik érte az olasz magyar 1114eur/22/8= 6,32 eur/ó ~ x406 = 2565 F$t/órabére van 205705/2565= 80,19 órát dolgozik érte a magyar! 80,19/ 23,4= 3,42 szer annyit kell dolgoznunk érte!! Itt a legjobb élni a világon?! https://hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pai_orsz%C3%A1gok_%C3%A1tlagfizet%C3%A9s_alapj%C3%A1n
Azért ha megnezed, ez nem egy fogyasztói kosár volt...ettől függetlenül valószínűleg az sem kerülne többe, mint itthon és a minősége sokkal jobb. A minőségi élelmiszert, minőségi élelmiszerrel összehasonlítva lenne sokkal megdöbbentőbb a különbség. Olaszország nem drága. Holnaptól személyesen is ismét megtapasztalom.
"Tőletek
jött, egy olaszországi bevásárlás képei: 97 000 forintba került ott,
ami Magyarországon levásárolva 200-260 000 forintba (!) került volna.
Hát igen, ekkora felárat okoznak az adók és különadók, és a veszteségbe
kényszerítő árrésstop, meg az országkockázati felár. Röviden: az állam.
"Épp most jöttünk haza Olaszországból. A pihenés mellett most már nem
első alkalommal, a bevásárlás is cél volt. Szeretném megosztani a
tapasztalatokat, mert ez most tanulságosabb, mint eddig bármikor.
Mi csak "Barilla" indexnek hívjuk, hogy mekkora a különbség az itteni és
az ottani árak között.
Főleg tésztákat, pestot, tészta szószokat, kávét vettünk, meg öblítőt,
mert amit itthon árulnak egy vicc. Meg pár dolgot, amit nem is lehet
kapni (vegán Nutella, izgalmasabb pestok, friss porcini stb.) és persze
megejtettem a szokásos Sephora kört, mert az illatszer, smink is sok
esetben olcsóbb. (Olivaolajat azért nem, mert azt Krétáról szerezzük be
egy kis családi vállalkozástól, már évek óta.)
Persze több magyar családdal is találkoztunk, akik szintén bevásároltak.
A választék mellett azért is szeretünk Olaszországba menni, mert
mindenhová bevihetjük a kutyát. Beültetem a bevásárlókocsiba (sok helyen
van külön erre a célra "kutyás" bevásárlókocsi) és kényelmesen intézem a
dolgomat, amíg mindenki olvadozik tőle, hogy milyen cuki.
Csatolok képet a számításokról, a legalapvetőbb, összehasonlítható
élelmiszerekről.
A számok magukért beszélnek, csak hát ilyenkor mindig az jut eszembe,
hogy "mi nem haldoklunk, mi így élünk", mert hát hol van hozzánk képest a
hanyatló nyugat. Nyugodtan használd fel, ha úgy gondolod, csak a
nevemet ne közöld kérlek." " Hát itt biza 239,16 eurós bevásárlás az itthuni ugyanazok bevásárlásánál az egyik boltban 960,01 eurhuf 860,11 és 1102,42 árfolyam jön ki! a 3 átlaga 974,18. https://www.facebook.com/photo?fbid=1231850708943072&set=pcb.1231850795609730
Újra itt! Hiányoztam? Olasz inflációról: 2021 augusztusában egy utunk során tévedtünk be véletlenül egy kis pizzakészítő helyre. Életem legjobb Calzone-ját ettem ott, a pizza is szenzációs volt. Fatüzelésű kemencében a tűz ugyanott volt rakva, ahol a pizza sült és időnként forgatta a bácsi. Minőségi alapanyagokból jól megrakva, nagyon finom volt. (Alig vártam a következő utat és tudtam, hogy ugyanott, ismét szeretnék enni egy ilyet.) Akkor a Calzone 6eur volt (Akkor ~350 EURHUF 2100F$t). Most nem túrom elő a fényképeket, hogy bizonyítsam, de a googlemapson 22es árlap fényképen is a 6 eurós ár szerepel még. Azóta a szankciós háborús soros gyúcsányi dollártanárbaloldal brüsszelpéter migráncsinfláció elérte őket is sajnos. 2025.04.30.-án sajnos nyitvatartási időn kívül haladtunk el a hely előtt, így csak üvegen keresztül tudtam egy fotót csinálni az árakról. A calzone 6,80eur lett (~408 eurhuf ~2774 FO$rint) ! TELJESEN LEDÖBBENTEM! 6,8/6=1,1333 azaz 13,33% nőtt az ára 3év és 9hónap alatt euróban. Szerencséjük, hogy nem Ukrajna szomszédjában vannak! Ilyen kis inflációval sosem lesz a legnagyobb a GDP %os növekedésük az eu-ban. 2774/2100= 1,3209 nekem viszont magyarnak 32,09% kerül többe a némi árfolyam miatt. Szép kártyát nem fogadnak el! Via Calcroce, 22, 30010 Camponogara VE, Olaszország Pizzeria "La Coccinella"
Picit OFF: Itt a diplomatavárosban meg az egész országban ma ünnepeljük a II.vh végét jelentö felszabadulás napját. 1945-ben ezen a napon érkeztek meg a felszabadító amerikai csapatok.Szóval Én europaiként hàlával tartozom az USA-nak. Reméljük ha nem is holnapra Ukraine is szabad lesz És független. Trump És Orbán meg igazából egy múló betegség a demokrácia testén. https://www.omroepwest.nl/cultuur/4959146/bevrijdingsfestival-den-haag-hoe-laat-treedt-wie-op-en-hoe-kom-je-er
Picit OFF: Itt a diplomatavárosban meg az egész országban ma ünnepeljük a II.vh végét jelentö felszabadulás napját. 1945-ben ezen a napon érkeztek meg a felszabadító amerikai csapatok.Szóval Én europaiként hàlával tartozom az USA-nak. Reméljük ha nem is holnapra Ukraine is szabad lesz És független. Trump És Orbán meg igazából egy múló betegség a demokrácia testén. https://www.omroepwest.nl/cultuur/4959146/bevrijdingsfestival-den-haag-hoe-laat-treedt-wie-op-en-hoe-kom-je-er
Azért az szomorú higy párszáz-páeezer milliárd megszerzése után el kell hagyni az országot , legalábbis papíron. Durva hogy verbális inzultustól kelljen tartaniuk a proliktól.
szerintem nagyon rosszul gondolkozol. Aki elég sok évig védte az szükségszerűen túlvan már pár köpönyegforgatáson liberálistól a putyinistáig. Még nem olyan öreg pár beleférhet.
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)