Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2018. 03. 22. 19:53
Előzmény: #86897  eredmeny
...hmm...!
...KÖSZÖNÖM az infót...! ...messze nem hallottam róla, - de sebaj (nem volt, EGIS rv.-m) -, az a lényeg, - hogy már idehaza is bemutatták -, a korrekt kivásárlás mintáját...!!!
...azonban, a TVK kivásárlása ennek az ellenkezője volt, a beszámolók szerint (szintén nem volt, TVK rv.-m)...!
...ide haza, - úton - útfélen hangoztatják. - az "okostojások" a jogszerűséget -, mint indoklást, hogy a tisztességesség, ne kerülhessen szóba...!
...a bűnt, - nem lehet jobban utálni -, mint ezt, a rosszhiszemű képmutatást...!
eredmeny 2018. 03. 22. 19:38
Messzire mentünk, nem akartam sugallni hogy kivezetik, ...
eredmeny 2018. 03. 22. 19:34
AZ hogy fizet e prémiumot az egyrészt cash kérdése illetve akarat kérdése is.Normális cégek fizetnek prémiumot, de ITT se eleganciát ne keress, hiszen a múlt ( AZ MNV részéröl) nem mindig ezt mutatta.De lehet változik sokminden.
eredmeny 2018. 03. 22. 19:23
Előzmény: #86896  Törölt felhasználó
Rosszul tudod.Például AZ EGIS kivezetésekor is volt ilyen a Fidesz éra alatt, ( úgye ez simán üzleti ügy ; ezalatt AZT értem hogy AZ állam nem volt érdekelt a felvásárlási ár befolyásolásában) Ha van türelmed és utánanézel akkor lehet meglepödsz mert kb 50% os prémiumot fizettek.De a RÁBA más...
Törölt felhasználó 2018. 03. 22. 19:15
Előzmény: #86895  eredmeny
...jól látod...!
...ezért is szokás, - tisztességesebb felvásárlás esetén -, prémiumot is fizetni, az árfolyam, vagy az egy részvényre jutó saját tőke értéke felett...!
...na de, - Magyarországon -, ilyen esetről nem tudok...!
...amiről tudok, az csak tőlünk Ny-ra fordult elő, Japánt is odaértve...! 
eredmeny 2018. 03. 22. 18:01
Előzmény: #86894  Törölt felhasználó
Persze de elöfordulhat hogy költségek is felmerülnek( pl.: transzferálási költség) ami a részvényest terheli.Nagy mennyiségü rv esetén ez nem annyira probléma.
Törölt felhasználó 2018. 03. 22. 17:51
Előzmény: #86892  eredmeny
...hmm...!
...csacsiság ijedezni, - az egy részvényre eső, saját tőke értéke (1.486 Ft/rv) alatti -, bármilyen árfolyam esetén, ezt az értéket kötelesek megfizetni...!
...a Tőkepiaci Törvény (Tpt.) ezt írja elő...!
eredmeny 2018. 03. 22. 17:42
AZ utolsó szó odáig
eredmeny 2018. 03. 22. 17:39
A kivásárlás kimenetele kapcsán nem vagyok annyira optimista, láttam már politikaközeli részvények értékelését ahol szintén lehettek sticklik.( konkrétan ez nem panasz, inkább figuelmeztetés, ismerve a politikaközeli cégek befolyását.Nem is a kivásárlás lesz esetleg buktató, hanem mondjuk ha kiszoritással élnek...Ettöl még remélem igazad lesz ( ezt az ügyet illetöen)bár nem biztos hogy egyenes ut vezet odorang
eredmeny 2018. 03. 22. 17:21
Jó hogy Nantal45 is kezdi pozitivan látni a helyzetet.Én még nem vagyok annyira optimista, a választás illetve a kgy sokmindent eldönthet.
Törölt felhasználó 2018. 03. 22. 15:43
Előzmény: #86889  atikasz
...hmm...!
...sajnos, az időpontra vonatkozóan, - biztosan -, csak a jövőév elejét tudom megjelölni, ha addig nem vásárolják ki a közel 25 %-ot...!
...de, aki ilyen áron vásárol, - az biztosan nem bukna -, ha kivásárolnák is a Rábát...!
atikasz 2018. 03. 22. 15:10
Előzmény: #86887  Törölt felhasználó
de eladni is ügyesen(jó magas áron) kéne,azt meg ki tudja mikor lehet:)
balentum 2018. 03. 22. 15:07
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2018. 03. 22. 14:51
Előzmény: törölt hozzászólás
...azt gondolom, - hogy ügyes vagy -, akkor veszel, amikor megéri...!
zolaaa 2018. 03. 22. 14:50
Előzmény: #86885  eredmeny
úgy emlékszem tavaly is minimum annyit esett mikor megjelent az osztalék mértéke. Ezt jövőre meg kell játszani, nincs még egy ilyen tuti kiszámítható papír....
kellemes meglepetés, hogy idén néhány héttel előre hozták az osztalék kifizetési időpontot !  valamit valamiért !
eredmeny 2018. 03. 22. 14:46
Előzmény: #86880  atikasz
Igaz, bár én azt akkor még nem láttam.Köszönöm a helyreigazítást.
balentum 2018. 03. 22. 14:37
Törölt hozzászólás
eredmeny 2018. 03. 22. 14:30
Előzmény: #86871  Törölt felhasználó
Remélhetöleg a norvég alap és a többi intézményi befektetö mondjuk ingatlanügyben hasonló véleménnyel lesz mint mi, bár az MNV bármit megcsinálhat.
eredmeny 2018. 03. 22. 14:30
Előzmény: #86871  Törölt felhasználó
Remélhetöleg a norvég alap és a többi intézményi befektetö mondjuk ingatlanügyben hasonló véleménnyel lesz mint mi, bár az MNV bármit megcsinálhat.
zolaaa 2018. 03. 22. 14:28
Előzmény: #86880  atikasz
fosch mint a vezetés

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek