Szerintem egy egyszerű kalandor. Megszedte magát a Masterplastból, utána átjött a Pannyhoz. Most pedig látja, hogy ez nem úgy fog menni, mint a másiknál és visszavonulót fújt.
Vagyis akkor ez egy olyan kamu hír tulajdonképpen: sokat nem költött rá a cég, de hírként lehet közölni, amit a laikusok jelentős része nem vagy csak nehezen tud/fog dekódolni. Ráadásul a hír tárgya tulajdonképpen fából-vaskarika, hiszen a PannErgy egy kg-mal sem bocsát ki kevesebb CO2-t a tevékenysége során, csupán ellentételezi a saját kibocsátását egy ellenirányú (azaz CO2-csökkentő) projektbe való beruházás formájában. De akkor miért nem ezt írták? :-) Ez így olyan SET-es hírre sikerült!
Én kb. annyit vettem ki, hogy egy adott cég úgy éri el a karbonsemlegességet (vagy csökkenti a cége által kibocsátott CO2-t), hogy minden kibocsátott tonna szén-dioxidért vesz egy tokent, ami annyit jelent, hogy támogat abból egy klímavédelmi projektet (erdőtelepítés, naperőmű stb.). Amit én találtam, projekttől függően 10-20 dollár volt egy token, szóval a kiadás arra kb. 570-1140 dollár körülbelül. És ha jól vettem ki, blokklánc alapon működik a dolog (másszóval nagyon trendi).
Igen. Olyan, mint a CO2 kvóta. Nekem is hiányosak az ismereteim, de nagyjából itt Magyarországon így néz ki. Ha van egy naperőműved, akkor a MEKH - ha kéred - nyit neked egy számlát, amin jóváír annyi VCU-t, ami egyenértékű azzal a zöldárammal, amit az adott erőmű megtermel. Ez forgalomképes. Ha pl. a Panny-nak eladod a naperőműved VCU-ját, akkor ez alapján a MEKH megessmisíti a számládon a VCU-dat, a Panny meg onnantól villoghat vele, hogy lám-lám, ami áramot ő elfogyasztott, azt ugyan ő direktben nem megújulóként vette, de ily módon " ellentételezte". A scope1 vs scope 2 fogalmát nem vágom, de lehet pl az a különbség, hogy a Panny csak a saját kibocsátását akarja ellentételezni, vagy a fő beszállítóinak a kibocsátásait is, végigmenve az ellátási láncon, ...
Próbáltam tényleg utánanézni mi ez és nem a nyelv miatt, de nem értettem meg a működést. Most amit itt az utolsó bekezdésben taglal a panny az mégis nagyságrendileg mennyibe kerül nekünk? Vagy mi ez egyáltalán? El tudod nagyjából légyszi magyaräzni signal? Vagy valami nagyon célravezető linket mutatni?
Amennyiben 6-ról 4,5 -re esik ( nem néztem utána) és 100e aladó, akkor azt jelenti, kb 400e-nek kell lennie most. Talán van ilyen alap, talán ez más. Persze még ott a másik index is, de csöndes volt, ha indexkövető, akkor is.
PANNERGY